Nekaj članic in članov KUD Ampus, ki so izdelali tržiškega zmaja, z županom Borutom Sajovicem, ki jim je za izdelek in prispevek h kulturni dediščini podelil županovo priznanje.

Na Šuštarsko se je naselil zmaj

Letošnja Šuštarska nedelja v Tržiču je bila prav posebna, že petdeseta. Kako primeren dan, da je mesto dobilo tudi več kot tono težko skulpturo zmaja, ki je povezan z legendo o nastanku Tržiča.

Tržič – Po tradiciji je t. i. šuštarski praznik vsako prvo nedeljo v septembru, na Angelsko nedeljo. Ulice v starem mestu so tudi letos zaživele v sejemskem vrvežu, glavni organizator Turistično društvo Tržič pa je precej poudarka namenil novosti, stojnicam z oznako Slovenski šuštar, s katerimi so omogočili slovenskim čevljarjem oz. izdelovalcem obutve (vseh vrst) brezplačni razstavno-prodajni prostor. Odziv je bil in tržiškim čevljarjem, ki ohranjajo to bogato tržiško dediščino večinoma kot družinska podjetja, so se pridružili ponudniki iz drugih koncev Slovenije. Čevljem, pohodni obutvi, natikačem, copatom ... po recimo sejemskih cenah so se pridružile bosonoge japonke pa unikatni poslikani čevlji. V čevljarski delavnici so obiskovalci lahko od blizu pogledali tudi, kako se izdelajo šolski copati; Andrej Galun iz Hotemaž jih še vedno dela ročno.

Po novem vhod v mestno jedro simbolično zaznamuje skulptura zmaja, ki spominja na nastanek Tržiča. Izdelali so jo članice in člani KUD Ampus Tržič, zmaj tehta več kot tono, v celoti je narejen iz železnih delov, za varjenje vseh delov pa so porabili skoraj pet kilometrov žice. Večino denarja zanj je prispevala Občina Tržič, odzvali so se tudi sponzorji, v zmaja pa je bilo vloženih veliko prostovoljnih ur. »Za tiste, ki delate in ustvarjate, so vrata vedno odprta,« jim je spodbudno dejal tržiški župan Borut Sajovic. Za zmaja in za aktivno vključevanje ter ohranjanje kulturne dediščine pa si je KUD Ampus prislužil županovo priznanje. Z miniaturo zmaja, ki je izdelek učencev OŠ Tržič, se je ustvarjalcem zahvalil tudi predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.

Več »prireditvenih« prizorišč je bilo na Šuštarski. Tržiški muzej je odprl vrata tudi s prenovljeno stalno razstavo nogavičarske, tekstilne in barvarske zbirke Klobčič in nit, stari modni hit, potekalo je tekmovanje v kuhanju tržiških bržol, Planinsko društvo Tržič pa je pogumne povabilo na plezanje na mlaj. Gre za običaj z začetka 19. stoletja, ko so francoski vojaki Tržičane pozivali, naj splezajo na mlaj, ki pa je bil namazan z mastjo. Plezalcem na Šuštarski jo z mastjo niso zagodli, med prvimi, ki se je povzpela kar šest metrov visoko, od največ desetih metrov, je bila osemletna Anja Antolin. Plezalci so bili varovani, najboljši po višini in času pa nagrajeni.

Med sopotniki Šuštarske so Ribničani s suho robo pa nogavičarji, rokodelska delavnica Kosmač, njen novejši leseni izdelek je igra z imenom Slaba banka ... Partner Šuštarske je tudi Občina Tržič, župan je obiskovalce povabil, naj povedo, kaj jim je bilo letos všeč in kaj bi za drugo leto želeli, da se še doda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!