Za naložbe tretjina proračuna

V občini Železniki naj bi prihodnje leto za investicije namenili 2,4 milijona evrov, kar pa bo še vedno premalo za uresničitev vseh želja.

Osnutek občinskega proračuna bo v javni obravnavi do 28. novembra, svetniki pa ga bodo dokončno potrjevali na decembrski seji.

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli osnutek proračuna za prihodnje leto, ki je vreden 6,8 milijona evrov. Kot je pojasnil župan Anton Luznar, bodo največ sredstev namenili za vzgojo in izobraževanje, predvsem za tekoče transferje vrtcem, šolam in prevoze, skupaj kar 1,6 milijona. Za plačilo obstoječih dolgov so predvideli 368 tisoč evrov.

Za razliko od zadnjih let naj bi se v prihodnji proračun nateklo nekaj več transfernih prihodkov – 799 tisoč evrov, od tega dobre pol milijona evrov evropskih sredstev za ureditev poslovne cone Alples, dokončanje kanalizacije na Studenem in pločnik v Dašnici. Za investicije so sicer predvideli 36 odstotkov proračuna, kar znaša 2,4 milijona evrov.

Za ureditev Alplesove cone bodo namenili 485 tisoč evrov, od tega se nadejajo 368 tisoč evrov nepovratnih evropskih sredstev. Več kot četrt milijona evrov naj bi vložili v naselje Dašnica, kjer bodo poleg gradnje pločnika še obnovili kanalizacijo in vodovod. Letošnjim 70 tisoč evrom za sofinanciranje gradnje gasilskega doma v Selcih bodo prihodnje leto primaknili še 130 tisoč evrov. Za položitev finega asfalta na Racovniku so predvideli 106 tisoč evrov, za gradnjo tlačnega kanalizacijskega voda in črpališča na Studenem pa 99 tisoč evrov. Za investicije in investicijsko vzdrževanje občinskih cest je v proračunu 191 tisoč evrov. Izvedli bodo tudi dve večji v lokalni cesti Tajnetova žaga–Potok in Podlonk–Prtovč, vsaka je vredna okoli 150 tisoč evrov. Zanju bodo na podlagi zakona o financiranju občin prejeli tudi 138 tisoč evrov nepovratnih sredstev ministrstva za gospodarstvo in prav tolikšen znesek brezobrestnega posojila. Za sanacijo plazov so predvideli 130 tisoč evrov, pri čemer pričakujejo sto tisoč evrov iz državnega sanacijskega programa. Urediti nameravajo tudi prehod za pešce in navezavo na pločnik v Dolenji vasi (50 tisoč evrov). Za elektronske tarče za strelsko društvo so predvideli 62 tisoč evrov, pri čemer upajo na polovično sofinanciranje fundacije za šport.

Medtem ko so po mnenju podžupana Mateja Šubica proračunska sredstva lepo razporejena čez celo občino, se nekateri drugi svetniki s tem niso strinjali. Po besedah predsednika odbora za komunalne dejavnosti Jerneja Beštra so bili na njihovi zadnji seji člani iz posameznih krajevnih skupnosti razočarani. V Martinj Vrhu in Davči je še veliko makadamskih cest, v Dražgošah in Rudnem investicije niso predvidene, na Zalem Logu potrebujejo pločnik, tudi v Selcih bi želeli več denarja za ceste, je našteval. Primož Pintar pa je opozoril, da bi morala občina prihodnje leto v Sorici ob gradnji regionalne ceste urediti parkirišče pri Groharjevem spominku in čim prej začeti s pripravo projektov za obnovo ceste skozi vas, za kar pa denar v proračunu ni predviden. Kot je bilo razbrati iz razprave, so svetniki pogrešali tudi denar za parkirišča in cestne povezave Na Kresu, kjer bodo v prihodnjih letih morda gradili dom starejših, opozorili so na nujnost prestavitve kuhinje v dražgoški šoli v nov del objekta, ker da inšpektor grozi z zaprtjem kuhinje, slišati je bilo tudi, da že tri leta ni bilo predvidenih sredstev za občane za varovanje kulturne dediščine …

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 46 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/8

torek

-3/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 22. januar 2018

Pomoč pri uveljavljanju invalidskih pravic

PRIREDITVE / Kranj, 22. januar 2018

Mesečno srečanje HumanUp

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...