Vodja Sektorja Odpadki na Komunali Kranj Igor Viktor Bizjak

Ekološki otoki niso namenjeni stari šari

Čeprav naj bi ekološki otoki pomenili dodatno možnost za ločevanje odpadkov, pa jih nekateri izkoristijo za odlaganje vseh vrst smeti – od gradbenega materiala do starega pohištva, kar bližnjim prebivalcem povzroča slabo voljo, komunalnim podjetjem pa dodatne stroške, čeprav je te odpadke moč brezplačno do enega kubičnega metra na mesec oddati v zbirne centre.

»Žal smo morali v zadnjem času umakniti tri ekološke otoke, na Kokrici, v Britofu in na avtobusni postaji v Rakovici, saj je bilo tam toliko težav, da je bila to edina rešitev. Se je pa to, žal, pokazalo kot dobra praksa, saj tam smeti sedaj ni več.«

Kranj – Tople jesenske dneve in minule praznične dni je marsikdo izkoristil tudi za prenovo stanovanja ali hiše, kar je bilo vidno tudi na tako imenovanih ekoloških otokih (ponekod pa celo v naravi), kjer se je nakopičilo še več odpadkov kot običajno. Čeprav je ob ekoloških otokih jasno napisano, da je odpadke treba odlagati v za to določene zabojnike ter da je odlaganje poleg zabojnikov prepovedano in kaznivo, pa je še vedno kar nekaj takih ljudi, ki se na opozorila požvižgajo in ob zabojnike namečejo vse, česar ne potrebujejo več.

Kot pravijo na Komunali Kranj, so pri tem pogosto nemočni, saj številne objave v medijih, izobraževanja in opozorilne table še vedno ne zaležejo. Tako so želeli narediti video nadzor, vendar so bili opozorjeni, da to, zaradi varovanja osebnih podatkov, ni mogoče. Zato so najeli varnostno službo, ki na terenu pregleduje, kaj se dogaja. Kljub temu se stanje ni veliko izboljšalo, saj večina odpadke pripelje takrat, ko ni nikogar v bližini.

»Na območju petih občin, ki jih pokrivamo na Komunali Kranj in izvajamo javno službo zbiranja odpadkov, imamo postavljenih okoli dvesto šestdeset ekoloških otokov. Največ, okoli dvesto, jih je v Mestni občini Kranj. V letošnjem letu smo določenim ekološkim otokom dodali še zvon za odpadno elektroniko, kjer se zbirajo baterije, sijalke in drobna elektronika, kot so na primer telefoni ali fotoaparati. Ekološki otok naj bi bil, glede na zakonodajo, postavljen za največ petsto prebivalcev,« pravi vodja Sektorja Odpadki na Komunali Kranj Igor Viktor Bizjak in dodaja, da se na ekoloških otokih zbirajo papir in kartonska embalaža, steklena embalaža in mešana odpadna embalaža, kar pomeni vse od plastične, kovinske in sestavljene embalaže, kot so tetrapaki, škatlice cigaret in podobno. »V primeru, da lahko javno podjetje zagotovi zbiranje vseh teh odpadkov od vrat do vrat, potem teh ekoloških otokov sploh ni treba imeti, zato bi že sedaj z ekoloških otokov lahko umaknili rumene zvonove za mešano embalažo. Glede na to, da je te odpadne embalaže res veliko, pa smo jih za zdaj pustili. Žal pa se dogaja, da ekološki otoki marsikje postajajo mini deponija oziroma priročno odlagališče za marsikaj. Marsikdo se ne pozanima, kaj je na primer plastična embalaža. To niso odpadne plastične cevi, ročke za bencin ali ohišja elektronike, temveč so to plastične vreče, plastenke in podobno,« pojasnjuje Bizjak.

»Včasih se zabojniki napolnijo čez noč in ekološkega otoka ne moremo izprazniti dovolj hitro, vendar pa to ne more biti vzrok, da se tam odlagajo odpadki, ki tja nikakor ne sodijo: od avtomobilskih odbijačev do gradbenih odpadkov, televizij, pohištva. Dejstvo je, da mi vsekakor počistimo, vendar pa je to, prav tako kot stalni nadzor, za nas dodatni strošek, ki se bo prej ali slej poznal na položnicah,« pravi Bizjak in dodaja, da je sicer zakonodaja s kaznimi dobro napisana, saj povzročitelju, ki je fizična oseba in ne odloži odpadkov pravilno ter na pravem mestu, grozi kazen do petsto evrov. »Problem pa je, kako stranko ujeti in ta denar izterjati. Povezali smo se z varnostno službo, vendar pa so v primeru, ko so bili v bližini varnostniki, ljudje vedno takoj vse pobrali in ločevali odpadke, kot je predpisano. Vemo tudi, da nismo tisti, ki bi izvajali kaznovalno politiko. Lahko zgolj opozarjamo, naprošamo tiste, ki opazijo nered, da nam sporočijo, in podobno. Žal smo morali v zadnjem času umakniti tri ekološke otoke, na Kokrici, v Britofu in na avtobusni postaji v Rakovici, saj je bilo tam toliko težav, da je bila to edina rešitev. Se je pa to, žal, pokazalo kot dobra praksa, saj tam smeti sedaj ni več,« še pravi Igor Viktor Bizjak in poziva, da tisti, ki vidijo nekoga, ki na ekološki otok pripelje stvari, ki se tam ne odlagajo, tega opozorijo, če ne pomaga, pa slikajo ter sporočijo na komunalo ali pristojnemu medobčinskemu inšpektoratu.

»Vsak ima možnost, da odpadke brezplačno odpelje v zbirne centre, imajo jih vse občine razen Preddvora, kjer je ta v fazi izgradnje, njihovi občani pa lahko trenutno uporabljajo Zbirni center Tenetiše. Glavni, na Zarici, ki je, razen ob praznikih, odprt od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure in v soboto od 8. do 16. ure,« še dodaja Bizjak.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/12

sreda

1/13

četrtek

-2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2017

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 22. november 2017

Zmajevo sanjanje

IZLETI / Kranj, 23. november 2017

Po Lambergerjevi poti

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. november 2017

Za otroke

PRIREDITVE / Trzin, 23. november 2017

Hamlet v pikantni omaki

PREDAVANJA / Žiri, 23. november 2017

Peru in Amazonija

PREDAVANJA / Kranj, 23. november 2017

Intuicija in tehnike sproščanja s petjem

PRIREDITVE / Kranj, 23. november 2017

Maistrova proslava v Kranju

 

 
 

 

 
 
 

V nedeljo (še ni) zaprto / 06:46, 21. november

Na to temo smo se enkrat že izrekli. Trgovine naj bodo zaprte ob nedeljah. Ker pa so takrat očitno referendum razpisali s figo v žepu, je, k...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 00:00, 14. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 23:57, 13. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Smeti ob cesti proti Strmici / 18:54, 11. november

Ja kako je pa kaj takega sploh možno? Saj smo sory ste gorenci jaz sem tujec iz Dolenske, najbolj pametni, pošteni in kaj vem kaj še ne, vse...

Skozi žleb na vrh / 00:35, 10. november

V Logarski dolini ni slapa Savice. Obstaja samo slap Rinka.

Kandidata v drugem krogu / 14:54, 2. november

DRUGI KROG, prva etapa
Sto kilometrov je mimo. Kaj vse se dogaja ob poti? Najbolj se mi je vtisnilo naslednje:
-Janša se pripravlja n...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 20:29, 30. oktober

Kdaj bo avtobusna postaja šla ven iz mesta? Pločnik fali marsikje, npr. od Špara do osamelega Šlandra, vsak let rob ceste malo posujejo s pe...