Ker jih še ne odvažajo na sežig v tujino, bale lahke frakcije skladiščijo na območju CERO Mala Mežakla. Zato je ponovno ukrepala okoljska inšpekcija.

Nova odločba inšpekcije

V CERO Mala Mežakla je koncesionarju vendarle uspelo predelati vso uskladiščeno težko frakcijo. Zdaj pa so dobili novo odločbo inšpekcije zaradi nakopičenih bal lahke frakcije.

V procesu mehanske obdelave mešanih komunalnih odpadkov s sejanjem ločijo večje in manjše delce, torej lahko in težko frakcijo. Lahko frakcijo stisnejo v bale in jih bodo odpeljali v sežig, težka frakcija pa gre naprej v biološko obdelavo.

Jesenice – Koncesionarju EKOGOR je vendarle uspelo predelati vse uskladiščene količine težke frakcije mešanih komunalnih odpadkov na deponiji Mala Mežakla. Kot je povedala Tea Ulaga iz podjetja Publicus, so v tem tednu že začeli sanacijo brežin in tal območja, kjer so bili omenjeni odpadki skladiščeni.

Spomnimo, v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla so celo lansko leto zaradi ovir pri pridobivanju dovoljenj težko frakcijo zgolj skladiščili, predelovati pa so jo začeli šele letos spomladi. Zaradi zamude (prvotni rok za predelavo je bil 31. maj) je ukrepala okoljska inšpekcija, ki je družbi izrekla kazen v višini 10 tisoč evrov in postavila nov rok 30. september. Vso uskladiščeno težko frakcijo jim je do tega roka torej vendarle uspelo predelati.

A komaj so rešili ta problem, so se znašli pred novo težavo. Zdaj se na območju centra kopičijo bale tako imenovano lahke frakcije, saj je še vedno niso začeli izvažati v sežigalnico v tujino. Kot je povedala Tea Ulaga, s strani prevzemnika iz tujine še vedno niso dobili zelene luči za začetek izvoza. Ker količina nakopičenih bal že presega količino, določeno v okoljevarstvenem dovoljenju, je okoljska inšpekcija zoper EKOGOR uvedla nov inšpekcijski postopek. Presežke lahke frakcije morajo odstraniti do 30. oktobra letos. Kot je zatrdila Tea Ulaga, bodo odpadke do določenega roka vsekakor odstranili, in sicer prestavili na drugo lokacijo. V ta namen so na območju druge občine že najeli dodatna zemljišča, kamor že mesec dni sproti odvažajo lahko frakcijo, ki nastaja pri obdelavi, v tem tednu pa so začeli odvažati tudi skladiščeno lahko frakcijo, so še pojasnili.

Glede na to, da krajani Spodnjega plavža na Jesenicah že dalj časa opozarjajo na problem smradu, smo domačinko Simono Demšar vprašali, ali je zdaj smradu že kaj manj. Povedala je, da še vedno smrdi, smrad pa je po njenih besedah postal problem celega mesta, ne le krajanov, ki živijo pod deponijo. Smrdelo naj bi pri trgovskih centrih, občinski stavbi ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/26

sreda

11/21

četrtek

10/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 25. april 2018

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...