Jure Trbič, direktor Zavoda UP

Nemočni v kolesju birokracije

Ljudje se pogosto slabo znajdejo v upravnih postopkih, zato potrebujejo pomoč in podporo, po petih letih delovanja ugotavljajo v radovljiškem Zavodu UP. Brezplačno so pomagali že več kot stotim ljudem.

Radovljica – Pet let že v Radovljici deluje zasebni zavod za upravno poslovanje UP, ki vse od ustanovitve poleg poslovnih nudi tudi brezplačne storitve na področju pomoči in svetovanja v upravnih postopkih.

»Ideja o ustanovitvi zavoda se je razvila iz zaznanih družbenih potreb in izkazalo se je, da organizacijo, ki bi predvsem fizičnim osebam, uporabnikom upravnih storitev, zagotovila neodvisen in strokoven pristop pri opravljanju upravnih zadev, res potrebujemo,« je povedal Jure Trbič, ustanovitelj in direktor Zavoda UP.

»Uporabniki so pogosto neozaveščeni o svojih pravicah, tako postopkovnih kot tudi vsebinskih, zelo pogosto jih tudi ne znajo ali ne upajo uveljavljati, vsaj v obsegu, kot bi jih lahko,« je strnil petletne izkušnje.

Približno dve tretjini problemov, s katerimi se stranke obračajo nanje, je upravno-procesne narave, tretjina pa splošne, kot so mejni spori in podobno. »Najbolj tipična težava, s katero se srečujejo naše stranke, je neodgovarjanje, to je molk organa, največ postopkovnih težav pa pri tako imenovanih nosilcih javnih pooblastil, kot so na primer centri za socialno delo ali lokalna komunalna podjetja. Ne vem, zakaj je tako. Ob tem smo pri uporabnikih pogosto zaznali s tem povezane občutke nemoči in podrejenosti v postopkih, ki hitro lahko posežejo tudi v dostojanstvo človeka. Pomagamo, kjer lahko in kakor lahko. Iz izkušenj vidimo, da naše delovanje tako pripomore k bolj optimalnemu teku upravnih zadev, nižji stopnji neopravičenih pritožb, krajšim postopkom in zadovoljstvu uporabnikov. Zato lahko tudi zatrdimo, da se s tem, ko uradniki vedo, da imajo uporabniki pomoč, dviguje upravna kultura, kar pa je v korist demokraciji nasploh,« je še povedal Trbič.

Zavod UP je v preteklih petih letih brezplačno pomagal več kot stotim ljudem, predvsem s področja Gorenjske. Opravili so več kot dvesto ur brezplačnih svetovanj in pripravili že okoli dvajset brezplačnih izobraževalnih dogodkov za javnost. Prav izobraževanje uporabnikov o upravnih postopkih je ena od njihovih temeljnih dejavnosti, zato tudi ob peti obletnici delovanja pripravljajo sklop aktivnosti. S prvim seminarjem na sedežu zavoda v Radovljici začenjajo že prihodnji četrtek, ko bodo predstavili slovenski upravni sistem na splošno. Teden dni za tem bo sledil seminar o obveznosti delodajalcev na področju varnega in zdravega dela, v četrtek, 14. septembra, bodo pripravili delavnici na temo zdravja na delovnem mestu, sledili bosta še delavnica o ustanavljanju nevladne organizacije ter seminar o uveljavljanju pravic v upravnem postopku zadnji četrtek v septembru.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/26

sreda

11/21

četrtek

10/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 25. april 2018

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...