Na zaključni prireditvi letošnjih Langusovih dni se je predstavil domači Mešani pevski zbor Lipnica.

Zaključili obnovo kapelice

Letošnji Langusovi dnevi, kulturno-športna prireditev, ki jo že sedemnajst let v spomin na rojstvo znamenitega rojaka prirejajo v Kamni Gorici, so bili posvečeni slovesnemu zaključku obnove Langusove kapelice.

Kamna Gorica – V soboto so v Kamni Gorici pripravili še sklepni del letošnjih Langusovih dni. Prireditev, načrtovano za trg pod vaško lipo, so sicer prestavili v kulturi dom, a so se je kljub slabemu vremenu udeležili številni krajani, ki so uživali v pesmih domačega Mešanega pevskega zbora Lipnica in gostujočih zborov: vokalne skupine Lip Bled, skupine Viharnik iz Kranja in Kostanarjev s Trstenika. Langusove dneve so letos organizirali že sedemnajstič zapored, druženje zborov pa sedmič.

Letošnja slovesnost je bila posvečena zaključku tri leta trajajoče obnove Langusove kapelice; kapelico oziroma Langusovo znamenje je poslikal slikar in freskant Matevž Langus in stoji pred njegovo rojstno hišo v Kamni Gorici. Nastala je med leti 1821 in 1855, poslikave na kapelici pa prikazujejo različne prizore iz Kristusovega življenja in po njem. Sredstva za 17 tisoč evrov vredno obnovo, za katero so si domačini že dolgo prizadevali, je zagotovila Občina Radovljica, konservatorsko-restavratorska dela je izvedel Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Krajani so se ob tej priložnosti zahvalili tudi Kaji Beton, ki je skupaj s Sašo Florjančič, kustosinjo Kovaškega muzeja v Kropi, avtorica novega kulturno-turističnega vodnika po Kamni Gorici in Kropi. Vodnik so izdali Muzeji radovljiške občine, založili in pripravili pa so ga v sodelovanju s Kulturno-turističnim društvom Kamna Gorica. Za Kamno Gorico je to prvi kulturno-turistični vodnik, Kropa pa je svojega prvega dobila leta 2000, napisan je v slovenskem in angleškem jeziku.

Predsednik sveta KS Dušan Beton je na slovesnosti poudaril najpomembnejše pridobitve v letošnjem letu: to so obnovljena Langusova kapelica, nov gasilski avtomobil za domače gasilsko društvo ter defibrilator, ki ga imajo zdaj tudi v Kamni Gorici. Na slovesnosti je tudi izročil krajevno priznanje dolgoletnemu športniku in športnemu delavcu Andreju Potočniku, župan Ciril Globočnik pa je krajanom predstavil pol milijona evrov vreden projekt izgradnje komunalne infrastrukture, ki se bo začel že to jesen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

9/12

nedelja

5/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...