Gledališče Toneta Čufarja v boj za Čufarjeve nagrade in plakete že nocoj pošilja komedijo Pr' Holzer. / Foto: arhiv GTČ

Jubilejni Čufarjevi dnevi

Od danes do prihodnjega ponedeljka na Jesenicah potekajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi. Poleg šestih tekmovalnih predstav in štirih predstav mladinskih skupin pripravljajo posebno poslastico: premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

Jesenice – Drevi se na Jesenicah začenjajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi, festival ljubiteljskih gledališč. Šest tekmovalnih predstav bosta ocenjevali strokovna žirija in publika, program bodo obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin, spremljevalni program pa še s premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

V tekmovalnem delu Čufarjevih dni bo na ogled šest predstav, ki jih je izmed tridesetih prijavljenih izbral selektor Iztok Valič. Festival bo nocoj ob 19.30 odprla komedija domačega gledališča in Alenke Bole Vrabec Pr' Holzer v režiji Vida Klemenca. Loški oder Škofja Loka se bo v sredo zvečer predstavil s temno komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v režiji Jaše Jamnika, KUD Zarja Trnovlje - Celje v četrtek z dramo Antona Pavloviča Čehova Vanja v režiji Tomaža Krajnca, Koroški deželni teater v petek s Terapijo Jordana Cvetanovića v režiji Sergeja Dolenca. Medvoški KUD Fofite bo z dramo Davida Harrowerja Kos v režiji Braneta Kraljeviča nastopil v soboto, Šentjakobsko gledališče Ljubljana z Dekameronom v režiji Primoža Ekarta pa bo tekmovalni del festivala sklenilo v nedeljo zvečer.

Ob jubileju bodo poseben poudarek dali mlajšemu rodu gledaliških ustvarjalcev, saj bodo program obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin. »Mladinski dan« bo petek, ko bodo na ogled predstave Portret planeta v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Alamut v izvedbi Gimnazije Kranj, avtorski projekt Prihodnost gledališča Glej in Božanska komedija KUD Zarja Trnovlje - Celje. Po besedah direktorice Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branke Smole se bodo tudi mladi pomerili za plakete, ki so jih poimenovali Nova gaz po Čufarjevi črtici.

Posebna poslastica bo na sporedu zadnji dan festivala, v ponedeljek, 20. novembra, ko bodo podelili tudi Čufarjeve nagrade in plakete. Na ogled bo namreč premiera predstave Petelinji zajtrk, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Toneta Čufarja Jesenice in Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Predstavo, ki je nastala po knjigi Ferija Lainščka in po radijski igri ter filmu, režira Gojmir Lešnjak - Gojc. Kot je povedal, je bilo pri postavitvi te erotične igre o prijateljstvu na gledališke deske več dilem. »Film, ki ga bo občinstvo verjetno še zelo živo imelo pred seboj, smo adaptirati za odrske deske, ki so povsem drug medij,« je povedal. V gledališču so nekateri prizori precej močnejši in bolj ekspresivni kot v filmu, pa čeprav nastopajo ljubiteljski igralci, je dodal.

V sklopu spremljevalnega programa se bo danes popoldne ob 17. uri začel muzejski večer Jeseniški dramski igralci, od kod in kam?, ob 19. uri pa bo sledilo polaganje cvetja ob spomeniku Toneta Čufarja na Čufarjevem trgu in zatem slovesno odprtje festivala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/26

sobota

7/27

nedelja

6/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Rehabilitacijski izlet MDI Kranj

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

IZLETI / Kranj, 21. april 2018

Po Šenčurju in Srjanski poti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. april 2018

Cvetlični sejem

IZLETI / Šenčur, 21. april 2018

Jurjev pohod do Stare Loke

PREDAVANJA / Škofja Loka, 21. april 2018

Ljubezen in odnosi

GLASBA / Škofja Loka, 21. april 2018

Pomladni koncert

IZLETI / Možjanca, 21. april 2018

Pohod po Tovorni poti

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...

Janez Janša: smer ni prava / 09:34, 7. april

JJ čas je za pokoj, Slovenija bo brez tebe sama našla pravo pot...