Na Okroglem bo pametni hranilnik

Na območju razdelilne transformatorske postaje RTP Okroglo je v pripravi projekt pametnih omrežij, ki bo med drugim omogočil večjo vključitev razpršenih obnovljivih virov energije v elektroenergetski sistem. Občinski svetniki so investitorju svetovali, naj študijo vplivov na okolje, ko bo ta narejena, predstavi vaščanom Okroglega.

Naklo – Na sredini seji občinskega sveta sta predstavnika sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja podjetja Eles Ervin Planinc in Simon Tot občinskim svetnikom predstavila projekt pametnih omrežij, ki vključuje tudi območje razdelilne transformatorske postaje RTP Okroglo v nakljanski občini. Kot sta povedala, projekt omogoča večjo vključitev razpršenih obnovljivih virov energije v elektroenergetski sistem. S tem bodo omogočili več proizvodnje iz obnovljivih virov energije in razpršene proizvodnje ter večji potencial njihovega prodora v distribucijska in prenosna omrežja ter povečali prenosno zmogljivost brez izgradnje novih vodov. Baterijske hranilnike električne energije nazivne moči 5 MW bodo umestili v prostor obstoječe transformatorske postaje, ki je lastniško njihov, in se prostorsko ne bodo širili, je zagotovil Planinc. Trenutno so v postopku pridobivanja dokumentacije, pridobitev gradbenega dovoljenja načrtujejo v prihodnjih dveh letih, zaključek projekta pa v letih 2020/21. Republiška Agencija za okolje jim je predlagala preučitev kumulativnih vplivov emisij hrupa in elektromagnetnega sevanja teh naprav v območju RTP Okroglo. Ko bodo znani rezultati študije vplivov na okolje, svetnik Marjan Babič predlaga, da jih predstavijo okoliškim prebivalcem in tudi občini, ker mora investitor vse garancije dati vnaprej. Podžupana Jureta Renka je zanimalo, na kakšen način bodo lahko vnaprej preučili vrednosti hrupa, da do prekoračitev dejansko potem ne bo prišlo, glede na to, da je predstavljena pametna tehnologija v Sloveniji novost. »Investicija, ki bi presegala zakonsko dovoljene vrednosti, ne bi šla skozi ne pri Evropski komisiji ne pri domači zakonodaji. V tujini sicer te vrste pametno tehnologijo že uporabljajo,« je dejal Tot. Župan Marko Mravlja je povzel, naj investitor, ko bo imel vse podatke zbrane – in ti naj bodo temeljiti – študijo predstavi vaščanom Okroglega.

Projekt skupnega interesa SINCRO.GRID, v katerega so vključeni štirje partnerji, je investicijski projekt pametnih omrežij evropskega pomena na območju Slovenije in Hrvaške. Ker je dokazana skladnost s politiko Evropske unije na področju pametnih omrežij, je bil projekt izbran za sofinanciranje na razpisu Instrumenta za povezovanje Evrope. Investicijska vrednost je nekaj manj kot devetdeset milijonov evrov, od tega bo približno trideset milijonov nepovratnih evropskih sredstev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/31

ponedeljek

14/32

torek

15/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 21. avgust 2018

Pohod na Hruško planino

IZLETI / Kranj, 21. avgust 2018

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 21. avgust 2018

Torkova kinoteka

IZLETI / Britof, 22. avgust 2018

Izlet po avstrijski Koroški

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Na ferato Hvadnik

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Rodica – piramida rož

IZLETI / Šenčur, 25. avgust 2018

Prestavljen pohod Čez Luknjo v Zadnjico

 

 
 

 

 
 
 

Everest je lahko le želja in nič več / 08:48, 20. avgust

Moj globoki poklon,navdušen nad Tomažem in njegovim podvigom.Verjetno brez podpore doma bi bilo tole malček težje izvedljivo,tako,da tudi Meliti vse čestitke.

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....