Kranjčan Andraž Muljavec je konec oktobra v svojem studiu fotografiral še enega zapuščenega psa z namenom, da mu najdejo nov dom. / Foto: Tina Dokl

Zaradi njegovih fotografij psi dobijo nov dom

Fotograf Andraž Muljavec brezdomne pse rešuje tudi s pomočjo fotografij. Učinek fotografij je izjemen, samo letos so prek društva Srce za bulle dom našli za več kot petsto psov. Andraž je aktiven še v drugih projektih, je avtor virtualnega sprehoda po Kranju in član Društva paraplegikov Gorenjske.

»Imeli smo psa, ki je dom iskal sedem mesecev. Fotografijo smo objavili in dom je dobil v desetih dneh. Vsem zdaj najdemo dom v največ enem tednu, nekaterim že isti dan po objavi fotografije.«

Fotografija je bila njegov hobi že pred invalidnostjo, le da jo je z dodatnimi izobraževanji v zadnjih letih spremenil v poklic. Kot fotograf danes sodeluje s tako znanimi imeni, kot sta Anže Kopitar in Peter Slatnar.

Kranj – Društvo Srce za bulle sta Andraž Muljavec in Nataša Varmaz ustanovila leta 2015 z namenom, da rešita čim več psov pasme pitbul, preden jih vzreditelji prodajo naprej za pasje borbe. Ni ostalo samo pri tem, saj so v društvo začeli sprejemati brezdomne, zapuščene in trpinčene pse vseh pasem. Andraž je poudaril, da gre pogosto za zares tragične zgodbe trpinčenih živali. V društvu jih veterinarsko oskrbijo, kastrirajo, sterilizirajo, cepijo, potem pa zanje začnejo iskati ustrezen nov dom. Za zelo uspešen način pri iskanju novih lastnikov se je izkazala profesionalna fotografija. Andraž v svojem kranjskem studiu vsakega psa fotografira, in kot v smehu doda, je še vsak pes za fotografiranje lepo sedel pri miru, saj ga »podkupi« s priboljški ... »Imeli smo psa, ki je dom iskal sedem mesecev. Fotografijo smo objavili in dom je dobil v desetih dneh. Vsem zdaj najdemo dom v največ enem tednu, nekaterim že isti dan po objavi fotografije na Facebooku, na spletni strani društva Srce za bulle in na mojem profilu,« je pojasnil. Številka je res neverjetna, saj so samo letos domove poiskali že 540 psom.

Mreža prostovoljcev po vsej Sloveniji

Društvo Srce za bulle ne deluje po principu zavetišča, psi imajo do oddaje novim lastnikom dom pri članih društva. Samo Andraž je imel letos začasno pri sebi sedem pasjih mladičev. Dve njihovi članici imata opravljen tečaj za vaditeljici, kar je dragoceno znanje, ko je potrebna socializacija psa pred oddajo v sodelovanju z bodočim lastnikom. Kako množično je postalo prostovoljsko gibanje reševanja zanemarjenih, tr­­p­inčenih, brezdomnih ps­ov, govori podatek, da ima društvo Srce za bulle več kot 12 tisoč sledilcev na družabnem omrežju. Obenem je to mreža prostovoljcev po vsej državi, ki reagira tudi na zanemarjene lastniške pse s prijavami inšpekcijskim službam. »Trenutno je velik problem tudi to, da nam ljudje oddajo svoje lastniške pse z izgovori, da si psa ne morejo več privoščiti ali pa ga ne morejo več imeti, ker imajo novorojenčka v družini,« je opozoril Andraž Muljavec in dodal, da si želijo v društvu nekega prostora v Kranju, ki bi bil dovolj velik za skladiščenje hrane za pse in za društvene aktivnosti. Ko bo tak prostor na voljo, Andraž upa tudi na posluh kranjske občine, bo tudi ta prostor postal del virtualnega sprehoda po Kranju, ki je prav tako Andraževo avtorsko delo, nastalo na njegovo pobudo in v sodelovanju s kranjsko občino.

Nagrajeni virtualni sprehod po Kranju

»Virtualni sprehod za mobilne uporabnike, predvsem turiste, sem naredil za mestno jedro Kranja pred približno dvema letoma, t. i. 360-stopinjsko panoramo. Vanj so zajeti muzeji, trgovine, gostilne ... prav zdaj delam osvežitve, ker so se nekateri trgovci zamenjali. Projekt dobil nagrado svetovne organizacije za 360-stopinjsko fotografijo, letos sem ga na njihovo povabilo predstavil na konferenci na Dunaju,« je povzel Andraž, ki je kot uradni fotograf, skrbnik spletnih strani in član upravnega odbora aktiven tudi pri Društvu paraplegikov Gorenjske.

Njihov član je osem let, tudi Andraž je na invalidskem vozičku. »Člani društva so mi pomagali, ko sem se vrnil z dolgotrajne rehabilitacije po poškodbi. Le oni so me lahko v celoti razumeli, ker imajo sami to izkušnjo. S fotografiranjem lahko društvu nekako to vsaj malo povrnem,« je pojasnil Andraž. Fotografija je bila njegov hobi že pred invalidnostjo, le da jo je z dodatnimi izobraževanji v zadnjih letih spremenil v poklic. Začel je s fotografiranjem izdelkov prijateljev, ki se ukvarjajo z domačo obrtjo, zatem s fotografiranjem hrane, portretov ... Kot fotograf danes sodeluje s tako znanimi imeni, kot sta Anže Kopitar in Peter Slatnar.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/9

nedelja

-5/10

ponedeljek

-3/11

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. november 2017

Pohod po Vertovčevih poteh

IZLETI / Šenčur, 19. november 2017

Po Vertovčevih poteh

PRIREDITVE / Breznica, 19. november 2017

Škratovanje

PRIREDITVE / Šenčur, 19. november 2017

Memorial Borisa Brezarja v prstometu

PRIREDITVE / Visoko, 19. november 2017

Pod okence pridem

OBVESTILA / Kranj, 20. november 2017

Pomoč invalidom

PREDAVANJA / Kranj, 20. november 2017

Predavanje in namestitev atlasa

PREDAVANJA / Jesenice, 20. november 2017

Otrok stalno trmari in izsiljuje

 

 
 

 

 
 
 

Okoljsko priznanje za Radovljico / 00:00, 14. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 23:57, 13. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Smeti ob cesti proti Strmici / 18:54, 11. november

Ja kako je pa kaj takega sploh možno? Saj smo sory ste gorenci jaz sem tujec iz Dolenske, najbolj pametni, pošteni in kaj vem kaj še ne, vse...

Skozi žleb na vrh / 00:35, 10. november

V Logarski dolini ni slapa Savice. Obstaja samo slap Rinka.

Kandidata v drugem krogu / 14:54, 2. november

DRUGI KROG, prva etapa
Sto kilometrov je mimo. Kaj vse se dogaja ob poti? Najbolj se mi je vtisnilo naslednje:
-Janša se pripravlja n...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 20:29, 30. oktober

Kdaj bo avtobusna postaja šla ven iz mesta? Pločnik fali marsikje, npr. od Špara do osamelega Šlandra, vsak let rob ceste malo posujejo s pe...

Gorenjci so uspešni jadralci / 13:13, 28. oktober

Pohvala ekipi!

Me pa zanima, če se udeležite tudi Barkovljanke ! In če, kakšen je tam rezultat?