Ker jih še ne odvažajo na sežig v tujino, bale lahke frakcije skladiščijo na območju CERO Mala Mežakla. Zato je ponovno ukrepala okoljska inšpekcija.

Nova odločba inšpekcije

V CERO Mala Mežakla je koncesionarju vendarle uspelo predelati vso uskladiščeno težko frakcijo. Zdaj pa so dobili novo odločbo inšpekcije zaradi nakopičenih bal lahke frakcije.

V procesu mehanske obdelave mešanih komunalnih odpadkov s sejanjem ločijo večje in manjše delce, torej lahko in težko frakcijo. Lahko frakcijo stisnejo v bale in jih bodo odpeljali v sežig, težka frakcija pa gre naprej v biološko obdelavo.

Jesenice – Koncesionarju EKOGOR je vendarle uspelo predelati vse uskladiščene količine težke frakcije mešanih komunalnih odpadkov na deponiji Mala Mežakla. Kot je povedala Tea Ulaga iz podjetja Publicus, so v tem tednu že začeli sanacijo brežin in tal območja, kjer so bili omenjeni odpadki skladiščeni.

Spomnimo, v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla so celo lansko leto zaradi ovir pri pridobivanju dovoljenj težko frakcijo zgolj skladiščili, predelovati pa so jo začeli šele letos spomladi. Zaradi zamude (prvotni rok za predelavo je bil 31. maj) je ukrepala okoljska inšpekcija, ki je družbi izrekla kazen v višini 10 tisoč evrov in postavila nov rok 30. september. Vso uskladiščeno težko frakcijo jim je do tega roka torej vendarle uspelo predelati.

A komaj so rešili ta problem, so se znašli pred novo težavo. Zdaj se na območju centra kopičijo bale tako imenovano lahke frakcije, saj je še vedno niso začeli izvažati v sežigalnico v tujino. Kot je povedala Tea Ulaga, s strani prevzemnika iz tujine še vedno niso dobili zelene luči za začetek izvoza. Ker količina nakopičenih bal že presega količino, določeno v okoljevarstvenem dovoljenju, je okoljska inšpekcija zoper EKOGOR uvedla nov inšpekcijski postopek. Presežke lahke frakcije morajo odstraniti do 30. oktobra letos. Kot je zatrdila Tea Ulaga, bodo odpadke do določenega roka vsekakor odstranili, in sicer prestavili na drugo lokacijo. V ta namen so na območju druge občine že najeli dodatna zemljišča, kamor že mesec dni sproti odvažajo lahko frakcijo, ki nastaja pri obdelavi, v tem tednu pa so začeli odvažati tudi skladiščeno lahko frakcijo, so še pojasnili.

Glede na to, da krajani Spodnjega plavža na Jesenicah že dalj časa opozarjajo na problem smradu, smo domačinko Simono Demšar vprašali, ali je zdaj smradu že kaj manj. Povedala je, da še vedno smrdi, smrad pa je po njenih besedah postal problem celega mesta, ne le krajanov, ki živijo pod deponijo. Smrdelo naj bi pri trgovskih centrih, občinski stavbi ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...