Minuli konec tedna so posledično nastajale tudi približno petkilometrske kolone, za obvoz so ljudje uporabljali celo dolino Radovne.

Neusklajeni izvajalci del

Hkratna zapora avtocestnega uvoza Hrušica in gradbišče pri Hrušici sta minuli konec tedna povzročila pravi prometni kolaps s kolono, ki je segala vse do križišča za Mojstrano pri info točki Topolino.

Jesenice – Številna dela na cestah, natančneje zapora uvoza na avtocesto Hrušica in gradnja krožišča pri Hrušici, sta minuli konec tedna povzročila pravi prometni kaos. Zaradi preusmeritve prometa z avtoceste prek semaforja in gradbišča krožišča ter čez Jesenice na uvoz Lipce je namreč prišlo do skoraj petkilometrskega zastoja, za pot od Mojstrane do Jesenic pa so nekateri potrebovali tudi več kot dve uri. Glavnino krivde je po mnenju jeznih voznikov poleg Družbe za avtoceste (Dars), ki je zaprla uvoz Hrušica, namesto da bi promet preusmerila prek nekdanjega carinskega platoja, povzročil slab interval semaforja pri gradbišču ter neuvidevnost voznikov, ki so z vožnjo v rdečo luč na semaforju stanje še poslabševali. Krizo so omilili šele policisti, ki so začeli ročno urejati promet.

Težave v komunikaciji znotraj istega podjetja

Številni vozniki so na spletnih družbenih omrežjih in z elektronskimi sporočili izražali nezadovoljstvo z neusklajenimi izvajalci dveh državnih zavodov, Darsa in Direkcije za infrastrukturo, ki sta naročnika del na avtocesti in krožišča pri Hrušici. Med pomembnimi pomisleki jeznih voznikov je treba poudariti dejstvo, da je od priključka Hrušica dalje regionalna cesta praktično edina prometnica v Zgornjesavsko dolino, prek gradbišča pa tudi pot reševalnih vozil iz Zgornjesavske doline do Splošne bolnišnice Jesenice.

Kot pojasnjujejo na Darsu, je bila obnova odseka Hrušica–Lipce načrtovana že leta 2016 za izvedbo v letu 2017, razpis je bil izveden spomladi, začetek približno poltretji mesec trajajočih obnovitvenih del pa so na navedenem odseku planirali po koncu turistične sezone, ko se umirijo tranzitni oziroma turistični tokovi v smeri Avstrije. Obnova avtoceste, katere del je tudi priključek Jesenice zahod, mora biti zaključena do začetka zimske sezone.

Kot pojasnjuje Marjan Koler, tiskovni predstavnik Darsa, vzdrževalci avtoceste kot tudi projektant cestne zapore v času izdelave elaborata za zaporo na avtocesti niso imeli informacij o načrtovani obnovi državne regionalne ceste. »Po naših informacijah je do te situacije prišlo zaradi nekomuniciranja izvajalcev na obeh gradbiščih – gre pa sicer za eno in isto podjetje. Kolikor smo seznanjeni, se bo spremenil semaforski promet oziroma se bo v primeru povečanega prometa tega vodilo ročno v smislu, da bo delavec promet preusmerjal čez plato – sicer pa nekateri domačini ta obvoz že uporabljajo.«

Za preusmeritev prometa prek platoja pa se že sicer po pojasnilih Darsa niso odločili zaradi količine tovornega prometa in nevarnosti, da bi prišlo do oviranja tovornega prometa na platoju. Težave se bodo omilile po 18. oktobru, ko bo priključek znova odprt za promet. Glede ureditve obvoza pa na Darsu še dodajajo, da je direkcija za infrastrukturo Darsu izdala soglasje za zaporo 1. septembra letos, dovoljenje za zaporo na regionalni cesti pa le štiri dni kasneje.

Vožnja v nasprotno smer, poškodbe vozil ...

Za pojasnila glede obvozov in tudi drugih težav na gradbišču krožišča Hrušica smo zaprosili tudi Direkcijo za infrastrukturo, a do zaključka redakcije nismo prejeli odgovora. Tudi to gradbišče preskuša potrpljenje domačinov. Pogosto prihaja do posebnega prometnega kaosa, med drugim so se posamezni vozniki odločali celo za vožnjo v nasprotno smer po enosmerni stari cesti na Hrušico, kar so zaznali tudi policisti in pravočasno ukrepali. Zaradi vremenskih razmer v septembru je bilo gradbišče v času dežja skoraj neprevozno, številni domačini poročajo o poškodbah na vozilih, vse od presekanih pnevmatik do škode na podvozju. Stanje smo preverili tudi pri največji Zavarovalnici Triglav, kjer pa povečanega števila škodnih zahtevkov ne zaznavajo oziroma ne spremljajo ločeno. V splošnem pa dodajajo, da je v primeru, da upravljavec oziroma izvajalec zaporo postavi skladno s pravili stroke, jo večkrat pregleda ipd., njegova odgovornost izključena. V takih in podobnih primerih se lahko namreč kljub skrbnosti upravljavca in izvajalcev del, ki s prometno signalizacijo opozarjajo tako na delo na cesti kot na zmanjšanje hitrosti vozil, pripetijo tovrstni neljubi dogodki. Nanje pa izvajalec oziroma upravljavec nima vpliva in jih ne more povsem preprečiti ter so največkrat posledica neprilagojene in neustrezne vožnje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 74 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/26

sreda

12/26

četrtek

12/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Vodice, 19. september 2018

Pravljično popoldne

PREDAVANJA / Kamnik, 19. september 2018

Maistrov večer

IZLETI / Šenčur, 20. september 2018

Pohod po območju občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 20. september 2018

Pohod na Gartnerkofel

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 20. september 2018

S kolesom čez Rovte

/ Kranj, 20. september 2018

Kdo, če ne ti – kdaj, če ne zdaj?

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.

Brez gospodarstva ni sociale / 12:27, 9. september

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) se tudi ne strinja s predlaganimi ukrepi in vabi somišljenike in podpornike vabi k podpisu peticije ZA pod...