Nedeljsko dogajanje ob Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku je zaradi dežja odpadlo. / Foto: Andrej Tarfila

Narodnim nošam zagodel dež

Že 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine se minuli konec tedna niso izšli po načrtih organizatorjev in mnogih ljubiteljev narodnih noš. Zaradi slabe vremenske napovedi je celoten nedeljski program, vključno s priljubljeno povorko, namreč odpadel.

Kamnik – Največja kamniška prireditev in največji tovrstni festival pri nas se je v četrtek začela zelo obetavno z odprtjem kar treh razstav na temo oblačilne dediščine.

V prostorih Občine Kamnik je še do 9. oktobra na ogled razstava Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc. Predstavlja del izjemno bogatega opusa akademske slikarke Jane Dolenc, ki je ustvarila obsežen nabor rekonstrukcijskih upodobitev oblačilne dediščine iz celotnega etničnega ozemlja Slovenije. Tokratna razstava predstavlja del upodobitev oblačilne dediščine Koroške, ki jih hrani Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik v Celovcu. Druga razstava z naslovom Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant! je še do 17. septembra na ogled v Galeriji Dika, kjer razstavlja Veronika Pogačar. Razstavila je noše in rute z začetka 20. stoletja. Do konca septembra pa je na ogled tudi razstava Andreje Stržinar Z zlato nitjo stkano, ki je na ogled v Galeriji Miha Maleš. Avtorica je letos poseben poudarek namenila tudi motniški noši, ki jo je na pobudo Motničanov izdelala po raziskavah etnologinje Marije Makarovič.

Petek in sobota sta bila v znamenju sejemskega dogajanja in številnih spremljajočih prireditev, a že v soboto obiskovalcev zaradi občasnega dežja ni bilo toliko, kot jih na dogodek običajno pride, zbranim pa je zagodel tudi večerni električni mrk, ko je brez elektrike ostalo več kot 2300 odjemalcev, tudi nastopajoči na prireditvi. Prav slabi vremenski obeti so organizatorje v soboto popoldne zbrali na nujnem sestanku, kjer so ob napovedih dežurnih meteorologov sklenili, da celotno nedeljsko dogajanje odpovedo, vključno s priljubljeno povorko narodnih noš, kar naj bi se po zagotovilih nekaterih domačinov zgodilo sploh prvič v 47 letih. »Za ta skrajni ukrep smo se odločili zaradi prevelikega tveganja, saj obiskovalcem, nastopajočim in udeležencem povorke ne moremo zagotoviti minimalnih standardov za izvedbo kvalitetne prireditve. Dež lahko trajno poškoduje obutev in oblačila udeležencev v povorki, spolzka tla pa so nevarna za konjsko vprego. Ocenili smo, da bomo tako najbolje zavarovali svojo dediščino, ki ji je ta festival posvečen. Dež bi lahko poškodoval tudi tehnično opremo, zato smo morali odpovedati tudi ostali program,« je sporočila Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. Njihova odločitev je bila pravilna, saj je v Kamniku celo nedeljo deževalo.

Organizatorji so že pred odpovedjo v namene pogostitve udeležencev povorke naročili sto kilogramov svežega kruha, da pa ga ne bi bilo treba zavreči, so v nedeljo zjutraj pozvali Kamničane, naj pridejo po kruh. Ljudje so bili darila zelo veseli, izrazili so obžalovanje nad odpovedjo, hkrati pa se tudi strinjali, da v takšnem vremenu izpeljava tovrstne prireditve ne bi bila smiselna. Po dobri uri je kruha zmanjkalo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/6

nedelja

-3/9

ponedeljek

-1/11

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. november 2017

Pohod po Vertovčevih poteh

IZLETI / Šenčur, 19. november 2017

Po Vertovčevih poteh

PRIREDITVE / Breznica, 19. november 2017

Škratovanje

PRIREDITVE / Šenčur, 19. november 2017

Memorial Borisa Brezarja v prstometu

PRIREDITVE / Visoko, 19. november 2017

Pod okence pridem

OBVESTILA / Kranj, 20. november 2017

Pomoč invalidom

PREDAVANJA / Kranj, 20. november 2017

Predavanje in namestitev atlasa

PREDAVANJA / Jesenice, 20. november 2017

Otrok stalno trmari in izsiljuje

 

 
 

 

 
 
 

Okoljsko priznanje za Radovljico / 00:00, 14. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 23:57, 13. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Smeti ob cesti proti Strmici / 18:54, 11. november

Ja kako je pa kaj takega sploh možno? Saj smo sory ste gorenci jaz sem tujec iz Dolenske, najbolj pametni, pošteni in kaj vem kaj še ne, vse...

Skozi žleb na vrh / 00:35, 10. november

V Logarski dolini ni slapa Savice. Obstaja samo slap Rinka.

Kandidata v drugem krogu / 14:54, 2. november

DRUGI KROG, prva etapa
Sto kilometrov je mimo. Kaj vse se dogaja ob poti? Najbolj se mi je vtisnilo naslednje:
-Janša se pripravlja n...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 20:29, 30. oktober

Kdaj bo avtobusna postaja šla ven iz mesta? Pločnik fali marsikje, npr. od Špara do osamelega Šlandra, vsak let rob ceste malo posujejo s pe...

Gorenjci so uspešni jadralci / 13:13, 28. oktober

Pohvala ekipi!

Me pa zanima, če se udeležite tudi Barkovljanke ! In če, kakšen je tam rezultat?