Primer parkiranja ob jezeru, ki so ga zabeležili redarji / Foto: MIR Bled, Bohinj, Železniki

Samo julija dva tisoč kršitev

Redarji Medobčinskega redarstva in inšpektorata Bled, Bohinj, Železniki so julija obravnavali v Bohinju kar 1928 kršitev prometnih predpisov glede mirujočega prometa, lani so v vsem letu zabeležili 3055 kršitev.

Ribčev Laz – Po številnih težavah z mirujočim prometom in prometno preobremenitvijo Bohinja smo o kršitvah prometnih predpisov poizvedeli pri Medobčinskem redarstvu in inšpektoratu (MIR) Bled, Bohinj, Železniki, ki je zadolženo za nadzor mirujočega prometa v občini Bohinj. Kot je povedal vodja redarstva in inšpektorata Primož Lah, je bilo letošnje stanje resnično katastrofalno, tako so v obdobju od 1. julija dalje v Bohinju evidentirali kar 1928 kršitev, v istem obdobju lani pa 1257, medtem ko so lani v celem letu zabeležili 3055 kršitev. »Kršitev je dejansko še več, vendar jih zaradi omejenih kadrovskih možnosti redarstvo več ne zmore obravnavati. Najpogosteje se kršitve dogajajo ob koncih tedna, in sicer na področju mirujočega prometa. Tako je bilo samo ob koncu tedna 5. in 6. avgusta uvedenih kar 376 prekrškovnih postopkov,« je dejal Lah. Kazen za parkiranje brez plačila parkirnine sicer v Bohinju znaša šestdeset evrov, za druge kršitve pa osemdeset evrov. V sodelovanju s Turizmom Bohinj ponujajo tudi brezplačno parkirišče, ki pa je nekoliko bolj oddaljeno od jezera, preostala plačljiva parkirišča pa so opremljena z inteligentnim sistemom, kjer si obiskovalci lahko na spletu ogledajo, koliko prostih mest je še na voljo ter cene parkiranja, ki na najbolj ''elitnem'' parkirišču glede na bližino jezera, na Veglju, znaša 1,5 evra na uro.

Posebej domačine jezi to, da bi mirujoči promet v okolici Bohinjskega jezera, ki je v drugem varstvenem območju Triglavskega narodnega parka, morali nadzorovati tudi naravovarstveni nadzorniki parka, ki izrekajo bistveno strožje kazni od redarjev medobčinskega inšpektorata in redarstva, kar so v preteklosti že izkusili gobarji in pohodniki na Pokljuki. Zakon o Triglavskem narodnem parku za fizične osebe za parkiranje izven območij, predvidenih za parkiranje motornih vozil, predvideva kazen od sto do tisoč evrov, za odlaganje odpadkov v naravi pa od petsto do tri tisoč evrov, o višini kazni pa glede na težo kršitve odločajo nadzorniki. Občina Bohinj zato razmišlja, da bi v prihodnje svoje kazni za parkiranje izenačila s kaznimi Triglavskega narodnega parka.

Za pojasnila, ali opravljajo nadzor na območju Bohinjskega jezera in koliko kazni so izrekli v Bohinju in drugje v parku, smo se obrnili tudi na javni zavod Triglavski narodni park, a do zaključka redakcije niso odgovorili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

7/25

sreda

10/19

četrtek

10/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. april 2018

Iz Šenčurja v Šenčur v Italiji

PREDAVANJA / Strahinj, 25. april 2018

O vzgoji in negi gorenjskih nageljnov

OBVESTILA / Kranjska Gora, 25. april 2018

Peka kruha in izdelava masla

OBVESTILA / Kranj, 25. april 2018

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...