Jure Trbič, direktor Zavoda UP

Nemočni v kolesju birokracije

Ljudje se pogosto slabo znajdejo v upravnih postopkih, zato potrebujejo pomoč in podporo, po petih letih delovanja ugotavljajo v radovljiškem Zavodu UP. Brezplačno so pomagali že več kot stotim ljudem.

Radovljica – Pet let že v Radovljici deluje zasebni zavod za upravno poslovanje UP, ki vse od ustanovitve poleg poslovnih nudi tudi brezplačne storitve na področju pomoči in svetovanja v upravnih postopkih.

»Ideja o ustanovitvi zavoda se je razvila iz zaznanih družbenih potreb in izkazalo se je, da organizacijo, ki bi predvsem fizičnim osebam, uporabnikom upravnih storitev, zagotovila neodvisen in strokoven pristop pri opravljanju upravnih zadev, res potrebujemo,« je povedal Jure Trbič, ustanovitelj in direktor Zavoda UP.

»Uporabniki so pogosto neozaveščeni o svojih pravicah, tako postopkovnih kot tudi vsebinskih, zelo pogosto jih tudi ne znajo ali ne upajo uveljavljati, vsaj v obsegu, kot bi jih lahko,« je strnil petletne izkušnje.

Približno dve tretjini problemov, s katerimi se stranke obračajo nanje, je upravno-procesne narave, tretjina pa splošne, kot so mejni spori in podobno. »Najbolj tipična težava, s katero se srečujejo naše stranke, je neodgovarjanje, to je molk organa, največ postopkovnih težav pa pri tako imenovanih nosilcih javnih pooblastil, kot so na primer centri za socialno delo ali lokalna komunalna podjetja. Ne vem, zakaj je tako. Ob tem smo pri uporabnikih pogosto zaznali s tem povezane občutke nemoči in podrejenosti v postopkih, ki hitro lahko posežejo tudi v dostojanstvo človeka. Pomagamo, kjer lahko in kakor lahko. Iz izkušenj vidimo, da naše delovanje tako pripomore k bolj optimalnemu teku upravnih zadev, nižji stopnji neopravičenih pritožb, krajšim postopkom in zadovoljstvu uporabnikov. Zato lahko tudi zatrdimo, da se s tem, ko uradniki vedo, da imajo uporabniki pomoč, dviguje upravna kultura, kar pa je v korist demokraciji nasploh,« je še povedal Trbič.

Zavod UP je v preteklih petih letih brezplačno pomagal več kot stotim ljudem, predvsem s področja Gorenjske. Opravili so več kot dvesto ur brezplačnih svetovanj in pripravili že okoli dvajset brezplačnih izobraževalnih dogodkov za javnost. Prav izobraževanje uporabnikov o upravnih postopkih je ena od njihovih temeljnih dejavnosti, zato tudi ob peti obletnici delovanja pripravljajo sklop aktivnosti. S prvim seminarjem na sedežu zavoda v Radovljici začenjajo že prihodnji četrtek, ko bodo predstavili slovenski upravni sistem na splošno. Teden dni za tem bo sledil seminar o obveznosti delodajalcev na področju varnega in zdravega dela, v četrtek, 14. septembra, bodo pripravili delavnici na temo zdravja na delovnem mestu, sledili bosta še delavnica o ustanavljanju nevladne organizacije ter seminar o uveljavljanju pravic v upravnem postopku zadnji četrtek v septembru.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

14/27

ponedeljek

15/28

torek

14/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 16. julij 2018

Medgeneracijska prireditev

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...