Za promocijo Ajdne so v Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica poskrbeli tudi z odprtjem muzejske sobe Ajdna v Čopovi rojstni hiši. / Foto: Gorazd Kavčič

Kdo bo upravljal Ajdno

Potekajo razgovori, da bi upravljanje arheološkega najdišča Ajdna prevzel Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Zaradi negotovega financiranja pa nadaljnja izkopavanja na Ajdni niso predvidena.

Konservatorsko-restavratorske posege so na doslej odkopanih in prezentiranih objektih letos zaključili z izdelavo estrihov v bivalnih objektih in postavitvijo novih informacijskih panojev, je povedal Miloš Ekar.

Žirovnica – Milan Sagadin, arheolog iz kranjske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, je štiri desetletja sodeloval pri izkopavanju na arheološkem najdišču Ajdna nad Potoki. Letos se je upokojil, a z Ajdno ostaja tesno povezan. Kot je povedal, se še vedno rad vzpne do najdišča, ki mu je posvetil štirideset let dela, zlasti se odzove na prošnje po vodenju. Ob upokojitvi pa je Sagadin izrazil predvsem upanje, da bodo za Ajdno našli upravljavca, ki bo v prihodnje skrbel za najdišče. Po njegovem mnenju bi bil najprimernejši upravljavec Zavod za turizem in kulturo (ZTK) Žirovnica.

Direktor ZTK Žirovnica Matjaž Koman je v zvezi s tem povedal, da so se že večkrat pogovarjali o upravljanju Ajdne. Sedaj od kranjske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine pričakujejo upravljavski načrt, na podlagi katerega bi se odločili, ali bi glede na pogoje in zahteve lahko prevzeli upravljanje z najdiščem. V zavodu se zavedajo pomena, ki ga ima arheološko najdišče, z namenom večje promocije so letos odprli tudi muzejsko sobo Ajdna v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici, ki je odlično obiskana. Izdali so tudi katalog oziroma knjižico Pozabljena vasica na Ajdni, ki je namenjena predvsem domačim in tujim obiskovalcem, ki si želijo ogledati najdišče. Prihodnje leto bodo v zavodu izdelali tudi maketo Ajdne, ki bo na ogled v muzejski sobi, načrtujejo postavitev obcestne table, ki bo označevala dostop na Ajdno, v načrtu imajo tudi vodene izlete. »Vsekakor nam je v interesu, da se Ajdna promovira in vključi v turistično ponudbo krajev pod Stolom. Obiskovalci muzejske sobe so navdušeni nad samo vsebino, prav tako je ob lepem vremenu na sami Ajdni precej obiskovalcev,« je povedal Koman.

Kakšne načrte pa imajo z Ajdno v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, enoti Kranj? Vodja enote Miloš Ekar je povedal, da je upravljavski načrt že v izdelavi, v kratkem naj bi se sestali z vodstvom ZTK Žirovnica in uskladili še zadnje podrobnosti. Ob tem pa je Milan Sagadin opozoril, da bo k upravljanju Ajdne treba na ustrezen način pritegniti tudi lastnico tistega dela najdišča, ki je v zasebni lasti.

Ajdna je poznoantična naselbina iz četrtega do šestega stoletja, v kateri naj bi živelo največ 150 ljudi. Zapisov o življenju na Ajdni ni, vse, kar je znanega, sklepajo iz arheoloških odkritij. Izkopavanja na Ajdni so se začela leta 1976, začel jih je Andrej Valič, zatem pa je konservatorska dela na Ajdni dolga leta vodil Milan Sagadin. Po letu 2004 so dela na Ajdni zastala zaradi pomanjkanja denarja. Raziskanih in predstavljenih je šest objektov, ostaja pa jih še okrog dvajset, ki jih arheologi zgolj slutijo na podlagi ostankov in šibkih sledov zidov. Milan Sagadin si želi, da bi se našla tudi sredstva za nadaljnja izkopavanja. Izkop celotne naselbine sicer ne pride v poštev, je dejal, saj bi lahko radikalna izkopavanja povzročila erozijo, bi si pa želel izkopa enega ali dveh objektov še na zgornji terasi. A kot je dejal Miloš Ekar, pri sedanjem načinu negotovega financiranja nadaljnja arheološka izkopavanja niso predvidena. »Če pa bi na podlagi sodelovanja s predvidenim upraviteljem prišlo do možnosti stabilnejšega financiranja, bi se lahko dogovarjali tudi o izkopu in prezentaciji še dodatnih objektov,« je dejal Ekar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

16/29

ponedeljek

14/29

torek

15/29

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 23. julij 2018

Mesečno srečanje združenja HumanUp

GLEDALIŠČE / Jesenice, 24. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2018

Romanje k sv. Ožboltu na Jezersko

GLEDALIŠČE / Šenčur, 5. avgust 2018

Lepo je biti muzikant

IZLETI / Kranj, 7. avgust 2018

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Kranj, 1. september 2018

Na Srečanje upokojencev v Pliberku

 

 
 

 

 
 
 

Nosil bom rdečo zvezdo / 09:09, 21. julij

Ne, bi pa gledali ustaške oz. domobranske proslave z poveličevanjem fašizma kot to počnejo na hrvaškem!
Jasno, eni bi to želeli, pa vam ne bo uspel !!

Nosil bom rdečo zvezdo / 19:57, 20. julij

Že bivši ameriški veleposlanik Mussomeli je dejal, da smo dobili državo prepoceni in je zato ne cenimo dovolj. Če bi tista letala in tanki z...

Nosil bom rdečo zvezdo / 17:04, 20. julij

Boli pogled na rdečo zvezdo, na simbol upora in zmage kaj?
Vaš idejni vodja Ivan Janez Janša jo še danes nosi v srcu, ostali komunisti s...

Spomin na preboj na Menini / 16:54, 20. julij

Franc Pintar,
ja sej razumemo gnev in bes simpatizerja domobranstva in častilca idej katere so prepovedane. Pa vas nihče ne jemlje resno ...

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...