Kranjsko okrožno sodišče je Jeseničana Armina Mujagića (levo) in Senada Budimovića (desno) zaradi trgovine z drogo obsodilo natanko leto dni po opravljenih hišnih preiskavah. / Foto: Tina Dokl

Zapor za dobavitelja kokaina

Kranjsko sodišče je Jeseničana Armina Mujagića zaradi vpletenosti v trgovino s kokainom obsodilo na slabe tri leta zapora, soobtoženemu Senadu Budimoviću pa je izreklo pogojno zaporno kazen.

Kranj – Natanko leto dni po zaključni kriminalistični akciji, v kateri je policija na Gorenjskem, v Celju in Ljubljani izvedla 19 hišnih preiskav ter zaradi sumov 67 kaznivih dejanj trgovine z drogo in orožjem kazensko ovadili trinajst oseb, so v petek na kranjskem okrožnem sodišču izrekli sodbo še zadnjima obdolžencema, Jeseničanoma Arminu Mujagiću in Senadu Budimoviću. Prvemu je sodnica Milena Turuk prisodila dve leti in deset mesecev zapora, drugemu pa pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. Sodba ni pravnomočna, z njo pa sta nezadovoljni tako obramba kot tožilstvo, ki zato že napovedujeta pritožbo.

Oba obdolženca sta člana jeseniškega motorističnega kluba Hells Angels MC Steel City, v okviru katerega naj bi po sumih kriminalistov delovala kriminalna združba, vendar se v sodni preiskavi njihove domneve niso potrdile, čeprav so med obtoženci pristali še nekateri drugi njegovi člani, ki so v glavnem krivdo takoj priznali. Vpletenost v trgovino z drogami sta zanikala le Mujagić in Budimović, a sodnica Turukova je na koncu razsodila, da je kranjska tožilka Vesna Primožič obtožbo prepričljivo dokazala. Kljub temu je prvoobtoženemu Mujagiću izrekla milejšo kazen od predlagane, saj je tožilka namreč zanj predlagala tri leta in štiri mesece zaporne kazni, medtem ko je drugoobtoženi Budimović prejel povsem takšno pogojno kazen, kot jo je hotela tožilka.

Sodišče tako ne dvomi o obtožbah tožilstva, da je Mujagić v letu 2016 večkrat dobavil zelo kakovosten kokain glavnemu slovenskemu akterju trgovine z drogami Dejanu Periću (po takojšnjem priznanju je bil obsojen na tri leta zapora), ki je drogo takoj prodal naprej. Vsaj štirikrat jo je v večjih količinah prodal tudi tajnemu policijskemu delavcu, ki so ga gorenjski kriminalisti aktivirali po tem, ko so jih avstrijski kolegi seznanili s svojimi sumi glede čezmejnega prekupčevanja s kokainom. Vloga Budimovića je bila v tej zgodbi obrobne narave, zato tudi izrek pogojne kazni, sodnica pa je pri njeni določitvi upoštevala tudi kazni drugim obdolžencem v tej zadevi, ki so jo večinoma odnesli s pogojnimi obsodbami.

Obramba se je v končnih besedah sklicevala na domnevno nezakonito uvedene prikrite ukrepe, ki so jih kriminalisti izvajali med svojo preiskavo, vendar sodnica Turukova v njihovo zakonitost ne dvomi. A kot je dejal Mujagićev zagovornik Matej Sršen, bo prav to razlog za pritožbo. Po njegovem mnenju so se namreč nezakonitosti pojavile že v predkazenskem postopku, najbolj sporna pa naj bi bila pravna utemeljenost uporabe tajnega delavca in izdaje odredb preiskovalne sodnice za tajno opazovanje in prisluškovanje. »Menim, da so bile odredbe take, da niso zadostile pravnemu standardu izdaje odredbe za uporabo posebnih ukrepov,« je dejal po razglasitvi sodbe.

Iz urada Okrožnega državnega tožilstva v Kranju so nam sporočili, da bo po prejemu sodbe pritožbo vložila tudi tožilka, in sicer zaradi prenizko izrečene kazni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/6

četrtek

4/8

petek

1/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 14. december 2017

Za otroke

PRIREDITVE / Radovljica, 14. december 2017

Slike z morja

PRIREDITVE / Šenčur, 14. december 2017

V Gradec

IZLETI / Preddvor, 14. december 2017

V predbožični Gradec

DELAVNICE / Kranj, 14. december 2017

Osnove restavratorstva in poslikave na les

PREDAVANJA / Hrušica, 14. december 2017

Kako so včasih praznovali

RAZSTAVE / Duplje, 14. december 2017

Božično-novoletna razstava

 

 
 

 

 
 
 

Levica: dvignimo plače / 11:11, 13. december

Ko delavec prejme zaslužek, najprej poplača dolgove. Teh pa imamo več kot dovolj in ni nobene potrebe po dvigovanju osnovnih plač.

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?