V Tavčarjevem dvorcu ta čas obnavljajo tako imenovano sobo za posle.

V znamenju Tavčarjeve povesti

Na Visokem bodo zadnji konec tedna v avgustu z več dogodki zaznamovali stoto obletnico izida povesti Cvetje v jeseni. Nadaljujejo tudi z restavratorskimi deli v Tavčarjevem dvorcu, ki je v postopku razglasitve za kulturni spomenik državnega pomena.

Visoko – Letos mineva sto let, odkar je Tavčarjeva povest Cvetje v jeseni v nadaljevanjih začela izhajati v podlistku Ljubljanskega zvona. Ob tej priložnosti Občina Gorenja vas - Poljane in Loški muzej od 25. do 27. avgusta na Visokem pripravljata serijo dogodkov, s katerimi bodo zaznamovali to obletnico. Med drugim bodo odprli dopolnjene zbirke s knjižnico v Tavčarjevem dvorcu, znova pa bo zaživelo tudi teniško igrišče na travi, ki so ga uredili po vzoru nekdanjega Tavčarjevega igrišča, ki je bilo prvo tovrstno na slovenskih tleh.

V sklopu praznovanja stote obletnice bodo v Kulturnem društvu dr. Ivan Tavčar Poljane predstavili tudi povest Cvetje v jeseni v poljanskem narečju, vrhunec dogodkov pa bo predstavljala ena zadnjih izvedb muzikala Cvetje v jeseni. Izvršnega producenta Gorazda Slaka veseli, da bodo lahko nastopili v avtentičnem okolju, kjer se dogaja zgodba Janeza in Mete, ki so se jo po njegovih besedah trudili v čim bolj izvirni obliki prenesti v muzikal. Odprtje teniškega igrišča na travi v soboto dopoldne bodo pospremili s celodnevnim teniškim turnirjem dvojic v belem z lesenimi loparji, s čimer bodo zaznamovali tudi 120-letnico Tavčarjevega teniškega igrišča in 30-letnico Teniškega kluba Gorenja vas. »Na turnirju pričakujemo 37 udeležencev, od tega 12 žensk,« je pojasnil predsednik gorenjevaškega teniškega kluba Izidor Selak in dodal, da bodo dame nastopile v dolgih belih oblekah, gospodje pa v dolgih belih hlačah, obvezen kos garderobe pri moških je tudi metuljček. V nedeljo bo sledilo še odprtje pohodne poti Cvetje v jeseni. Pri tem so sledili opisom poti, po kateri sta na Blegoš hodila Janez in Meta iz Cvetja v jeseni, je razložil vodja županove projektne skupine za ureditev poti Tone Debeljak. Oznake poti so povzeli po opisanih cveticah v povesti, to so močvirske samoperke oziroma ljudsko Kristusove srajčke. Na odprtju poti bodo člani KD dr. Ivan Tavčar Poljane na šestih lokacijah odigrali tudi prizore iz povesti v poljanskem narečju. Prav na Tavčarjev rojstni dan, 28. avgusta, pa bodo po besedah župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža v kapelico ob dvorcu ponovno postavili doprsni kip Ivana Tavčarja, s čimer bodo nadomestili kip, ki so ga pred leti ukradli. Kip je delo akademskega kiparja Metoda Frlica.

Ob tem v Tavčarjevem dvorcu nadaljujejo z restavratorskimi deli. Po besedah Milana Čadeža je občina v zadnjih petih letih v urejanje dvorca in odkup lastniških deležev od preostalih treh občin na Škofjeloškem vložila že več kot tristo tisoč evrov, letos pa dela prvič izvaja državni restavratorski center. »Pomen dvorca Visoko, ki je v postopku za razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena, so torej prepoznale tudi najvišje državne ustanove s področja kulturne dediščine in se pozitivno odzvale na pobudo občine za sodelovanje,« je zadovoljen župan. Ta čas tako obnavljajo že peti prostor v Tavčarjevem dvorcu, in sicer tako imenovano sobo za posle, ki bo skupaj s črno kuhinjo namenjena gostinski dejavnosti. V dvorcu so v sodelovanju z Loškim muzejem uredili več stalnih muzejskih zbirk, ki prikazujejo dediščino Ivana in Franje Tavčar ter Kalanovega rodu pa tudi stavbno dediščino. Posebno privlačna je po županovih besedah razstava o meščanski črni kuhinji s še delujočim kuriščem, ki je med prvimi v svojem času že imelo vgrajeno kuhinjsko napo. Razstave bodo ob stoletnici Tavčarjeve povesti Cvetje v jeseni še dopolnili in obogatili tudi s Tavčarjevo knjižnico, pri čemer bo po besedah Biljane Ristič iz Loškega muzeja poseben poudarek prav na omenjeni povesti. Kot je še pojasnila, v muzeju sicer hranijo celotno Tavčarjevo knjižnico z Visokega, v kateri je več kot šeststo del z različno vsebino – od znanstvenih študij do leposlovja, med njimi pa je mogoče najti tudi knjigo o nogometu in kuharske knjige, ki so jih uporabljali pri kuhanju na dvorcu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/19

petek

6/19

sobota

7/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Selca, 19. oktober 2018

O ukanah komunističnega nacionalizma

PRIREDITVE / Predoslje, 19. oktober 2018

Srečanje literatov upokojencev

PRIREDITVE / Jesenice, 19. oktober 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Selca, 19. oktober 2018

O ukanah komunističnega nacionalizma

GLASBA / Kranj, 19. oktober 2018

Vem, da bo zopet pomlad

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 19. oktober 2018

Razočarana gospodinja pri sexologu

OBVESTILA / Predoslje, 19. oktober 2018

Srečanje literatov upokojencev

GLASBA / Kranj, 19. oktober 2018

Vem, da bo zopet pomlad

 

 
 

 

 
 
 

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...