Mihael Brlec ml. je letos prepričljivo zmagal na državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov.

Delo v gozdu je tudi priprava za sekaško tekmovanje

Na letošnjem državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov je zmagal Mihael Brlec ml. iz Zgornjih Palovč. »Za tekmovanja se pripravljam vseskozi, z vsakodnevnim delom v gozdu,« pravi novi državni prvak.

Zgornje Palovče – Zavod za gozdove Slovenije vsako leto pripravi na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Na letošnjem tekmovanju, ki je bilo že devetnajsto po vrsti, je nastopilo 51 lastnikov in lastnic gozdov iz vse Slovenije. Med lastniki je prepričljivo zmagal Mihael Brlec mlajši iz Zgornjih Palovč v občini Kamnik, ki je tudi največ prispeval k tretjemu mestu ekipe Območne enote Ljubljana, za katero sta nastopila še Mihaelov oče Mihael ter Blaž Mlinar z Velike Lašne. Sekači so se na prvenstvu pomerili v teoretičnem znanju s področja varnosti in zdravja pri delu ter osnov prve pomoči, v kombiniranem in preciznem rezu, zaseku in podžagovanju, kleščenju vej in podiranju droga na balon.

Ko smo novega državnega prvaka pred dnevi obiskali na kmetiji v Zgornjih Palovčah, je povedal, da je bila konkurenca zelo močna in da zmage ni pričakoval. V vseh disciplinah mu je šlo zelo dobro in je zbral 1657 točk, kar je glede na izkušnje s tekmovanj zelo dober rezultat. Mihael ima s tovrstnimi tekmovanji že kar nekaj izkušenj, na državnem tekmovanju je tokrat zmagal prvič, sicer pa je bil lani najboljši na tekmovanju lastnikov gozdov v okviru hišnega sejma Uniforest v Latkovi vasi, z očetom pa sta bila že najboljša tudi na tekmovanju v žaganju z žago »amerikanko«. Na vprašanje, ali se je za letošnje državno prvenstvo kaj posebej pripravljal, je Mihael dejal, da se za tekmovanja pripravlja že vrsto let z vsakodnevnim delom v gozdu, za to pa se je tudi usposabljal na gozdarski šoli v Postojni, kjer je pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo za sekača, traktorista in gojitelja.

Brlečeva kmetija spada med hribovske, obsega okrog petdeset hektarjev zemljišč, od tega jih je precej tudi v strmini. Glavni dejavnosti sta govedoreja in gozdarstvo. Redijo od petindvajset do trideset goved – krav dojilj in bikov, dojilje poleti pasejo na bližnjem pašniku. V gozdu prevladujeta smreka in bukev, sekajo glede na potrebe, večino lesa prodajo kot hlodovino, pripravljajo pa tudi drva. Žled in kasneje lubadar sta jim povzročila nekaj škode, a so hitro ukrepali – prizadeto drevje posekali in ga spravili iz gozda. Z divjadjo nimajo problemov, jelenjadi na tem območju ni, občasno se pojavljajo le divji prašiči. Odprtost gozdov z gozdnimi prometnicami jim omogoča normalno gospodarjenje, za delo v gozdu so tudi dobro opremljeni – imajo žago, vitlo, traktor z gozdarsko prikolico. »Doslej smo delali varno in upamo, da bo tako tudi vnaprej,« pravi Mihael mlajši in dodaja, da je dela v gozdu vedno dovolj. Ne le posek in spravilo lesa, gozdove je treba redno pregledovati, zelo pomembna je tudi nega mladih sestojev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

delno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/22

ponedeljek

11/23

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Trzin, 21. maj 2018

Trznfest

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 21. maj 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 22. maj 2018

V Dolenjske Toplice

PRIREDITVE / Trzin, 22. maj 2018

Trznfest

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 22. maj 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 22. maj 2018

Kolesarska izleta

PREDAVANJA / Kranj, 22. maj 2018

Sanje in duševnost

PRIREDITVE / Trzin, 23. maj 2018

Trznfest

 

 
 

 

 
 
 

Kazni za oživljanje nacifašizma / 16:42, 17. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plača...

Županovi »vera, seks, ljubezen« / 09:03, 17. maj

Župani in poslanci bi morali imeti pri nas največ dva mandata. Po prvem mandatu se že počuti nezamenljivega in nezmotljivega, zraste mu ego...

Oživljanje totalitarizmov / 09:00, 11. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plač...

Steletova nagrada dr. Niki Leben / 14:24, 8. maj

Čestitke za vsekakor zasluženo priznanje. Obnova in prepoznavnost blejskega otoka po celotnem svetu je tudi del njene zasluge. Kljub temu je...

Odkrili bodo ploščo hraniteljem orožja / 23:53, 4. maj

Orožje so skrivali pred Milanom, da ga ni predal JLA.

Ob prazniku čestitka častnega občana Kranja / 23:50, 4. maj

Če je tako nevarno biti novinar, naj pa zamenja poklic in gre delat v proizvodnjo.

Ovadba proti Pahorju / 10:40, 2. maj

Tega tipa je potrebno čimprej poslat na smetišče zgodovine, bruseljski hlapec dela škodo tej državi...