Nasmejane brbončice
November je v Radovljici namenjen okusom. Letošnji Okusi Radol’ce potekajo petič, uvodno večerjo pa je v petek zvečer gostilo gostišče Tulipan v Lescah. Ljudje so sicer pričakovali okusne jedi, a tokrat so sodelujoči kuharski mojstri presenetili, saj je bila vsebina krožnikov izvrstna.
Letos je uvodna večerja Okusov Radol'ce resnično naredila vtis. Pethodni meni, v katerem so uporabili kakovostne domače, lokalne, sem ter tja tudi širše lokalne sestavine, je bil dobro zastavljen, premišljen, izbrana vinska spremljava vin Erzetič iz Brd pa je žlahtnost zanimivih, celo drznih kombinacij lepo poudarila. Sladico je pospremilo polsladko vino štajerskega porekla: Pravino Čurin-Praprotnik.
Za pozdrav je tokrat gost izbral svoj napitek, postrežen v simpatičnem keramičnem »štamprlu«, izdelanem za to priložnost, ki je ostal v njegovi lasti. Kostanj v rumu je bil odličen; modri, rumeni in rdeči »štamprli«, delo varovancev CUDV Radovljica, pa so hitro dobili nove lastnike.
Govorni del in predstavitev dogajanja, ki je spremljalo večerjo, so zaupali Blanki Grašič s Turizma in kulture Radovljica, glasbo Kranjcem, za humor so že z uvodnim skečem poskrbeli Marcela Klofutar v vlogi gostinske direktorice, ki je vedno v stresu; igralec Gašper Stojc je nastopil v vlogi lokalnega dobavitelja, ki je dostavil popolnoma napačno robo; gostiteljica Mojca Ažman pa se je preizkusila v vlogi šefice kuhinje in na začetku je kazalo, da bodo gostje tokrat bolj lačni kot siti ...
A ko je v resnici prišla na mizo hladna predjed, ki sta jo ustvarila kuharja begunjske gostilne Pr' Tavčar in Restavracije Lambergh, smo slišali samo še mlaskanje. Mitja Krnc in Gregor Rozman sta s svežo figo, v rdečem vinu poširano loško hruško in kozjo skuto ter z lešniki s solnim cvetom postavila visoka merila za vse nadaljnje jedi z menija. In te niso razočarale: Lectarjevi so pripravili zanimivo juho iz zelene in bučk s sladkim kostanjevim lectovim srčkom; Klemen Geršič (gostišče Tulipan) in Aleš Tavčar (gostišče Draga) sta na krožniku s precej elementi med drugim »namašila« krompir s prepeličjim jajcem, postregla konopljin štrukelj s špinačo, kraljeval pa je telečji file; zanimive okuse sta spajala ob ribi, leči in zelenjavi Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Mišo Jovanović (Joštov hram); za konec pa sta sladki krožnik oblikovali skoraj sosedi: radovljiški gostilni Kunstelj in Avguštin. Bučna tortica in sladki prigrizek grizika sta lepo zaokrožila okusni večer.