Mesto priložnosti

Pozorni bralci, predvsem pa tisti, ki živijo in delajo v starem mestnem jedru Kranja, so v zadnjem letu zagotovo zasledili, da se pripravljajo spremembe glede parkiranja in dostave. O tem, kaj sodi v stari Kranj in kako ga urediti, da bo po eni strani prijazen prebivalcem in podjetnikom, po drugi pa tudi ostalim Kranjčanom in obiskovalcem Kranja, je bilo kar nekaj polemik, pripravljene so bile delavnice, javna razprava, izdanih je bilo nekaj zloženk, potekali so individualni pogovori in dogovori.

Letos aprila je odlok o novi prometni ureditvi sprejel tudi kranjski mestni svet. Ne na hitro, saj so imeli svetniki kar nekaj pomislekov zlasti glede parkirišč in starega mestnega jedra. So se pa vsi skupaj strinjali, da je treba imeti v starem Kranju takšno prometno ureditev, da se ne bo moč voziti po mestu kadarkoli in kdorkoli.

Načelo, ki je pri pripravi sprememb vodilo odgovorne na občini, je bilo, da želijo zagotoviti dostopno in varno mesto, hkrati pa urediti promet za vse stanovalce, podjetnike, obiskovalce in turiste.

Posebna pozornost pri izboljšanju prometa je namenjena zagotovitvi požarne varnosti in nujne medicinske pomoči, saj so gasilci redno opozarjali, da ob nevarnosti v starem mestnem jedru pri nespremenjenem režimu s svojimi vozili ne morejo kakovostno in dovolj hitro ukrepati.

Tudi tisti, ki smo bolj ali manj pogosto zahajali v staro mestno jedro, smo se čudili množici avtomobilov, ki so, kljub temu da naj bi bilo središče mesta namenjeno predvsem pešcem, vozili skozi mesto, in da so bila vozila nemoteno parkirana celo tam, kjer za parkiranje ni bilo nikakršnih oznak.

Hudovali so se starejši, ki so se ogibali vozilom, hudovale so se mamice z vozički, invalidi ... in jasno je bilo, da bo treba ukrepati.

Toda vsaka sprememba je težka. Težko se je odvaditi, da za pot od Huj proti Globusu ni več mogoče uporabljati bližnjice skozi mesto, še teže, da ne moreš ob vsaki uri priti nemoteno do svojega lokala ali stanovanja, temveč je treba narediti nekaj korakov peš. Tudi novost, Kranvaj in kolesa za izposojo, niso vedno rešitev po meri vsakogar.

Dejstvo pa je, da v zadnjem času Kranj postaja vedno bolj živahen, da so v mestu letos pripravili že okoli tisoč tristo različnih dogodkov, da narašča število turistov in da se marsikdo od gostincev lahko pohvali, da toliko obiskovalcev kot letos ni bilo še nikoli.

Zato je, tudi s pogovori in novimi rešitvami, treba iskati vse poti in možnosti, da Kranj postane lepo, prijazno in živahno mesto. In da zaradi nove prometne ureditve, kot napovedujejo nekateri podjetniki v mestu, ne bo postal mesto duhov.

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 79 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/29

sreda

15/30

četrtek

18/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Skupinska vadba

OBVESTILA / Primskovo, Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalski akciji

OBVESTILA / Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalska akcija

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...