Jure Trbič, direktor Zavoda UP

Nemočni v kolesju birokracije

Ljudje se pogosto slabo znajdejo v upravnih postopkih, zato potrebujejo pomoč in podporo, po petih letih delovanja ugotavljajo v radovljiškem Zavodu UP. Brezplačno so pomagali že več kot stotim ljudem.

Radovljica – Pet let že v Radovljici deluje zasebni zavod za upravno poslovanje UP, ki vse od ustanovitve poleg poslovnih nudi tudi brezplačne storitve na področju pomoči in svetovanja v upravnih postopkih.

»Ideja o ustanovitvi zavoda se je razvila iz zaznanih družbenih potreb in izkazalo se je, da organizacijo, ki bi predvsem fizičnim osebam, uporabnikom upravnih storitev, zagotovila neodvisen in strokoven pristop pri opravljanju upravnih zadev, res potrebujemo,« je povedal Jure Trbič, ustanovitelj in direktor Zavoda UP.

»Uporabniki so pogosto neozaveščeni o svojih pravicah, tako postopkovnih kot tudi vsebinskih, zelo pogosto jih tudi ne znajo ali ne upajo uveljavljati, vsaj v obsegu, kot bi jih lahko,« je strnil petletne izkušnje.

Približno dve tretjini problemov, s katerimi se stranke obračajo nanje, je upravno-procesne narave, tretjina pa splošne, kot so mejni spori in podobno. »Najbolj tipična težava, s katero se srečujejo naše stranke, je neodgovarjanje, to je molk organa, največ postopkovnih težav pa pri tako imenovanih nosilcih javnih pooblastil, kot so na primer centri za socialno delo ali lokalna komunalna podjetja. Ne vem, zakaj je tako. Ob tem smo pri uporabnikih pogosto zaznali s tem povezane občutke nemoči in podrejenosti v postopkih, ki hitro lahko posežejo tudi v dostojanstvo človeka. Pomagamo, kjer lahko in kakor lahko. Iz izkušenj vidimo, da naše delovanje tako pripomore k bolj optimalnemu teku upravnih zadev, nižji stopnji neopravičenih pritožb, krajšim postopkom in zadovoljstvu uporabnikov. Zato lahko tudi zatrdimo, da se s tem, ko uradniki vedo, da imajo uporabniki pomoč, dviguje upravna kultura, kar pa je v korist demokraciji nasploh,« je še povedal Trbič.

Zavod UP je v preteklih petih letih brezplačno pomagal več kot stotim ljudem, predvsem s področja Gorenjske. Opravili so več kot dvesto ur brezplačnih svetovanj in pripravili že okoli dvajset brezplačnih izobraževalnih dogodkov za javnost. Prav izobraževanje uporabnikov o upravnih postopkih je ena od njihovih temeljnih dejavnosti, zato tudi ob peti obletnici delovanja pripravljajo sklop aktivnosti. S prvim seminarjem na sedežu zavoda v Radovljici začenjajo že prihodnji četrtek, ko bodo predstavili slovenski upravni sistem na splošno. Teden dni za tem bo sledil seminar o obveznosti delodajalcev na področju varnega in zdravega dela, v četrtek, 14. septembra, bodo pripravili delavnici na temo zdravja na delovnem mestu, sledili bosta še delavnica o ustanavljanju nevladne organizacije ter seminar o uveljavljanju pravic v upravnem postopku zadnji četrtek v septembru.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/8

petek

-1/6

sobota

0/9

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 19. januar 2018

Vsa življenja Toneta Mlakarja

IZLETI / Kranj, 20. januar 2018

Pohod Možjanca–Štefanja gora

DELAVNICE / Radovljica, 20. januar 2018

Začetni tečaj biodinamike

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 31. januar 2018

Fotografski natečaj

IZLETI / Kranj, 9. februar 2018

Pustovanje 2018

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!