Marta Rojec je visoka le 140 centimetrov. / Foto: Maša Likosar

Mala dama z velikim srcem

Marta Rojec z Jesenic se je rodila s Turnerjevim sindromom, ki se sicer pojavlja v povprečju pri eni od 2500 novorojenih deklic. Je mala dama z velikim srcem. Želela je postati manekenka, a so se ji zaradi višine sanje razblinile.

Jesenice – Marta Rojec je stara enainpetdeset let in prihaja z Jesenic. Pri sedemnajstih letih je izvedela, da se je rodila s Turnerjevim sindromom. Bila je nedonošenček, a je vseeno do srednje šole živela normalno življenje, tedaj pa je zapazila, da njen razvoj ne poteka predvidljivo, predvsem se je zaustavila rast. Marta je visoka le 140 centimetrov.

Turnerjev sindrom je genetska nepravilnost, ki prizadene ženske. Namesto dveh kromosomov xx, ki sta značilna za ženske, imajo ljudje s tovrstnim sindromom le en kromosom x. Drugega kromosoma pogosto ni ali pa je poškodovan. Pri ženskah s Turnerjevim sindromom se jajčniki ne razvijejo popolnoma in hitro izgubijo sposobnost delovanja, zato je neplodnost eden izmed najbolj značilnih simptomov. Značilno je tudi to, da dobijo menstruacijo in prsi samo po zdravljenju s hormoni. Druge telesne značilnosti žensk s Turnerjevim sindromom so otečene roke in noge, izguba sluha, pridobivanje teže, slabo razvite prsi, širok prsni koš, kratek trup, manjši prsti, sladkorna bolezen, visok tlak in predvsem majhna rast. Razvijejo se lahko tudi bolezni srca in jeter. Ker gre za genetsko nepravilnost, zdravljenja ni. Prenašalke Turnerjevega sindroma so ženske, a sindrom ni deden.

Marta je imela ljubečo mater, zato se nikoli ni počutila izobčeno. Sama sebe pa še danes ne more sprejeti. Ne počuti se lepo in privlačno. Pravi, da je posebna v svoji miniaturni inačici. Od nekdaj jo je zanimala moda, želela je postati manekenka, a ji je višina prekrižala načrte. Večkrat naleti na negativne opazke okolice, a pravi, da je postala trdna in je to ne gane. V službi, dela v proizvodnji hrane, jo obravnavajo kot invalidko. To je nanjo vplivalo skrajno negativno, predvsem na duševni ravni. Po smrti moža, Marta se je poročila v rosnih letih, je zapadla v alkoholizem. Pripeljal jo je do stanja, ko se je morala odločiti za zdravljenje odvisnosti od alkohola.

V Sloveniji je skupina šestih žensk, ki jih je prizadel Turnerjev sindrom. Pogosto se družijo, želele bi ustanoviti društvo žensk s Turnerjevim sindromom. Cilj jim je izobraževati in ozaveščati družbo o sindromu ter predvsem pomagati staršem, ki se jim je rodila deklica s tem sindromom.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-3/1

četrtek

-2/0

petek

0/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 13. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Šenčur, 13. december 2018

Pohod v neznano

IZLETI / Kranj, 13. december 2018

V neznano

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Tržič, 13. december 2018

Predstavitev minule sezone tržiških alpinistov

PREDAVANJA / Jesenice, 13. december 2018

Konservatorsko-restavratorski posegi na slikah

OBVESTILA / Škofja Loka, 14. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

RAZSTAVE / Milje, 14. december 2018

Razstava jaslic

 

 
 

 

 
 
 

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.