Mesto priložnosti

Pozorni bralci, predvsem pa tisti, ki živijo in delajo v starem mestnem jedru Kranja, so v zadnjem letu zagotovo zasledili, da se pripravljajo spremembe glede parkiranja in dostave. O tem, kaj sodi v stari Kranj in kako ga urediti, da bo po eni strani prijazen prebivalcem in podjetnikom, po drugi pa tudi ostalim Kranjčanom in obiskovalcem Kranja, je bilo kar nekaj polemik, pripravljene so bile delavnice, javna razprava, izdanih je bilo nekaj zloženk, potekali so individualni pogovori in dogovori.

Letos aprila je odlok o novi prometni ureditvi sprejel tudi kranjski mestni svet. Ne na hitro, saj so imeli svetniki kar nekaj pomislekov zlasti glede parkirišč in starega mestnega jedra. So se pa vsi skupaj strinjali, da je treba imeti v starem Kranju takšno prometno ureditev, da se ne bo moč voziti po mestu kadarkoli in kdorkoli.

Načelo, ki je pri pripravi sprememb vodilo odgovorne na občini, je bilo, da želijo zagotoviti dostopno in varno mesto, hkrati pa urediti promet za vse stanovalce, podjetnike, obiskovalce in turiste.

Posebna pozornost pri izboljšanju prometa je namenjena zagotovitvi požarne varnosti in nujne medicinske pomoči, saj so gasilci redno opozarjali, da ob nevarnosti v starem mestnem jedru pri nespremenjenem režimu s svojimi vozili ne morejo kakovostno in dovolj hitro ukrepati.

Tudi tisti, ki smo bolj ali manj pogosto zahajali v staro mestno jedro, smo se čudili množici avtomobilov, ki so, kljub temu da naj bi bilo središče mesta namenjeno predvsem pešcem, vozili skozi mesto, in da so bila vozila nemoteno parkirana celo tam, kjer za parkiranje ni bilo nikakršnih oznak.

Hudovali so se starejši, ki so se ogibali vozilom, hudovale so se mamice z vozički, invalidi ... in jasno je bilo, da bo treba ukrepati.

Toda vsaka sprememba je težka. Težko se je odvaditi, da za pot od Huj proti Globusu ni več mogoče uporabljati bližnjice skozi mesto, še teže, da ne moreš ob vsaki uri priti nemoteno do svojega lokala ali stanovanja, temveč je treba narediti nekaj korakov peš. Tudi novost, Kranvaj in kolesa za izposojo, niso vedno rešitev po meri vsakogar.

Dejstvo pa je, da v zadnjem času Kranj postaja vedno bolj živahen, da so v mestu letos pripravili že okoli tisoč tristo različnih dogodkov, da narašča število turistov in da se marsikdo od gostincev lahko pohvali, da toliko obiskovalcev kot letos ni bilo še nikoli.

Zato je, tudi s pogovori in novimi rešitvami, treba iskati vse poti in možnosti, da Kranj postane lepo, prijazno in živahno mesto. In da zaradi nove prometne ureditve, kot napovedujejo nekateri podjetniki v mestu, ne bo postal mesto duhov.

Oddaj svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/1

ponedeljek

-2/4

torek

0/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

PRIREDITVE / Mojstrana, 19. februar 2018

Počitniške aktivnosti

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, Preddvor, Šenčur, 19. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Trzin, 19. februar 2018

Prigode modernega samca

OBVESTILA / Radovljica, 19. februar 2018

Srečanje ljudi s težavami s ščitnico

PRIREDITVE / Mojstrana, 20. februar 2018

Počitniške aktivnosti

PREDAVANJA / Vodice, 20. februar 2018

O Galiciji

OBVESTILA / Kranj, 20. februar 2018

Delavnica vaj iVitalis

PRIREDITVE / Mojstrana, 21. februar 2018

Počitniške aktivnosti

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...

Spor z očetom končal z nožem / 19:18, 31. januar

Ko tole berem se se spomnil na zapis v komentarju na zapis v zadevi:
https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.24sa...

Glasove jemlje levim in desnim / 12:17, 27. januar

A to bo gospod Marijan Šarec kandidiral v vseh 88 volilnih enotah? So že spremenili zakonodajo ali vas to še čaka?
Ah, to naivno ljudstv...

Ustanovili civilno iniciativo / 11:14, 24. januar

Kadarkoli se pojavi Pavel Rupar s kakšno idejo sem prepričan iz izkušenj iz preteklosti, da to ne more biti nič razumnega ali pametnega. Tak...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...