Za varnost na cesti in parkiranje so skrbeli Žirovci: Marjan Dolenec, Robert Ferlan in še Pavle ter Franci Dolenec.

Kostanjev piknik

Rekreativno društvo Rokovnači iz Zgornje Besnice je v nedeljo že enaindvajsetič organiziralo tradicionalno kostanjevo zabavo Kostanov piknik. Vabijo pa vas, da jih obiščete še naslednjo nedeljo od 11. ure dalje, ko bodo piknik ponovili. Upajo tudi, da jim bo šla narava z vremenom na roke.

Na Krtovmo, kot pravijo domačini prostoru, kjer Rokovnači piknik organizirajo, se je v nedeljo oglasilo ogromno obiskovalcev. Prišli so iz različnih krajev Slovenije, ne samo Gorenjske. Verjetno je k temu precej prispevala tudi sončna in suha jesenska nedelja.

Predsednik besniškega društva Rokovnači Miro Kemprle nam je razložil, da so za obiskovalce spet pripravili lepo število stojnic z bogato ponudbo različnih domačih jedi, izdelkov, pijač ter okusne hrane. »Kakšnih 47.« Kot vedno so se za obe nedelji s kostanjem dobro založili: nekaj sto kilogramov. Po pečenem kostanju je dišalo na več koncih. Pokusili ste lahko tudi znamenito domačo gobovo pašteto ali pa si privoščili »kajlo« kruha z zaseko. Rokovnaški bograč in golaž sta med obiskovalci imela svoje privržence, že opoldne pa je bila precejšnja vrsta pri stojnici Pr' krompirjevmu medved, kjer so ponujali pečenice, pražen krompir in zelje. Ni manjkalo domačega peciva, pit in drugih sladic – tudi kostanjevih. Bogata je bila ponudba sira in mlečnih izdelkov. Oglasil se je grajski pisar, iz Dolenjske rokodelca Jože Belaj in Franc Jaklič. Tatjana Švab se je predstavila s svojimi pletenimi izdelki, Ana Bučar pa z unikatnim lesenim nakitom iz hruškovega lesa. Prihaja sicer z Golnika, a sedaj živi v Škofji Loki. Podobno kot Tatjana, ki se je ravno tako omožila v Loko, je pa Kranjčanka. Pletilke v njenih rokah niso obstale za sekundo. Pravi, da »štrika« že petdeset let.

Seveda je bil na pikniku plačilno sredstvo dim: vrednost enega je bila dvajset centov. Tako je bila v samo dogajanje vpeta tudi rokovnjaška banka. Predvsem prisotne moške pa je tradicionalno zanimal še obisk Dimežove vukne, posebnega rokovnjaškega »lokala«.

Na pikniku smo slišali tudi angleščino. Charlotte Allard in Carl Mungai sta se za konec tedna ustavila pri prijateljih v Besnici. Par iz mesta Bath v Angliji se je odločil, da bo letošnji dopust potoval z avtom po Evropi, sedaj sta že na poti proti Avstriji in Nemčiji. Navdušenja nad piknikom nista skrivala, gostitelji pa so poskrbeli, da so bile njune brbončice neprestano zaposlene.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/6

četrtek

4/10

petek

2/5

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 14. december 2017

Za otroke

PRIREDITVE / Radovljica, 14. december 2017

Slike z morja

PRIREDITVE / Šenčur, 14. december 2017

V Gradec

IZLETI / Preddvor, 14. december 2017

V predbožični Gradec

DELAVNICE / Kranj, 14. december 2017

Osnove restavratorstva in poslikave na les

PREDAVANJA / Hrušica, 14. december 2017

Kako so včasih praznovali

RAZSTAVE / Duplje, 14. december 2017

Božično-novoletna razstava

 

 
 

 

 
 
 

Levica: dvignimo plače / 11:11, 13. december

Ko delavec prejme zaslužek, najprej poplača dolgove. Teh pa imamo več kot dovolj in ni nobene potrebe po dvigovanju osnovnih plač.

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?