Mihael Brlec ml. je letos prepričljivo zmagal na državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov.

Delo v gozdu je tudi priprava za sekaško tekmovanje

Na letošnjem državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov je zmagal Mihael Brlec ml. iz Zgornjih Palovč. »Za tekmovanja se pripravljam vseskozi, z vsakodnevnim delom v gozdu,« pravi novi državni prvak.

Zgornje Palovče – Zavod za gozdove Slovenije vsako leto pripravi na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Na letošnjem tekmovanju, ki je bilo že devetnajsto po vrsti, je nastopilo 51 lastnikov in lastnic gozdov iz vse Slovenije. Med lastniki je prepričljivo zmagal Mihael Brlec mlajši iz Zgornjih Palovč v občini Kamnik, ki je tudi največ prispeval k tretjemu mestu ekipe Območne enote Ljubljana, za katero sta nastopila še Mihaelov oče Mihael ter Blaž Mlinar z Velike Lašne. Sekači so se na prvenstvu pomerili v teoretičnem znanju s področja varnosti in zdravja pri delu ter osnov prve pomoči, v kombiniranem in preciznem rezu, zaseku in podžagovanju, kleščenju vej in podiranju droga na balon.

Ko smo novega državnega prvaka pred dnevi obiskali na kmetiji v Zgornjih Palovčah, je povedal, da je bila konkurenca zelo močna in da zmage ni pričakoval. V vseh disciplinah mu je šlo zelo dobro in je zbral 1657 točk, kar je glede na izkušnje s tekmovanj zelo dober rezultat. Mihael ima s tovrstnimi tekmovanji že kar nekaj izkušenj, na državnem tekmovanju je tokrat zmagal prvič, sicer pa je bil lani najboljši na tekmovanju lastnikov gozdov v okviru hišnega sejma Uniforest v Latkovi vasi, z očetom pa sta bila že najboljša tudi na tekmovanju v žaganju z žago »amerikanko«. Na vprašanje, ali se je za letošnje državno prvenstvo kaj posebej pripravljal, je Mihael dejal, da se za tekmovanja pripravlja že vrsto let z vsakodnevnim delom v gozdu, za to pa se je tudi usposabljal na gozdarski šoli v Postojni, kjer je pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo za sekača, traktorista in gojitelja.

Brlečeva kmetija spada med hribovske, obsega okrog petdeset hektarjev zemljišč, od tega jih je precej tudi v strmini. Glavni dejavnosti sta govedoreja in gozdarstvo. Redijo od petindvajset do trideset goved – krav dojilj in bikov, dojilje poleti pasejo na bližnjem pašniku. V gozdu prevladujeta smreka in bukev, sekajo glede na potrebe, večino lesa prodajo kot hlodovino, pripravljajo pa tudi drva. Žled in kasneje lubadar sta jim povzročila nekaj škode, a so hitro ukrepali – prizadeto drevje posekali in ga spravili iz gozda. Z divjadjo nimajo problemov, jelenjadi na tem območju ni, občasno se pojavljajo le divji prašiči. Odprtost gozdov z gozdnimi prometnicami jim omogoča normalno gospodarjenje, za delo v gozdu so tudi dobro opremljeni – imajo žago, vitlo, traktor z gozdarsko prikolico. »Doslej smo delali varno in upamo, da bo tako tudi vnaprej,« pravi Mihael mlajši in dodaja, da je dela v gozdu vedno dovolj. Ne le posek in spravilo lesa, gozdove je treba redno pregledovati, zelo pomembna je tudi nega mladih sestojev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-4/11

sreda

-3/9

četrtek

5/9

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

OBVESTILA / Žiri, 23. januar 2018

Krvodajalska akcija

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...