Komuno je obiskala delegacija občine Jesenice na čelu s podžupanom Miho Reboljem.

Odprta vrata komune Žarek

V komuni Žarek na Bitnjah v Bohinju so tudi letos pripravili dan odprtih vrat komune, ki že enajst let zasvojencem pogosto predstavlja zadnji žarek upanja.

Bohinjska Bistrica – V komuni Društva Žarek v Bohinju, ki je pred leti na pobudo ustanoviteljice Ivanke Berčan s podporo Občine Jesenice nastala v bohinjski Soteski, projekt pa so na pobudo Jesenic podprle vse občine zgornje Gorenjske, so tudi letos pripravili dan odprtih vrat. Ob tej priložnosti jih je obiskal tudi jeseniški podžupan Miha Rebolj, ki je pohvalil delo društva.

V društvu so po selitvi v hišo na Bitnjah svoje delo nadaljevali s še večjim zanosom in lani praznovali 10-letnico delovanja, v tem času pa je v njihovi komuni pomoč našlo že 98 zasvojencev. Trenutno je v komuni šest uporabnikov, ki se poleg osebnostnega razvoja učijo tudi različnih spretnosti, ki jim omogočajo novo življenjsko pot. Kot pravi predsednica in gonilna sila Ivanka Berčan, je glavni cilj komune trdna abstinenca in vključitev nazaj v normalno življenje. Tako so imeli v prvem letošnjem polletju devet uporabnikov z različnih koncev Slovenije v starosti od 27 do 43 let, dvema so omogočili opravljanje vozniškega izpita, štirje so bili vključeni v poklicno izobraževanje, eden je v tem obdobju opravil maturo in eden zaključni izpit. Pomagali so jim pri urejanju finančnih dolgov, dva sta bila vključena v zdravljenje hepatitisa, veliko poudarka so namenili aktivnostim na prostem od pohodništva, kopanja, urejanja hiše in okolice, ki so jo v teh letih zgledno prenovili. Še vedno ostaja neuresničena želja urediti tudi komuno za dekleta, ki jih med zasvojenci ni malo, veliko tudi z otroki. Kot je še povedala Ivanka Berčan, vsako leto zaključujejo z občutkom hvaležnosti: „Cilj programa je, da fantje dosežejo svoje cilje. Tako se jih je nekaj še pred odhodom od nas zaposlilo. Zelo jih spodbujamo, da dokončajo izobrazbo. V to je vključeno veliko dela, medsebojne pomoči in prostovoljcev, ki jim pomagajo. Vse to jim da osnove, s katerimi se lažje vključijo v življenje. To naj velja tudi kot povabilo vsem, ki so še v primežu droge, da se da priti ven iz tega. Glavna je njihova volja, mi jih lahko pri tem podpremo, naj verjamejo vase. Najdejo nas na spletu, Društvo Žarek, pokličejo naj nas, da se dobimo, pogovorili se bomo in poiskali način, kako začeti.“ Kot opažajo pri vseh, ki bežijo v omamo, gre v vseh oblikah za beg pred resničnostjo, komuna pa jim pomaga znova soočiti se z resničnostjo. Opažajo sicer vse več zasvojenosti z igricami, mobilno tehnologijo pa tudi kemičnih zasvojenosti, kjer so predvsem v porastu zasvojenosti z zdravili.

„Postali smo družba zasvojenosti, to opažamo tudi na delavnicah v šolah. Malo je mladostnikov, ki ne gredo v ekstreme eksperimentiranja in se igrajo z ognjem,“ pravi Berčanova in dodaja, da je skrb vzbujajoča porast zasvojenosti s farmacevtskimi sredstvi. „Tablet je vedno več – od pomirjeval do uspaval, z njimi so povezani stranski učinki. Ko zasvojenci pridejo do psihiatrične pomoči, včasih skoraj ni mogoče ugotoviti, ali je nekaj psihično stanje ali pridobljeno stanje stranskih učinkov zaradi zlorabe farmacevtskih sredstev. Ta so lahko dosegljiva, veliko tega je na črnem trgu.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/4

sobota

-1/9

nedelja

-4/5

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PRIREDITVE / Cerklje, 20. januar 2018

Skupaj se mamo fletno

GLASBA / Šenčur, 20. januar 2018

Koncert božičnih pesmi

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 20. januar 2018

Plešejo z d'narjem

PRIREDITVE / Kranj, 20. januar 2018

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Breznica, 21. januar 2018

Škratovanje

PRIREDITVE / Primskovo, 21. januar 2018

Tradicionalni dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...