Vodja Sektorja Odpadki na Komunali Kranj Igor Viktor Bizjak

Ekološki otoki niso namenjeni stari šari

Čeprav naj bi ekološki otoki pomenili dodatno možnost za ločevanje odpadkov, pa jih nekateri izkoristijo za odlaganje vseh vrst smeti – od gradbenega materiala do starega pohištva, kar bližnjim prebivalcem povzroča slabo voljo, komunalnim podjetjem pa dodatne stroške, čeprav je te odpadke moč brezplačno do enega kubičnega metra na mesec oddati v zbirne centre.

»Žal smo morali v zadnjem času umakniti tri ekološke otoke, na Kokrici, v Britofu in na avtobusni postaji v Rakovici, saj je bilo tam toliko težav, da je bila to edina rešitev. Se je pa to, žal, pokazalo kot dobra praksa, saj tam smeti sedaj ni več.«

Kranj – Tople jesenske dneve in minule praznične dni je marsikdo izkoristil tudi za prenovo stanovanja ali hiše, kar je bilo vidno tudi na tako imenovanih ekoloških otokih (ponekod pa celo v naravi), kjer se je nakopičilo še več odpadkov kot običajno. Čeprav je ob ekoloških otokih jasno napisano, da je odpadke treba odlagati v za to določene zabojnike ter da je odlaganje poleg zabojnikov prepovedano in kaznivo, pa je še vedno kar nekaj takih ljudi, ki se na opozorila požvižgajo in ob zabojnike namečejo vse, česar ne potrebujejo več.

Kot pravijo na Komunali Kranj, so pri tem pogosto nemočni, saj številne objave v medijih, izobraževanja in opozorilne table še vedno ne zaležejo. Tako so želeli narediti video nadzor, vendar so bili opozorjeni, da to, zaradi varovanja osebnih podatkov, ni mogoče. Zato so najeli varnostno službo, ki na terenu pregleduje, kaj se dogaja. Kljub temu se stanje ni veliko izboljšalo, saj večina odpadke pripelje takrat, ko ni nikogar v bližini.

»Na območju petih občin, ki jih pokrivamo na Komunali Kranj in izvajamo javno službo zbiranja odpadkov, imamo postavljenih okoli dvesto šestdeset ekoloških otokov. Največ, okoli dvesto, jih je v Mestni občini Kranj. V letošnjem letu smo določenim ekološkim otokom dodali še zvon za odpadno elektroniko, kjer se zbirajo baterije, sijalke in drobna elektronika, kot so na primer telefoni ali fotoaparati. Ekološki otok naj bi bil, glede na zakonodajo, postavljen za največ petsto prebivalcev,« pravi vodja Sektorja Odpadki na Komunali Kranj Igor Viktor Bizjak in dodaja, da se na ekoloških otokih zbirajo papir in kartonska embalaža, steklena embalaža in mešana odpadna embalaža, kar pomeni vse od plastične, kovinske in sestavljene embalaže, kot so tetrapaki, škatlice cigaret in podobno. »V primeru, da lahko javno podjetje zagotovi zbiranje vseh teh odpadkov od vrat do vrat, potem teh ekoloških otokov sploh ni treba imeti, zato bi že sedaj z ekoloških otokov lahko umaknili rumene zvonove za mešano embalažo. Glede na to, da je te odpadne embalaže res veliko, pa smo jih za zdaj pustili. Žal pa se dogaja, da ekološki otoki marsikje postajajo mini deponija oziroma priročno odlagališče za marsikaj. Marsikdo se ne pozanima, kaj je na primer plastična embalaža. To niso odpadne plastične cevi, ročke za bencin ali ohišja elektronike, temveč so to plastične vreče, plastenke in podobno,« pojasnjuje Bizjak.

»Včasih se zabojniki napolnijo čez noč in ekološkega otoka ne moremo izprazniti dovolj hitro, vendar pa to ne more biti vzrok, da se tam odlagajo odpadki, ki tja nikakor ne sodijo: od avtomobilskih odbijačev do gradbenih odpadkov, televizij, pohištva. Dejstvo je, da mi vsekakor počistimo, vendar pa je to, prav tako kot stalni nadzor, za nas dodatni strošek, ki se bo prej ali slej poznal na položnicah,« pravi Bizjak in dodaja, da je sicer zakonodaja s kaznimi dobro napisana, saj povzročitelju, ki je fizična oseba in ne odloži odpadkov pravilno ter na pravem mestu, grozi kazen do petsto evrov. »Problem pa je, kako stranko ujeti in ta denar izterjati. Povezali smo se z varnostno službo, vendar pa so v primeru, ko so bili v bližini varnostniki, ljudje vedno takoj vse pobrali in ločevali odpadke, kot je predpisano. Vemo tudi, da nismo tisti, ki bi izvajali kaznovalno politiko. Lahko zgolj opozarjamo, naprošamo tiste, ki opazijo nered, da nam sporočijo, in podobno. Žal smo morali v zadnjem času umakniti tri ekološke otoke, na Kokrici, v Britofu in na avtobusni postaji v Rakovici, saj je bilo tam toliko težav, da je bila to edina rešitev. Se je pa to, žal, pokazalo kot dobra praksa, saj tam smeti sedaj ni več,« še pravi Igor Viktor Bizjak in poziva, da tisti, ki vidijo nekoga, ki na ekološki otok pripelje stvari, ki se tam ne odlagajo, tega opozorijo, če ne pomaga, pa slikajo ter sporočijo na komunalo ali pristojnemu medobčinskemu inšpektoratu.

»Vsak ima možnost, da odpadke brezplačno odpelje v zbirne centre, imajo jih vse občine razen Preddvora, kjer je ta v fazi izgradnje, njihovi občani pa lahko trenutno uporabljajo Zbirni center Tenetiše. Glavni, na Zarici, ki je, razen ob praznikih, odprt od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure in v soboto od 8. do 16. ure,« še dodaja Bizjak.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 79 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/29

sreda

15/30

četrtek

18/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Skupinska vadba

OBVESTILA / Primskovo, Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalski akciji

OBVESTILA / Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalska akcija

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...