Predsednik državnega zbora Milan Brglez (drugi z leve) si je sejem ogledal v spremstvu Lojzeta Laha, župana Stanislava Poglajna in Romana Grošlja iz občinskega odbora SMC.

Vse poti vodile v Komendo

Jesenski kmetijsko-obrtni sejem v Komendi je bil po številu razstavljavcev in obiskovalcev podoben svojemu »bratu«, spomladanskemu sejmu, razlika je bila le v tem, da je bilo tokrat zaradi bližajočih se volitev med gosti na sejmu tudi več politikov.

Komenda – Jesenska sejemska »pesem« v Komendi je bila podobna spomladanski. Kmetijsko-obrtni sejem, ki je potekal od petka do nedelje, je bil po številu razstavljavcev in obiskanosti zelo podoben svojemu spomladanskemu »bratu«. Na jesenskem sejmu je bilo okrog sedemsto razstavljavcev, še osemdeset pa jih je čakalo v vrsti, če bi se kdo od razstavljavcev premislil. Sejem je bil po obisku na ravni sejmov zadnjih let: v treh dneh si ga je ogledalo okrog 75 tisoč obiskovalcev, največ v soboto popoldne in v nedeljo, zaradi bližajočih se volitev pa je bil sejem bolj zanimiv tudi za politike. V petek si je sejem v spremstvu evropskega poslanca Lojzeta Peterleta ogledala predsedniška kandidatka Ljudmila Novak (NSi), v soboto sta se na sejmu mudila predsednik SDS Janez Janša in strankina kandidatka za predsednico države Romana Tomc, v nedeljo tudi Maja Makovec Brenčič, kandidatka Stranke modernega centra (SMC) za predsednico republike. Obiskovalce je najbolj zanimala ponudba kmetijske mehanizacije, z zanimanjem pa so si ogledali tudi razstavo konj haflingerjev in prikaz varnega dela z motorno žago v gozdovih.

Sejem so s stiskom rok družno odprli predsednik državnega zbora Milan Brglez, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, komenski župan Stanislav Poglajen in predsednik Konjeniškega kluba Komenda in častni občan Loje Lah. »V prihodnje načrtujemo na sejmu tudi predstavitve dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, posebno predstavitev kmetij iz vse Slovenije in druge predstavitve. Pripravljamo se na ureditev tržnice. Posebno skrb bomo namenili prostoru, še posebej klubskemu prostoru in tudi pokritim razstavnim in konjeniškim površinam,« je v imenu prireditelja sejma, Konjeniškega kluba Komenda, dejal predsednik kluba Lojze Lah in izrazil upanje, da bodo s skladom kmetijskih zemljišč rešili nekaj prostorskih težav na razstavno-sejemskem delu, kar bi jim omogočilo specializacijo dosedanjih dveh sejmov in morda tudi organiziranje še enega, tretjega sejma. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je dejal, da je v Sloveniji malo dogodkov, ki bi v treh dneh privabili toliko obiskovalcev kot komendski sejmi, ob tem pa je ugotavljal, da kmetijstvo ni pomembno le po gospodarski plati, ampak tudi socialni, okoljski, kulturni ... Državna sekretarka Tanja Strniša je opozorila, da se bodo kmetje in vsi drugi morali prilagoditi na podnebne spremembe: lani in letos smo imeli pozebo, del Slovenije je prizadela suša, veliko je bilo neurij ... Peter Vrisk, predsednik zadružne zveze, je akterjem slovenske kmetijske politike svetoval, da naj se aktivno vključijo v pripravo skupne kmetijske politike Evropske unije po letu 2020, pri tem pa je opozoril, da male hribovske kmetije brez državne in evropske pomoči ne bodo preživele.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/20

nedelja

13/21

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 24. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Kranj, 24. junij 2018

Kresovanje ob dnevu državnosti na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2018

Praznovanje dneva državnosti

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. junij 2018

Odkritje spominske plošče

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !