S prenovo Glavnega trga središče mesta ne bo dobilo le nove komunalne infrastrukture, ampak bo tudi bolj prijazno prebivalcem.

Novi robniki in manj parkirišč

V središču Kamnika že vse poletje poteka celovita prenova Glavnega trga, ki sproža tudi številna vprašanja Kamničanov. Na občini pojasnjujejo, da sledijo zahtevam Zavoda za varstvo kulturne dediščine in sodobnim smernicam prometne ureditve.

Kamnik – Zahtevna in temeljita prenova Glavnega trga, ki je to poletje skorajda povsem ohromila dogajanje v središču mesta, se preveša v sklepno fazo. Komunalna infrastruktura je zamenjana, cestišče je v grobem asfaltirano, sledi še ureditev pločnikov in drugih površin za pešce in kolesarje.

Potem ko so se na občini sprva soočali s klici nekaterih nezadovoljnih občanov in najemnikov ter lastnikov poslovnih prostorov, katerih dostop je zaradi gradnje otežen, zdaj dobivajo vprašanja v zvezi z novo ureditvijo. »Prenove smo se lotili premišljeno in ob upoštevanju zakonodaje, predvsem pa smernic in zahtev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter mnenj projektivnega biroja Štajn arhitekti. Oblikovanje Glavnega trga sledi ideji, da ta prostor ponovno postane trg, in ne zgolj ulica. Ker trenutno zaradi potreb stanovalcev prometa ni mogoče povsem umakniti iz mestnega središča, je cesta prek trga nujna. Da pa bi bila ta čim manj opazna in izrazita, so bili izbrani robniki, ki bodo kar se da podobni ploščam na površinah za pešce. Na ta način bo vidnost robnika minimalna, še posebno če upoštevamo doseženo svetlo sivo barvo asfalta čez nekaj let. Prav tako bo celotna ureditev izvedena na način, da nekoč, ko bo to prometni režim celotnega mesta dovoljeval, asfaltirano cestišče umaknemo in ga nadomestimo s kamnitim tlakom, namenjenim pešcem in kolesarjem. Robniki so v taki obliki izbrani tudi zaradi tega, ker je Glavni trg eno izmed glavnih prizorišč mestnega življenja, tako da površina nima zgolj estetske, temveč tudi uporabno funkcijo,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da bodo nove površine bolj prijazne tudi gibalno oviranim.

Prejšnje granitne robnike so odstranili in deponirali pri Komunalnem podjetju Kamnik, kjer jih bodo očistili in pripravili na vgradnjo v prihajajočih projektih prenove mestnega središča.

Po obnovi bo v središču mesta tudi nekoliko manj parkirišč, saj jih po novem ne bo več pred TIC-em. S tovrstnimi ukrepi pločevino umikajo prostoru za dogodke, umetnost, igro in vsakodnevno življenje prebivalcev mesta – cilj občinske uprave namreč je, da bo Glavni trg namenjen prebivalcem mesta, in ne parkiranim avtomobilom obiskovalcev. Parkirišč za slednje je v neposredni bližini Glavnega trga dovolj.

Rok za dokončanje del je konec avgusta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 14 km/h

16/23

nedelja

9/25

ponedeljek

8/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Jesenice, 20. avgust 2017

Pohod na Jalovec

PRIREDITVE / Križe, 20. avgust 2017

Srečanje harmonikarjev

GLASBA / Lom pod Storžičem, 20. avgust 2017

Orgelski koncert

RAZSTAVE / Kranj, 21. avgust 2017

Poletje s Prešernovimi nagrajenci

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. avgust 2017

Počitniški ustvarjalni delavnici v Loškem muzeju

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2017

Kolesarski izlet

IZLETI / Preddvor, 22. avgust 2017

Pohod na Dovško Rožco

IZLETI / Kranj, 24. avgust 2017

Na Veliki Draški vrh

 

 
 

 

 
 
 

S pobarvanko do Applove nagrade / 15:12, 17. avgust

Bravo.

Obletnica ustanovitve brigade / 09:13, 10. avgust

Lepo, da so proslave, na katerih se spominjamo dogodkov med NOB še žive in dobro obiskane.
Vseh pohval je pa vreden slavnostni govornik g...

Pri sodišču že gradijo krožišče / 07:08, 10. avgust

Lepo da so zaceli delati in obnavljati to cest! Ampak se bol potrebna je passiert ?d zdravstvenega doma proti majdicevem logu in seveda Koro...

V bližini Mengša opazili medvedko z mladičema / 11:06, 5. avgust

Dolga stoletja je človek za svoje preživetje krčil gozd in se tudi boril z divjimi zvermi. Že pred leti je visok funkcionar na Zavodu za goz...

Rdeča zvezda! / 23:56, 2. avgust

Če ne bi bilo te rdeče zvezde, bi bilo danes Slovenk in Slovencev 3 milijone. Tko nas je pa samo pol drugi milijon.

Rdeča zvezda! / 11:42, 1. avgust

Vse izgube naših bank zaradi njihovega slabega dela moramo plačati davkoplačevalci. Ne smemo pa vedeti, kdo so dolžniki teh bank. To je posl...

Rdeča zvezda! / 21:52, 31. julij

Rešitev je samo v volitvah takih poslancev, ki bodo prepovedali prisotnost zvezde na državnih proslavah in v parlamentu in dali večji povdar...