Gledališče Toneta Čufarja v boj za Čufarjeve nagrade in plakete že nocoj pošilja komedijo Pr' Holzer. / Foto: arhiv GTČ

Jubilejni Čufarjevi dnevi

Od danes do prihodnjega ponedeljka na Jesenicah potekajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi. Poleg šestih tekmovalnih predstav in štirih predstav mladinskih skupin pripravljajo posebno poslastico: premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

Jesenice – Drevi se na Jesenicah začenjajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi, festival ljubiteljskih gledališč. Šest tekmovalnih predstav bosta ocenjevali strokovna žirija in publika, program bodo obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin, spremljevalni program pa še s premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

V tekmovalnem delu Čufarjevih dni bo na ogled šest predstav, ki jih je izmed tridesetih prijavljenih izbral selektor Iztok Valič. Festival bo nocoj ob 19.30 odprla komedija domačega gledališča in Alenke Bole Vrabec Pr' Holzer v režiji Vida Klemenca. Loški oder Škofja Loka se bo v sredo zvečer predstavil s temno komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v režiji Jaše Jamnika, KUD Zarja Trnovlje - Celje v četrtek z dramo Antona Pavloviča Čehova Vanja v režiji Tomaža Krajnca, Koroški deželni teater v petek s Terapijo Jordana Cvetanovića v režiji Sergeja Dolenca. Medvoški KUD Fofite bo z dramo Davida Harrowerja Kos v režiji Braneta Kraljeviča nastopil v soboto, Šentjakobsko gledališče Ljubljana z Dekameronom v režiji Primoža Ekarta pa bo tekmovalni del festivala sklenilo v nedeljo zvečer.

Ob jubileju bodo poseben poudarek dali mlajšemu rodu gledaliških ustvarjalcev, saj bodo program obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin. »Mladinski dan« bo petek, ko bodo na ogled predstave Portret planeta v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Alamut v izvedbi Gimnazije Kranj, avtorski projekt Prihodnost gledališča Glej in Božanska komedija KUD Zarja Trnovlje - Celje. Po besedah direktorice Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branke Smole se bodo tudi mladi pomerili za plakete, ki so jih poimenovali Nova gaz po Čufarjevi črtici.

Posebna poslastica bo na sporedu zadnji dan festivala, v ponedeljek, 20. novembra, ko bodo podelili tudi Čufarjeve nagrade in plakete. Na ogled bo namreč premiera predstave Petelinji zajtrk, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Toneta Čufarja Jesenice in Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Predstavo, ki je nastala po knjigi Ferija Lainščka in po radijski igri ter filmu, režira Gojmir Lešnjak - Gojc. Kot je povedal, je bilo pri postavitvi te erotične igre o prijateljstvu na gledališke deske več dilem. »Film, ki ga bo občinstvo verjetno še zelo živo imelo pred seboj, smo adaptirati za odrske deske, ki so povsem drug medij,« je povedal. V gledališču so nekateri prizori precej močnejši in bolj ekspresivni kot v filmu, pa čeprav nastopajo ljubiteljski igralci, je dodal.

V sklopu spremljevalnega programa se bo danes popoldne ob 17. uri začel muzejski večer Jeseniški dramski igralci, od kod in kam?, ob 19. uri pa bo sledilo polaganje cvetja ob spomeniku Toneta Čufarja na Čufarjevem trgu in zatem slovesno odprtje festivala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/26

sobota

16/27

nedelja

17/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Kokra, 21. julij 2018

Svečanost ob obletnici požiga Kokre

PRIREDITVE / Žabnica, 21. julij 2018

Gasilska veselica

PREDAVANJA / Kranj, 21. julij 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Žabnica, 22. julij 2018

Gasilska veselica

OBVESTILA / Kranj, 23. julij 2018

Mesečno srečanje združenja HumanUp

GLEDALIŠČE / Jesenice, 24. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

 

 
 

 

 
 
 

Nosil bom rdečo zvezdo / 19:57, 20. julij

Že bivši ameriški veleposlanik Mussomeli je dejal, da smo dobili državo prepoceni in je zato ne cenimo dovolj. Če bi tista letala in tanki z...

Nosil bom rdečo zvezdo / 17:04, 20. julij

Boli pogled na rdečo zvezdo, na simbol upora in zmage kaj?
Vaš idejni vodja Ivan Janez Janša jo še danes nosi v srcu, ostali komunisti s...

Spomin na preboj na Menini / 16:54, 20. julij

Franc Pintar,
ja sej razumemo gnev in bes simpatizerja domobranstva in častilca idej katere so prepovedane. Pa vas nihče ne jemlje resno ...

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!