Najem za devet tisoč let

Dež, dež, dež! Uživam knjižno svetlobo pod toplo odejo in prebiram Dublinesko, ki jo je napisal sodobni španski pisatelj Enrique Vila-Matas ... Zahtevno, a nadvse zanimivo branje, kako šestdesetletni barcelonski založnik, čigar založba je pred bankrotom, pripravlja pokop Gutenbergove galaksije v Dublinu na dan 16. junija, ki ga na Irskem poimenujejo Bloomsday … A o tem prihodnjič!!! Obujam spomine na Dublin, po katerem sem se sprehajala 1987, iščoč stopinje pisatelja Jamesa Joycea in osebe iz njegovega romana Ulysses. A prikupna skupina, katere član sem bila, je imela drugega malika, Guinness imenovanega. Seveda smo ga vsi častili v tekočem stanju in kupovali kozarce z odtisom zlato bleščeče se stare irske harfe. Zgodovina najbolj razvpitega irskega piva se je začela z Arthurjem Guinnessom I. (1725–1803), ki je od svojega botra nadškofa podedoval 100 funtov, kar je bil takrat velik denar, in zanj kupil majhno pivovarno na podeželju. Kmalu zatem jo je prepustil bratu in se odpravil v prestolnico, v Dublin, kjer je prav tako začel z varjenjem piva. V zakonu se mu je rodilo 21 otrok, otroška leta jih je preživelo deset. Za nasledstvo se torej ni bilo treba bati. Na silvestrovo 1759 je podpisal pogodbo za najem zemljišča in tudi vodnih pravic za 9000 let! Po 45 funtov na leto. Bil je pivovar, da mu ni bilo para. Začel je variti temno pivo, ki so ga pili pristaniški delavci in nosači s Temze in se je zato imenovalo porter. Razvil se je v zelo donosen izvozni artikel, pivovarna je vedno bolj slovela.

Tudi njegov sin Arthur Guinness II. je bil spreten poslovnež in je še nadgradil očetovo izvirnost. Danes so Guinnessovi številna in razvejana irsko-angleška plemiška družina, katere člane najdemo v bančništvu, v visokih državnih službah, tudi v visoki modi … Guinnessova knjiga rekordov, ki je bila zamisel lastnika pivovarne sira Hugha Beaverja, je prvikrat izšla 1955.

Dušena rebrca z Guinnessom

Za 2 osebi potrebujemo: 680 g mesnatih svinjskih rebrc, 7 dl goveje ali kostne osnove, 470 g paradižnikovega soka, 1 pločevinko Guinnessa, 2 velika korenčka, 2 veliki čebuli, 4 stebelca zelene, 5 vejic timijana, sol, poper, olje za ponev.

Pečico ogrejemo na 180 °. Ponev naoljimo in dobro nasoljena in popoprana rebrca opečemo, da dobijo zlato rumeno barvo, ter jih preložimo v pekač. Korenje, stebelno zeleno in čebulo zrežemo na manjše koščke in jih dušimo 5–8 minut na maščobi, ki je ostala od rebrc. Nato zelenjavo preložimo na rebrca. V ponev zlijemo pločevinko piva, da odstopi skorjica na dnu, in tekočino zlijemo v pekač.

Zalijemo z jušno osnovo in paradižnikovim sokom ter damo na vrh štiri vejice timijana. Pekač prekrijemo in zatesnimo z alu folijo in damo v pečico. Pečemo 2 uri do 2 uri in pol, odvisno od tega, kako debela so rebrca. Nato meso poberemo iz ponve in omako precedimo. Pol jo prihranimo, drugo polovico pa ukuhamo v ponvi, da se zgosti. Nato rebrca zložimo nazaj v ponev, prelijemo z redko polovico omake in 'cmarimo' približno še 10 minut, na koncu pa dodamo gostljat preliv. Ponudimo z dobrim kruhom ali v vencu iz pire krompirja.

Oddaj svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-7/1

nedelja

-2/2

ponedeljek

-3/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Tržič, 16. december 2018

Pismo rosno! Vsega je kriv poštar

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Škofja Loka, 17. december 2018

Dobrodelni bazar kvačkanih in pletenih kap

PREDAVANJA / Kranj, 17. december 2018

Očistimo in podprimo dom svoje Duše

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. december 2018

Kako lahko tudi v mojo bolečino posije luč

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Jesenice, 18. december 2018

Kako so se na Jesenicah včasih igrali

 

 
 

 

 
 
 

Čez prehod za pešce le ob kolesu, ne na njem / 22:03, 15. december

Tako je. Prehod za pešce je namenjen le pešcem. Ljudje bi se lahko tudi navadili, da tam, kjer ni pločnika, hodijo po levi strani cestišča. ...

Pozivi k čimprejšnji gradnji druge cevi / 21:54, 15. december

Res bi bil čas, da se glave v Sloveniji streznijo in začnejo delovati kot je treba. V dobro vseh. Predor naj se zgradi v čim krajšem roku. Z...

Film o bitki na Menini planini / 14:49, 14. december

Franta legenda !!
Smrt fašizmu - svoboda narodu in da se nikdar ne pozabi ..

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?