Ker jih še ne odvažajo na sežig v tujino, bale lahke frakcije skladiščijo na območju CERO Mala Mežakla. Zato je ponovno ukrepala okoljska inšpekcija.

Nova odločba inšpekcije

V CERO Mala Mežakla je koncesionarju vendarle uspelo predelati vso uskladiščeno težko frakcijo. Zdaj pa so dobili novo odločbo inšpekcije zaradi nakopičenih bal lahke frakcije.

V procesu mehanske obdelave mešanih komunalnih odpadkov s sejanjem ločijo večje in manjše delce, torej lahko in težko frakcijo. Lahko frakcijo stisnejo v bale in jih bodo odpeljali v sežig, težka frakcija pa gre naprej v biološko obdelavo.

Jesenice – Koncesionarju EKOGOR je vendarle uspelo predelati vse uskladiščene količine težke frakcije mešanih komunalnih odpadkov na deponiji Mala Mežakla. Kot je povedala Tea Ulaga iz podjetja Publicus, so v tem tednu že začeli sanacijo brežin in tal območja, kjer so bili omenjeni odpadki skladiščeni.

Spomnimo, v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla so celo lansko leto zaradi ovir pri pridobivanju dovoljenj težko frakcijo zgolj skladiščili, predelovati pa so jo začeli šele letos spomladi. Zaradi zamude (prvotni rok za predelavo je bil 31. maj) je ukrepala okoljska inšpekcija, ki je družbi izrekla kazen v višini 10 tisoč evrov in postavila nov rok 30. september. Vso uskladiščeno težko frakcijo jim je do tega roka torej vendarle uspelo predelati.

A komaj so rešili ta problem, so se znašli pred novo težavo. Zdaj se na območju centra kopičijo bale tako imenovano lahke frakcije, saj je še vedno niso začeli izvažati v sežigalnico v tujino. Kot je povedala Tea Ulaga, s strani prevzemnika iz tujine še vedno niso dobili zelene luči za začetek izvoza. Ker količina nakopičenih bal že presega količino, določeno v okoljevarstvenem dovoljenju, je okoljska inšpekcija zoper EKOGOR uvedla nov inšpekcijski postopek. Presežke lahke frakcije morajo odstraniti do 30. oktobra letos. Kot je zatrdila Tea Ulaga, bodo odpadke do določenega roka vsekakor odstranili, in sicer prestavili na drugo lokacijo. V ta namen so na območju druge občine že najeli dodatna zemljišča, kamor že mesec dni sproti odvažajo lahko frakcijo, ki nastaja pri obdelavi, v tem tednu pa so začeli odvažati tudi skladiščeno lahko frakcijo, so še pojasnili.

Glede na to, da krajani Spodnjega plavža na Jesenicah že dalj časa opozarjajo na problem smradu, smo domačinko Simono Demšar vprašali, ali je zdaj smradu že kaj manj. Povedala je, da še vedno smrdi, smrad pa je po njenih besedah postal problem celega mesta, ne le krajanov, ki živijo pod deponijo. Smrdelo naj bi pri trgovskih centrih, občinski stavbi ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/27

ponedeljek

15/28

torek

14/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 16. julij 2018

Medgeneracijska prireditev

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...