Robi Kaštrun in Tihomir Milič Rebolj sta kuhala žgance in »masunjek«. / Foto: Tina Dokl

Ovčarski bal na Jezerskem

Drugo nedeljo v avgustu je vsako leto na Jezerskem ob Planšarskem jezeru prireditev Ovčarski bal, na kateri prikažejo prigon ovc s planin v dolino, poskrbijo pa tudi za tradicionalno hrano in glasbeno popestritev. Letošnji Bal je bil že devetinpetdeseti po vrsti.

Jezersko – Ovčarski bal že tradicionalno organizira Gostišče ob Planšarskem jezeru v sodelovanju s turističnim društvom, kulturno-umetniškim društvom, društvom rejcev ovc ter z gasilskim društvom. »Letos se program v primerjavi s prejšnjimi leti ni dosti spreminjal. Pazimo pa, da so stojnice čim bolj slovenske z domačimi izdelki,« je povedal Aleš Petek iz Gostišča ob Planšarskem jezeru in dodal, da se zavedajo, da je naslednje leto okrogla obletnica, na katero se že pripravljajo. Osrednji del Ovčarskega bala so bili prigon ovc s planin, etnološka igra, s katero so prikazali stare običaje življenja na planini, ter še prikaz predelave volne na star način – od striženja, predenja in »cvirnanja« do pletenja nogavic. Boštjan Tepina, ki je v igri igral lovca, je povedal: »Prikažemo prigon ovc in prihod pastirjev s planine ter pogovor med gospodarjem kmetije in pastirji, vmes povemo kakšno zgodbo s planine, kaj smo tam doživeli, kakšne živali smo srečali. Najbolj aktualna zgodba je tista o srečanju z medvedom.« Letos so s planin prignali okoli dvajset ovc, ki jih je posodila kmetija Kovk.

Prireditelji so z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalen način na odprtem ognjišču, poskrbeli, da obiskovalci niso bili lačni. Kuhali so jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. »Kuhava žgane koroške ajdove žgance, v drugem loncu pa »masunjek«, ki ga je težko narediti. Zavre se smetana, ki jo solimo, pustimo, da malo vre, dodamo ajdovo moko in potem kuhamo in mešamo, da odstopi od roba posode, spusti maščobe,« sta o pripravi »masunjeka« povedala kuharja Robi Kaštrun in Tihomir Milič Rebolj, domačina z Jezerskega. Prazničnost dogodka so ponazorili s sveže ocvrtimi flancati. Sabina Karničar, ki je s svojo ekipo skrbela, da so bili flancati ves čas sveže pripravljeni, je povedala, da so si obiskovalci lahko ogledali, kako poteka priprava pristnih domačih flancatov.

Obiskovalci so prišli iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine. Nekateri so prišli na Ovčarski bal prvič, spet drugi so tu že stalni gosti. Šestčlanska družina Nose iz Ljubljane se je prireditve udeležila prvič. »Prišli smo zato, ker moramo nekaj početi med počitnicami in ker nas zanimajo kmečki običaji. Poskusili bomo tudi njihovo tradicionalno hrano,« je povedal oče Milan Nose. Darko Bohinec iz Rogaške Slatine se je dogodka udeležil že večkrat. Letos je na dopustu na Gorenjskem in je obisk prireditve združil s svojim počitnikovanjem. »Všeč mi je vzdušje, glasba, tudi ovce, zlasti prikaz striženja,« je povedal in dodal, da je »masunjek« že jedel in ga bo mogoče letos spet poskusil.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/2

ponedeljek

-3/7

torek

-1/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Radovljiška knjižnica obvešča

OBVESTILA / Radovljica, 19. marec 2018

Srečanje ljudi s težavami s ščitnico

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. marec 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kranj, 19. marec 2018

O odnosu z osebo s težavami v duševnem zdravju

SEJMI / Jesenice, 19. marec 2018

Jožefov sejem

PRIREDITVE / Mengeš, 20. marec 2018

Kos

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 20. marec 2018

Slovenski gozdovi kot neprecenljiva naravna dediščina

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...