Gledališče Toneta Čufarja v boj za Čufarjeve nagrade in plakete že nocoj pošilja komedijo Pr' Holzer. / Foto: arhiv GTČ

Jubilejni Čufarjevi dnevi

Od danes do prihodnjega ponedeljka na Jesenicah potekajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi. Poleg šestih tekmovalnih predstav in štirih predstav mladinskih skupin pripravljajo posebno poslastico: premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

Jesenice – Drevi se na Jesenicah začenjajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi, festival ljubiteljskih gledališč. Šest tekmovalnih predstav bosta ocenjevali strokovna žirija in publika, program bodo obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin, spremljevalni program pa še s premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

V tekmovalnem delu Čufarjevih dni bo na ogled šest predstav, ki jih je izmed tridesetih prijavljenih izbral selektor Iztok Valič. Festival bo nocoj ob 19.30 odprla komedija domačega gledališča in Alenke Bole Vrabec Pr' Holzer v režiji Vida Klemenca. Loški oder Škofja Loka se bo v sredo zvečer predstavil s temno komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v režiji Jaše Jamnika, KUD Zarja Trnovlje - Celje v četrtek z dramo Antona Pavloviča Čehova Vanja v režiji Tomaža Krajnca, Koroški deželni teater v petek s Terapijo Jordana Cvetanovića v režiji Sergeja Dolenca. Medvoški KUD Fofite bo z dramo Davida Harrowerja Kos v režiji Braneta Kraljeviča nastopil v soboto, Šentjakobsko gledališče Ljubljana z Dekameronom v režiji Primoža Ekarta pa bo tekmovalni del festivala sklenilo v nedeljo zvečer.

Ob jubileju bodo poseben poudarek dali mlajšemu rodu gledaliških ustvarjalcev, saj bodo program obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin. »Mladinski dan« bo petek, ko bodo na ogled predstave Portret planeta v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Alamut v izvedbi Gimnazije Kranj, avtorski projekt Prihodnost gledališča Glej in Božanska komedija KUD Zarja Trnovlje - Celje. Po besedah direktorice Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branke Smole se bodo tudi mladi pomerili za plakete, ki so jih poimenovali Nova gaz po Čufarjevi črtici.

Posebna poslastica bo na sporedu zadnji dan festivala, v ponedeljek, 20. novembra, ko bodo podelili tudi Čufarjeve nagrade in plakete. Na ogled bo namreč premiera predstave Petelinji zajtrk, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Toneta Čufarja Jesenice in Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Predstavo, ki je nastala po knjigi Ferija Lainščka in po radijski igri ter filmu, režira Gojmir Lešnjak - Gojc. Kot je povedal, je bilo pri postavitvi te erotične igre o prijateljstvu na gledališke deske več dilem. »Film, ki ga bo občinstvo verjetno še zelo živo imelo pred seboj, smo adaptirati za odrske deske, ki so povsem drug medij,« je povedal. V gledališču so nekateri prizori precej močnejši in bolj ekspresivni kot v filmu, pa čeprav nastopajo ljubiteljski igralci, je dodal.

V sklopu spremljevalnega programa se bo danes popoldne ob 17. uri začel muzejski večer Jeseniški dramski igralci, od kod in kam?, ob 19. uri pa bo sledilo polaganje cvetja ob spomeniku Toneta Čufarja na Čufarjevem trgu in zatem slovesno odprtje festivala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 52 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

3/21

sreda

5/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. oktober 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Radovljica, 23. oktober 2018

Preseganje smrti

PRIREDITVE / Tržič, 23. oktober 2018

Literarni večer z Mojco Širok

 

 
 

 

 
 
 

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 14:00, 23. oktober

https://www.youtube.com/watch?v=567SEuCuatk Mediteran kot je nekoč bil. V primeru zmage bo Alpsko grozdje zopet obrodilo. In vince bo teklo - HOJLA zagotovljena.

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 13:42, 23. oktober

G. Rupar je eden redkih, ki meni da je čisto prav, da je bil po krivici zaprt. Čudi me, da bivanje ni prostovoljno podaljšal. Po dvanajstele...

Zadnja redna seja v Žirovnici / 10:54, 23. oktober

Kašarjem, tudi županu bi rad tole povedal! Cesta skozi vasi je lepo urejena. No, razen ožin, ki pa jih ne morejo odpraviti, razen s podrtjem...

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.