S prenovo Glavnega trga središče mesta ne bo dobilo le nove komunalne infrastrukture, ampak bo tudi bolj prijazno prebivalcem.

Novi robniki in manj parkirišč

V središču Kamnika že vse poletje poteka celovita prenova Glavnega trga, ki sproža tudi številna vprašanja Kamničanov. Na občini pojasnjujejo, da sledijo zahtevam Zavoda za varstvo kulturne dediščine in sodobnim smernicam prometne ureditve.

Kamnik – Zahtevna in temeljita prenova Glavnega trga, ki je to poletje skorajda povsem ohromila dogajanje v središču mesta, se preveša v sklepno fazo. Komunalna infrastruktura je zamenjana, cestišče je v grobem asfaltirano, sledi še ureditev pločnikov in drugih površin za pešce in kolesarje.

Potem ko so se na občini sprva soočali s klici nekaterih nezadovoljnih občanov in najemnikov ter lastnikov poslovnih prostorov, katerih dostop je zaradi gradnje otežen, zdaj dobivajo vprašanja v zvezi z novo ureditvijo. »Prenove smo se lotili premišljeno in ob upoštevanju zakonodaje, predvsem pa smernic in zahtev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter mnenj projektivnega biroja Štajn arhitekti. Oblikovanje Glavnega trga sledi ideji, da ta prostor ponovno postane trg, in ne zgolj ulica. Ker trenutno zaradi potreb stanovalcev prometa ni mogoče povsem umakniti iz mestnega središča, je cesta prek trga nujna. Da pa bi bila ta čim manj opazna in izrazita, so bili izbrani robniki, ki bodo kar se da podobni ploščam na površinah za pešce. Na ta način bo vidnost robnika minimalna, še posebno če upoštevamo doseženo svetlo sivo barvo asfalta čez nekaj let. Prav tako bo celotna ureditev izvedena na način, da nekoč, ko bo to prometni režim celotnega mesta dovoljeval, asfaltirano cestišče umaknemo in ga nadomestimo s kamnitim tlakom, namenjenim pešcem in kolesarjem. Robniki so v taki obliki izbrani tudi zaradi tega, ker je Glavni trg eno izmed glavnih prizorišč mestnega življenja, tako da površina nima zgolj estetske, temveč tudi uporabno funkcijo,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da bodo nove površine bolj prijazne tudi gibalno oviranim.

Prejšnje granitne robnike so odstranili in deponirali pri Komunalnem podjetju Kamnik, kjer jih bodo očistili in pripravili na vgradnjo v prihajajočih projektih prenove mestnega središča.

Po obnovi bo v središču mesta tudi nekoliko manj parkirišč, saj jih po novem ne bo več pred TIC-em. S tovrstnimi ukrepi pločevino umikajo prostoru za dogodke, umetnost, igro in vsakodnevno življenje prebivalcev mesta – cilj občinske uprave namreč je, da bo Glavni trg namenjen prebivalcem mesta, in ne parkiranim avtomobilom obiskovalcev. Parkirišč za slednje je v neposredni bližini Glavnega trga dovolj.

Rok za dokončanje del je konec avgusta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -8°

pretežno jasno
vlažnost: 65 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-8/-3

nedelja

-15/-4

ponedeljek

-10/-3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. februar 2018

Stara gora iz Šenčurja pri Čedadu

GLEDALIŠČE / Tržič, Lom, 25. februar 2018

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Jesenice, 25. februar 2018

Svete maše na Stari Savi

GLEDALIŠČE / Stražišče pri Kranju, 25. februar 2018

Županova Micka

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 26. februar 2018

Razstava slik radovljiških upokojencev

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Prva je Slovenija / 08:49, 23. februar

Dosmrtni predsednik in obljube, obljube, obljube, le kdo vam bo še verjel??

Umrli, ker so imeli radi domovino / 17:04, 22. februar

da se ve za prave vzroke »njihove krivde«, g. Franc Pintar?? Le kaj to pomeni? Glede na to, da zagovarjate kvizlinge in domobrančke ter glavnega krivca tedanjega časa RKC?

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...