V občini Medvode bo na novo zgrajeno kanalizacijsko omrežje v dolžini 22 kilometrov (tudi na območju Pirnič, na sliki), v občini Vodice pa dobrih devet kilometrov. / Foto: Peter Košenina

Največji okoljski projekt za Slovenijo

Evropska komisija je odobrila financiranje velikega kohezijskega projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, ki vključuje tudi nadgradnjo sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice. Skupna vrednost investicije je brez upoštevanja davka ocenjena na več kot sto enajst milijonov evrov.

Ljubljana – Veliki kohezijski projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja je trenutno največji tovrstni projekt pri nas, postopki za pridobitev pa so trajali več let. Pomemben je tudi za dve gorenjski občini: Medvode in Vodice.

Gre za projekt, ki ga sestavljajo trije deli: nadgradnja sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnja povezovalnega kanala C0 v mestni občini Ljubljana, izgradnja III. faze Centralne čistilne naprave Ljubljana in dograditev kanalizacije v aglomeracijah v mestni občini Ljubljana. Skupna vrednost investicije je ocenjena na več kot 111 milijonov evrov (brez DDV), od tega bo nekaj več kot 69 milijonov evrov prispevala Evropska unija iz kohezijskega sklada, okrog 11 milijonov evrov državni proračun, drugo pa lokalne skupnosti.

Gre za aglomeracijo z več kot 250 tisoč prebivalci. V občini Medvode je načrtovana gradnja kanalizacije v aglomeracijah Medvode in Spodnje Pirniče, in sicer na območju Vikrč, Spodnjih Pirnič, Zgornjih Pirnič, Verju, ter dograditev kanalizacijskega sistema v naseljih Preska, Medvode (Čarmanova ulica), Ladja, Goričane in Vaše. Skupna dolžina načrtovanega kanalizacijskega omrežja v občini Medvode je 22 kilometrov.

V občini Vodice je načrtovana gradnja povezovalnega kanala od naselja Vodice do obstoječega kanalizacijskega sistema v Ljubljani (Zgornje Gameljne) in treh povezovalnih kanalov do naselij Bukovica in Utik (aglomeracija Bukovica pri Vodicah). Skupna dolžina načrtovane kanalizacije v občini Vodice je 9,1 kilometra. Na novo bo na javno kanalizacijo priključenih okrog 3600 prebivalcev v občini Medvode in 1100 prebivalcev v občini Vodice. Vrednost del za nadgradnjo sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnjo povezovalnega kanala C0 v mestni občini Ljubljana je 27.980.451 evra (brez DDV). V postopku javnega naročanja je bilo v letu 2013 za izvajalca teh del izbrano podjetje Javna razsvetljava. Gradnja bo potekala v skladu z razpisno dokumentacijo do konca leta 2019.

Projekt so predstavili včeraj, prisotni pa so bili tudi Alenka Smerkolj, ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor, ter vsi trije župani občin, v katerih bo projekt potekal. Sogovornikom se je pridružil tudi dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS. Da gre za izjemno velik projekt tudi za občini Medvode in Vodice, sta potrdila župana. »Za Medvode to pomeni veliko dodano vrednost. Poleg navezovalnega kanala na ljubljansko čistilno napravo C0 bomo pridobili tudi 22 kilometrov kanalizacijskih vodov, odprli več kot osemdeset cest, zgradili dve črpališči in opustili danes preobremenjeno čistilno napravo v Pirničah. Verjamem, da nam bo skupaj uspelo in da bomo dokazali, da je v Sloveniji možno povezovanje tako na horizontalni ravni med občinami kot na vertikalni ravni od evropske unije preko države vse do naših prebivalcev. V Medvodah bodo občani ob koncu projekta dobili čistejše okolje in večjo bivanjsko kvaliteto,« je povedal župan Medvod Nejc Smole. Župan Vodic Aco Franc Šuštar pa je dodal: »Vseskozi smo z ekipo verjeli v ta projekt in danes tukaj stojimo ponosni, da je uspel, za kar gre zahvala številnim, ki so delali na njem. Vodice bodo pridobile dobrih devet kilometrov nove kanalizacije na 13 kilometrov že obstoječe. Uredili bomo vse stranske kanale s preostalo infrastrukturo in razvoj Vodic se po dolgem času premika v pravo smer. Ta projekt ni pomemben samo kot okoljski projekt, pomemben je tudi na drugih področjih. Verjamem, da nam bodo ljudje in narava hvaležni.«

Kot so vsi poudarili, je to prva zmaga, sedaj pa jih čaka veliko dela na terenu, tudi pri informiranju občanov, ki bodo na koncu morali k investiciji primaknili svoj del s plačilom komunalnega prispevka, v času gradnje pa bo ohromljen tudi promet, zato v vseh treh občinah upajo na razumevanje občanov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/11

sreda

-3/9

četrtek

5/9

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

OBVESTILA / Žiri, 23. januar 2018

Krvodajalska akcija

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...