Gledališče Toneta Čufarja v boj za Čufarjeve nagrade in plakete že nocoj pošilja komedijo Pr' Holzer. / Foto: arhiv GTČ

Jubilejni Čufarjevi dnevi

Od danes do prihodnjega ponedeljka na Jesenicah potekajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi. Poleg šestih tekmovalnih predstav in štirih predstav mladinskih skupin pripravljajo posebno poslastico: premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

Jesenice – Drevi se na Jesenicah začenjajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi, festival ljubiteljskih gledališč. Šest tekmovalnih predstav bosta ocenjevali strokovna žirija in publika, program bodo obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin, spremljevalni program pa še s premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

V tekmovalnem delu Čufarjevih dni bo na ogled šest predstav, ki jih je izmed tridesetih prijavljenih izbral selektor Iztok Valič. Festival bo nocoj ob 19.30 odprla komedija domačega gledališča in Alenke Bole Vrabec Pr' Holzer v režiji Vida Klemenca. Loški oder Škofja Loka se bo v sredo zvečer predstavil s temno komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v režiji Jaše Jamnika, KUD Zarja Trnovlje - Celje v četrtek z dramo Antona Pavloviča Čehova Vanja v režiji Tomaža Krajnca, Koroški deželni teater v petek s Terapijo Jordana Cvetanovića v režiji Sergeja Dolenca. Medvoški KUD Fofite bo z dramo Davida Harrowerja Kos v režiji Braneta Kraljeviča nastopil v soboto, Šentjakobsko gledališče Ljubljana z Dekameronom v režiji Primoža Ekarta pa bo tekmovalni del festivala sklenilo v nedeljo zvečer.

Ob jubileju bodo poseben poudarek dali mlajšemu rodu gledaliških ustvarjalcev, saj bodo program obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin. »Mladinski dan« bo petek, ko bodo na ogled predstave Portret planeta v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Alamut v izvedbi Gimnazije Kranj, avtorski projekt Prihodnost gledališča Glej in Božanska komedija KUD Zarja Trnovlje - Celje. Po besedah direktorice Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branke Smole se bodo tudi mladi pomerili za plakete, ki so jih poimenovali Nova gaz po Čufarjevi črtici.

Posebna poslastica bo na sporedu zadnji dan festivala, v ponedeljek, 20. novembra, ko bodo podelili tudi Čufarjeve nagrade in plakete. Na ogled bo namreč premiera predstave Petelinji zajtrk, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Toneta Čufarja Jesenice in Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Predstavo, ki je nastala po knjigi Ferija Lainščka in po radijski igri ter filmu, režira Gojmir Lešnjak - Gojc. Kot je povedal, je bilo pri postavitvi te erotične igre o prijateljstvu na gledališke deske več dilem. »Film, ki ga bo občinstvo verjetno še zelo živo imelo pred seboj, smo adaptirati za odrske deske, ki so povsem drug medij,« je povedal. V gledališču so nekateri prizori precej močnejši in bolj ekspresivni kot v filmu, pa čeprav nastopajo ljubiteljski igralci, je dodal.

V sklopu spremljevalnega programa se bo danes popoldne ob 17. uri začel muzejski večer Jeseniški dramski igralci, od kod in kam?, ob 19. uri pa bo sledilo polaganje cvetja ob spomeniku Toneta Čufarja na Čufarjevem trgu in zatem slovesno odprtje festivala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-5/10

ponedeljek

-3/11

torek

1/13

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. november 2017

Pohod po Vertovčevih poteh

IZLETI / Šenčur, 19. november 2017

Po Vertovčevih poteh

PRIREDITVE / Breznica, 19. november 2017

Škratovanje

PRIREDITVE / Šenčur, 19. november 2017

Memorial Borisa Brezarja v prstometu

PRIREDITVE / Visoko, 19. november 2017

Pod okence pridem

OBVESTILA / Kranj, 20. november 2017

Pomoč invalidom

PREDAVANJA / Kranj, 20. november 2017

Predavanje in namestitev atlasa

PREDAVANJA / Jesenice, 20. november 2017

Otrok stalno trmari in izsiljuje

 

 
 

 

 
 
 

Okoljsko priznanje za Radovljico / 00:00, 14. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 23:57, 13. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Smeti ob cesti proti Strmici / 18:54, 11. november

Ja kako je pa kaj takega sploh možno? Saj smo sory ste gorenci jaz sem tujec iz Dolenske, najbolj pametni, pošteni in kaj vem kaj še ne, vse...

Skozi žleb na vrh / 00:35, 10. november

V Logarski dolini ni slapa Savice. Obstaja samo slap Rinka.

Kandidata v drugem krogu / 14:54, 2. november

DRUGI KROG, prva etapa
Sto kilometrov je mimo. Kaj vse se dogaja ob poti? Najbolj se mi je vtisnilo naslednje:
-Janša se pripravlja n...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 20:29, 30. oktober

Kdaj bo avtobusna postaja šla ven iz mesta? Pločnik fali marsikje, npr. od Špara do osamelega Šlandra, vsak let rob ceste malo posujejo s pe...

Gorenjci so uspešni jadralci / 13:13, 28. oktober

Pohvala ekipi!

Me pa zanima, če se udeležite tudi Barkovljanke ! In če, kakšen je tam rezultat?