V slaščičarski delavnici Hotela Park vsak dan izdelajo od 2500 do 3500 originalnih blejskih kremnih rezin – levo vodja slaščičarske delavnice Tanja Markelj, desno njen pomočnik Tomaž Detela. / Foto: Tina Dokl

Prepričali z blejskimi razgledi

Na Bledu so pretekli četrtek praznovali 14-milijonto izdelano originalno blejsko kremno rezino in zmago Bleda s sladogledom na tekmovanju za najboljšo letošnjo sladoledno destinacijo.

Bled – V slaščičarski delavnici Hotela Park so imeli pretekli četrtek razlog za dvojno praznovanje, to je štirinajst milijonov doslej izdelanih kremnih rezin in razglasitev Bleda za najboljšo sladoledno destinacijo na svetu po zaslugi njihovega sladoleda, ki so ga poimenovali sladogled. »Ob originalni blejski kremni rezini, ki jo v slaščičarski delavnici Hotela Park izdelujejo že od leta 1953, tako Bled na svetovni zemljevid sladkih poželenj po novem postavlja tudi sladoled,« so ponosni v Sava Hotelih Bled, pod katere sodi omenjena slaščičarska delavnica.

Tekmovanje za najboljšo sladoledno destinacijo je tretje leto zapored organizirala irska marketinška agencija Soolnua, blejski slaščičarski mojstri pa so mednarodno žirijo prepričali z zgodbo o blejskih razgledih, ujetih v kepici sladoleda. »Sladogled ni samo odličnega okusa, ampak v sebi nosi tudi zgodbo, in sicer je sladogled zgodba o Bledu, ki obiskovalcem ponuja najlepše razglede – na jezero z otočkom, grad in okoliške gore,« je poudarila direktorica Sava Hotelov Bled Mojca Krašovec. Kepico zmagovalnega sladoleda po besedah vodje slaščičarske delavnice v hotelu Park Tanje Markelj sestavljajo tri plasti, in sicer temna čokolada s surovimi zrni kakava, ki ponazarja prečudovito naravo, kvinojina sladoledna krema z mandlji, cimetom in rozinami za poživitev ter kremast maskarpone, ki doda romantično plat. Vse skupaj so posuli s karameliziranimi orehi. »Ideja za ta sladoled je zorela počasi, slaščičarji smo neke vrste umetniki. Razmišljali smo v različnih smereh, in ko smo približno vedeli, kakšne sestavine naj bi uporabili za sladogled, smo okuse dopolnjevali, da ne bi eden ali drug prevladoval, ampak lahko delček prav vsakega občutimo v sladoledu,« je razložila Tanja Markelj in dodala, da jim je uspelo zmagovalno kombinacijo pričarati že v prvem poskusu. Ker je bil tako zanimiv in drugačen od ostalih, so ga že poleti veliko prodali, zdaj pa sploh vse več obiskovalcev Bleda želi poskusiti blejski sladoled, je navdušena Tanja Markelj.

Najbolj pristna blejska sladica pa še vedno ostaja kremna rezina. Na dan jih po besedah Tanje Markelj izdelajo tudi do 3500, če bi vse doslej izdelane kremne rezine postavili eno vrh druge, pa bi nastal sedem metrov visok zid okrog Blejskega jezera. »Oče« blejske kremne rezine je slaščičarski mojster Ištvan Lukačević, ki se je na Bled preselil iz Vojvodine. »Navdih za to priljubljeno sladico je črpal iz svojih domačih korenin – v receptu za krempito je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno smetano in tako ustvaril sladico, ki še danes pritegne na Bled marsikaterega sladkosneda, v slovenski tradiciji pa je postala skorajda 'obvezno darilo', ki ga družina prinese domov z izleta na Gorenjsko,« so pojasnili v Sava Hotelih Bled. Pri pripravi blejske kremne rezine se še vedno natančno držijo originalnega recepta izpred več kot šestdesetih let in je po vseh teh letih še vedno enakih dimenzij, torej sedem centimetrov široka in sedem centimetrov visoka kocka. V 64 letih so jih izdelali že 14 milijonov, zanje pa so porabili okrog 380 tisoč litrov smetane, več kot 863 tisoč litrov mleka, 6.759.130 jajc, več kot 112 ton moke, več kot 300 ton sladkorja in več kot 78 ton vaniljevega sladkorja, so še izračunali v blejski slaščičarski delavnici, v kateri vsak dan kuhajo sveže originalne blejske kremne rezine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

nedelja

8/23

ponedeljek

6/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2019

Neuničljiva melodija

PRIREDITVE / Preddvor, 20. oktober 2019

Podelitev priznanj za najboljše ljubezensko pismo

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Predstava o življenju in delu Antona Janše

PRIREDITVE / Visoko, 20. oktober 2019

Pod okence pridem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. oktober 2019

Za lepši partnerski odnos

 

 
 

 

 
 
 

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom / 17:57, 19. oktober

Iz Požarja:"Najbolj pa se Počivalškova "vizija" uresničuje na primeru Adrie Airways. Počivalšek je bil namreč gospodarski minister v vladi M...

Od Jenkove smrti do rojstva / 08:09, 19. oktober

Poglejte fotografijo.

Še bedenje ob mrliču je bolj življensko.

Sova vložila ovadbo / 07:08, 19. oktober

Marjana so ujeli s prstom v marmeladi. Sedaj nam razlaga, da ga ni namočil v marmelado, ampak....

Podjetje Kobla ŽTG v stečaju / 07:06, 19. oktober

Naprave odstraniti in prodati za staro železo, ki je zelo iskana surovina. Na sidrišča stolpov pa namontirati klopce, da bodo turisti užival...

Mladost v primežu vojne / 20:36, 18. oktober

Sprejemljiv in umirjen komentar, čeprav iz "nasprotne strani". Znano je tudi, da bi se Tito s soglasjem Stalina povezal s Hitlerjem, da bi...

Sova vložila ovadbo / 16:55, 18. oktober

"Javno obračunavanje ustavnih sodnikov"----------------------Ta naslov zavaja. Zamegluje bistvo.Nobenega obračunavanja ni!Ustavno sodišče je...

Skupaj so še močnejši / 15:45, 18. oktober

Če sem prav razumel članek, vaja sploh ni pomembna.
Pomemno je kako se po vaji govori.