Robi Kaštrun in Tihomir Milič Rebolj sta kuhala žgance in »masunjek«. / Foto: Tina Dokl

Ovčarski bal na Jezerskem

Drugo nedeljo v avgustu je vsako leto na Jezerskem ob Planšarskem jezeru prireditev Ovčarski bal, na kateri prikažejo prigon ovc s planin v dolino, poskrbijo pa tudi za tradicionalno hrano in glasbeno popestritev. Letošnji Bal je bil že devetinpetdeseti po vrsti.

Jezersko – Ovčarski bal že tradicionalno organizira Gostišče ob Planšarskem jezeru v sodelovanju s turističnim društvom, kulturno-umetniškim društvom, društvom rejcev ovc ter z gasilskim društvom. »Letos se program v primerjavi s prejšnjimi leti ni dosti spreminjal. Pazimo pa, da so stojnice čim bolj slovenske z domačimi izdelki,« je povedal Aleš Petek iz Gostišča ob Planšarskem jezeru in dodal, da se zavedajo, da je naslednje leto okrogla obletnica, na katero se že pripravljajo. Osrednji del Ovčarskega bala so bili prigon ovc s planin, etnološka igra, s katero so prikazali stare običaje življenja na planini, ter še prikaz predelave volne na star način – od striženja, predenja in »cvirnanja« do pletenja nogavic. Boštjan Tepina, ki je v igri igral lovca, je povedal: »Prikažemo prigon ovc in prihod pastirjev s planine ter pogovor med gospodarjem kmetije in pastirji, vmes povemo kakšno zgodbo s planine, kaj smo tam doživeli, kakšne živali smo srečali. Najbolj aktualna zgodba je tista o srečanju z medvedom.« Letos so s planin prignali okoli dvajset ovc, ki jih je posodila kmetija Kovk.

Prireditelji so z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalen način na odprtem ognjišču, poskrbeli, da obiskovalci niso bili lačni. Kuhali so jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. »Kuhava žgane koroške ajdove žgance, v drugem loncu pa »masunjek«, ki ga je težko narediti. Zavre se smetana, ki jo solimo, pustimo, da malo vre, dodamo ajdovo moko in potem kuhamo in mešamo, da odstopi od roba posode, spusti maščobe,« sta o pripravi »masunjeka« povedala kuharja Robi Kaštrun in Tihomir Milič Rebolj, domačina z Jezerskega. Prazničnost dogodka so ponazorili s sveže ocvrtimi flancati. Sabina Karničar, ki je s svojo ekipo skrbela, da so bili flancati ves čas sveže pripravljeni, je povedala, da so si obiskovalci lahko ogledali, kako poteka priprava pristnih domačih flancatov.

Obiskovalci so prišli iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine. Nekateri so prišli na Ovčarski bal prvič, spet drugi so tu že stalni gosti. Šestčlanska družina Nose iz Ljubljane se je prireditve udeležila prvič. »Prišli smo zato, ker moramo nekaj početi med počitnicami in ker nas zanimajo kmečki običaji. Poskusili bomo tudi njihovo tradicionalno hrano,« je povedal oče Milan Nose. Darko Bohinec iz Rogaške Slatine se je dogodka udeležil že večkrat. Letos je na dopustu na Gorenjskem in je obisk prireditve združil s svojim počitnikovanjem. »Všeč mi je vzdušje, glasba, tudi ovce, zlasti prikaz striženja,« je povedal in dodal, da je »masunjek« že jedel in ga bo mogoče letos spet poskusil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/19

sobota

10/20

nedelja

12/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenja vas, 23. junij 2018

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

Žirovska noč

PRIREDITVE / Žiri, 23. junij 2018

17. Žirovski kolesarski krog

PRIREDITVE / Lom pod Storžičem, 23. junij 2018

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Tržič, 23. junij 2018

Gozdna igralnica pri Domu pod Storžičem

OBVESTILA / Kranj, 23. junij 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Preddvor, 23. junij 2018

Pohod do izvira Bistrice in vzorčenje vode

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...