Mihael Brlec ml. je letos prepričljivo zmagal na državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov.

Delo v gozdu je tudi priprava za sekaško tekmovanje

Na letošnjem državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov je zmagal Mihael Brlec ml. iz Zgornjih Palovč. »Za tekmovanja se pripravljam vseskozi, z vsakodnevnim delom v gozdu,« pravi novi državni prvak.

Zgornje Palovče – Zavod za gozdove Slovenije vsako leto pripravi na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Na letošnjem tekmovanju, ki je bilo že devetnajsto po vrsti, je nastopilo 51 lastnikov in lastnic gozdov iz vse Slovenije. Med lastniki je prepričljivo zmagal Mihael Brlec mlajši iz Zgornjih Palovč v občini Kamnik, ki je tudi največ prispeval k tretjemu mestu ekipe Območne enote Ljubljana, za katero sta nastopila še Mihaelov oče Mihael ter Blaž Mlinar z Velike Lašne. Sekači so se na prvenstvu pomerili v teoretičnem znanju s področja varnosti in zdravja pri delu ter osnov prve pomoči, v kombiniranem in preciznem rezu, zaseku in podžagovanju, kleščenju vej in podiranju droga na balon.

Ko smo novega državnega prvaka pred dnevi obiskali na kmetiji v Zgornjih Palovčah, je povedal, da je bila konkurenca zelo močna in da zmage ni pričakoval. V vseh disciplinah mu je šlo zelo dobro in je zbral 1657 točk, kar je glede na izkušnje s tekmovanj zelo dober rezultat. Mihael ima s tovrstnimi tekmovanji že kar nekaj izkušenj, na državnem tekmovanju je tokrat zmagal prvič, sicer pa je bil lani najboljši na tekmovanju lastnikov gozdov v okviru hišnega sejma Uniforest v Latkovi vasi, z očetom pa sta bila že najboljša tudi na tekmovanju v žaganju z žago »amerikanko«. Na vprašanje, ali se je za letošnje državno prvenstvo kaj posebej pripravljal, je Mihael dejal, da se za tekmovanja pripravlja že vrsto let z vsakodnevnim delom v gozdu, za to pa se je tudi usposabljal na gozdarski šoli v Postojni, kjer je pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo za sekača, traktorista in gojitelja.

Brlečeva kmetija spada med hribovske, obsega okrog petdeset hektarjev zemljišč, od tega jih je precej tudi v strmini. Glavni dejavnosti sta govedoreja in gozdarstvo. Redijo od petindvajset do trideset goved – krav dojilj in bikov, dojilje poleti pasejo na bližnjem pašniku. V gozdu prevladujeta smreka in bukev, sekajo glede na potrebe, večino lesa prodajo kot hlodovino, pripravljajo pa tudi drva. Žled in kasneje lubadar sta jim povzročila nekaj škode, a so hitro ukrepali – prizadeto drevje posekali in ga spravili iz gozda. Z divjadjo nimajo problemov, jelenjadi na tem območju ni, občasno se pojavljajo le divji prašiči. Odprtost gozdov z gozdnimi prometnicami jim omogoča normalno gospodarjenje, za delo v gozdu so tudi dobro opremljeni – imajo žago, vitlo, traktor z gozdarsko prikolico. »Doslej smo delali varno in upamo, da bo tako tudi vnaprej,« pravi Mihael mlajši in dodaja, da je dela v gozdu vedno dovolj. Ne le posek in spravilo lesa, gozdove je treba redno pregledovati, zelo pomembna je tudi nega mladih sestojev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/10

ponedeljek

-3/11

torek

1/13

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. november 2017

Pohod po Vertovčevih poteh

IZLETI / Šenčur, 19. november 2017

Po Vertovčevih poteh

PRIREDITVE / Breznica, 19. november 2017

Škratovanje

PRIREDITVE / Šenčur, 19. november 2017

Memorial Borisa Brezarja v prstometu

PRIREDITVE / Visoko, 19. november 2017

Pod okence pridem

OBVESTILA / Kranj, 20. november 2017

Pomoč invalidom

PREDAVANJA / Kranj, 20. november 2017

Predavanje in namestitev atlasa

PREDAVANJA / Jesenice, 20. november 2017

Otrok stalno trmari in izsiljuje

 

 
 

 

 
 
 

Okoljsko priznanje za Radovljico / 00:00, 14. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 23:57, 13. november

Ne vem kam, kje bi napisal, sem rekel, bom pa tukaj!
Radolškega župana bi povprašal sledeče:
- krožišče na plani proti Lancovem oz. L...

Smeti ob cesti proti Strmici / 18:54, 11. november

Ja kako je pa kaj takega sploh možno? Saj smo sory ste gorenci jaz sem tujec iz Dolenske, najbolj pametni, pošteni in kaj vem kaj še ne, vse...

Skozi žleb na vrh / 00:35, 10. november

V Logarski dolini ni slapa Savice. Obstaja samo slap Rinka.

Kandidata v drugem krogu / 14:54, 2. november

DRUGI KROG, prva etapa
Sto kilometrov je mimo. Kaj vse se dogaja ob poti? Najbolj se mi je vtisnilo naslednje:
-Janša se pripravlja n...

Okoljsko priznanje za Radovljico / 20:29, 30. oktober

Kdaj bo avtobusna postaja šla ven iz mesta? Pločnik fali marsikje, npr. od Špara do osamelega Šlandra, vsak let rob ceste malo posujejo s pe...

Gorenjci so uspešni jadralci / 13:13, 28. oktober

Pohvala ekipi!

Me pa zanima, če se udeležite tudi Barkovljanke ! In če, kakšen je tam rezultat?