Za varnost na cesti in parkiranje so skrbeli Žirovci: Marjan Dolenec, Robert Ferlan in še Pavle ter Franci Dolenec.

Kostanjev piknik

Rekreativno društvo Rokovnači iz Zgornje Besnice je v nedeljo že enaindvajsetič organiziralo tradicionalno kostanjevo zabavo Kostanov piknik. Vabijo pa vas, da jih obiščete še naslednjo nedeljo od 11. ure dalje, ko bodo piknik ponovili. Upajo tudi, da jim bo šla narava z vremenom na roke.

Na Krtovmo, kot pravijo domačini prostoru, kjer Rokovnači piknik organizirajo, se je v nedeljo oglasilo ogromno obiskovalcev. Prišli so iz različnih krajev Slovenije, ne samo Gorenjske. Verjetno je k temu precej prispevala tudi sončna in suha jesenska nedelja.

Predsednik besniškega društva Rokovnači Miro Kemprle nam je razložil, da so za obiskovalce spet pripravili lepo število stojnic z bogato ponudbo različnih domačih jedi, izdelkov, pijač ter okusne hrane. »Kakšnih 47.« Kot vedno so se za obe nedelji s kostanjem dobro založili: nekaj sto kilogramov. Po pečenem kostanju je dišalo na več koncih. Pokusili ste lahko tudi znamenito domačo gobovo pašteto ali pa si privoščili »kajlo« kruha z zaseko. Rokovnaški bograč in golaž sta med obiskovalci imela svoje privržence, že opoldne pa je bila precejšnja vrsta pri stojnici Pr' krompirjevmu medved, kjer so ponujali pečenice, pražen krompir in zelje. Ni manjkalo domačega peciva, pit in drugih sladic – tudi kostanjevih. Bogata je bila ponudba sira in mlečnih izdelkov. Oglasil se je grajski pisar, iz Dolenjske rokodelca Jože Belaj in Franc Jaklič. Tatjana Švab se je predstavila s svojimi pletenimi izdelki, Ana Bučar pa z unikatnim lesenim nakitom iz hruškovega lesa. Prihaja sicer z Golnika, a sedaj živi v Škofji Loki. Podobno kot Tatjana, ki se je ravno tako omožila v Loko, je pa Kranjčanka. Pletilke v njenih rokah niso obstale za sekundo. Pravi, da »štrika« že petdeset let.

Seveda je bil na pikniku plačilno sredstvo dim: vrednost enega je bila dvajset centov. Tako je bila v samo dogajanje vpeta tudi rokovnjaška banka. Predvsem prisotne moške pa je tradicionalno zanimal še obisk Dimežove vukne, posebnega rokovnjaškega »lokala«.

Na pikniku smo slišali tudi angleščino. Charlotte Allard in Carl Mungai sta se za konec tedna ustavila pri prijateljih v Besnici. Par iz mesta Bath v Angliji se je odločil, da bo letošnji dopust potoval z avtom po Evropi, sedaj sta že na poti proti Avstriji in Nemčiji. Navdušenja nad piknikom nista skrivala, gostitelji pa so poskrbeli, da so bile njune brbončice neprestano zaposlene.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

13/26

torek

13/27

sreda

12/27

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 18. september 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Šenčur, 18. september 2018

Hiša čez cesto odprla vrata ustvarjalcem

IZLETI / Preddvor, 18. september 2018

Na Magdalensko goro

IZLETI / Šenčur, 20. september 2018

Pohod po območju občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 20. september 2018

Pohod na Gartnerkofel

IZLETI / Kranj, 22. september 2018

Pohod na Bivak II in Šplevto

IZLETI / Šenčur, 22. september 2018

Jakobova pot po Deželi do Bleda

IZLETI / Kranj, 23. september 2018

Najvišji vrh Olševe

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.

Brez gospodarstva ni sociale / 12:27, 9. september

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) se tudi ne strinja s predlaganimi ukrepi in vabi somišljenike in podpornike vabi k podpisu peticije ZA pod...

Odškodnina roparju banke / 08:27, 9. september

To odškodnino naj plača sodnik, ki je to zakrivil, ne pa mi davkoplačevalci. Čas bi že bil, da vsak odgovarja za svoja dejanja.