Člani Prvega slovenskega pevskega društva Lira na slavnostnem koncertu skupaj z glasbeniki Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik / Foto: Primož Pičulin

Pojejo že sto petintrideset let

Člani Prvega pevskega društva Lira iz Kamnika so svoje začetke začeli pisati že davnega leta 1882 in tako sodijo med najstarejša društva pri nas.

Kamnik – »Prvo slovensko pevsko društvo Lira je prvo slovensko uradno registrirano pevsko društvo. Nesporazumi okrog izraza so v tem, da Lira ni niti najstarejši zbor, niti najstarejše društvo, niti najstarejše pevsko društvo na Slovenskem, pač pa zgolj prvo slovensko pevsko društvo, ki je 9. novembra leta 1882 imelo statut, pravila v desetih členih, uradno overovljena pri tedanji krajevni oblasti v dokumentu s številko 9654, s podpisom tedanjega zastopnika cesarja in kralja Franca Jožefa, barona Andreja Winklerja in njegovim žigom. In to je vse. To so potrjevali že tedanji glasbeniki, med njimi tudi Emil Adamič. O tem pa govori tudi delo Musikbuch aus Österreich, ki ga je uredil Hugo Botstiber in je izšlo leta 1911 na Dunaju. V njem so popisana vsa društva, ustanovljena na Avstro-Ogrskem. Za slovensko ozemlje je navedeno, da je starejše od kamniške Lire edino nemško moško pevsko društvo iz Dravograda, ki je bilo ustanovljeno, najbrž formalno, leta 1873 in ne obstaja več,« nam je začetke predstavil dolgoletni umetniški vodja lirašev, Škofjeločan Andrej Misson. Lira je bila tako prvi slovenski zbor, ki je bil registriran kot samostojno društvo.

V vseh teh letih se je v zboru zvrstilo okoli 650 pevcev in tudi pevk, saj je bila Lira nekaj časa tudi mešan zbor. Zbor so vodili še France Stele, Ciril Vremšak, Samo Vremšak in Marjan Ribič. Danes je pevcev okoli petindvajset in Kamničani si ne predstavljajo več nobene pomembnejše prireditve brez njihovega nastopa. Ponosni so na svojo kakovost, kar so dokazali že s številnimi odmevnimi nastopi in nagradami v tujini. »Imamo program, ki za mnoge pevce ni lahek, pojemo v več jezikih, nastopamo doma in na tujem. Pevci morajo imeti glas, predvsem pa glavo in srce na pravem mestu. Moj cilj niso tekmovanja, 'šport' je bolj za mlade glasove. In veseli smo vsakogar, ki ima glas, voljo in potrpljenje, da se nam pridruži,« pravi Misson, ki liraše vodi že sedemnajst let. Pod njegovim vodstvom liraši pojejo slovenske ljudske pesmi, pa umetne – slovenske in tuje – ter tudi številne zimzelene popevke, operna dela, dela iz muzikalov … Liraši so ob letošnjem visokem jubileju pripravili slavnostni koncert in podelili priznanja svojim članom, tudi tistim, ki v njihovih vrstah prepevajo že trideset let. Takšni so Drago Homšak, Martin Kač, Matej Krt, Alojz Pelc, Peter Repanšek in Matic Romšak.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 46 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/8

torek

-3/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 22. januar 2018

Pomoč pri uveljavljanju invalidskih pravic

PRIREDITVE / Kranj, 22. januar 2018

Mesečno srečanje HumanUp

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...