Nedeljsko dogajanje ob Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku je zaradi dežja odpadlo. / Foto: Andrej Tarfila

Narodnim nošam zagodel dež

Že 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine se minuli konec tedna niso izšli po načrtih organizatorjev in mnogih ljubiteljev narodnih noš. Zaradi slabe vremenske napovedi je celoten nedeljski program, vključno s priljubljeno povorko, namreč odpadel.

Kamnik – Največja kamniška prireditev in največji tovrstni festival pri nas se je v četrtek začela zelo obetavno z odprtjem kar treh razstav na temo oblačilne dediščine.

V prostorih Občine Kamnik je še do 9. oktobra na ogled razstava Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc. Predstavlja del izjemno bogatega opusa akademske slikarke Jane Dolenc, ki je ustvarila obsežen nabor rekonstrukcijskih upodobitev oblačilne dediščine iz celotnega etničnega ozemlja Slovenije. Tokratna razstava predstavlja del upodobitev oblačilne dediščine Koroške, ki jih hrani Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik v Celovcu. Druga razstava z naslovom Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant! je še do 17. septembra na ogled v Galeriji Dika, kjer razstavlja Veronika Pogačar. Razstavila je noše in rute z začetka 20. stoletja. Do konca septembra pa je na ogled tudi razstava Andreje Stržinar Z zlato nitjo stkano, ki je na ogled v Galeriji Miha Maleš. Avtorica je letos poseben poudarek namenila tudi motniški noši, ki jo je na pobudo Motničanov izdelala po raziskavah etnologinje Marije Makarovič.

Petek in sobota sta bila v znamenju sejemskega dogajanja in številnih spremljajočih prireditev, a že v soboto obiskovalcev zaradi občasnega dežja ni bilo toliko, kot jih na dogodek običajno pride, zbranim pa je zagodel tudi večerni električni mrk, ko je brez elektrike ostalo več kot 2300 odjemalcev, tudi nastopajoči na prireditvi. Prav slabi vremenski obeti so organizatorje v soboto popoldne zbrali na nujnem sestanku, kjer so ob napovedih dežurnih meteorologov sklenili, da celotno nedeljsko dogajanje odpovedo, vključno s priljubljeno povorko narodnih noš, kar naj bi se po zagotovilih nekaterih domačinov zgodilo sploh prvič v 47 letih. »Za ta skrajni ukrep smo se odločili zaradi prevelikega tveganja, saj obiskovalcem, nastopajočim in udeležencem povorke ne moremo zagotoviti minimalnih standardov za izvedbo kvalitetne prireditve. Dež lahko trajno poškoduje obutev in oblačila udeležencev v povorki, spolzka tla pa so nevarna za konjsko vprego. Ocenili smo, da bomo tako najbolje zavarovali svojo dediščino, ki ji je ta festival posvečen. Dež bi lahko poškodoval tudi tehnično opremo, zato smo morali odpovedati tudi ostali program,« je sporočila Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. Njihova odločitev je bila pravilna, saj je v Kamniku celo nedeljo deževalo.

Organizatorji so že pred odpovedjo v namene pogostitve udeležencev povorke naročili sto kilogramov svežega kruha, da pa ga ne bi bilo treba zavreči, so v nedeljo zjutraj pozvali Kamničane, naj pridejo po kruh. Ljudje so bili darila zelo veseli, izrazili so obžalovanje nad odpovedjo, hkrati pa se tudi strinjali, da v takšnem vremenu izpeljava tovrstne prireditve ne bi bila smiselna. Po dobri uri je kruha zmanjkalo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 85 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/7

torek

-4/9

sreda

-4/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 22. januar 2018

Pomoč pri uveljavljanju invalidskih pravic

PRIREDITVE / Kranj, 22. januar 2018

Mesečno srečanje HumanUp

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...