Predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič je Občino Kamnik postavil za vzor ohranjanja spomina na generala Rudolfa Maistra. / Foto: Tina Dokl

Maistrov duh je med nami

V Kamniku, generalovem rojstnem mestu, so ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, pripravili proslavo in podelili spominska priznanja. Slovesnost je bila tudi v Kranju.

Kamnik – Čeprav se po vsej Sloveniji vsako leto zvrsti več proslav v spomin na dejanja generala Maistra, se je Kamnik znova izkazal za Maistrovo mesto, saj je proslava ob državnem prazniku do zadnjega kotička napolnila Dom kulture Kamnik.

»Danes Maistra in njegove zasluge častimo po vsej Sloveniji. Proslav je bilo te dni res veliko – od vrtcev in šol do domov za starejše – in očitno je, da duh generala Maistra živi med nami, vprašanje je le, kako ga bomo znali izkoristiti. Želim si, da bi bili aktivni državljani, tako kot je bil on, in da bi v tej domovini popravili tisto, kar nam še ni povsem všeč, da bi dali vsak svoj prispevek za to, da bi naša domovina bila lepša in boljša. Občina Kamnik nam je lahko za vzor, saj ima izredno dober odnos do generala Maistra,« je zbrane nagovoril predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič.

Oder je nato prepustil slavnostnemu govorniku, kamniškemu županu Marjanu Šarcu, ki je med drugim dejal. »Rudolf Maister je bil pravi človek na pravem mestu ob pravem času. Pokazal je, da Slovenci nikakor nismo samo 'za hlapce rojeni in za hlapce vzgojeni', kot lahko beremo pri Cankarju, temveč znamo in zmoremo, če imamo voljo in pogum. Ni bil skromen v svojih ambicijah in čakal, kaj bo, temveč je zavrgel slovensko skromnost, ki meji na udinjanje drugim, in izvedel sveto nalogo ohranitve slovenskega ozemlja. Praznik Rudolfa Maistra ni samo obujanje preteklosti, temveč je predvsem nauk za današnji čas. Nagovarja nas, če le želimo slišati sporočilo. Namreč, veliko napako delata tako posameznik kot narod, če mislita, da bo kdo drug opravil delo. Kdor se zanaša na druge in ne na lastne sile, je obsojen na drobtinice z mize velikih. Rudolf Maister je čisto nasprotje politikantov in mečkačev, ki ne vidijo dlje od svojega lastnega interesa. Glasni so v prepričanju, da je nekaj treba storiti, to je pa tudi vse. Znajo z besedami, z dejanji ne,« je bil kritičen Šarec.

Tudi letos so počastili tri posameznike in organizacije, ki s svojim delom ohranjajo spomin na Maistra. Občina Kamnik, Zveza društev general Maister in Mestna občina Maribor so skupaj spominska priznanja podelile nekdanjemu kamniškemu županu Antonu Tonetu Smolnikarju, Emilu Šternu iz Društva generala Maistra za Zasavje in 3. programu Radia Slovenija – Programu Ars.

Svečanost v Kranju

Kranjska proslava v spomin na Rudolfa Maistra in v čast njegovemu prazniku je bila v stavbi Mestne občine Kranj, predstavnika Društva generala Rudolfa Maistra Kranj in Mestne občine Kranj Iztok Purič in Boris Vehovec pa sta z delegacijo h generalovemu spomeniku na Maistrovem trgu položila venec. Predsednik kranjskega Maistrovega društva Janez Tavčar je v govoru na proslavi spomnil, da se Maister ni boril le za pravice Slovencev do svojega ozemlja, ampak tudi za pravice in dostojanstvo človeka. Žal se general v svojem času ni spopadal le z nemškimi nasprotniki, ampak tudi s tistimi rojaki v Sloveniji, ki bi mu morali pomagati. Pomoč iz Ljubljane in tudi iz Beograda je zatajila. General je moral zaradi neodločne in preračunljive politike zapustiti že zasedeno ozemlje na Koroškem. V imenu miru je sprejel kompromis in plebiscit, po katerem so bili žal Slovenci izigrani. Janez Tavčar je govor sklenil s priporočilom, da moramo Slovenci tudi danes bolj negovati Maistrove vrednote, biti odgovornejši do svoje države in uspešnejši pri reševanju perečih gospodarskih in političnih problemov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 59 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/26

nedelja

7/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...