Od leve: prostovoljka Rina Golja, direktorica Doma Petra Uzarja dr. Anamarija Kejžar in študentje arhitekture – Ana Dolenšek in Maša Bračevac (desno) sta tudi idejno sodelovali pri projektu Grem na lepš. / Foto: Tina Dokl

Predstavili socialno inovacijo

V tržiškem Domu Petra Uzarja so predstavili socialno inovacijo – projekt Grem na lepš. Gre za koncept sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco, ko so v obdobju nemira in želijo iti domov, v sobi pa jih lahko pomiri že občutek, da v resnici potujejo – vmes se sprostijo in pozabijo na namero.

Tržič – »V Domu Petra Uzarja je stanovalcev z demenco več kot polovica, zato posvečamo posebno pozornost ustrezni skrbi in odnosu za dostojanstveno staranje,« je na torkovem odprtju sobe iz projekta Grem na lepš pou­darila dr. Anamarija Kej­žar, direktorica Doma Petra Uzarja Tržič. Virtualni izlet za stanovalce z demenco so razvili skupaj s projektantom doc. dr. Domnom Zupančičem s Fakultete za arhitekturo in študentkama arhitekture Mašo Bračevac in Ano Dolenšek.

»Gre za koncept sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco, ko so v obdobju nemira in želijo iti domov, v kraj iz svoje mladosti (ker so v svojem času in svojem svetu, lahko čutijo potrebo, da gredo domov skuhat kosilo, da gredo v službo ...). V tej sobi pa imajo stanovalci občutek, da so na potovanju; ko želijo oditi nekam, jih lahko pomiri občutek, da v resnici potujejo – vmes se sprostijo in pozabijo na namero. K sprostitvi prispeva tudi vizualna projekcija gora v sobi, kar še dodatno pomirja,« je povzela Kejžarjeva in dodala, da sobo lahko obiščejo tudi preostali stanovalci. Idejo za sobo je Kejžarjeva dobila ob ogledu podobnega prispevka na BBC.

V domu so lani skupaj s Fakulteto za socialno delo razvili inovativen koncept Celostne oskrbe stanovalcev z demenco, katerega rezultat so nove metode dela, kot sta škatla spominov in integracija stanovalcev v aktivnosti. »Največji dosežek pa predstavlja odprtje varovanega oddelka, ki ga stanovalci niso mogli zapustiti – v odprto obliko enote s povečano pozornostjo vsega kadra. Skupaj z Občino Tržič smo pripravili tudi zloženke Živimo in starajmo se skupaj, ki dodatno ozavešča lokalno skupnost o demenci,« je dejala Kejžarjeva.

Soba v projektu Grem na lepš je del širše obnove Doma Petra Uzarja, ki je potekala približno sedem mesecev in je bila skupaj vredna skoraj pol milijona evrov, glavnino denarja pa so zagotovili iz privarčevanih sredstev. Z obnovo so pridobili več kot šeststo kvadratnih metrov površine, pred kratkim so že odprli galerijo, ki služi tudi kot prireditveni prostor. V torek so odprli še domsko kavarno, ki je postala javni prostor za druženje stanovalcev, svojcev in zunanjih obiskovalcev. Cena kave je 0,70 evra, da je dostopna tudi pri nizki pokojnini.

»Investicije so seveda potrebne, pomembno pa je tudi, da domovi za starejše ohranjamo socialno noto, da se stanovalci pri nas zares počutijo kot doma,« je še poudarila Anamarija Kejžar. Predsednica Sveta zavoda Doma Petra Uzarja in predsednica Društva upokojencev Tržič Zvonka Pretnar je povedala, da je dom med člani društva dobil tisto dodano vrednost, ki ji pravimo dom, in da sodelovanje z domom tudi prek prostovoljk poteka tako, kot je treba.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

delno oblačno
vlažnost: 79 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/28

ponedeljek

15/29

torek

14/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 23. julij 2018

Mesečno srečanje združenja HumanUp

GLEDALIŠČE / Jesenice, 24. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2018

Romanje k sv. Ožboltu na Jezersko

GLEDALIŠČE / Šenčur, 5. avgust 2018

Lepo je biti muzikant

IZLETI / Kranj, 7. avgust 2018

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Kranj, 1. september 2018

Na Srečanje upokojencev v Pliberku

 

 
 

 

 
 
 

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.

Nosil bom rdečo zvezdo / 07:13, 23. julij

Postarani partijci so vsaj verodostojni. Se ne obračajo po vetru, kot preoblečeni desničarji. In res je, vsak bo svoj žakelj v mlin nesel. ...

Rop novi nadzornik Lona / 06:53, 23. julij

Očitno je še kaj za pocuzat. Sv***e se še kar gnetejo....

Nosil bom rdečo zvezdo / 09:09, 21. julij

Ne, bi pa gledali ustaške oz. domobranske proslave z poveličevanjem fašizma kot to počnejo na hrvaškem!
Jasno, eni bi to želeli, pa vam ne bo uspel !!

Nosil bom rdečo zvezdo / 19:57, 20. julij

Že bivši ameriški veleposlanik Mussomeli je dejal, da smo dobili državo prepoceni in je zato ne cenimo dovolj. Če bi tista letala in tanki z...

Nosil bom rdečo zvezdo / 17:04, 20. julij

Boli pogled na rdečo zvezdo, na simbol upora in zmage kaj?
Vaš idejni vodja Ivan Janez Janša jo še danes nosi v srcu, ostali komunisti s...

Spomin na preboj na Menini / 16:54, 20. julij

Franc Pintar,
ja sej razumemo gnev in bes simpatizerja domobranstva in častilca idej katere so prepovedane. Pa vas nihče ne jemlje resno ...