Na pokopališču na Blejski Dobravi je aktivnih 4802 grobnih mest, štiri grobnice in 126 grobnih prostorov v žarnem zidu. / Foto: Gorazd Kavčič

Nekateri grob najamejo še za časa življenja

Takšni primeri so redki, a se dogaja, pravijo v javnem podjetju JEKO na Jesenicah. Najemniki na pokopališču na Blejski Dobravi lahko izbirajo med žarnimi in klasičnimi grobovi, lahko pa izberejo celo muslimanski grob, se odločijo za raztros pepela ali anonimni pokop ...

Blejska Dobrava – »Včasih se občani že vnaprej odločijo, da bodo vzeli grob v najem,« pravi Dunja Murn, vodja procesa pogrebno-pokopaliških storitev pri javnem komunalnem podjetju JEKO Jesenice, ki upravlja osrednje jeseniško pokopališče na Blejski Dobravi. A takšnih posameznikov, ki bi še za časa življenja razmišljali o tem, kje jih bodo položili k poslednjemu počitku, je vendarle malo. Bolj običajno je, da za takšne stvari ob smrti posameznika poskrbijo svojci. Na pokopališču na Blejski Dobravi imajo več možnosti, kje in kako bodo pokopali sorodnika. Izbirajo lahko med različnimi vrstami grobov, na voljo so jim klasični grobovi, in to enojni, dvojni, celo trojni, ter otroški grobovi. Druga možnost so žarni grobovi, ki so lahko talni ali zidni. Na pokopališču imajo tudi štiri družinske grobnice (novih ne gradijo več, so pa ravno pred kratkim v eni opravili žarni pokop), prostor za anonimne pokope, skupna grobišča in zadnja leta tudi prostor za raztrositev pepela. »Nove grobne prostore ponudimo glede na trenutna prosta grobna mesta, vedno pa poskušamo ugoditi željam svojcev oziroma poslednji volji pokojnika glede lokacije groba,« je povedala Dunja Murn. Včasih svojci, ki imajo že kakšen grob, želijo lokacijo novega groba nekje v bližini, spet drugim je pomemben razgled, bodisi je pokojni imel rad gore bodisi si lep razgled želijo svojci, ki bodo obiskovali grob.

Večina pokopov je žarnih

A če so v preteklosti prevladovali klasični pokopi, je v zadnjih letih teh vse manj, po podatkih podjetja JEKO samo petnajst odstotkov, medtem ko je žarnih pokopov kar 85 odstotkov. Svojci se torej v veliki večini primerov odločijo za upepelitev. In kako je z najemnino za grob? Kot je pojasnila Dunja Murn, se ta plačuje enkrat letno, najemnina pa se giblje od dobrih 27 evrov za enojni grob ali nišo v žarnem zidu do dobrih 136 evrov za najem grobnice. Z grobnino najemniki plačujejo stroške za urejenost pokopališča, oddaje grobov v najem in stroške vodenja evidenc, je pojasnila Murnova. In kaj se zgodi, če najemniki groba obveznosti ne poravnavajo? »V tem primeru jih večkrat pisno opozorimo. Do odvzema groba pride le v redkih primerih, saj poskušamo poiskati svojce pokojnega, ker včasih niti ne vedo, da najemnik groba ne poravnava svojih obveznosti. Tudi zapuščene grobove obravnavamo na enak način, torej poskušamo najti svojce oziroma nekoga, ki bi bil pripravljen prevzeti grob. Zavedamo se, da je odvzem groba skrajni ukrep. V tem primeru opravimo prekop v skladu z odlokom,« je pojasnila Murnova.

Raztros ali anonimni pokop

Zadnja leta je na pokopališču na Blejski Dobravi mogoč tudi pokop z raztrosom pepela. Za to so uredili poseben prostor pod brezami na osrednjem delu pokopališča, ki so ga poimenovali Brezov gaj. A po besedah Dunje Murn se za raztros ne odloča veliko ljudi, lani so tako v Brezovem gaju imeli osemnajst raztrosov, letos bo število podobno. Kdaj pa pride do anonimnega pokopa? Ta se opravi po volji umrlega ali po volji svojcev, pojasnjuje sogovornica. Anonimni pokop se opravi s pokopom krste ali žare oziroma z raztrositvijo pepela na posebej določenem prostoru, brez označbe imena umrlega.

Grobovi za pokojnike islamske vere

Pokopališče na Blejski Dobravi pa je eno redkih v državi, ki ima urejen posebni del, ki je namenjen pokojnikom islamske vere. V skladu z njihovimi običaji pokojnike pokopljejo v klasičen enojni grob, v katerem leži samo en pokojnik. Islam narekuje, da mora pokojnikovo telo ostati nedotaknjeno, zato upepelitev ni dovoljena. Navada je, da je desna stran pokojnika obrnjena proti Meki. Takšni grobovi imajo posebno obeležje, ki se imenuje bašluk, nanj pa zapišejo ime in priimek pokojnika ter datum rojstva in smrti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 75 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-1/8

petek

-1/6

sobota

0/9

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 19. januar 2018

Vsa življenja Toneta Mlakarja

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 31. januar 2018

Fotografski natečaj

IZLETI / Kranj, 9. februar 2018

Pustovanje 2018

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!