Lokacijo doma so predvideli za plavalnim bazenom do vodotoka Dašnica, uporabili pa bi tudi zemljišče teniškega igrišča. / Foto: Andrej Tarfila

Lokacija doma razdelila občinske svetnike

Občinski svetniki v Železnikih se strinjajo, da je dom za starejše občane v njihovi občini potreben, a je po mnenju nekaterih predvidena lokacija neustrezna. Kljub temu so potrdili namero za ustanovitev stavbne pravice na predvidenih zemljiščih.

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so kljub izraženim pomislekom soglašali z ustanovitvijo stavbne pravice na predvidenih parcelah za dom starejših občanov, ki ga Občina Železniki načrtuje v okviru projekta Grozd, zasnovanega na ideji manjših domov s kapaciteto do 60 mest s skupnim vodenjem in upravo. Svetniki so sicer naklonjeni gradnji doma v Železnikih, so se pa njihova mnenja razdelila glede njegove lokacije.

Brez koncesije se gradnje doma ne bodo lotili

Za dom s kapaciteto 56 mest so predvideli dobrih dva tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče za bazenom do vodotoka Dašnica, pri čemer bi uporabili tudi zemljišče obstoječega teniškega igrišča, ki naj bi ga preselili v športni park. Po mnenju nekaterih svetnikov je lokacija doma povsem neprimerna, a so kljub temu z enajstimi glasovi za in štirimi proti potrdili namero za ustanovitev stavbne pravice. Za realizacijo projekta bo namreč občina morala zasebnemu investitorju (dogovarjajo se z avstrijsko družbo SeneCura), ki se bo do konca oktobra prijavil na razpis za koncesijo, podeliti stavbno pravico. Če na razpisu ne bo uspešen, se projekta ne bodo lotili, temveč bodo čakali na kasnejše priložnosti, je napovedal župan Anton Luznar.

Na neustreznost predvidene lokacije so opozorili Branka Krek Petrina, Tomaž Demšar, Miran Šturm (vsi SDS), Roman Megušar (NSi) in Jernej Bešter (SLS). Čudili so se, kako je možna gradnja doma, ko pa so vodarji še pred nekaj leti nasprotovali ureditvi dodatnih parkirišč na tej lokaciji za stanovalce štirih stolpnic Na Kresu. Za 156 stanovanj je namreč na voljo zgolj 126 parkirišč. Svetniki se bojijo prometnega kaosa v času gradnje, saj je naseljenost območja velika, dostop pa problematičen, zaskrbljeni so tudi zaradi varnosti, saj ni urejenih pešpoti in kolesarskih poti … Župan je odvrnil, da že preučujejo možnosti za dodatne poti in parkirišča; zaveda se, da se bo projekta treba lotiti z občutkom do ljudi.

Ureditev infrastrukture nujna v vsakem primeru

Slišati je bilo tudi, da se projekt pripravlja preveč 'na horuk', da pred tem niso bile narejene raziskave o interesu po nastanitvi v domu in da bo štirinadstropni objekt od prve stolpnice oddaljen zgolj sedem metrov. Projekt naj bi, čeprav ga bo izvajal zasebni investitor, tudi občini prinesel precej stroškov, Demšar jih je ocenil na pol milijona evrov. A dejstvo je, sta poudarila podžupan Matej Šubic (SLS) in Leopold Nastran (SD), da bo na tem območju v naslednjih letih treba urediti komunalno infrastrukturo, pa če bo dom tam stal ali ne: poleg varnih poti ter parkirišč bo treba poskrbeti tudi za dotrajano kanalizacijo, vodovod in električno napeljavo.

Nekateri razpravljavci so menili, da bi bila veliko primernejša lokacija v Selcih, kjer je občina pred leti že načrtovala gradnjo doma, a ministrstvo od leta 2009 do letos ni razpisalo koncesij. Tudi zato je smiselno zgrabiti tokratno priložnost, je poudaril Šubic, ki sicer predvideno lokacijo v Železnikih ocenjuje kot izvrstno, prav tako tudi Erika Drobnič (SLS). Kot pravi, bodo tu starostniki imeli vse na dosegu roke, celo bazen. V domu bi po napovednih župana omogočili tudi medgeneracijsko druženje, tako da bi prihranili slabih 48 tisoč evrov za ureditev medgeneracijskega centra na Racovniku, ostalo pa bi jim še 97 kvadratnih metrov površine za dve manjši stanovanji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/20

petek

6/26

sobota

9/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

OBVESTILA / Stara Fužina, 27. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 27. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Križe, 27. april 2018

Pohod v spomin Janezu Udetu

OBVESTILA / Stara Fužina, 28. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 28. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Bohinj, 28. april 2018

Pohod k slapu Savica

PRIREDITVE / Cerklje, 28. april 2018

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

Ovadba proti Pahorju / 21:09, 26. april

Najbolše bi bilo da naredijo v celi Sloveniji Referendum gdo je za Avstrijo in gdo za Italijo, bomo vsaj normalno začeli živeli.

Zapeljala je s ceste / 21:06, 26. april

Pošteno denarno kazen,odvzem vozniško za minimslno leto dni,in potem še v Avtošolo, seveda denarno Konzen od minimalno 1000€ no vzgor več a...

Kam med prazniki? / 20:59, 26. april

Gdaj pa je dela prosti dan za pokojne Slovence, ki so jih P.pomorili po končani vojni?

Tudi na Golniku prehitri / 20:56, 26. april

Jaz mislim da je pri nas največji Problem Alkohol, in po mojem bi vsakemu pijanemu Vozniku morali odvzeti Vozniško dovoljenhe za minimalno e...

Sindikati za blaginjo vseh / 20:50, 26. april

Dejstvo je eno samo: nihče nikomur več ne verjame.
Cela paleta sindikatov je mirno in pri polni zavesti dopustila, da imajo delavci plač...

Znova v poslansko kandidaturo / 14:27, 26. april

Napaka v prvem odstavku: Jana Jenko je bila nadomestna poslanka, medtem ko je bila najprej v DZ izvoljena mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je...

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!