Zapuščena vietnamska svinja je na Ratitovcu postala že prava atrakcija. / Foto: Tina Šubic

Rešujejo še drugega pujsa

Na Ratitovec se je zatekla zapuščena vietnamska svinja. Njenega »prijatelja« so julija rešili vaščani na Rudnem pri Železnikih, rešitev pa bo čim prej treba poiskati tudi za svinjo, ki zime na Ratitovcu ne bo preživela. A državne inšpekcije ne ukrepajo, zato bo tudi njena usoda očitno odvisna od domačinov.

Ratitovec – Medtem ko je zapuščeni vietnamski pujs, ki so ga julija rešili vaščani Rudna pri Železnikih, v novem domu na Dobrovi, pa je usoda njegove »prijateljice« za zdaj še negotova. Potem ko sta kar nekaj časa skupaj tavala naokoli, so se njune poti razšle, zapuščena vietnamska svinja pa se je pred približno dvema mesecema zatekla na Ratitovec. »Malo rije naokoli, da preživi. Ne hranimo je redno, občasno dobi kakšen ostanek hrane. Tudi obiskovalci ji dajo kakšen kos kruha. Sedaj se že malo manj boji ljudi, približa se na nekaj metrov, a ne pusti, da bi se je dotaknili. Hodila je tudi po planinah Klom in Pečana, kjer je pri pastirjih dobila kaj za jesti, a sedaj sta planini že prazni. Rada je bila pri kravah, celo spala je pri njih. Ne vem, kaj bo sedaj z njo. Je pa prijazna, išče bližino ljudi. Lepo bi bilo, da bi jo na kakšen način spravili v dolino,« pravi oskrbnica Krekove koče na Ratitovcu Anica Lotrič.

Tudi Klara Demšar, študentka veterine z Rudnega, ki je bila julija najbolj zavzeta pri reševanju zapuščenega pujsa, je zaskrbljena. Prav ona nam je poslala fotografijo zapuščene svinje, ki jo je pred desetimi dnevi na Ratitovcu posnela njena sovaščanka. »Upamo, da se bo tudi zgodba za zapuščeno pujso končala tako, kot se je za pujsa Johnyja. Sem pa govorila z nekaj veterinarji, ki so že dalj časa v svojem poklicu, pa vsi pravijo, da ni kaj dosti regulirano, kako se v teh primerih postopa. Na žalost,« je dodala Demšarjeva.

Po mnenju veterinarja in lovca Janeza Habjana iz Železnikov vietnamska svinja zime na Ratitovcu ne bi preživela, zato se bo verjetno skušala umakniti v dolino. Prepričan je, da bi se lovska in veterinarska inšpekcija morali dogovoriti, kako rešiti nastalo situacijo. A z lovske inšpekcije so nam odgovorili, da niso pristojni, ker vietnamska svinja po lovskih predpisih ni lovna divjad, temveč gre za rejno, domačo žival v pristojnosti Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Tam so pojasnili, da je bil njihov kranjski območni urad seznanjen z informacijo, da se med Ratitovcem, vasmi pod njim in Jelovico potika svinja, a tudi po zbiranju podatkov niso ugotoviti, kdo jo je spustil v naravo, zato posebnih ukrepov niso uvedli.

Tudi starešina Lovske družine Železniki Simon Tolar pravi, da lovci za ukrepanje v primeru vietnamske svinje niso pristojni, saj gre za zapuščeno domačo žival. »Če bi jo obravnavali kot tujerodno vrsto, kamor sodi tudi vietnamski prašič, pa zakonodaja določa odvzem iz naravnega okolja na podlagi izdane odločbe. Slednje bi lahko zahtevali kmetje, če bi začela nastajati večja škoda na kmetijskih površinah,« je razložil. Upa pa, da se bo za zapuščeno svinjo vendarle našla kakšna druga rešitev, najbrž pa bo odvisna od domačinov, ki so pred dvema mesecema poskrbeli tudi za pujsa Johnyja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/30

sreda

12/29

četrtek

14/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

PRIREDITVE / Kranj, 19. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...