Gostujoči slikar Branko Lozar s slikama Rokovnjač na samotnih poteh in Veliki Groga, rokovnjaški papež / Foto: Luka Rener

Narodne v sliki, pesmi in besedi

Kulturno društvo Dobrava Naklo je pred dnevi povabilo na prireditev Narodne v sliki, pesmi in besedi 2017 v Dom Janeza Filipiča v Naklem.

Naklo – Kot so poudarili pri Kulturnem društvu Dobrava Naklo, je projekt, ki poteka že četrto leto, letos še bogatejši. V preteklih letih so slikali motive narodnih in ljudskih pesmi, letos so ustvarjali tudi na dela slovenskih pisateljev. Zdravko Purgar je za motiviko izbral povest Janeza Jalna Cvetkova Cilka, Dana Šemrov je slikala na povest Franceta Bevka Grivarjevi otroci, Hieronima je izbrala pripoved Prežihovega Voranca (Lovra Kuharja) Levi devžej, Barbara Pogačnik pa povest Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni. Med posameznimi predstavitvami avtorskih del, slikarskih in pisateljskih, sta zapela Mešani pevski zbor (MePZ) Lipnica in MePZ Dobrava Naklo, ki bo prvega decembra praznovalo 25-letnico delovanja.

Predstavljene slike so nastale tudi po motivih narodnih in ljudskih pesmi. Pesem Marko skače je zapel in na harmoniko zaigral mladi Andraž Aljančič, sliko na to pesem pa upodobila Barbara Pogačnik. Andraž se je na odru predstavil tudi s sestro Klavdijo; na pesem Jager pa jaga je Klavdija v roke vzela čopič, Andraž pa harmoniko. Pevci so zapeli Po jezeru bliz Triglava, z istoimensko sliko pa se je predstavil Zdravko Purgar. Zapeli so tudi Mravlja je v mlin pelala, Hieronima pa je vsebino pesmi upodobila. »Sem Ribničan Urban po celem svetu znan: prav bistre sem glave in žlice imam nove.« Takole gre narodna, ki jo je naslikal Tilen Brezovec.

V Kulturnem društvu Dobrava Naklo ustvarja tudi keramičarka Tilka Purgar, za to priložnost so »pili« iz keramične skodelice kave po istoimenski črtici Ivana Cankarja. Še en izdelek je bil na ogled izpod njenih rok na narodno, ki gre takole: »Kje so moje rožice, pisane in bele, moj'ga srca ljubice, žlahtno so cvetele ...« Gostujoči slikar na prireditvi je bil Branko Lozar iz Društva likovnikov Cerklje. Vseh šest avtorskih slik je naslikal na temo rokovnjačev, o rokovnjaštvu v naših krajih je pripravil tudi bogato spremno besedilo.

Kot so sklenili organizatorji, se prireditev razvija in je iz leta v leto posebna, oblikovana iz vedno širšega števila ustvarjalcev. Tudi v prihodnje bo usmerjena k ohranjanju in oživljanju slovenske kulture in kulturne dediščine z željo, da se v projekt vključi še več mladih.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

6/18

sobota

8/12

nedelja

4/17

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...