Od leve: prostovoljka Rina Golja, direktorica Doma Petra Uzarja dr. Anamarija Kejžar in študentje arhitekture – Ana Dolenšek in Maša Bračevac (desno) sta tudi idejno sodelovali pri projektu Grem na lepš. / Foto: Tina Dokl

Predstavili socialno inovacijo

V tržiškem Domu Petra Uzarja so predstavili socialno inovacijo – projekt Grem na lepš. Gre za koncept sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco, ko so v obdobju nemira in želijo iti domov, v sobi pa jih lahko pomiri že občutek, da v resnici potujejo – vmes se sprostijo in pozabijo na namero.

Tržič – »V Domu Petra Uzarja je stanovalcev z demenco več kot polovica, zato posvečamo posebno pozornost ustrezni skrbi in odnosu za dostojanstveno staranje,« je na torkovem odprtju sobe iz projekta Grem na lepš pou­darila dr. Anamarija Kej­žar, direktorica Doma Petra Uzarja Tržič. Virtualni izlet za stanovalce z demenco so razvili skupaj s projektantom doc. dr. Domnom Zupančičem s Fakultete za arhitekturo in študentkama arhitekture Mašo Bračevac in Ano Dolenšek.

»Gre za koncept sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco, ko so v obdobju nemira in želijo iti domov, v kraj iz svoje mladosti (ker so v svojem času in svojem svetu, lahko čutijo potrebo, da gredo domov skuhat kosilo, da gredo v službo ...). V tej sobi pa imajo stanovalci občutek, da so na potovanju; ko želijo oditi nekam, jih lahko pomiri občutek, da v resnici potujejo – vmes se sprostijo in pozabijo na namero. K sprostitvi prispeva tudi vizualna projekcija gora v sobi, kar še dodatno pomirja,« je povzela Kejžarjeva in dodala, da sobo lahko obiščejo tudi preostali stanovalci. Idejo za sobo je Kejžarjeva dobila ob ogledu podobnega prispevka na BBC.

V domu so lani skupaj s Fakulteto za socialno delo razvili inovativen koncept Celostne oskrbe stanovalcev z demenco, katerega rezultat so nove metode dela, kot sta škatla spominov in integracija stanovalcev v aktivnosti. »Največji dosežek pa predstavlja odprtje varovanega oddelka, ki ga stanovalci niso mogli zapustiti – v odprto obliko enote s povečano pozornostjo vsega kadra. Skupaj z Občino Tržič smo pripravili tudi zloženke Živimo in starajmo se skupaj, ki dodatno ozavešča lokalno skupnost o demenci,« je dejala Kejžarjeva.

Soba v projektu Grem na lepš je del širše obnove Doma Petra Uzarja, ki je potekala približno sedem mesecev in je bila skupaj vredna skoraj pol milijona evrov, glavnino denarja pa so zagotovili iz privarčevanih sredstev. Z obnovo so pridobili več kot šeststo kvadratnih metrov površine, pred kratkim so že odprli galerijo, ki služi tudi kot prireditveni prostor. V torek so odprli še domsko kavarno, ki je postala javni prostor za druženje stanovalcev, svojcev in zunanjih obiskovalcev. Cena kave je 0,70 evra, da je dostopna tudi pri nizki pokojnini.

»Investicije so seveda potrebne, pomembno pa je tudi, da domovi za starejše ohranjamo socialno noto, da se stanovalci pri nas zares počutijo kot doma,« je še poudarila Anamarija Kejžar. Predsednica Sveta zavoda Doma Petra Uzarja in predsednica Društva upokojencev Tržič Zvonka Pretnar je povedala, da je dom med člani društva dobil tisto dodano vrednost, ki ji pravimo dom, in da sodelovanje z domom tudi prek prostovoljk poteka tako, kot je treba.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/9

torek

-4/10

sreda

-4/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2018

V Dolenjske Toplice

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 25. januar 2018

Krvodajalska akcija

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...