Ker jih še ne odvažajo na sežig v tujino, bale lahke frakcije skladiščijo na območju CERO Mala Mežakla. Zato je ponovno ukrepala okoljska inšpekcija.

Nova odločba inšpekcije

V CERO Mala Mežakla je koncesionarju vendarle uspelo predelati vso uskladiščeno težko frakcijo. Zdaj pa so dobili novo odločbo inšpekcije zaradi nakopičenih bal lahke frakcije.

V procesu mehanske obdelave mešanih komunalnih odpadkov s sejanjem ločijo večje in manjše delce, torej lahko in težko frakcijo. Lahko frakcijo stisnejo v bale in jih bodo odpeljali v sežig, težka frakcija pa gre naprej v biološko obdelavo.

Jesenice – Koncesionarju EKOGOR je vendarle uspelo predelati vse uskladiščene količine težke frakcije mešanih komunalnih odpadkov na deponiji Mala Mežakla. Kot je povedala Tea Ulaga iz podjetja Publicus, so v tem tednu že začeli sanacijo brežin in tal območja, kjer so bili omenjeni odpadki skladiščeni.

Spomnimo, v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla so celo lansko leto zaradi ovir pri pridobivanju dovoljenj težko frakcijo zgolj skladiščili, predelovati pa so jo začeli šele letos spomladi. Zaradi zamude (prvotni rok za predelavo je bil 31. maj) je ukrepala okoljska inšpekcija, ki je družbi izrekla kazen v višini 10 tisoč evrov in postavila nov rok 30. september. Vso uskladiščeno težko frakcijo jim je do tega roka torej vendarle uspelo predelati.

A komaj so rešili ta problem, so se znašli pred novo težavo. Zdaj se na območju centra kopičijo bale tako imenovano lahke frakcije, saj je še vedno niso začeli izvažati v sežigalnico v tujino. Kot je povedala Tea Ulaga, s strani prevzemnika iz tujine še vedno niso dobili zelene luči za začetek izvoza. Ker količina nakopičenih bal že presega količino, določeno v okoljevarstvenem dovoljenju, je okoljska inšpekcija zoper EKOGOR uvedla nov inšpekcijski postopek. Presežke lahke frakcije morajo odstraniti do 30. oktobra letos. Kot je zatrdila Tea Ulaga, bodo odpadke do določenega roka vsekakor odstranili, in sicer prestavili na drugo lokacijo. V ta namen so na območju druge občine že najeli dodatna zemljišča, kamor že mesec dni sproti odvažajo lahko frakcijo, ki nastaja pri obdelavi, v tem tednu pa so začeli odvažati tudi skladiščeno lahko frakcijo, so še pojasnili.

Glede na to, da krajani Spodnjega plavža na Jesenicah že dalj časa opozarjajo na problem smradu, smo domačinko Simono Demšar vprašali, ali je zdaj smradu že kaj manj. Povedala je, da še vedno smrdi, smrad pa je po njenih besedah postal problem celega mesta, ne le krajanov, ki živijo pod deponijo. Smrdelo naj bi pri trgovskih centrih, občinski stavbi ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

petek

-2/6

sobota

-1/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 19. januar 2018

Vsa življenja Toneta Mlakarja

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 31. januar 2018

Fotografski natečaj

IZLETI / Kranj, 9. februar 2018

Pustovanje 2018

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!