Robi Kaštrun in Tihomir Milič Rebolj sta kuhala žgance in »masunjek«. / Foto: Tina Dokl

Ovčarski bal na Jezerskem

Drugo nedeljo v avgustu je vsako leto na Jezerskem ob Planšarskem jezeru prireditev Ovčarski bal, na kateri prikažejo prigon ovc s planin v dolino, poskrbijo pa tudi za tradicionalno hrano in glasbeno popestritev. Letošnji Bal je bil že devetinpetdeseti po vrsti.

Jezersko – Ovčarski bal že tradicionalno organizira Gostišče ob Planšarskem jezeru v sodelovanju s turističnim društvom, kulturno-umetniškim društvom, društvom rejcev ovc ter z gasilskim društvom. »Letos se program v primerjavi s prejšnjimi leti ni dosti spreminjal. Pazimo pa, da so stojnice čim bolj slovenske z domačimi izdelki,« je povedal Aleš Petek iz Gostišča ob Planšarskem jezeru in dodal, da se zavedajo, da je naslednje leto okrogla obletnica, na katero se že pripravljajo. Osrednji del Ovčarskega bala so bili prigon ovc s planin, etnološka igra, s katero so prikazali stare običaje življenja na planini, ter še prikaz predelave volne na star način – od striženja, predenja in »cvirnanja« do pletenja nogavic. Boštjan Tepina, ki je v igri igral lovca, je povedal: »Prikažemo prigon ovc in prihod pastirjev s planine ter pogovor med gospodarjem kmetije in pastirji, vmes povemo kakšno zgodbo s planine, kaj smo tam doživeli, kakšne živali smo srečali. Najbolj aktualna zgodba je tista o srečanju z medvedom.« Letos so s planin prignali okoli dvajset ovc, ki jih je posodila kmetija Kovk.

Prireditelji so z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalen način na odprtem ognjišču, poskrbeli, da obiskovalci niso bili lačni. Kuhali so jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. »Kuhava žgane koroške ajdove žgance, v drugem loncu pa »masunjek«, ki ga je težko narediti. Zavre se smetana, ki jo solimo, pustimo, da malo vre, dodamo ajdovo moko in potem kuhamo in mešamo, da odstopi od roba posode, spusti maščobe,« sta o pripravi »masunjeka« povedala kuharja Robi Kaštrun in Tihomir Milič Rebolj, domačina z Jezerskega. Prazničnost dogodka so ponazorili s sveže ocvrtimi flancati. Sabina Karničar, ki je s svojo ekipo skrbela, da so bili flancati ves čas sveže pripravljeni, je povedala, da so si obiskovalci lahko ogledali, kako poteka priprava pristnih domačih flancatov.

Obiskovalci so prišli iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine. Nekateri so prišli na Ovčarski bal prvič, spet drugi so tu že stalni gosti. Šestčlanska družina Nose iz Ljubljane se je prireditve udeležila prvič. »Prišli smo zato, ker moramo nekaj početi med počitnicami in ker nas zanimajo kmečki običaji. Poskusili bomo tudi njihovo tradicionalno hrano,« je povedal oče Milan Nose. Darko Bohinec iz Rogaške Slatine se je dogodka udeležil že večkrat. Letos je na dopustu na Gorenjskem in je obisk prireditve združil s svojim počitnikovanjem. »Všeč mi je vzdušje, glasba, tudi ovce, zlasti prikaz striženja,« je povedal in dodal, da je »masunjek« že jedel in ga bo mogoče letos spet poskusil.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/0

sreda

-2/4

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.

Uradno odprli obvoznico / 14:58, 16. december

Od odcepa proti železniški postaji pri Mraku proti Gorjam in Pokljuki je skozi Rečico kar nekaj mest, da o podvozu pod železniško progo niti...