Nočejo več »političnih« direktorjev

Člani sveta javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) so se v torek sestali na izredni seji, na kateri so razpravljali o postopkih imenovanja direktorja zavoda. S sklepom so pozvali vlado, naj čim prej imenuje direktorja s polnimi pooblastili v skladu z mnenjem sveta.

Bled – Izredno sejo sveta zavoda TNP so sklicali na zahtevo predstavnika Planinske zveze Slovenije v svetu zavoda Mira Eržena. Po njegovem način, kako se vlada kot ustanoviteljica loteva imenovanja direktorja, kaže ne samo na odnos do te funkcije, ampak tudi na pomanjkanje jasne vizije, kaj s TNP sploh želijo. Že drugič se je namreč zgodilo, da je vlada za direktorja imenovala nekoga, za katerega so v svetu menili, da nima ustreznih kompetenc. Vse to po Erženovem prepričanju kaže na domnevno načrtno erozijo institucije sveta zavoda. Z zavestnim ignoriranjem mnenja sveta pri izbiri kandidatov za direktorja in drugih predlogih naj bi tako pod vprašaj postavljali celo smiselnost obstoja tega organa zavoda, saj praktično ne more bistveno vplivati na nobeno odločitev, ki je vezana na delovanje javnega zavoda, je razloge za sklic izredne seje pojasnil Eržen.

Zahtevo svetnikov po sklicu izredne seje je kot upravičeno označil tudi predsednik sveta zavoda Bojan Dejak. Dogajanje v zvezi z imenovanjem direktorja je po njegovi oceni nepotrebno, saj se v TNP ta čas soočajo s številnimi težavami, tako razvojnimi in s tem povezanim zagotavljanjem sredstev kot tudi z množičnim obiskovanjem parka to poletje. Zato bi tudi po njegovem prepričanju zavod potreboval direktorja s polnimi pooblastili. Vlada namreč na to mesto že od leta 2013 imenuje zgolj vršilce dolžnosti, kar je po Erženovem mnenju za zavod dolgoročno škodljivo tudi zato, ker se noben kompetenten kandidat ne bo več prijavil na razpis za direktorja. »Funkcija direktorja je postala izrazito politična in stvar koalicijskih kupčkanj,« je poudaril in dodal, da če bodo dopustili, da se nadaljuje sedanja praksa pri upravljanju tega prostora, jim bo račun izstavila narava. »Tega pa z davkoplačevalskim denarjem ni mogoče poravnati.«

Posledice tega, da zavod že od oktobra 2013 nima direktorja s polnim mandatom in torej z dolgoročno vizijo, kako upravljati z zavodom in zavarovanim območjem, prvi občutijo zaposleni, je opozoril predstavnik javnega zavoda TNP v svetu Andrej Arih. Po mnenju predstavnika zainteresiranih nevladnih organizacij Vojka Bernarda pa je TNP postal politično odlagališče kadrov. »Zato bi morali sprejeti sklep, da nočemo političnega direktorja, ampak strokovnjaka.« Tudi predstavnik Občine Jesenice Igor Arh ne more razumeti, zakaj imenujejo direktorja za pol leta, saj se v tem času ne more seznaniti niti z delovanjem zavoda. »Naj torej vlada sama izbere direktorja, a za celotno mandatno obdobje.« Predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Duška Radovan Šavora je opozorila, da so sprejeli desetletni načrt upravljanja, ki je izjemno pomemben in kompleksen dokument in zahteva odločnega človeka s polnimi pooblastili, ki se spozna na vsebine in to okolje. Zato so se svetniki zavzeli za spremembe zakona o TNP, ki bi zagotovile večjo vlogo sveta pri imenovanju vodstva zavoda. Omenjeni predlog bodo posredovali državnemu zboru in državnemu svetu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

petek

-2/6

sobota

-1/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 19. januar 2018

Vsa življenja Toneta Mlakarja

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 31. januar 2018

Fotografski natečaj

IZLETI / Kranj, 9. februar 2018

Pustovanje 2018

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!