Eva Jelenc Drozg v dirigentski drži na letnem koncertu zbora Vox Carniola pred dobrima dvema letoma / Foto: Jana Jocif

Vox na dobrem glasu

Mešani pevski zbor Vox Carniola po uspešnem nastopu na mednarodnem zborovskem tekmovanju Istramusica v Poreču na Hrvaškem pevsko jesen na Gorenjskem bogati s koncertnimi večeri, zadnjim ob odhodu dolgoletne dirigentke Eve Jelenc Drozg naslednji petek v njeni domači Kamni Gorici.

Jesenice – Potem ko so se pred dnevi vrnili z uspešnega nastopa na mednarodnem zborovskem tekmovanju Istramusica, ki je pod okriljem agencije Interkultur potekalo v Poreču, so pevke in pevci zbora Vox Carniola z dirigentko Evo Jelenc Drozg preteklo nedeljo v cerkvi v Zasipu pripravili tradicionalni, sedmi Koncert treh zborov. Ob gostiteljih sta tokrat nastopila še Vokalna skupina Ridiamo iz Ljubljane in Komorni zbor Orfej iz Ljutomera pod vodstvom Andraža Hauptmana. Vsak izmed sestavov je pripravil do 25 minut programa, ob zaključku koncerta v čudovitem vzdušju polne cerkve pa so zbori zapeli skupaj Pa se sliš' in Sonce že zahaja. »Ideja koncerta treh zborov je, da se boljši slovenski sestavi srečujemo v netekmovalnih razmerah. Na tekmovanjih se vsak ukvarja sam s sabo, na teh koncertih, ki jih pripravimo vsako leto v začetku sezone, pa se posvetimo eden drugemu in tistemu, za kar je poklicana ljubiteljska kultura – prijateljstvu, dvigovanju narodne zavesti, skrbi za narodno in obče glasbeno izročilo, uživanju ob glasbi – v tem primeru ob kakovostnem petju. Hkrati pa se kvalitetni zbori iz drugih koncev Slovenije lahko predstavijo tudi našim poslušalcem,« o ideji treh zborov pove Eva Jelenc Drozg in napove še dva koncerta zbora Vox Carniola. Prvi bo na sporedu že danes, 20. oktobra, ob 19. uri v Baročni dvorani Radovljiške graščine, prihodnji petek, 27. oktobra, ob 19. uri pa bo zbor najprej zapel pri sveti maši na koru v Evini domači fari v župnijski cerkvi sv. Trojice v Kamni Gorici, nadaljevali pa bodo pred oltarjem s še nekaj skladbami aktualnega programa. Spremljal jih bo organist prof. Tone Potočnik.

V Poreču zmagali v dveh kategorijah

Kot zapisano, se je zbor na začetku meseca odlično odrezal na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Poreču. V širokem seznamu devetih različnih pevskih kategorij so se Gorenjci prijavili v kategoriji mešani pevski zbori višjega nivoja in sakralna glasba. Za prvo kategorijo so pripravili štiri skladbe, ki jih je dirigentka izbrala iz različnih glasbenih obdobij s poudarkom na slovenskih avtorjih in so tudi karakterno pestre, po podobnem principu je izbrala tudi tri skladbe za sakralni program. Vox Carniola je bil v obeh kategorijah ocenjen kot najboljši zbor in si tako prislužil tudi nastop v finalu med najboljšimi zbori, ki so se potegovali za veliko nagrado (grand prix). Tu je bil sicer najboljši zbor glasbenega konservatorija iz Moskve, a so bili tudi naši pevci po besedah članov komisije več kot odlični. »V obeh kategorijah smo nastopili v enem dnevu. Po zaključku sakralnega dela popoldan so pevci pred poreško cerkvijo v zanosu zapeli nekaj slovenskih. To najbrž vse pove o naših občutkih po nastopih v Poreču,« se spominja Jelenc Drozgova.

Okrepljeni z novo izkušnjo, spomini na čudovita doživetja in opogumljeni za nove izzive pa se pevke in pevci s tem tekmovanjem tudi poslavljajo od svoje dirigentke in umetniške vodje, s katero so delovali osem let. V jubilejno dvajseto sezono zbora tako vstopajo z novim umetniškim vodjem. Da je zbor pod vodstvom Eve Jelenc Drozg dosegel visok pevski nivo, bržkone kaže tudi nekaj eminentnih dirigentskih imen, ki so se javila na razpis za novega umetniškega vodjo.

Zbor je postavila na visoko pevsko raven

»Drži, da sem pred osmimi leti v vodenje dobila zbor, ki je dobival najvišje možne nagrade na tekmovanjih, realno stanje v njem pa je bilo precej drugačno, saj je bila zasedba kadrovsko podhranjena in je bilo treba začeti znova. Vox je seveda vedno imel dobre pevke in pevce, a jih je bilo ob mojem prihodu malo. Kot zborovodja se venomer sprašuješ, kakšen program izbrati, da ga bo zasedba lahko tako vokalno kot kadrovsko lahko zapela,« se Eva spominja svojih začetkov v zboru. Uspelo ji je je oblikovati trdno jedro, ki zbor še danes drži skupaj, hkrati pa se je zbor okrepil in pomladil z novimi glasovi – od Bohinja do Krope od Radovljice do Dovjega in vse vmes. Zbor je formalno ustanovil društvo in dobil tudi svoje odbornike.

»Da bi zasedba čim bolje zazvenela, smo delovali v treh zasedbah, moški, ženski in mešani, kar se je izkazalo za uspešen način dela. Udeleževali smo se tudi tekmovanj, ki so vsekakor izzivi, ki pripomorejo k napredku zbora, ki je v vseh teh letih postal stabilen brez nihanj v kakovosti. Ponosna sem na to, da smo na praktično vseh tekmovanjih peli brez pomoči pevcev iz drugih zborov,« svoj način dela v zboru Vox Carniola opisuje Jelenc Drozgova in postreže z zanimivostjo, da so v teh letih vsaj dvajsetkrat prišli prepevat v porodnišnico pevkam in pevcem ob njihovem naraščaju. Za podmladek se v zboru torej ne gre bati. Tudi sama je v času vodenja dvakrat postala mama, zato se je ob dejstvu, da sta dopoldan otroka v vrtcu oziroma šoli, popoldan pa sama poučuje kitaro v Glasbeni šoli Jesenice, odločila, da za nekaj let odloži dirigentsko paličico. »Pri vodenju zborov se zelo dobro počutim in menim, da je to eden mojih močnejših področij v ukvarjanju z glasbo, zato sem prepričana, da se bom vrnila na zborovske odre,« še pove Eva, ki so jo pevci in pevke povabili k sodelovanju pri izboru novega dirigenta. Ustroj in moč zbora Vox Carniola pozna bolje kot kdorkoli, zato bo lahko dobrodošla pomoč pri izboru najboljšega naslednika.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-4/2

torek

-5/2

sreda

-2/4

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Jesenice, 18. december 2018

Kako so se na Jesenicah včasih igrali

PREDAVANJA / Tržič, 18. december 2018

Tržiška kulinarična dediščina

RAZSTAVE / Naklo, 18. december 2018

Tomo Zupan – veliki prešernoslovec

PRIREDITVE / Tržič, 18. december 2018

Kulinarični večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 18. december 2018

Potopisno predavanje o Japonski

GLEDALIŠČE / Bled, 18. december 2018

Muzikal Levji kralj

 

 
 

 

 
 
 

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.

Uradno odprli obvoznico / 14:58, 16. december

Od odcepa proti železniški postaji pri Mraku proti Gorjam in Pokljuki je skozi Rečico kar nekaj mest, da o podvozu pod železniško progo niti...

Čez prehod za pešce le ob kolesu, ne na njem / 22:03, 15. december

Tako je. Prehod za pešce je namenjen le pešcem. Ljudje bi se lahko tudi navadili, da tam, kjer ni pločnika, hodijo po levi strani cestišča. ...