Na zaključni prireditvi letošnjih Langusovih dni se je predstavil domači Mešani pevski zbor Lipnica.

Zaključili obnovo kapelice

Letošnji Langusovi dnevi, kulturno-športna prireditev, ki jo že sedemnajst let v spomin na rojstvo znamenitega rojaka prirejajo v Kamni Gorici, so bili posvečeni slovesnemu zaključku obnove Langusove kapelice.

Kamna Gorica – V soboto so v Kamni Gorici pripravili še sklepni del letošnjih Langusovih dni. Prireditev, načrtovano za trg pod vaško lipo, so sicer prestavili v kulturi dom, a so se je kljub slabemu vremenu udeležili številni krajani, ki so uživali v pesmih domačega Mešanega pevskega zbora Lipnica in gostujočih zborov: vokalne skupine Lip Bled, skupine Viharnik iz Kranja in Kostanarjev s Trstenika. Langusove dneve so letos organizirali že sedemnajstič zapored, druženje zborov pa sedmič.

Letošnja slovesnost je bila posvečena zaključku tri leta trajajoče obnove Langusove kapelice; kapelico oziroma Langusovo znamenje je poslikal slikar in freskant Matevž Langus in stoji pred njegovo rojstno hišo v Kamni Gorici. Nastala je med leti 1821 in 1855, poslikave na kapelici pa prikazujejo različne prizore iz Kristusovega življenja in po njem. Sredstva za 17 tisoč evrov vredno obnovo, za katero so si domačini že dolgo prizadevali, je zagotovila Občina Radovljica, konservatorsko-restavratorska dela je izvedel Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Krajani so se ob tej priložnosti zahvalili tudi Kaji Beton, ki je skupaj s Sašo Florjančič, kustosinjo Kovaškega muzeja v Kropi, avtorica novega kulturno-turističnega vodnika po Kamni Gorici in Kropi. Vodnik so izdali Muzeji radovljiške občine, založili in pripravili pa so ga v sodelovanju s Kulturno-turističnim društvom Kamna Gorica. Za Kamno Gorico je to prvi kulturno-turistični vodnik, Kropa pa je svojega prvega dobila leta 2000, napisan je v slovenskem in angleškem jeziku.

Predsednik sveta KS Dušan Beton je na slovesnosti poudaril najpomembnejše pridobitve v letošnjem letu: to so obnovljena Langusova kapelica, nov gasilski avtomobil za domače gasilsko društvo ter defibrilator, ki ga imajo zdaj tudi v Kamni Gorici. Na slovesnosti je tudi izročil krajevno priznanje dolgoletnemu športniku in športnemu delavcu Andreju Potočniku, župan Ciril Globočnik pa je krajanom predstavil pol milijona evrov vreden projekt izgradnje komunalne infrastrukture, ki se bo začel že to jesen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno oblačno
vlažnost: 43 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

7/24

sreda

10/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. april 2018

Študijski krožek Ločanke

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 24. april 2018

Etnologija, zbirke in prva vojna

PREDAVANJA / Škofja Loka, 24. april 2018

Vstopimo v odnos z najstniki

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...