Glavni direktor Marjan Pogačnik / Foto: Gorazd Kavčič

Letos zaposlili že dvesto delavcev

V Iskri Mehanizmi, ki bo letos dosegla rekordni obseg prodaje, so v devetih mesecih zaposlili že skoraj dvesto novih sodelavcev. Prilagodili so tudi plače, najnižja odslej znaša sedemsto devetdeset evrov.

V Iskri Mehanizmi namenijo v povprečju več kot dvesto tisoč evrov na leto za nagrade razvojnim projektom, optimizacijam in predlogom izboljšav vseh zaposlenih. Njihovi zaposleni med drugim letno realizirajo kar okoli dva tisoč koristnih izboljšav, ki so prav tako nagrajene.

Lipnica – Iskra Mehanizmi, razvojni dobavitelj za visoko zahtevne mehatronske rešitve v avtomobilski industriji, medicini in proizvodnji aparatov, postaja vse pomembnejši zaposlovalec ne samo v gorenjskem, temveč tudi v slovenskem prostoru. Podjetje iz Lipnice pri Kropi, ki je lani praznovalo šestdeset let delovanja, je namreč samo v zadnjih devetih mesecih dodatno zaposlilo skoraj dvesto sodelavcev, največ v proizvodnji, razvoju in tehničnih službah. V Sloveniji imajo tako že 680 zaposlenih, do konca leta pa naj bi ji imeli celo sedemsto, poleg tega je sto zaposlenih tudi v njihovem obratu v Bosni. Ob tem so letos tudi prilagodili plače, tako da v Iskri Mehanizmi od 1. avgusta naprej najnižja plača znaša 790 evrov, je poudaril glavni direktor in večinski lastnik Marjan Pogačnik.

»Zaposlovanje proizvodnih delavcev je bilo še posebno intenzivno v kamniškem obratu, kjer še vedno iščemo nove sodelavce za proizvodnjo. Skoraj stalno pa iščemo nove sodelavce na razvojno-tehničnem področju, tako za lokacijo Lipnica kot Kamnik. V proizvodnjo v Kamniku smo namreč uvedli še drugi izdelek na področju medicine in trenutno komaj uspemo zadostiti naročilom z delom v treh izmenah, zaradi večje intenzivnosti na projektih s področja kovinskih delov pa smo lani razširili tudi proizvodne površine z novo halo v Lipnici,« je pojasnil Pogačnik in dodal, da se v podjetju zadnja leta precej izboljšuje tudi izobrazbena struktura zaposlenih.

Novi programi in nova dela namreč zahtevajo vedno več znanja in usposobljenih sodelavcev, med katerimi imajo trenutno tudi devet doktorjev znanosti, enajst magistrov in več kot šestdeset inženirjev. Ker je znanje ključna razvojna komponenta podjetja, ki se že vrsto let kot eno redkih v Sloveniji ponaša z angleškim standardom Vlagatelji v ljudi (Investor in people), vedno več sredstev vlagajo tudi v izobraževanja in usposabljanja zaposlenih. »Število ur usposabljanj smo v zadnjih treh letih podvojili na 56 ur usposabljanj na zaposlenega, v povprečju pa za usposabljanje namenimo 334 evrov na zaposlenega letno.«

V Iskri Mehanizmi, ki je priznan razvojni dobavitelj koncernom, kot so Philips, Continental, Bosch Siemens, Mercedes, BMW ..., so v zadnjih dveh letih obseg prodaje povečali za desetino na lanskih 66 milijonov evrov in 4,2 milijona evrov dobička, pri čemer se je še nadalje izboljševala struktura programa. Tako se je lani pojavil delež t. i. medicinskih aparatov, znova se je povečal delež avtomobilske industrije, a počasneje kot v v preteklosti, po drugi strani pa je močno padel delež električnih aparatov. Delež avtomobilske industrije je zdaj že presegel delež električnih aparatov. Sprememba strukture programa je v zadnjih treh letih donosnost povečala za 35 odstotkov. Nadaljevanje rasti načrtujejo tudi letos, ko naj bi prodaja prvič v zgodovini podjetja presegla 70 milijonov evrov, kar potrjujejo tudi rezultati v prvem polletju, v katerem so že presegli štirideset milijonov evrov realizacije.

Lani so nadaljevali tudi z intenzivnim investicijskim ciklom, saj so investirali 3,5 milijona evrov, večinoma v razvojno–proizvodni proces, npr. v širitev proizvodnih površin z novo halo v Lipnici. Letošnja raven investicij bo vsaj podobna, če ne celo višja, saj se že zavzeto pripravljajo na širitev proizvodnih površin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 71 %
veter: V, hitrost: 4 km/h

5/20

četrtek

3/21

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

RAZSTAVE / Cerklje, 21. september 2017

Razstava klekljanih in keramičnih izdelkov

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Visoko, Milje, 21. september 2017

Ob krajevnem prazniku KS Visoko - Milje

PRIREDITVE / Naklo, 21. september 2017

Slikarska razstava

OBVESTILA / Pristava, 21. september 2017

Dan odprtih vrat

IZLETI / Naklo, 21. september 2017

S kolesom pod Dobrčo

IZLETI / Kranj, 21. september 2017

Pohod na Kamniti lovec

PRIREDITVE / Visoko, Milje, 22. september 2017

Ob krajevnem prazniku KS Visoko - Milje

 

 
 

 

 
 
 

Smo med najbolj razvitimi v Sloveniji / 11:09, 21. september

Že, že! Toda ob cesti mimo letališča pa ni kolesarske steze, smo namreč v 21.stoletju, Cerklje pa bogata občina.
Upam, da Vam kapne, ko sedaj gradijo novo cesto, da kolesarska steza bo.

Delovanje okupatorja krepilo odpor / 23:04, 9. september

Zanima me, kaj se je zgodilo, da se je okupator tako kruto maščeval. Ti ubogi talci Franc iz Krnice, Jože iz Blejske Dobrave, Janez iz Nome...

Delovanje okupatorja krepilo odpor / 14:15, 8. september

Delovanje okupatorjev, streljanje talcev, deportacija, požiganja vasi...,, ima svoj vzrok tudi v taktiki partizanskega boja napada in umika...

Kolesarska steza kmalu dograjena / 14:58, 11. september

šenčur-kranj, zelo enostavna rešitev, nadvoz čez avtocesto na delu, kjer je bila prekinjena stara cesta proti šenčurju, katero še vedno upor...

Kolesarska steza kmalu dograjena / 23:46, 3. september

Kaj pa kolesarska steza Brnik - Šenčur - Kranj ?

Pliberški sejem je praznik / 11:56, 1. september

Res lepa prireditev, pohvalno za organizatorje. Sejma se z ženo udeleživa skoraj vsako leto.
Žal so v Kranju z 501 letno tradicijo ukinil...

Šola vedeževanja iz Ciganskih kart / 00:23, 31. avgust

A se lahko reče ciganskih, cigan? A ni to pri nas kaznivo? Vas bo mirovni inštitut prijavil....