Gorenjski upokojenci so se letos družili v prireditvenem šotoru na prostoru Konjeniškega kluba v Žirovnici. / Foto: Gorazd Kavčič

Dva tisoč upokojencev v Žirovnici

Kar okrog dva tisoč udeležencev so našteli na včerajšnjem šestindvajsetem srečanju gorenjskih upokojencev v Žirovnici. Prišli so z vseh koncev Gorenjske, z avtobusi, avtomobili, nekateri peš in s kolesi, nekaj jih je s seboj pripeljalo tudi vnuke ...

Žirovnica – Na prireditvenem prostoru Konjeniškega kluba v Žirovnici je včeraj potekalo 26. Srečanje upokojencev Gorenjske, na katerem se je zbralo kar okrog dva tisoč udeležencev z vseh koncev Gorenjske. Medse so povabili tudi gorenjske poslance, prišla sta Alenka Bratušek in Matej Tonin, več gorenjskih županov, z upokojenci pa sta stike navezovala tudi predsedniška kandidata Marjan Šarec, sicer župan Kamnika, in Ljudmila Novak.

Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, ki se je zahvalil vsem 48 gorenjskim društvom upokojencev, ki združujejo trideset tisoč članov in skrbijo za športno, kulturno, pohodniško, kolesarsko in izletniško udejstvovanje upokojencev. V zvezi so ponosni tudi na prostovoljce, ki delujejo v okviru programa Starejši za starejše. Sušnik je izrazil zadovoljstvo, da bodo od 1. oktobra vsi upokojenci prejemali vsaj petsto evrov starostne pokojnine, za prihodnje leto je obljubil tudi višji regres in višje usklajevanje pokojnin.

Organizatorja srečanja sta bila Društvo upokojencev Žirovnica in Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske. Za kulturni program so poskrbeli v Kulturnem društvu dr. France Prešeren Žirovnica - Breznica, ob hrani in pijači pa je bilo poskrbljeno tudi za zabavno – glasbeni program z živo glasbo ansambla Bratov Štrukelj iz Dolenjske.

Prišli so z vseh koncev Gorenjske, z avtobusi, avtomobili, nekateri peš in s kolesi, nekaj jih je s seboj pripeljalo tudi vnuke ... Kar okrog dva tisoč gorenjskih upokojencev se je družilo na prireditvenem prostoru Konjeniškega kluba v Žirovnici ob dobri hrani in pijači, poslušanju govornikov, kulturnem programu in živi glasbi. Predvsem pa v klepetu in medsebojnem druženju.

Da se srečanja udeleži vsako leto, je povedal Nace iz Britofa pri Kranju. »Greš malo od doma, srečaš koga znanega,« je dejal. Pritrdila mu je Marija iz Grada pri Cerkljah, ki je bila na srečanju prvič. »Srečaš bivše sodelavce, znance, pomembno je druženje,« je dejala. In kako danes živijo slovenski upokojenci? »Moramo biti kar dobri računovodje,« je to slikovito ponazoril Nace, Marija pa je dodala, da glede na višino pokojnin morajo gledati na vsak evro. Tudi za teden dni morja ponavadi dajejo na stran vse leto ... A da upokojenci ne smejo biti preveč egoistični, je k temu dodala Mimi iz Podnarta. »Grdo je, da bi jamrali nad svojim položajem. Še težje je danes mladim, ki morajo za nizke plače res trdo delati, zraven pa se bojijo za službe, pogodbe jim podaljšujejo samo za nekaj mesecev. Nimajo nobene sigurnosti. Ko smo mi hodili v službe, je bilo drugače, si moral res nekaj velikega ukrasti, da so te vrgli ven,« je dejala. Vsi naši sogovorniki pa so si bili enotni: »Samo zdravje naj nam služi, pa bo vse v redu!«

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-4/8

četrtek

-1/6

petek

-2/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. januar 2018

Po Krasu

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 18. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Zbilje, 18. januar 2018

Znanje za življenje

PREDAVANJA / Kranj, 18. januar 2018

Jaz, Čarli Čeplin

DELAVNICE / Kranj, 18. januar 2018

Pravilno dihanje in sproščanje s petjem

PREDAVANJA / Lesce, 18. januar 2018

Zelišča v kulinariki

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!