Zapuščena vietnamska svinja je na Ratitovcu postala že prava atrakcija. / Foto: Tina Šubic

Rešujejo še drugega pujsa

Na Ratitovec se je zatekla zapuščena vietnamska svinja. Njenega »prijatelja« so julija rešili vaščani na Rudnem pri Železnikih, rešitev pa bo čim prej treba poiskati tudi za svinjo, ki zime na Ratitovcu ne bo preživela. A državne inšpekcije ne ukrepajo, zato bo tudi njena usoda očitno odvisna od domačinov.

Ratitovec – Medtem ko je zapuščeni vietnamski pujs, ki so ga julija rešili vaščani Rudna pri Železnikih, v novem domu na Dobrovi, pa je usoda njegove »prijateljice« za zdaj še negotova. Potem ko sta kar nekaj časa skupaj tavala naokoli, so se njune poti razšle, zapuščena vietnamska svinja pa se je pred približno dvema mesecema zatekla na Ratitovec. »Malo rije naokoli, da preživi. Ne hranimo je redno, občasno dobi kakšen ostanek hrane. Tudi obiskovalci ji dajo kakšen kos kruha. Sedaj se že malo manj boji ljudi, približa se na nekaj metrov, a ne pusti, da bi se je dotaknili. Hodila je tudi po planinah Klom in Pečana, kjer je pri pastirjih dobila kaj za jesti, a sedaj sta planini že prazni. Rada je bila pri kravah, celo spala je pri njih. Ne vem, kaj bo sedaj z njo. Je pa prijazna, išče bližino ljudi. Lepo bi bilo, da bi jo na kakšen način spravili v dolino,« pravi oskrbnica Krekove koče na Ratitovcu Anica Lotrič.

Tudi Klara Demšar, študentka veterine z Rudnega, ki je bila julija najbolj zavzeta pri reševanju zapuščenega pujsa, je zaskrbljena. Prav ona nam je poslala fotografijo zapuščene svinje, ki jo je pred desetimi dnevi na Ratitovcu posnela njena sovaščanka. »Upamo, da se bo tudi zgodba za zapuščeno pujso končala tako, kot se je za pujsa Johnyja. Sem pa govorila z nekaj veterinarji, ki so že dalj časa v svojem poklicu, pa vsi pravijo, da ni kaj dosti regulirano, kako se v teh primerih postopa. Na žalost,« je dodala Demšarjeva.

Po mnenju veterinarja in lovca Janeza Habjana iz Železnikov vietnamska svinja zime na Ratitovcu ne bi preživela, zato se bo verjetno skušala umakniti v dolino. Prepričan je, da bi se lovska in veterinarska inšpekcija morali dogovoriti, kako rešiti nastalo situacijo. A z lovske inšpekcije so nam odgovorili, da niso pristojni, ker vietnamska svinja po lovskih predpisih ni lovna divjad, temveč gre za rejno, domačo žival v pristojnosti Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Tam so pojasnili, da je bil njihov kranjski območni urad seznanjen z informacijo, da se med Ratitovcem, vasmi pod njim in Jelovico potika svinja, a tudi po zbiranju podatkov niso ugotoviti, kdo jo je spustil v naravo, zato posebnih ukrepov niso uvedli.

Tudi starešina Lovske družine Železniki Simon Tolar pravi, da lovci za ukrepanje v primeru vietnamske svinje niso pristojni, saj gre za zapuščeno domačo žival. »Če bi jo obravnavali kot tujerodno vrsto, kamor sodi tudi vietnamski prašič, pa zakonodaja določa odvzem iz naravnega okolja na podlagi izdane odločbe. Slednje bi lahko zahtevali kmetje, če bi začela nastajati večja škoda na kmetijskih površinah,« je razložil. Upa pa, da se bo za zapuščeno svinjo vendarle našla kakšna druga rešitev, najbrž pa bo odvisna od domačinov, ki so pred dvema mesecema poskrbeli tudi za pujsa Johnyja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...