Krekovega tabora v Selcih se je udeležilo več kot dvesto obiskovalcev. / Foto: Andrej Tarfila

V Selcih Krekov tabor

Na Krekovem taboru se niso zbrali zgolj zaradi spomina na dr. Janeza Evangelista Kreka, temveč tudi zato, da bi mu bili podobni, je v svojem nagovoru poudaril Aleš Primc.

Selca – V Selcih je minuli konec tedna potekal Krekov tabor, ki ga je priredilo Gibanje za otroke in družine v sodelovanju s selško župnijo. Sobotni uprizoritvi Krekove burke Cigan čarovnik v izvedbi dražgoških igralcev je v nedeljo sledil osrednji program.

Več kot dvesto navzočih je nagovoril predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc. Kot je pojasnil, se niso zbrali le zaradi spomina na dr. Janeza Evangelista Kreka, ampak zato, da bi mu bili tudi podobni: »Najprej tako, da ne bomo mislili in govorili, da se nič ne da izboljšati. To ni res! V težjih razmerah, kot so danes, je dr. Krek dokazal, da se da. Drugič, dr. Krek nas spodbuja, da si bomo postavljali najvišje cilje. In tretjič, nam je zgled človeka, ki naredi vse, kar je v njegovi moči. Da se dobro podučimo, premislimo in povežemo med seboj ter nato z vsemi močmi in vztrajnostjo dosežemo cilje. Da vztrajamo tudi, ko nam je težko.« Spregovorila je tudi kandidatka za predsednico republike Angelca Likovič, ki je s seboj prinesla potico. Krekovega tabora so se udeležili še starosta slovenske politike Ivan Oman ter patra, ki izvirata iz selške župnije: Stane Bešter in Marjan Kokalj.

Nastopil je dramski igralec Gregor Čušin, ki se je vživel v Kreka in občinstvu približal njegove tekste o položaju kmeta, delavcev in ustanavljanju hranilnic. V glasbenem programu so navdušili Aleksander Mežek, oratorijska glasbena skupina in župnijski mladinski pevski zbor, otroke je zabaval čarovnik ...

Krekov tabor je potekal v sklopu Krekovega leta. Sklop celoletnih prireditev, s katerimi obeležujejo stoletnico smrti pomembnega rojaka, ki bo v nedeljo, 8. oktobra, bodo sklenili ta konec tedna. V soboto ob 18. uri bo pred podružnično šolo v Selcih slavnostna akademija. Slavnostni govornik bo prof. ddr. Igor Grdina, zgodovinar in literarni zgodovinar. Pripravljajo tudi recital o Kreku, nastopil bo še Mešani pevski zbor sv. Peter Selca. V nedeljo ob 9.30 bodo blagoslovili prenovljeno spominsko ploščo na Krekovem domu, ob 10. uri pa bo v cerkvi v Selcih slovesna maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

2/16

torek

5/21

sreda

5/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...