Gledališče Toneta Čufarja v boj za Čufarjeve nagrade in plakete že nocoj pošilja komedijo Pr' Holzer. / Foto: arhiv GTČ

Jubilejni Čufarjevi dnevi

Od danes do prihodnjega ponedeljka na Jesenicah potekajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi. Poleg šestih tekmovalnih predstav in štirih predstav mladinskih skupin pripravljajo posebno poslastico: premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

Jesenice – Drevi se na Jesenicah začenjajo jubilejni, trideseti Čufarjevi dnevi, festival ljubiteljskih gledališč. Šest tekmovalnih predstav bosta ocenjevali strokovna žirija in publika, program bodo obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin, spremljevalni program pa še s premiero koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk.

V tekmovalnem delu Čufarjevih dni bo na ogled šest predstav, ki jih je izmed tridesetih prijavljenih izbral selektor Iztok Valič. Festival bo nocoj ob 19.30 odprla komedija domačega gledališča in Alenke Bole Vrabec Pr' Holzer v režiji Vida Klemenca. Loški oder Škofja Loka se bo v sredo zvečer predstavil s temno komedijo Michaela Hollingerja Svetniki v režiji Jaše Jamnika, KUD Zarja Trnovlje - Celje v četrtek z dramo Antona Pavloviča Čehova Vanja v režiji Tomaža Krajnca, Koroški deželni teater v petek s Terapijo Jordana Cvetanovića v režiji Sergeja Dolenca. Medvoški KUD Fofite bo z dramo Davida Harrowerja Kos v režiji Braneta Kraljeviča nastopil v soboto, Šentjakobsko gledališče Ljubljana z Dekameronom v režiji Primoža Ekarta pa bo tekmovalni del festivala sklenilo v nedeljo zvečer.

Ob jubileju bodo poseben poudarek dali mlajšemu rodu gledaliških ustvarjalcev, saj bodo program obogatili s štirimi predstavami mladih igralskih skupin. »Mladinski dan« bo petek, ko bodo na ogled predstave Portret planeta v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Alamut v izvedbi Gimnazije Kranj, avtorski projekt Prihodnost gledališča Glej in Božanska komedija KUD Zarja Trnovlje - Celje. Po besedah direktorice Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branke Smole se bodo tudi mladi pomerili za plakete, ki so jih poimenovali Nova gaz po Čufarjevi črtici.

Posebna poslastica bo na sporedu zadnji dan festivala, v ponedeljek, 20. novembra, ko bodo podelili tudi Čufarjeve nagrade in plakete. Na ogled bo namreč premiera predstave Petelinji zajtrk, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Toneta Čufarja Jesenice in Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Predstavo, ki je nastala po knjigi Ferija Lainščka in po radijski igri ter filmu, režira Gojmir Lešnjak - Gojc. Kot je povedal, je bilo pri postavitvi te erotične igre o prijateljstvu na gledališke deske več dilem. »Film, ki ga bo občinstvo verjetno še zelo živo imelo pred seboj, smo adaptirati za odrske deske, ki so povsem drug medij,« je povedal. V gledališču so nekateri prizori precej močnejši in bolj ekspresivni kot v filmu, pa čeprav nastopajo ljubiteljski igralci, je dodal.

V sklopu spremljevalnega programa se bo danes popoldne ob 17. uri začel muzejski večer Jeseniški dramski igralci, od kod in kam?, ob 19. uri pa bo sledilo polaganje cvetja ob spomeniku Toneta Čufarja na Čufarjevem trgu in zatem slovesno odprtje festivala.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 79 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/6

ponedeljek

-2/8

torek

-3/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 22. januar 2018

Pomoč pri uveljavljanju invalidskih pravic

PRIREDITVE / Kranj, 22. januar 2018

Mesečno srečanje HumanUp

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...