Od leve: prostovoljka Rina Golja, direktorica Doma Petra Uzarja dr. Anamarija Kejžar in študentje arhitekture – Ana Dolenšek in Maša Bračevac (desno) sta tudi idejno sodelovali pri projektu Grem na lepš. / Foto: Tina Dokl

Predstavili socialno inovacijo

V tržiškem Domu Petra Uzarja so predstavili socialno inovacijo – projekt Grem na lepš. Gre za koncept sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco, ko so v obdobju nemira in želijo iti domov, v sobi pa jih lahko pomiri že občutek, da v resnici potujejo – vmes se sprostijo in pozabijo na namero.

Tržič – »V Domu Petra Uzarja je stanovalcev z demenco več kot polovica, zato posvečamo posebno pozornost ustrezni skrbi in odnosu za dostojanstveno staranje,« je na torkovem odprtju sobe iz projekta Grem na lepš pou­darila dr. Anamarija Kej­žar, direktorica Doma Petra Uzarja Tržič. Virtualni izlet za stanovalce z demenco so razvili skupaj s projektantom doc. dr. Domnom Zupančičem s Fakultete za arhitekturo in študentkama arhitekture Mašo Bračevac in Ano Dolenšek.

»Gre za koncept sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco, ko so v obdobju nemira in želijo iti domov, v kraj iz svoje mladosti (ker so v svojem času in svojem svetu, lahko čutijo potrebo, da gredo domov skuhat kosilo, da gredo v službo ...). V tej sobi pa imajo stanovalci občutek, da so na potovanju; ko želijo oditi nekam, jih lahko pomiri občutek, da v resnici potujejo – vmes se sprostijo in pozabijo na namero. K sprostitvi prispeva tudi vizualna projekcija gora v sobi, kar še dodatno pomirja,« je povzela Kejžarjeva in dodala, da sobo lahko obiščejo tudi preostali stanovalci. Idejo za sobo je Kejžarjeva dobila ob ogledu podobnega prispevka na BBC.

V domu so lani skupaj s Fakulteto za socialno delo razvili inovativen koncept Celostne oskrbe stanovalcev z demenco, katerega rezultat so nove metode dela, kot sta škatla spominov in integracija stanovalcev v aktivnosti. »Največji dosežek pa predstavlja odprtje varovanega oddelka, ki ga stanovalci niso mogli zapustiti – v odprto obliko enote s povečano pozornostjo vsega kadra. Skupaj z Občino Tržič smo pripravili tudi zloženke Živimo in starajmo se skupaj, ki dodatno ozavešča lokalno skupnost o demenci,« je dejala Kejžarjeva.

Soba v projektu Grem na lepš je del širše obnove Doma Petra Uzarja, ki je potekala približno sedem mesecev in je bila skupaj vredna skoraj pol milijona evrov, glavnino denarja pa so zagotovili iz privarčevanih sredstev. Z obnovo so pridobili več kot šeststo kvadratnih metrov površine, pred kratkim so že odprli galerijo, ki služi tudi kot prireditveni prostor. V torek so odprli še domsko kavarno, ki je postala javni prostor za druženje stanovalcev, svojcev in zunanjih obiskovalcev. Cena kave je 0,70 evra, da je dostopna tudi pri nizki pokojnini.

»Investicije so seveda potrebne, pomembno pa je tudi, da domovi za starejše ohranjamo socialno noto, da se stanovalci pri nas zares počutijo kot doma,« je še poudarila Anamarija Kejžar. Predsednica Sveta zavoda Doma Petra Uzarja in predsednica Društva upokojencev Tržič Zvonka Pretnar je povedala, da je dom med člani društva dobil tisto dodano vrednost, ki ji pravimo dom, in da sodelovanje z domom tudi prek prostovoljk poteka tako, kot je treba.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/27

nedelja

6/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...