Jure Trbič, direktor Zavoda UP

Nemočni v kolesju birokracije

Ljudje se pogosto slabo znajdejo v upravnih postopkih, zato potrebujejo pomoč in podporo, po petih letih delovanja ugotavljajo v radovljiškem Zavodu UP. Brezplačno so pomagali že več kot stotim ljudem.

Radovljica – Pet let že v Radovljici deluje zasebni zavod za upravno poslovanje UP, ki vse od ustanovitve poleg poslovnih nudi tudi brezplačne storitve na področju pomoči in svetovanja v upravnih postopkih.

»Ideja o ustanovitvi zavoda se je razvila iz zaznanih družbenih potreb in izkazalo se je, da organizacijo, ki bi predvsem fizičnim osebam, uporabnikom upravnih storitev, zagotovila neodvisen in strokoven pristop pri opravljanju upravnih zadev, res potrebujemo,« je povedal Jure Trbič, ustanovitelj in direktor Zavoda UP.

»Uporabniki so pogosto neozaveščeni o svojih pravicah, tako postopkovnih kot tudi vsebinskih, zelo pogosto jih tudi ne znajo ali ne upajo uveljavljati, vsaj v obsegu, kot bi jih lahko,« je strnil petletne izkušnje.

Približno dve tretjini problemov, s katerimi se stranke obračajo nanje, je upravno-procesne narave, tretjina pa splošne, kot so mejni spori in podobno. »Najbolj tipična težava, s katero se srečujejo naše stranke, je neodgovarjanje, to je molk organa, največ postopkovnih težav pa pri tako imenovanih nosilcih javnih pooblastil, kot so na primer centri za socialno delo ali lokalna komunalna podjetja. Ne vem, zakaj je tako. Ob tem smo pri uporabnikih pogosto zaznali s tem povezane občutke nemoči in podrejenosti v postopkih, ki hitro lahko posežejo tudi v dostojanstvo človeka. Pomagamo, kjer lahko in kakor lahko. Iz izkušenj vidimo, da naše delovanje tako pripomore k bolj optimalnemu teku upravnih zadev, nižji stopnji neopravičenih pritožb, krajšim postopkom in zadovoljstvu uporabnikov. Zato lahko tudi zatrdimo, da se s tem, ko uradniki vedo, da imajo uporabniki pomoč, dviguje upravna kultura, kar pa je v korist demokraciji nasploh,« je še povedal Trbič.

Zavod UP je v preteklih petih letih brezplačno pomagal več kot stotim ljudem, predvsem s področja Gorenjske. Opravili so več kot dvesto ur brezplačnih svetovanj in pripravili že okoli dvajset brezplačnih izobraževalnih dogodkov za javnost. Prav izobraževanje uporabnikov o upravnih postopkih je ena od njihovih temeljnih dejavnosti, zato tudi ob peti obletnici delovanja pripravljajo sklop aktivnosti. S prvim seminarjem na sedežu zavoda v Radovljici začenjajo že prihodnji četrtek, ko bodo predstavili slovenski upravni sistem na splošno. Teden dni za tem bo sledil seminar o obveznosti delodajalcev na področju varnega in zdravega dela, v četrtek, 14. septembra, bodo pripravili delavnici na temo zdravja na delovnem mestu, sledili bosta še delavnica o ustanavljanju nevladne organizacije ter seminar o uveljavljanju pravic v upravnem postopku zadnji četrtek v septembru.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 60 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/18

sobota

9/12

nedelja

5/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Pohod od Loškega potoka

IZLETI / Kranj, 20. oktober 2018

Prijave za izlet na Ogenjce

GLEDALIŠČE / Kokrica, 20. oktober 2018

Čarobni klobuk

GLASBA / Tržič, 20. oktober 2018

Koncert Nuše Derenda

GLEDALIŠČE / Tržič, 20. oktober 2018

Maša in Medved

OBVESTILA / Cerklje, 20. oktober 2018

Prikaz peke v krušni peči in spravila prosa

RAZSTAVE / Naklo, 20. oktober 2018

Razstava starodobnikov

GLEDALIŠČE / Kranj, 20. oktober 2018

Zapornik št. 3.2.3.

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...