V Tavčarjevem dvorcu ta čas obnavljajo tako imenovano sobo za posle.

V znamenju Tavčarjeve povesti

Na Visokem bodo zadnji konec tedna v avgustu z več dogodki zaznamovali stoto obletnico izida povesti Cvetje v jeseni. Nadaljujejo tudi z restavratorskimi deli v Tavčarjevem dvorcu, ki je v postopku razglasitve za kulturni spomenik državnega pomena.

Visoko – Letos mineva sto let, odkar je Tavčarjeva povest Cvetje v jeseni v nadaljevanjih začela izhajati v podlistku Ljubljanskega zvona. Ob tej priložnosti Občina Gorenja vas - Poljane in Loški muzej od 25. do 27. avgusta na Visokem pripravljata serijo dogodkov, s katerimi bodo zaznamovali to obletnico. Med drugim bodo odprli dopolnjene zbirke s knjižnico v Tavčarjevem dvorcu, znova pa bo zaživelo tudi teniško igrišče na travi, ki so ga uredili po vzoru nekdanjega Tavčarjevega igrišča, ki je bilo prvo tovrstno na slovenskih tleh.

V sklopu praznovanja stote obletnice bodo v Kulturnem društvu dr. Ivan Tavčar Poljane predstavili tudi povest Cvetje v jeseni v poljanskem narečju, vrhunec dogodkov pa bo predstavljala ena zadnjih izvedb muzikala Cvetje v jeseni. Izvršnega producenta Gorazda Slaka veseli, da bodo lahko nastopili v avtentičnem okolju, kjer se dogaja zgodba Janeza in Mete, ki so se jo po njegovih besedah trudili v čim bolj izvirni obliki prenesti v muzikal. Odprtje teniškega igrišča na travi v soboto dopoldne bodo pospremili s celodnevnim teniškim turnirjem dvojic v belem z lesenimi loparji, s čimer bodo zaznamovali tudi 120-letnico Tavčarjevega teniškega igrišča in 30-letnico Teniškega kluba Gorenja vas. »Na turnirju pričakujemo 37 udeležencev, od tega 12 žensk,« je pojasnil predsednik gorenjevaškega teniškega kluba Izidor Selak in dodal, da bodo dame nastopile v dolgih belih oblekah, gospodje pa v dolgih belih hlačah, obvezen kos garderobe pri moških je tudi metuljček. V nedeljo bo sledilo še odprtje pohodne poti Cvetje v jeseni. Pri tem so sledili opisom poti, po kateri sta na Blegoš hodila Janez in Meta iz Cvetja v jeseni, je razložil vodja županove projektne skupine za ureditev poti Tone Debeljak. Oznake poti so povzeli po opisanih cveticah v povesti, to so močvirske samoperke oziroma ljudsko Kristusove srajčke. Na odprtju poti bodo člani KD dr. Ivan Tavčar Poljane na šestih lokacijah odigrali tudi prizore iz povesti v poljanskem narečju. Prav na Tavčarjev rojstni dan, 28. avgusta, pa bodo po besedah župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža v kapelico ob dvorcu ponovno postavili doprsni kip Ivana Tavčarja, s čimer bodo nadomestili kip, ki so ga pred leti ukradli. Kip je delo akademskega kiparja Metoda Frlica.

Ob tem v Tavčarjevem dvorcu nadaljujejo z restavratorskimi deli. Po besedah Milana Čadeža je občina v zadnjih petih letih v urejanje dvorca in odkup lastniških deležev od preostalih treh občin na Škofjeloškem vložila že več kot tristo tisoč evrov, letos pa dela prvič izvaja državni restavratorski center. »Pomen dvorca Visoko, ki je v postopku za razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena, so torej prepoznale tudi najvišje državne ustanove s področja kulturne dediščine in se pozitivno odzvale na pobudo občine za sodelovanje,« je zadovoljen župan. Ta čas tako obnavljajo že peti prostor v Tavčarjevem dvorcu, in sicer tako imenovano sobo za posle, ki bo skupaj s črno kuhinjo namenjena gostinski dejavnosti. V dvorcu so v sodelovanju z Loškim muzejem uredili več stalnih muzejskih zbirk, ki prikazujejo dediščino Ivana in Franje Tavčar ter Kalanovega rodu pa tudi stavbno dediščino. Posebno privlačna je po županovih besedah razstava o meščanski črni kuhinji s še delujočim kuriščem, ki je med prvimi v svojem času že imelo vgrajeno kuhinjsko napo. Razstave bodo ob stoletnici Tavčarjeve povesti Cvetje v jeseni še dopolnili in obogatili tudi s Tavčarjevo knjižnico, pri čemer bo po besedah Biljane Ristič iz Loškega muzeja poseben poudarek prav na omenjeni povesti. Kot je še pojasnila, v muzeju sicer hranijo celotno Tavčarjevo knjižnico z Visokega, v kateri je več kot šeststo del z različno vsebino – od znanstvenih študij do leposlovja, med njimi pa je mogoče najti tudi knjigo o nogometu in kuharske knjige, ki so jih uporabljali pri kuhanju na dvorcu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

14/30

sobota

14/30

nedelja

15/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

PRIREDITVE / Tržič, 18. avgust 2018

16. EU ples brez meja

PREDAVANJA / Kranj, 18. avgust 2018

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Preddvor, 18. avgust 2018

Družinski pohod na Košuto

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.