Marta Rojec je visoka le 140 centimetrov. / Foto: Maša Likosar

Mala dama z velikim srcem

Marta Rojec z Jesenic se je rodila s Turnerjevim sindromom, ki se sicer pojavlja v povprečju pri eni od 2500 novorojenih deklic. Je mala dama z velikim srcem. Želela je postati manekenka, a so se ji zaradi višine sanje razblinile.

Jesenice – Marta Rojec je stara enainpetdeset let in prihaja z Jesenic. Pri sedemnajstih letih je izvedela, da se je rodila s Turnerjevim sindromom. Bila je nedonošenček, a je vseeno do srednje šole živela normalno življenje, tedaj pa je zapazila, da njen razvoj ne poteka predvidljivo, predvsem se je zaustavila rast. Marta je visoka le 140 centimetrov.

Turnerjev sindrom je genetska nepravilnost, ki prizadene ženske. Namesto dveh kromosomov xx, ki sta značilna za ženske, imajo ljudje s tovrstnim sindromom le en kromosom x. Drugega kromosoma pogosto ni ali pa je poškodovan. Pri ženskah s Turnerjevim sindromom se jajčniki ne razvijejo popolnoma in hitro izgubijo sposobnost delovanja, zato je neplodnost eden izmed najbolj značilnih simptomov. Značilno je tudi to, da dobijo menstruacijo in prsi samo po zdravljenju s hormoni. Druge telesne značilnosti žensk s Turnerjevim sindromom so otečene roke in noge, izguba sluha, pridobivanje teže, slabo razvite prsi, širok prsni koš, kratek trup, manjši prsti, sladkorna bolezen, visok tlak in predvsem majhna rast. Razvijejo se lahko tudi bolezni srca in jeter. Ker gre za genetsko nepravilnost, zdravljenja ni. Prenašalke Turnerjevega sindroma so ženske, a sindrom ni deden.

Marta je imela ljubečo mater, zato se nikoli ni počutila izobčeno. Sama sebe pa še danes ne more sprejeti. Ne počuti se lepo in privlačno. Pravi, da je posebna v svoji miniaturni inačici. Od nekdaj jo je zanimala moda, želela je postati manekenka, a ji je višina prekrižala načrte. Večkrat naleti na negativne opazke okolice, a pravi, da je postala trdna in je to ne gane. V službi, dela v proizvodnji hrane, jo obravnavajo kot invalidko. To je nanjo vplivalo skrajno negativno, predvsem na duševni ravni. Po smrti moža, Marta se je poročila v rosnih letih, je zapadla v alkoholizem. Pripeljal jo je do stanja, ko se je morala odločiti za zdravljenje odvisnosti od alkohola.

V Sloveniji je skupina šestih žensk, ki jih je prizadel Turnerjev sindrom. Pogosto se družijo, želele bi ustanoviti društvo žensk s Turnerjevim sindromom. Cilj jim je izobraževati in ozaveščati družbo o sindromu ter predvsem pomagati staršem, ki se jim je rodila deklica s tem sindromom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/20

nedelja

13/21

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 24. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Kranj, 24. junij 2018

Kresovanje ob dnevu državnosti na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2018

Praznovanje dneva državnosti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. junij 2018

Odkritje spominske plošče

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !