Lokacijo doma so predvideli za plavalnim bazenom do vodotoka Dašnica, uporabili pa bi tudi zemljišče teniškega igrišča. / Foto: Andrej Tarfila

Lokacija doma razdelila občinske svetnike

Občinski svetniki v Železnikih se strinjajo, da je dom za starejše občane v njihovi občini potreben, a je po mnenju nekaterih predvidena lokacija neustrezna. Kljub temu so potrdili namero za ustanovitev stavbne pravice na predvidenih zemljiščih.

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so kljub izraženim pomislekom soglašali z ustanovitvijo stavbne pravice na predvidenih parcelah za dom starejših občanov, ki ga Občina Železniki načrtuje v okviru projekta Grozd, zasnovanega na ideji manjših domov s kapaciteto do 60 mest s skupnim vodenjem in upravo. Svetniki so sicer naklonjeni gradnji doma v Železnikih, so se pa njihova mnenja razdelila glede njegove lokacije.

Brez koncesije se gradnje doma ne bodo lotili

Za dom s kapaciteto 56 mest so predvideli dobrih dva tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče za bazenom do vodotoka Dašnica, pri čemer bi uporabili tudi zemljišče obstoječega teniškega igrišča, ki naj bi ga preselili v športni park. Po mnenju nekaterih svetnikov je lokacija doma povsem neprimerna, a so kljub temu z enajstimi glasovi za in štirimi proti potrdili namero za ustanovitev stavbne pravice. Za realizacijo projekta bo namreč občina morala zasebnemu investitorju (dogovarjajo se z avstrijsko družbo SeneCura), ki se bo do konca oktobra prijavil na razpis za koncesijo, podeliti stavbno pravico. Če na razpisu ne bo uspešen, se projekta ne bodo lotili, temveč bodo čakali na kasnejše priložnosti, je napovedal župan Anton Luznar.

Na neustreznost predvidene lokacije so opozorili Branka Krek Petrina, Tomaž Demšar, Miran Šturm (vsi SDS), Roman Megušar (NSi) in Jernej Bešter (SLS). Čudili so se, kako je možna gradnja doma, ko pa so vodarji še pred nekaj leti nasprotovali ureditvi dodatnih parkirišč na tej lokaciji za stanovalce štirih stolpnic Na Kresu. Za 156 stanovanj je namreč na voljo zgolj 126 parkirišč. Svetniki se bojijo prometnega kaosa v času gradnje, saj je naseljenost območja velika, dostop pa problematičen, zaskrbljeni so tudi zaradi varnosti, saj ni urejenih pešpoti in kolesarskih poti … Župan je odvrnil, da že preučujejo možnosti za dodatne poti in parkirišča; zaveda se, da se bo projekta treba lotiti z občutkom do ljudi.

Ureditev infrastrukture nujna v vsakem primeru

Slišati je bilo tudi, da se projekt pripravlja preveč 'na horuk', da pred tem niso bile narejene raziskave o interesu po nastanitvi v domu in da bo štirinadstropni objekt od prve stolpnice oddaljen zgolj sedem metrov. Projekt naj bi, čeprav ga bo izvajal zasebni investitor, tudi občini prinesel precej stroškov, Demšar jih je ocenil na pol milijona evrov. A dejstvo je, sta poudarila podžupan Matej Šubic (SLS) in Leopold Nastran (SD), da bo na tem območju v naslednjih letih treba urediti komunalno infrastrukturo, pa če bo dom tam stal ali ne: poleg varnih poti ter parkirišč bo treba poskrbeti tudi za dotrajano kanalizacijo, vodovod in električno napeljavo.

Nekateri razpravljavci so menili, da bi bila veliko primernejša lokacija v Selcih, kjer je občina pred leti že načrtovala gradnjo doma, a ministrstvo od leta 2009 do letos ni razpisalo koncesij. Tudi zato je smiselno zgrabiti tokratno priložnost, je poudaril Šubic, ki sicer predvideno lokacijo v Železnikih ocenjuje kot izvrstno, prav tako tudi Erika Drobnič (SLS). Kot pravi, bodo tu starostniki imeli vse na dosegu roke, celo bazen. V domu bi po napovednih župana omogočili tudi medgeneracijsko druženje, tako da bi prihranili slabih 48 tisoč evrov za ureditev medgeneracijskega centra na Racovniku, ostalo pa bi jim še 97 kvadratnih metrov površine za dve manjši stanovanji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/27

ponedeljek

15/28

torek

14/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 16. julij 2018

Medgeneracijska prireditev

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...