Na sestanek (in že enega prej) predstavnikov etažnih lastnikov, ki so ostali pri Domplanu, je bil vabljen tudi novi upravnik skupne kotlovnice Opus inženiring, vendar se ni odzval.

Vre v skupni kotlovnici

Dvanajst večstanovanjskih stavb v soseski Deteljica ima od nedavnega dva upravnika, kranjski Domplan in tržiški Opus inženiring, vsak ima v upravljanju po šest stavb. Opus je prevzel tudi upraviteljstvo nad skupno kotlovnico. A stvari ne tečejo gladko, na pomoč kličejo energetsko inšpekcijo.

Bistrica pri Tržiču – Soseska Deteljica ima na dvanajstih naslovih večstanovanjskih stavb od prvega julija dva upravnika, kranjski Domplan in tržiški Opus inženiring. Do tedaj je bil Domplan upravnik vseh stavb in tudi upravitelj skupne kotlovnice. Ker večina etažnih lastnikov ni pristala na menjavo energenta za ogrevanje, iz kurilnega olja bi prešli na zemeljski plin, in ker je novi Kurilni odbor (KO) Deteljica že začel zbirati soglasja za odpoved upravljanja skupne kotlovnice Domplanu, je Domplan od upravljanja odstopil sam. Približno 52 odstotkov glasov etažnih lastnikov za upravljanje skupne kotlovnice je dobil Opus. Nekaj nižji delež na kotlovnici imajo tako zdaj solastniki, ki so ostali pri Domplanu, a to ne bi smelo voditi, kot so njihovi predstavniki poudarili na nedavnem sestanku, do nespoštovanja njihovih pravic s strani KO in Opusa. Pričakujejo, da jim stroške ogrevanja še naprej z mesečnimi položnicami obračunava Domplan, kar je bilo sprejeto z več kot 50-odstotnim soglasjem etažnih lastnikov stanovanj, ki so v upravljanju Domplana, ne pa da Opus stroške namesto po stavbah za vse deli na osnovi deležev na celotni kotlovnici po neki novi pogodbi, sklenjeni s KO. Tako prihaja tudi do dvojnih obračunov stroškov ogrevanja. Sestanka se je udeležil Peter Kern, vodja PE Nepremičnine pri Domplanu, in pojasnil, da imajo z lastniki, ki so ostali pri njih, sklenjene Sporazume o delitvi toplote, zato tudi Domplan vztraja, da za te stavbe še naprej ostaja izvajalec obračuna. Na sestanku so še povedali, da Domplana ne bodo menjali, ker so z njim zadovoljni, in da o tem, kdo bo obračunaval stroške, odločajo etažni lastniki, in ne novo vodstvo KO v njihovem imenu.

Zataknilo se je tudi pri vgradnji števcev

V soseski tudi še ni vzpostavljeno ločeno merjenje porabe toplote po posameznih stavbah, kot to določa Energetski zakon. Etažni lastniki štirih stavb, ki so v upravljanju Domplana, so v zvezi s tem že sprejeli ustrezne sklepe, a se je zataknilo pri vgradnji števcev, kot so pojasnili, ker jim to preprečuje upravitelj skupne kotlovnice, ki pričakuje, da se za vgradnjo po posamezni stavbi pridobi soglasje vseh solastnikov skupne kotlovnice. »Pridobivanje obveznosti tega soglasja ni nikjer opredeljeno v Energetskem zakonu niti v Pravilniku o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli,« je pojasnil Kern.

Opus: delamo skladno z zakonodajo

Na Opus inženiring smo naslovili vprašanja, da pojasnijo še njihovo plat zgodbe. Direktor družbe Gregor Klančar je sporočil, da pri upravljanju skupne kotlovnice ravnajo skladno z določbami veljavne zakonodaje in predpisov, sklenjeno pogodbo o upravljanju kotlovnice in v interesu vseh etažnih lastnikov v soseski Deteljica, ki je v pravilnem, varnem, nemotenem in dolgoročnem delovanju kotlovnice, vse z namenom rednega in nemotenega oskrbovanja s toploto etažnim lastnikom. »V okviru svojih upravniških storitev zastopamo in upoštevamo interese s predpisi določene ustrezne večine etažnih lastnikov,« je dodal. O tem, zakaj se ni odzval povabilu na sestanek, pa je Klančar dejal, da je bila na sestanku prisotna manj kot polovica predstavnikov stanovalcev po solastniškem deležu celotnega naselja in da zato ta ni bil sklepčen. Po njegovih podatkih bo KO sejo sklical še ta teden, zagotovil je, da bodo vsi predstavniki etažnih lastnikov prediskutirali vse točke v zvezi z upravljanjem kotlovnice, upoštevano pa bo stališče večine.

Domplan dopis inšpekciji

Skupni sestanek je več kot potreben, saj je Domplan s pooblastilom etažnih lastnikov, ki jih zastopa, problematiko v razjasnitev že naslovil na energetsko inšpekcijo. Med drugim je v dopisu opozoril, da Opus inženiring ni registrirano podjetje za upravljanje energetskih naprav niti nima zaposlenih strokovno usposobljenih upravljavcev tako zahtevnih kurilnih naprav. Stanovalci so na že omenjenem sestanku zato zahtevali, da jim Opus predstavi kurjača in pogodbo z njim.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 7 km/h

3/21

petek

7/21

sobota

11/18

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Cerklje, 22. september 2017

Odprtje obnovljene muzejske kovačnice

IZLETI / Stara Fužina, 22. september 2017

Po planinah od Stola do Porezna

PRIREDITVE / Visoko, Milje, 22. september 2017

Ob krajevnem prazniku KS Visoko - Milje

PRIREDITVE / Kranjska gora, 22. september 2017

Iz Stražišča po Evropi – sita iz konjske žime

PRIREDITVE / Kovor, 22. september 2017

Večer kantri glasbe

IZLETI / Kranj, Trboje, 22. september 2017

Kolesarski izlet za aktivno spoznavanje podeželja

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 23. september 2017

Prvak Julijskih Alp

IZLETI / Kranj, 23. september 2017

Na Golte, Boskovec

 

 
 

 

 
 
 

Smo med najbolj razvitimi v Sloveniji / 11:09, 21. september

Že, že! Toda ob cesti mimo letališča pa ni kolesarske steze, smo namreč v 21.stoletju, Cerklje pa bogata občina.
Upam, da Vam kapne, ko sedaj gradijo novo cesto, da kolesarska steza bo.

Delovanje okupatorja krepilo odpor / 23:04, 9. september

Zanima me, kaj se je zgodilo, da se je okupator tako kruto maščeval. Ti ubogi talci Franc iz Krnice, Jože iz Blejske Dobrave, Janez iz Nome...

Delovanje okupatorja krepilo odpor / 14:15, 8. september

Delovanje okupatorjev, streljanje talcev, deportacija, požiganja vasi...,, ima svoj vzrok tudi v taktiki partizanskega boja napada in umika...

Kolesarska steza kmalu dograjena / 14:58, 11. september

šenčur-kranj, zelo enostavna rešitev, nadvoz čez avtocesto na delu, kjer je bila prekinjena stara cesta proti šenčurju, katero še vedno upor...

Kolesarska steza kmalu dograjena / 23:46, 3. september

Kaj pa kolesarska steza Brnik - Šenčur - Kranj ?

Pliberški sejem je praznik / 11:56, 1. september

Res lepa prireditev, pohvalno za organizatorje. Sejma se z ženo udeleživa skoraj vsako leto.
Žal so v Kranju z 501 letno tradicijo ukinil...

Šola vedeževanja iz Ciganskih kart / 00:23, 31. avgust

A se lahko reče ciganskih, cigan? A ni to pri nas kaznivo? Vas bo mirovni inštitut prijavil....