Mesto priložnosti

Pozorni bralci, predvsem pa tisti, ki živijo in delajo v starem mestnem jedru Kranja, so v zadnjem letu zagotovo zasledili, da se pripravljajo spremembe glede parkiranja in dostave. O tem, kaj sodi v stari Kranj in kako ga urediti, da bo po eni strani prijazen prebivalcem in podjetnikom, po drugi pa tudi ostalim Kranjčanom in obiskovalcem Kranja, je bilo kar nekaj polemik, pripravljene so bile delavnice, javna razprava, izdanih je bilo nekaj zloženk, potekali so individualni pogovori in dogovori.

Letos aprila je odlok o novi prometni ureditvi sprejel tudi kranjski mestni svet. Ne na hitro, saj so imeli svetniki kar nekaj pomislekov zlasti glede parkirišč in starega mestnega jedra. So se pa vsi skupaj strinjali, da je treba imeti v starem Kranju takšno prometno ureditev, da se ne bo moč voziti po mestu kadarkoli in kdorkoli.

Načelo, ki je pri pripravi sprememb vodilo odgovorne na občini, je bilo, da želijo zagotoviti dostopno in varno mesto, hkrati pa urediti promet za vse stanovalce, podjetnike, obiskovalce in turiste.

Posebna pozornost pri izboljšanju prometa je namenjena zagotovitvi požarne varnosti in nujne medicinske pomoči, saj so gasilci redno opozarjali, da ob nevarnosti v starem mestnem jedru pri nespremenjenem režimu s svojimi vozili ne morejo kakovostno in dovolj hitro ukrepati.

Tudi tisti, ki smo bolj ali manj pogosto zahajali v staro mestno jedro, smo se čudili množici avtomobilov, ki so, kljub temu da naj bi bilo središče mesta namenjeno predvsem pešcem, vozili skozi mesto, in da so bila vozila nemoteno parkirana celo tam, kjer za parkiranje ni bilo nikakršnih oznak.

Hudovali so se starejši, ki so se ogibali vozilom, hudovale so se mamice z vozički, invalidi ... in jasno je bilo, da bo treba ukrepati.

Toda vsaka sprememba je težka. Težko se je odvaditi, da za pot od Huj proti Globusu ni več mogoče uporabljati bližnjice skozi mesto, še teže, da ne moreš ob vsaki uri priti nemoteno do svojega lokala ali stanovanja, temveč je treba narediti nekaj korakov peš. Tudi novost, Kranvaj in kolesa za izposojo, niso vedno rešitev po meri vsakogar.

Dejstvo pa je, da v zadnjem času Kranj postaja vedno bolj živahen, da so v mestu letos pripravili že okoli tisoč tristo različnih dogodkov, da narašča število turistov in da se marsikdo od gostincev lahko pohvali, da toliko obiskovalcev kot letos ni bilo še nikoli.

Zato je, tudi s pogovori in novimi rešitvami, treba iskati vse poti in možnosti, da Kranj postane lepo, prijazno in živahno mesto. In da zaradi nove prometne ureditve, kot napovedujejo nekateri podjetniki v mestu, ne bo postal mesto duhov.

Oddaj svoj komentar

Kranj -3°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/1

sreda

-2/4

četrtek

-3/7

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.

Uradno odprli obvoznico / 14:58, 16. december

Od odcepa proti železniški postaji pri Mraku proti Gorjam in Pokljuki je skozi Rečico kar nekaj mest, da o podvozu pod železniško progo niti...