Predsednik državnega zbora Milan Brglez (drugi z leve) si je sejem ogledal v spremstvu Lojzeta Laha, župana Stanislava Poglajna in Romana Grošlja iz občinskega odbora SMC.

Vse poti vodile v Komendo

Jesenski kmetijsko-obrtni sejem v Komendi je bil po številu razstavljavcev in obiskovalcev podoben svojemu »bratu«, spomladanskemu sejmu, razlika je bila le v tem, da je bilo tokrat zaradi bližajočih se volitev med gosti na sejmu tudi več politikov.

Komenda – Jesenska sejemska »pesem« v Komendi je bila podobna spomladanski. Kmetijsko-obrtni sejem, ki je potekal od petka do nedelje, je bil po številu razstavljavcev in obiskanosti zelo podoben svojemu spomladanskemu »bratu«. Na jesenskem sejmu je bilo okrog sedemsto razstavljavcev, še osemdeset pa jih je čakalo v vrsti, če bi se kdo od razstavljavcev premislil. Sejem je bil po obisku na ravni sejmov zadnjih let: v treh dneh si ga je ogledalo okrog 75 tisoč obiskovalcev, največ v soboto popoldne in v nedeljo, zaradi bližajočih se volitev pa je bil sejem bolj zanimiv tudi za politike. V petek si je sejem v spremstvu evropskega poslanca Lojzeta Peterleta ogledala predsedniška kandidatka Ljudmila Novak (NSi), v soboto sta se na sejmu mudila predsednik SDS Janez Janša in strankina kandidatka za predsednico države Romana Tomc, v nedeljo tudi Maja Makovec Brenčič, kandidatka Stranke modernega centra (SMC) za predsednico republike. Obiskovalce je najbolj zanimala ponudba kmetijske mehanizacije, z zanimanjem pa so si ogledali tudi razstavo konj haflingerjev in prikaz varnega dela z motorno žago v gozdovih.

Sejem so s stiskom rok družno odprli predsednik državnega zbora Milan Brglez, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, komenski župan Stanislav Poglajen in predsednik Konjeniškega kluba Komenda in častni občan Loje Lah. »V prihodnje načrtujemo na sejmu tudi predstavitve dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, posebno predstavitev kmetij iz vse Slovenije in druge predstavitve. Pripravljamo se na ureditev tržnice. Posebno skrb bomo namenili prostoru, še posebej klubskemu prostoru in tudi pokritim razstavnim in konjeniškim površinam,« je v imenu prireditelja sejma, Konjeniškega kluba Komenda, dejal predsednik kluba Lojze Lah in izrazil upanje, da bodo s skladom kmetijskih zemljišč rešili nekaj prostorskih težav na razstavno-sejemskem delu, kar bi jim omogočilo specializacijo dosedanjih dveh sejmov in morda tudi organiziranje še enega, tretjega sejma. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je dejal, da je v Sloveniji malo dogodkov, ki bi v treh dneh privabili toliko obiskovalcev kot komendski sejmi, ob tem pa je ugotavljal, da kmetijstvo ni pomembno le po gospodarski plati, ampak tudi socialni, okoljski, kulturni ... Državna sekretarka Tanja Strniša je opozorila, da se bodo kmetje in vsi drugi morali prilagoditi na podnebne spremembe: lani in letos smo imeli pozebo, del Slovenije je prizadela suša, veliko je bilo neurij ... Peter Vrisk, predsednik zadružne zveze, je akterjem slovenske kmetijske politike svetoval, da naj se aktivno vključijo v pripravo skupne kmetijske politike Evropske unije po letu 2020, pri tem pa je opozoril, da male hribovske kmetije brez državne in evropske pomoči ne bodo preživele.

Oddajte svoj komentar

Kranj -8°

zmerno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-8/-4

nedelja

-15/-2

ponedeljek

-9/-3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. februar 2018

Stara gora iz Šenčurja pri Čedadu

GLEDALIŠČE / Tržič, Lom, 25. februar 2018

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Jesenice, 25. februar 2018

Svete maše na Stari Savi

GLEDALIŠČE / Stražišče pri Kranju, 25. februar 2018

Županova Micka

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 26. februar 2018

Razstava slik radovljiških upokojencev

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Prva je Slovenija / 08:49, 23. februar

Dosmrtni predsednik in obljube, obljube, obljube, le kdo vam bo še verjel??

Umrli, ker so imeli radi domovino / 17:04, 22. februar

da se ve za prave vzroke »njihove krivde«, g. Franc Pintar?? Le kaj to pomeni? Glede na to, da zagovarjate kvizlinge in domobrančke ter glavnega krivca tedanjega časa RKC?

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...