Predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič je Občino Kamnik postavil za vzor ohranjanja spomina na generala Rudolfa Maistra. / Foto: Tina Dokl

Maistrov duh je med nami

V Kamniku, generalovem rojstnem mestu, so ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, pripravili proslavo in podelili spominska priznanja. Slovesnost je bila tudi v Kranju.

Kamnik – Čeprav se po vsej Sloveniji vsako leto zvrsti več proslav v spomin na dejanja generala Maistra, se je Kamnik znova izkazal za Maistrovo mesto, saj je proslava ob državnem prazniku do zadnjega kotička napolnila Dom kulture Kamnik.

»Danes Maistra in njegove zasluge častimo po vsej Sloveniji. Proslav je bilo te dni res veliko – od vrtcev in šol do domov za starejše – in očitno je, da duh generala Maistra živi med nami, vprašanje je le, kako ga bomo znali izkoristiti. Želim si, da bi bili aktivni državljani, tako kot je bil on, in da bi v tej domovini popravili tisto, kar nam še ni povsem všeč, da bi dali vsak svoj prispevek za to, da bi naša domovina bila lepša in boljša. Občina Kamnik nam je lahko za vzor, saj ima izredno dober odnos do generala Maistra,« je zbrane nagovoril predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič.

Oder je nato prepustil slavnostnemu govorniku, kamniškemu županu Marjanu Šarcu, ki je med drugim dejal. »Rudolf Maister je bil pravi človek na pravem mestu ob pravem času. Pokazal je, da Slovenci nikakor nismo samo 'za hlapce rojeni in za hlapce vzgojeni', kot lahko beremo pri Cankarju, temveč znamo in zmoremo, če imamo voljo in pogum. Ni bil skromen v svojih ambicijah in čakal, kaj bo, temveč je zavrgel slovensko skromnost, ki meji na udinjanje drugim, in izvedel sveto nalogo ohranitve slovenskega ozemlja. Praznik Rudolfa Maistra ni samo obujanje preteklosti, temveč je predvsem nauk za današnji čas. Nagovarja nas, če le želimo slišati sporočilo. Namreč, veliko napako delata tako posameznik kot narod, če mislita, da bo kdo drug opravil delo. Kdor se zanaša na druge in ne na lastne sile, je obsojen na drobtinice z mize velikih. Rudolf Maister je čisto nasprotje politikantov in mečkačev, ki ne vidijo dlje od svojega lastnega interesa. Glasni so v prepričanju, da je nekaj treba storiti, to je pa tudi vse. Znajo z besedami, z dejanji ne,« je bil kritičen Šarec.

Tudi letos so počastili tri posameznike in organizacije, ki s svojim delom ohranjajo spomin na Maistra. Občina Kamnik, Zveza društev general Maister in Mestna občina Maribor so skupaj spominska priznanja podelile nekdanjemu kamniškemu županu Antonu Tonetu Smolnikarju, Emilu Šternu iz Društva generala Maistra za Zasavje in 3. programu Radia Slovenija – Programu Ars.

Svečanost v Kranju

Kranjska proslava v spomin na Rudolfa Maistra in v čast njegovemu prazniku je bila v stavbi Mestne občine Kranj, predstavnika Društva generala Rudolfa Maistra Kranj in Mestne občine Kranj Iztok Purič in Boris Vehovec pa sta z delegacijo h generalovemu spomeniku na Maistrovem trgu položila venec. Predsednik kranjskega Maistrovega društva Janez Tavčar je v govoru na proslavi spomnil, da se Maister ni boril le za pravice Slovencev do svojega ozemlja, ampak tudi za pravice in dostojanstvo človeka. Žal se general v svojem času ni spopadal le z nemškimi nasprotniki, ampak tudi s tistimi rojaki v Sloveniji, ki bi mu morali pomagati. Pomoč iz Ljubljane in tudi iz Beograda je zatajila. General je moral zaradi neodločne in preračunljive politike zapustiti že zasedeno ozemlje na Koroškem. V imenu miru je sprejel kompromis in plebiscit, po katerem so bili žal Slovenci izigrani. Janez Tavčar je govor sklenil s priporočilom, da moramo Slovenci tudi danes bolj negovati Maistrove vrednote, biti odgovornejši do svoje države in uspešnejši pri reševanju perečih gospodarskih in političnih problemov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

zmerno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...