Novi vstopni objekt sta odprla direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek in kulturni minister Anton Peršak.

V park skozi nov vhod

V Arboretumu Volčji Potok so v torek popoldne tudi uradno odprli nov vstopni objekt. Pol milijona evrov vredno naložbo so izpeljali skupaj z ministrstvom za kulturo.

Volčji Potok – V Arboretumu so si novega vhodnega objekta želeli že dlje časa, saj je bil stari premajhen in brez primernih sanitarij, a do odprtja, kakršnega so pripravili v torek, je bilo potrebnih več let intenzivnega dela.

Pogovori so se začeli v letu 2012, ko je ministrstvo za kulturo projektiranje zaupalo arhitekturnemu podjetju Arrea. Priprava projektne dokumentacije je potekala v letih od 2013 do 2016. V manjšem delu so se krajinske ureditve izvedle že v letu 2014, v kasnejših dveh letih pa je bilo največ energije vložene v pripravo ustreznih prostorskih izvedbenih pogojev v Občinskem prostorskem načrtu Občine Kamnik in pridobitev gradbenega dovoljenja. Gradnja objekta se je začela lani in zaključila letos; sprva so ga nameravali odpreti že spomladi, a se je zataknilo z zunanjo ureditvijo.

»Pot do novega vstopnega objekta je bila zelo dolga. Ves trud se je poplačal, zato danes z veseljem, ponosom in pričakovanjem stojimo pred našim novim vhodom. Ureditev novega vstopnega območja v povezavi z novourejeno programsko potjo Arboretumu prinaša kakovostno pridobitev, novo priložnost za razvoj in dodaja nov identitetni element kulturnemu spomeniku državnega pomena. Javnemu zavodu kot upravljavcu kulturnega spomenika daje možnost, da v novih prostorih zaposlenim zagotavlja prijazen delovni prostor, obiskovalcem pa raznovrstne storitve. Pa vendar me zelo skrbi, kaj bo z Arboretumom v prihodnje, zato je danes pravi dan, da na kulturno ministrstvo naslovimo apel, da bo treba urediti pravno obliko zavoda, ki je zastarela in Arboretumu ne dopušča, da bi še primerno posloval,« je povedal direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek in se zahvalil vsem, ki so pomagali pri projektu, nato pa besedo predal slavnostnemu govorniku, ministru za kulturo Antonu Peršaku, s katerim sta nato objekt skupaj tudi uradno predala svojemu namenu.

Nov vstopni objekt, ki se nahaja med starim vhodom in prodajnim centrom, sestavljata dva objekta, v katera so umeščene recepcija, trgovina s spominki in sanitarije, arhitekti pa so se potrudili, da se vse zgrajeno zliva z okoljem, saj so uporabili predvsem les in kovino ter velike steklene površine, ki obiskovalcem še pred nakupom vstopnice omogočajo pogled v park.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...