Kranjčan Andraž Muljavec je konec oktobra v svojem studiu fotografiral še enega zapuščenega psa z namenom, da mu najdejo nov dom. / Foto: Tina Dokl

Zaradi njegovih fotografij psi dobijo nov dom

Fotograf Andraž Muljavec brezdomne pse rešuje tudi s pomočjo fotografij. Učinek fotografij je izjemen, samo letos so prek društva Srce za bulle dom našli za več kot petsto psov. Andraž je aktiven še v drugih projektih, je avtor virtualnega sprehoda po Kranju in član Društva paraplegikov Gorenjske.

»Imeli smo psa, ki je dom iskal sedem mesecev. Fotografijo smo objavili in dom je dobil v desetih dneh. Vsem zdaj najdemo dom v največ enem tednu, nekaterim že isti dan po objavi fotografije.«

Fotografija je bila njegov hobi že pred invalidnostjo, le da jo je z dodatnimi izobraževanji v zadnjih letih spremenil v poklic. Kot fotograf danes sodeluje s tako znanimi imeni, kot sta Anže Kopitar in Peter Slatnar.

Kranj – Društvo Srce za bulle sta Andraž Muljavec in Nataša Varmaz ustanovila leta 2015 z namenom, da rešita čim več psov pasme pitbul, preden jih vzreditelji prodajo naprej za pasje borbe. Ni ostalo samo pri tem, saj so v društvo začeli sprejemati brezdomne, zapuščene in trpinčene pse vseh pasem. Andraž je poudaril, da gre pogosto za zares tragične zgodbe trpinčenih živali. V društvu jih veterinarsko oskrbijo, kastrirajo, sterilizirajo, cepijo, potem pa zanje začnejo iskati ustrezen nov dom. Za zelo uspešen način pri iskanju novih lastnikov se je izkazala profesionalna fotografija. Andraž v svojem kranjskem studiu vsakega psa fotografira, in kot v smehu doda, je še vsak pes za fotografiranje lepo sedel pri miru, saj ga »podkupi« s priboljški ... »Imeli smo psa, ki je dom iskal sedem mesecev. Fotografijo smo objavili in dom je dobil v desetih dneh. Vsem zdaj najdemo dom v največ enem tednu, nekaterim že isti dan po objavi fotografije na Facebooku, na spletni strani društva Srce za bulle in na mojem profilu,« je pojasnil. Številka je res neverjetna, saj so samo letos domove poiskali že 540 psom.

Mreža prostovoljcev po vsej Sloveniji

Društvo Srce za bulle ne deluje po principu zavetišča, psi imajo do oddaje novim lastnikom dom pri članih društva. Samo Andraž je imel letos začasno pri sebi sedem pasjih mladičev. Dve njihovi članici imata opravljen tečaj za vaditeljici, kar je dragoceno znanje, ko je potrebna socializacija psa pred oddajo v sodelovanju z bodočim lastnikom. Kako množično je postalo prostovoljsko gibanje reševanja zanemarjenih, tr­­p­inčenih, brezdomnih ps­ov, govori podatek, da ima društvo Srce za bulle več kot 12 tisoč sledilcev na družabnem omrežju. Obenem je to mreža prostovoljcev po vsej državi, ki reagira tudi na zanemarjene lastniške pse s prijavami inšpekcijskim službam. »Trenutno je velik problem tudi to, da nam ljudje oddajo svoje lastniške pse z izgovori, da si psa ne morejo več privoščiti ali pa ga ne morejo več imeti, ker imajo novorojenčka v družini,« je opozoril Andraž Muljavec in dodal, da si želijo v društvu nekega prostora v Kranju, ki bi bil dovolj velik za skladiščenje hrane za pse in za društvene aktivnosti. Ko bo tak prostor na voljo, Andraž upa tudi na posluh kranjske občine, bo tudi ta prostor postal del virtualnega sprehoda po Kranju, ki je prav tako Andraževo avtorsko delo, nastalo na njegovo pobudo in v sodelovanju s kranjsko občino.

Nagrajeni virtualni sprehod po Kranju

»Virtualni sprehod za mobilne uporabnike, predvsem turiste, sem naredil za mestno jedro Kranja pred približno dvema letoma, t. i. 360-stopinjsko panoramo. Vanj so zajeti muzeji, trgovine, gostilne ... prav zdaj delam osvežitve, ker so se nekateri trgovci zamenjali. Projekt dobil nagrado svetovne organizacije za 360-stopinjsko fotografijo, letos sem ga na njihovo povabilo predstavil na konferenci na Dunaju,« je povzel Andraž, ki je kot uradni fotograf, skrbnik spletnih strani in član upravnega odbora aktiven tudi pri Društvu paraplegikov Gorenjske.

Njihov član je osem let, tudi Andraž je na invalidskem vozičku. »Člani društva so mi pomagali, ko sem se vrnil z dolgotrajne rehabilitacije po poškodbi. Le oni so me lahko v celoti razumeli, ker imajo sami to izkušnjo. S fotografiranjem lahko društvu nekako to vsaj malo povrnem,« je pojasnil Andraž. Fotografija je bila njegov hobi že pred invalidnostjo, le da jo je z dodatnimi izobraževanji v zadnjih letih spremenil v poklic. Začel je s fotografiranjem izdelkov prijateljev, ki se ukvarjajo z domačo obrtjo, zatem s fotografiranjem hrane, portretov ... Kot fotograf danes sodeluje s tako znanimi imeni, kot sta Anže Kopitar in Peter Slatnar.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/4

sobota

-1/9

nedelja

-4/5

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...