Za naložbe tretjina proračuna

V občini Železniki naj bi prihodnje leto za investicije namenili 2,4 milijona evrov, kar pa bo še vedno premalo za uresničitev vseh želja.

Osnutek občinskega proračuna bo v javni obravnavi do 28. novembra, svetniki pa ga bodo dokončno potrjevali na decembrski seji.

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli osnutek proračuna za prihodnje leto, ki je vreden 6,8 milijona evrov. Kot je pojasnil župan Anton Luznar, bodo največ sredstev namenili za vzgojo in izobraževanje, predvsem za tekoče transferje vrtcem, šolam in prevoze, skupaj kar 1,6 milijona. Za plačilo obstoječih dolgov so predvideli 368 tisoč evrov.

Za razliko od zadnjih let naj bi se v prihodnji proračun nateklo nekaj več transfernih prihodkov – 799 tisoč evrov, od tega dobre pol milijona evrov evropskih sredstev za ureditev poslovne cone Alples, dokončanje kanalizacije na Studenem in pločnik v Dašnici. Za investicije so sicer predvideli 36 odstotkov proračuna, kar znaša 2,4 milijona evrov.

Za ureditev Alplesove cone bodo namenili 485 tisoč evrov, od tega se nadejajo 368 tisoč evrov nepovratnih evropskih sredstev. Več kot četrt milijona evrov naj bi vložili v naselje Dašnica, kjer bodo poleg gradnje pločnika še obnovili kanalizacijo in vodovod. Letošnjim 70 tisoč evrom za sofinanciranje gradnje gasilskega doma v Selcih bodo prihodnje leto primaknili še 130 tisoč evrov. Za položitev finega asfalta na Racovniku so predvideli 106 tisoč evrov, za gradnjo tlačnega kanalizacijskega voda in črpališča na Studenem pa 99 tisoč evrov. Za investicije in investicijsko vzdrževanje občinskih cest je v proračunu 191 tisoč evrov. Izvedli bodo tudi dve večji v lokalni cesti Tajnetova žaga–Potok in Podlonk–Prtovč, vsaka je vredna okoli 150 tisoč evrov. Zanju bodo na podlagi zakona o financiranju občin prejeli tudi 138 tisoč evrov nepovratnih sredstev ministrstva za gospodarstvo in prav tolikšen znesek brezobrestnega posojila. Za sanacijo plazov so predvideli 130 tisoč evrov, pri čemer pričakujejo sto tisoč evrov iz državnega sanacijskega programa. Urediti nameravajo tudi prehod za pešce in navezavo na pločnik v Dolenji vasi (50 tisoč evrov). Za elektronske tarče za strelsko društvo so predvideli 62 tisoč evrov, pri čemer upajo na polovično sofinanciranje fundacije za šport.

Medtem ko so po mnenju podžupana Mateja Šubica proračunska sredstva lepo razporejena čez celo občino, se nekateri drugi svetniki s tem niso strinjali. Po besedah predsednika odbora za komunalne dejavnosti Jerneja Beštra so bili na njihovi zadnji seji člani iz posameznih krajevnih skupnosti razočarani. V Martinj Vrhu in Davči je še veliko makadamskih cest, v Dražgošah in Rudnem investicije niso predvidene, na Zalem Logu potrebujejo pločnik, tudi v Selcih bi želeli več denarja za ceste, je našteval. Primož Pintar pa je opozoril, da bi morala občina prihodnje leto v Sorici ob gradnji regionalne ceste urediti parkirišče pri Groharjevem spominku in čim prej začeti s pripravo projektov za obnovo ceste skozi vas, za kar pa denar v proračunu ni predviden. Kot je bilo razbrati iz razprave, so svetniki pogrešali tudi denar za parkirišča in cestne povezave Na Kresu, kjer bodo v prihodnjih letih morda gradili dom starejših, opozorili so na nujnost prestavitve kuhinje v dražgoški šoli v nov del objekta, ker da inšpektor grozi z zaprtjem kuhinje, slišati je bilo tudi, da že tri leta ni bilo predvidenih sredstev za občane za varovanje kulturne dediščine …

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/20

petek

6/26

sobota

9/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

OBVESTILA / Stara Fužina, 27. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 27. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Križe, 27. april 2018

Pohod v spomin Janezu Udetu

OBVESTILA / Stara Fužina, 28. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 28. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Bohinj, 28. april 2018

Pohod k slapu Savica

PRIREDITVE / Cerklje, 28. april 2018

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

Ovadba proti Pahorju / 21:09, 26. april

Najbolše bi bilo da naredijo v celi Sloveniji Referendum gdo je za Avstrijo in gdo za Italijo, bomo vsaj normalno začeli živeli.

Zapeljala je s ceste / 21:06, 26. april

Pošteno denarno kazen,odvzem vozniško za minimslno leto dni,in potem še v Avtošolo, seveda denarno Konzen od minimalno 1000€ no vzgor več a...

Kam med prazniki? / 20:59, 26. april

Gdaj pa je dela prosti dan za pokojne Slovence, ki so jih P.pomorili po končani vojni?

Tudi na Golniku prehitri / 20:56, 26. april

Jaz mislim da je pri nas največji Problem Alkohol, in po mojem bi vsakemu pijanemu Vozniku morali odvzeti Vozniško dovoljenhe za minimalno e...

Sindikati za blaginjo vseh / 20:50, 26. april

Dejstvo je eno samo: nihče nikomur več ne verjame.
Cela paleta sindikatov je mirno in pri polni zavesti dopustila, da imajo delavci plač...

Znova v poslansko kandidaturo / 14:27, 26. april

Napaka v prvem odstavku: Jana Jenko je bila nadomestna poslanka, medtem ko je bila najprej v DZ izvoljena mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je...

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!