Preko Eko sklada je Občina pridobila 190 tisoč evrov za dozidavo vrtca Škratek Svit. / Foto: Občina Vodice

Štiri milijone za kanalizacijo

Občina Vodice bo za izgradnjo kanalizacijske infrastrukture od države in Evropske unije prejela več kot štiri milijone evrov nepovratnih sredstev. V občini pa potekajo tudi druge večje investicije.

Vodice – Nedavno je Evropska komisija odobrila financiranje velikega kohezijskega projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, ki vključuje tudi nadgradnjo sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občini Vodice. Za projekt je občina prejela 3,57 milijona evrov nepovratnih sredstev s strani Kohezijskega sklada ter dodatnih 630 tisoč, ki jih bo prispevala država, 1,44 milijona evrov pa bodo prispevali iz lastnega proračuna.

»Ta projekt ni pomemben samo kot okoljski projekt, pomemben je tudi na drugih področjih. Verjamem, da nam bodo ljudje in narava hvaležni,« je ob odobritvi sredstev povedal župan Aco Franc Šuštar.

V okviru projekta bodo tako na območju Vodic proti Ljubljani zgradili nove fekalne kanale ter navezovalne kanale od Bukovice in Utika v skupni dolžini devetih kilometrov, na katere bo priključena tudi že delujoča sanitarna kanalizacija na območju občine v dolžini 13,4 kilometra. Na kanalizacijski sistem se bo tako priključilo približno 2600 prebivalcev Vodic, Bukovice, Utika, dela Kosez in Polja, kasneje pa še Skaručna in Vojsko ter nekatera druga naselja, za katera so večinoma že izdelani projekti in pridobljena gradbena dovoljenja. Kanalizacija od avtoceste pri Šmartnem preko vasi Polje do naselij Vodice, Bukovica in Utik bo zgrajena do konca leta 2019, pri tem pa bodo v vasi Polje ter v Utiku in Bukovici zgradili ali celotno obnovili tudi ostalo cestno in komunalno infrastrukturo.

Občina je uspešno kandidirala tudi na razpisu Eko sklada in pridobila 190 tisoč evrov za dozidavo dveh novih oddelkov, razširitev in preureditev centralne kuhinje ter dogradnjo manjše telovadnice Vrtca Škratek Svit Vodice. Projekt, vreden 1,302 milijona evrov, bo izvajala Gorenjska gradbena družba. Dela se bodo začela že letos jeseni, končana pa bodo med poletnimi počitnicami drugo leto.

Nedavno je Javno podjetje Komunala Vodice na tristometrskem odseku ceste od Sela proti Šinkovemu Turnu izvedlo obnovo vodovodnega in hidrantnega sistema, hišnih vodovodnih priključkov kabelske kanalizacije za javno razsvetljavo ter s Telekomom Slovenije tudi za telekomunikacije. Občinski vložek za investicijo je znašal 54 tisoč evrov.

Že spomladi je občina v sodelovanju s Komunalo Vodice izpeljala četrto fazo obnove primarnega vodovoda med farmo pri Vodicah proti Repnjam. Izvajalec je na dobrih 410 metrih dotrajane azbestno-cementne cevi nadomestil s sodobnimi polietilenskimi, ki so spajane po sistemu čelnega varjenja. Za 34 tisoč evrov vredno investicijo so jih 18 tisoč pridobili s strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Novosti se obetajo tudi v prihodnje. Občina je na državni cesti ter treh stranskih občinskih cestah na Skaručni pridobila gradbeno dovoljenje za izgradnjo komunalne in cestne infrastrukture s pločniki. Predvidevajo tudi ureditev novega igrišča z umetno travnato površino v Utiku. Za 72 tisoč evrov vreden projekt so pridobili 21 tisočakov s strani Fundacije za šport.

V okviru projekta LAS Za mesto in vas občina sodeluje pri več projektih s področja načrtovanja kolesarskih poti, razvoja turizma, tržnic, starih hišnih imen ter mokrišč v skupni vrednosti približno 457 tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-4/11

sreda

-3/8

četrtek

4/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. januar 2018

O demenci

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2018

V Dolenjske Toplice

PREDAVANJA / Kranj, 25. januar 2018

Radost je ...

PREDAVANJA / Kranj, 25. januar 2018

Razlaga sanj po Jungovih spoznanjih

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 25. januar 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...