Predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič je Občino Kamnik postavil za vzor ohranjanja spomina na generala Rudolfa Maistra. / Foto: Tina Dokl

Maistrov duh je med nami

V Kamniku, generalovem rojstnem mestu, so ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, pripravili proslavo in podelili spominska priznanja. Slovesnost je bila tudi v Kranju.

Kamnik – Čeprav se po vsej Sloveniji vsako leto zvrsti več proslav v spomin na dejanja generala Maistra, se je Kamnik znova izkazal za Maistrovo mesto, saj je proslava ob državnem prazniku do zadnjega kotička napolnila Dom kulture Kamnik.

»Danes Maistra in njegove zasluge častimo po vsej Sloveniji. Proslav je bilo te dni res veliko – od vrtcev in šol do domov za starejše – in očitno je, da duh generala Maistra živi med nami, vprašanje je le, kako ga bomo znali izkoristiti. Želim si, da bi bili aktivni državljani, tako kot je bil on, in da bi v tej domovini popravili tisto, kar nam še ni povsem všeč, da bi dali vsak svoj prispevek za to, da bi naša domovina bila lepša in boljša. Občina Kamnik nam je lahko za vzor, saj ima izredno dober odnos do generala Maistra,« je zbrane nagovoril predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič.

Oder je nato prepustil slavnostnemu govorniku, kamniškemu županu Marjanu Šarcu, ki je med drugim dejal. »Rudolf Maister je bil pravi človek na pravem mestu ob pravem času. Pokazal je, da Slovenci nikakor nismo samo 'za hlapce rojeni in za hlapce vzgojeni', kot lahko beremo pri Cankarju, temveč znamo in zmoremo, če imamo voljo in pogum. Ni bil skromen v svojih ambicijah in čakal, kaj bo, temveč je zavrgel slovensko skromnost, ki meji na udinjanje drugim, in izvedel sveto nalogo ohranitve slovenskega ozemlja. Praznik Rudolfa Maistra ni samo obujanje preteklosti, temveč je predvsem nauk za današnji čas. Nagovarja nas, če le želimo slišati sporočilo. Namreč, veliko napako delata tako posameznik kot narod, če mislita, da bo kdo drug opravil delo. Kdor se zanaša na druge in ne na lastne sile, je obsojen na drobtinice z mize velikih. Rudolf Maister je čisto nasprotje politikantov in mečkačev, ki ne vidijo dlje od svojega lastnega interesa. Glasni so v prepričanju, da je nekaj treba storiti, to je pa tudi vse. Znajo z besedami, z dejanji ne,« je bil kritičen Šarec.

Tudi letos so počastili tri posameznike in organizacije, ki s svojim delom ohranjajo spomin na Maistra. Občina Kamnik, Zveza društev general Maister in Mestna občina Maribor so skupaj spominska priznanja podelile nekdanjemu kamniškemu županu Antonu Tonetu Smolnikarju, Emilu Šternu iz Društva generala Maistra za Zasavje in 3. programu Radia Slovenija – Programu Ars.

Svečanost v Kranju

Kranjska proslava v spomin na Rudolfa Maistra in v čast njegovemu prazniku je bila v stavbi Mestne občine Kranj, predstavnika Društva generala Rudolfa Maistra Kranj in Mestne občine Kranj Iztok Purič in Boris Vehovec pa sta z delegacijo h generalovemu spomeniku na Maistrovem trgu položila venec. Predsednik kranjskega Maistrovega društva Janez Tavčar je v govoru na proslavi spomnil, da se Maister ni boril le za pravice Slovencev do svojega ozemlja, ampak tudi za pravice in dostojanstvo človeka. Žal se general v svojem času ni spopadal le z nemškimi nasprotniki, ampak tudi s tistimi rojaki v Sloveniji, ki bi mu morali pomagati. Pomoč iz Ljubljane in tudi iz Beograda je zatajila. General je moral zaradi neodločne in preračunljive politike zapustiti že zasedeno ozemlje na Koroškem. V imenu miru je sprejel kompromis in plebiscit, po katerem so bili žal Slovenci izigrani. Janez Tavčar je govor sklenil s priporočilom, da moramo Slovenci tudi danes bolj negovati Maistrove vrednote, biti odgovornejši do svoje države in uspešnejši pri reševanju perečih gospodarskih in političnih problemov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

zmerno oblačno
vlažnost: 54 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/29

petek

16/26

sobota

16/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Kokra, 21. julij 2018

Svečanost ob obletnici požiga Kokre

PRIREDITVE / Žabnica, 21. julij 2018

Gasilska veselica

PREDAVANJA / Kranj, 21. julij 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...