Kranjsko okrožno sodišče je Jeseničana Armina Mujagića (levo) in Senada Budimovića (desno) zaradi trgovine z drogo obsodilo natanko leto dni po opravljenih hišnih preiskavah. / Foto: Tina Dokl

Zapor za dobavitelja kokaina

Kranjsko sodišče je Jeseničana Armina Mujagića zaradi vpletenosti v trgovino s kokainom obsodilo na slabe tri leta zapora, soobtoženemu Senadu Budimoviću pa je izreklo pogojno zaporno kazen.

Kranj – Natanko leto dni po zaključni kriminalistični akciji, v kateri je policija na Gorenjskem, v Celju in Ljubljani izvedla 19 hišnih preiskav ter zaradi sumov 67 kaznivih dejanj trgovine z drogo in orožjem kazensko ovadili trinajst oseb, so v petek na kranjskem okrožnem sodišču izrekli sodbo še zadnjima obdolžencema, Jeseničanoma Arminu Mujagiću in Senadu Budimoviću. Prvemu je sodnica Milena Turuk prisodila dve leti in deset mesecev zapora, drugemu pa pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. Sodba ni pravnomočna, z njo pa sta nezadovoljni tako obramba kot tožilstvo, ki zato že napovedujeta pritožbo.

Oba obdolženca sta člana jeseniškega motorističnega kluba Hells Angels MC Steel City, v okviru katerega naj bi po sumih kriminalistov delovala kriminalna združba, vendar se v sodni preiskavi njihove domneve niso potrdile, čeprav so med obtoženci pristali še nekateri drugi njegovi člani, ki so v glavnem krivdo takoj priznali. Vpletenost v trgovino z drogami sta zanikala le Mujagić in Budimović, a sodnica Turukova je na koncu razsodila, da je kranjska tožilka Vesna Primožič obtožbo prepričljivo dokazala. Kljub temu je prvoobtoženemu Mujagiću izrekla milejšo kazen od predlagane, saj je tožilka namreč zanj predlagala tri leta in štiri mesece zaporne kazni, medtem ko je drugoobtoženi Budimović prejel povsem takšno pogojno kazen, kot jo je hotela tožilka.

Sodišče tako ne dvomi o obtožbah tožilstva, da je Mujagić v letu 2016 večkrat dobavil zelo kakovosten kokain glavnemu slovenskemu akterju trgovine z drogami Dejanu Periću (po takojšnjem priznanju je bil obsojen na tri leta zapora), ki je drogo takoj prodal naprej. Vsaj štirikrat jo je v večjih količinah prodal tudi tajnemu policijskemu delavcu, ki so ga gorenjski kriminalisti aktivirali po tem, ko so jih avstrijski kolegi seznanili s svojimi sumi glede čezmejnega prekupčevanja s kokainom. Vloga Budimovića je bila v tej zgodbi obrobne narave, zato tudi izrek pogojne kazni, sodnica pa je pri njeni določitvi upoštevala tudi kazni drugim obdolžencem v tej zadevi, ki so jo večinoma odnesli s pogojnimi obsodbami.

Obramba se je v končnih besedah sklicevala na domnevno nezakonito uvedene prikrite ukrepe, ki so jih kriminalisti izvajali med svojo preiskavo, vendar sodnica Turukova v njihovo zakonitost ne dvomi. A kot je dejal Mujagićev zagovornik Matej Sršen, bo prav to razlog za pritožbo. Po njegovem mnenju so se namreč nezakonitosti pojavile že v predkazenskem postopku, najbolj sporna pa naj bi bila pravna utemeljenost uporabe tajnega delavca in izdaje odredb preiskovalne sodnice za tajno opazovanje in prisluškovanje. »Menim, da so bile odredbe take, da niso zadostile pravnemu standardu izdaje odredbe za uporabo posebnih ukrepov,« je dejal po razglasitvi sodbe.

Iz urada Okrožnega državnega tožilstva v Kranju so nam sporočili, da bo po prejemu sodbe pritožbo vložila tudi tožilka, in sicer zaradi prenizko izrečene kazni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/19

sobota

10/20

nedelja

12/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Tržič, 23. junij 2018

Gozdna igralnica pri Domu pod Storžičem

OBVESTILA / Kranj, 23. junij 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Preddvor, 23. junij 2018

Pohod do izvira Bistrice in vzorčenje vode

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...