Glavni direktor Marjan Pogačnik / Foto: Gorazd Kavčič

Letos zaposlili že dvesto delavcev

V Iskri Mehanizmi, ki bo letos dosegla rekordni obseg prodaje, so v devetih mesecih zaposlili že skoraj dvesto novih sodelavcev. Prilagodili so tudi plače, najnižja odslej znaša sedemsto devetdeset evrov.

V Iskri Mehanizmi namenijo v povprečju več kot dvesto tisoč evrov na leto za nagrade razvojnim projektom, optimizacijam in predlogom izboljšav vseh zaposlenih. Njihovi zaposleni med drugim letno realizirajo kar okoli dva tisoč koristnih izboljšav, ki so prav tako nagrajene.

Lipnica – Iskra Mehanizmi, razvojni dobavitelj za visoko zahtevne mehatronske rešitve v avtomobilski industriji, medicini in proizvodnji aparatov, postaja vse pomembnejši zaposlovalec ne samo v gorenjskem, temveč tudi v slovenskem prostoru. Podjetje iz Lipnice pri Kropi, ki je lani praznovalo šestdeset let delovanja, je namreč samo v zadnjih devetih mesecih dodatno zaposlilo skoraj dvesto sodelavcev, največ v proizvodnji, razvoju in tehničnih službah. V Sloveniji imajo tako že 680 zaposlenih, do konca leta pa naj bi ji imeli celo sedemsto, poleg tega je sto zaposlenih tudi v njihovem obratu v Bosni. Ob tem so letos tudi prilagodili plače, tako da v Iskri Mehanizmi od 1. avgusta naprej najnižja plača znaša 790 evrov, je poudaril glavni direktor in večinski lastnik Marjan Pogačnik.

»Zaposlovanje proizvodnih delavcev je bilo še posebno intenzivno v kamniškem obratu, kjer še vedno iščemo nove sodelavce za proizvodnjo. Skoraj stalno pa iščemo nove sodelavce na razvojno-tehničnem področju, tako za lokacijo Lipnica kot Kamnik. V proizvodnjo v Kamniku smo namreč uvedli še drugi izdelek na področju medicine in trenutno komaj uspemo zadostiti naročilom z delom v treh izmenah, zaradi večje intenzivnosti na projektih s področja kovinskih delov pa smo lani razširili tudi proizvodne površine z novo halo v Lipnici,« je pojasnil Pogačnik in dodal, da se v podjetju zadnja leta precej izboljšuje tudi izobrazbena struktura zaposlenih.

Novi programi in nova dela namreč zahtevajo vedno več znanja in usposobljenih sodelavcev, med katerimi imajo trenutno tudi devet doktorjev znanosti, enajst magistrov in več kot šestdeset inženirjev. Ker je znanje ključna razvojna komponenta podjetja, ki se že vrsto let kot eno redkih v Sloveniji ponaša z angleškim standardom Vlagatelji v ljudi (Investor in people), vedno več sredstev vlagajo tudi v izobraževanja in usposabljanja zaposlenih. »Število ur usposabljanj smo v zadnjih treh letih podvojili na 56 ur usposabljanj na zaposlenega, v povprečju pa za usposabljanje namenimo 334 evrov na zaposlenega letno.«

V Iskri Mehanizmi, ki je priznan razvojni dobavitelj koncernom, kot so Philips, Continental, Bosch Siemens, Mercedes, BMW ..., so v zadnjih dveh letih obseg prodaje povečali za desetino na lanskih 66 milijonov evrov in 4,2 milijona evrov dobička, pri čemer se je še nadalje izboljševala struktura programa. Tako se je lani pojavil delež t. i. medicinskih aparatov, znova se je povečal delež avtomobilske industrije, a počasneje kot v v preteklosti, po drugi strani pa je močno padel delež električnih aparatov. Delež avtomobilske industrije je zdaj že presegel delež električnih aparatov. Sprememba strukture programa je v zadnjih treh letih donosnost povečala za 35 odstotkov. Nadaljevanje rasti načrtujejo tudi letos, ko naj bi prodaja prvič v zgodovini podjetja presegla 70 milijonov evrov, kar potrjujejo tudi rezultati v prvem polletju, v katerem so že presegli štirideset milijonov evrov realizacije.

Lani so nadaljevali tudi z intenzivnim investicijskim ciklom, saj so investirali 3,5 milijona evrov, večinoma v razvojno–proizvodni proces, npr. v širitev proizvodnih površin z novo halo v Lipnici. Letošnja raven investicij bo vsaj podobna, če ne celo višja, saj se že zavzeto pripravljajo na širitev proizvodnih površin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 45 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/30

četrtek

17/18

petek

8/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Skupinska vadba

OBVESTILA / Primskovo, Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalski akciji

OBVESTILA / Duplje, 21. junij 2018

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 22. junij 2018

Žirokenrol

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 22. junij 2018

Kako so prali perilo pred pralnim strojem

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...