Mesto priložnosti

Pozorni bralci, predvsem pa tisti, ki živijo in delajo v starem mestnem jedru Kranja, so v zadnjem letu zagotovo zasledili, da se pripravljajo spremembe glede parkiranja in dostave. O tem, kaj sodi v stari Kranj in kako ga urediti, da bo po eni strani prijazen prebivalcem in podjetnikom, po drugi pa tudi ostalim Kranjčanom in obiskovalcem Kranja, je bilo kar nekaj polemik, pripravljene so bile delavnice, javna razprava, izdanih je bilo nekaj zloženk, potekali so individualni pogovori in dogovori.

Letos aprila je odlok o novi prometni ureditvi sprejel tudi kranjski mestni svet. Ne na hitro, saj so imeli svetniki kar nekaj pomislekov zlasti glede parkirišč in starega mestnega jedra. So se pa vsi skupaj strinjali, da je treba imeti v starem Kranju takšno prometno ureditev, da se ne bo moč voziti po mestu kadarkoli in kdorkoli.

Načelo, ki je pri pripravi sprememb vodilo odgovorne na občini, je bilo, da želijo zagotoviti dostopno in varno mesto, hkrati pa urediti promet za vse stanovalce, podjetnike, obiskovalce in turiste.

Posebna pozornost pri izboljšanju prometa je namenjena zagotovitvi požarne varnosti in nujne medicinske pomoči, saj so gasilci redno opozarjali, da ob nevarnosti v starem mestnem jedru pri nespremenjenem režimu s svojimi vozili ne morejo kakovostno in dovolj hitro ukrepati.

Tudi tisti, ki smo bolj ali manj pogosto zahajali v staro mestno jedro, smo se čudili množici avtomobilov, ki so, kljub temu da naj bi bilo središče mesta namenjeno predvsem pešcem, vozili skozi mesto, in da so bila vozila nemoteno parkirana celo tam, kjer za parkiranje ni bilo nikakršnih oznak.

Hudovali so se starejši, ki so se ogibali vozilom, hudovale so se mamice z vozički, invalidi ... in jasno je bilo, da bo treba ukrepati.

Toda vsaka sprememba je težka. Težko se je odvaditi, da za pot od Huj proti Globusu ni več mogoče uporabljati bližnjice skozi mesto, še teže, da ne moreš ob vsaki uri priti nemoteno do svojega lokala ali stanovanja, temveč je treba narediti nekaj korakov peš. Tudi novost, Kranvaj in kolesa za izposojo, niso vedno rešitev po meri vsakogar.

Dejstvo pa je, da v zadnjem času Kranj postaja vedno bolj živahen, da so v mestu letos pripravili že okoli tisoč tristo različnih dogodkov, da narašča število turistov in da se marsikdo od gostincev lahko pohvali, da toliko obiskovalcev kot letos ni bilo še nikoli.

Zato je, tudi s pogovori in novimi rešitvami, treba iskati vse poti in možnosti, da Kranj postane lepo, prijazno in živahno mesto. In da zaradi nove prometne ureditve, kot napovedujejo nekateri podjetniki v mestu, ne bo postal mesto duhov.

Oddaj svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 74 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/26

sreda

12/26

četrtek

12/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Vodice, 19. september 2018

Pravljično popoldne

PREDAVANJA / Kamnik, 19. september 2018

Maistrov večer

IZLETI / Šenčur, 20. september 2018

Pohod po območju občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 20. september 2018

Pohod na Gartnerkofel

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 20. september 2018

S kolesom čez Rovte

/ Kranj, 20. september 2018

Kdo, če ne ti – kdaj, če ne zdaj?

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.

Brez gospodarstva ni sociale / 12:27, 9. september

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) se tudi ne strinja s predlaganimi ukrepi in vabi somišljenike in podpornike vabi k podpisu peticije ZA pod...