Nemški pub

Stari straši in oče so bili Radov­ljičani, zato pogosto zaidem tja. Julija me je pri Linhartovem hramu zmotila reklama v angleščini, lastnik goste vabi v Radmanssdorf pub, kar mi ne da miru, saj vemo, da je Radovljica včasih to bila, tudi od leta 1941 do 1945. Uslužbenca sem opozoril, da imamo v Sloveniji slovenska krajevna imena, vendar ni zaleglo.

Zato sem se odpravil na Občino Radovljica, da bi županu izrazil svoje pomisleke. Vendar ga nisem dobil. V sprejemni pisarni niso vedeli, kdo je pristojen za takšne stvari, obljubili so mi, da mi bodo po telefonu sporočili termin razgovora. Poklical me ni nihče.

Ponovno sem poskusil obiskati župana, spet brez uspeha. Reklamna tabla še naprej vabi v nemški pub, kar ne moti učiteljev in kulturnikov, ki tja hodijo na kavo. Poskusil sem pri direktorici kulture in turizma, pogovarjala sva se po telefonu, vendar kljub obljubi ni bilo uspeha. Zaklel sem se, da ne bom dal miru, dokler bodo v Linhartovem mestu takšni napisi.

Avgusta sem se skupaj s štiriinpolletno vnučko odpravil k direktorici občinske uprave. Tudi nje nisem dobil, bila je na sestanku. V sprejemni pisarni so spet vzeli mojo telefonsko številko, da bi me poklicali. Takrat je vnukinja potožila, da je žejna, zato sem gospo prosil za kozarec vode. Odgovorila je, da nima kozarca. Tudi redar pri sosednji mizi ga ni imel, odvrnil je, da je v stranišču. Našla sva stranišče, tam ni bilo kozarca. Na hodniku sva srečala uslužbenca s plastenko vode, kozarca ni imel, povedal je, da ima vodo za zalivanje rož. Nato sva blizu stranišča našla čajno kuhinjo, kjer je bilo polno kozarcev in skodelic, zanje očitno nihče ni vedel.

Kaj naj si mislim o teh dogodkih? Res so v Radovljici lepe fasade. Tudi mestni trg je lepši kot v časih moje stare mame. Ona bi gotovo imela kozarec vode za otroka. »Radmansdorf« je doživela med vojno in gotovo ji ni bilo vseeno. Dandanes pa ljudem vse »dol visi«. Kdo je odgovoren za kraj? Ali je župan ponosen na »Radolco« ali na »Radmansdorf«? Ali uslužbenka ne sme biti uslužna, če je otrok žejen? Za kaj imamo kulturnico? Kdo je odgovoren na občini za uslužbence, njihovo oliko in prijaznost?

Za prijaznost naj ne bi prosjačili, prav tako ne za razgovore na občini. Lepe fasade in tlaki niso vse.

Janez Grilc, Bled

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...