Od leve: prostovoljka Rina Golja, direktorica Doma Petra Uzarja dr. Anamarija Kejžar in študentje arhitekture – Ana Dolenšek in Maša Bračevac (desno) sta tudi idejno sodelovali pri projektu Grem na lepš. / Foto: Tina Dokl

Predstavili socialno inovacijo

V tržiškem Domu Petra Uzarja so predstavili socialno inovacijo – projekt Grem na lepš. Gre za koncept sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco, ko so v obdobju nemira in želijo iti domov, v sobi pa jih lahko pomiri že občutek, da v resnici potujejo – vmes se sprostijo in pozabijo na namero.

Tržič – »V Domu Petra Uzarja je stanovalcev z demenco več kot polovica, zato posvečamo posebno pozornost ustrezni skrbi in odnosu za dostojanstveno staranje,« je na torkovem odprtju sobe iz projekta Grem na lepš pou­darila dr. Anamarija Kej­žar, direktorica Doma Petra Uzarja Tržič. Virtualni izlet za stanovalce z demenco so razvili skupaj s projektantom doc. dr. Domnom Zupančičem s Fakultete za arhitekturo in študentkama arhitekture Mašo Bračevac in Ano Dolenšek.

»Gre za koncept sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco, ko so v obdobju nemira in želijo iti domov, v kraj iz svoje mladosti (ker so v svojem času in svojem svetu, lahko čutijo potrebo, da gredo domov skuhat kosilo, da gredo v službo ...). V tej sobi pa imajo stanovalci občutek, da so na potovanju; ko želijo oditi nekam, jih lahko pomiri občutek, da v resnici potujejo – vmes se sprostijo in pozabijo na namero. K sprostitvi prispeva tudi vizualna projekcija gora v sobi, kar še dodatno pomirja,« je povzela Kejžarjeva in dodala, da sobo lahko obiščejo tudi preostali stanovalci. Idejo za sobo je Kejžarjeva dobila ob ogledu podobnega prispevka na BBC.

V domu so lani skupaj s Fakulteto za socialno delo razvili inovativen koncept Celostne oskrbe stanovalcev z demenco, katerega rezultat so nove metode dela, kot sta škatla spominov in integracija stanovalcev v aktivnosti. »Največji dosežek pa predstavlja odprtje varovanega oddelka, ki ga stanovalci niso mogli zapustiti – v odprto obliko enote s povečano pozornostjo vsega kadra. Skupaj z Občino Tržič smo pripravili tudi zloženke Živimo in starajmo se skupaj, ki dodatno ozavešča lokalno skupnost o demenci,« je dejala Kejžarjeva.

Soba v projektu Grem na lepš je del širše obnove Doma Petra Uzarja, ki je potekala približno sedem mesecev in je bila skupaj vredna skoraj pol milijona evrov, glavnino denarja pa so zagotovili iz privarčevanih sredstev. Z obnovo so pridobili več kot šeststo kvadratnih metrov površine, pred kratkim so že odprli galerijo, ki služi tudi kot prireditveni prostor. V torek so odprli še domsko kavarno, ki je postala javni prostor za druženje stanovalcev, svojcev in zunanjih obiskovalcev. Cena kave je 0,70 evra, da je dostopna tudi pri nizki pokojnini.

»Investicije so seveda potrebne, pomembno pa je tudi, da domovi za starejše ohranjamo socialno noto, da se stanovalci pri nas zares počutijo kot doma,« je še poudarila Anamarija Kejžar. Predsednica Sveta zavoda Doma Petra Uzarja in predsednica Društva upokojencev Tržič Zvonka Pretnar je povedala, da je dom med člani društva dobil tisto dodano vrednost, ki ji pravimo dom, in da sodelovanje z domom tudi prek prostovoljk poteka tako, kot je treba.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

5/21

sreda

5/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...