S prenovo Glavnega trga središče mesta ne bo dobilo le nove komunalne infrastrukture, ampak bo tudi bolj prijazno prebivalcem.

Novi robniki in manj parkirišč

V središču Kamnika že vse poletje poteka celovita prenova Glavnega trga, ki sproža tudi številna vprašanja Kamničanov. Na občini pojasnjujejo, da sledijo zahtevam Zavoda za varstvo kulturne dediščine in sodobnim smernicam prometne ureditve.

Kamnik – Zahtevna in temeljita prenova Glavnega trga, ki je to poletje skorajda povsem ohromila dogajanje v središču mesta, se preveša v sklepno fazo. Komunalna infrastruktura je zamenjana, cestišče je v grobem asfaltirano, sledi še ureditev pločnikov in drugih površin za pešce in kolesarje.

Potem ko so se na občini sprva soočali s klici nekaterih nezadovoljnih občanov in najemnikov ter lastnikov poslovnih prostorov, katerih dostop je zaradi gradnje otežen, zdaj dobivajo vprašanja v zvezi z novo ureditvijo. »Prenove smo se lotili premišljeno in ob upoštevanju zakonodaje, predvsem pa smernic in zahtev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter mnenj projektivnega biroja Štajn arhitekti. Oblikovanje Glavnega trga sledi ideji, da ta prostor ponovno postane trg, in ne zgolj ulica. Ker trenutno zaradi potreb stanovalcev prometa ni mogoče povsem umakniti iz mestnega središča, je cesta prek trga nujna. Da pa bi bila ta čim manj opazna in izrazita, so bili izbrani robniki, ki bodo kar se da podobni ploščam na površinah za pešce. Na ta način bo vidnost robnika minimalna, še posebno če upoštevamo doseženo svetlo sivo barvo asfalta čez nekaj let. Prav tako bo celotna ureditev izvedena na način, da nekoč, ko bo to prometni režim celotnega mesta dovoljeval, asfaltirano cestišče umaknemo in ga nadomestimo s kamnitim tlakom, namenjenim pešcem in kolesarjem. Robniki so v taki obliki izbrani tudi zaradi tega, ker je Glavni trg eno izmed glavnih prizorišč mestnega življenja, tako da površina nima zgolj estetske, temveč tudi uporabno funkcijo,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da bodo nove površine bolj prijazne tudi gibalno oviranim.

Prejšnje granitne robnike so odstranili in deponirali pri Komunalnem podjetju Kamnik, kjer jih bodo očistili in pripravili na vgradnjo v prihajajočih projektih prenove mestnega središča.

Po obnovi bo v središču mesta tudi nekoliko manj parkirišč, saj jih po novem ne bo več pred TIC-em. S tovrstnimi ukrepi pločevino umikajo prostoru za dogodke, umetnost, igro in vsakodnevno življenje prebivalcev mesta – cilj občinske uprave namreč je, da bo Glavni trg namenjen prebivalcem mesta, in ne parkiranim avtomobilom obiskovalcev. Parkirišč za slednje je v neposredni bližini Glavnega trga dovolj.

Rok za dokončanje del je konec avgusta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

4/2

sreda

2/7

četrtek

4/8

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Preddvor, 13. december 2017

Za otroke

RAZSTAVE / Tržič, 13. december 2017

Steklo

RAZSTAVE / Mengeš, 13. december 2017

Intima

GLEDALIŠČE / Kranj, 13. december 2017

Vreča

PRIREDITVE / Medvode, 13. december 2017

Kos

OBVESTILA / Kranjska Gora, 13. december 2017

Delavnice v Liznjekovi domačiji

PRIREDITVE / Kranj, 13. december 2017

Ogled Centra sonaravne gradnje Gnezdo

 

 
 

 

 
 
 

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?

Levica: dvignimo plače / 23:47, 1. december

Če hočeš povečati plače, moraš več ustvariti. Ti iz Levice v življenju še niso nič delali. Lahko je deliti denar, ki so ga zaslužili drugi.