S prenovo Glavnega trga središče mesta ne bo dobilo le nove komunalne infrastrukture, ampak bo tudi bolj prijazno prebivalcem.

Novi robniki in manj parkirišč

V središču Kamnika že vse poletje poteka celovita prenova Glavnega trga, ki sproža tudi številna vprašanja Kamničanov. Na občini pojasnjujejo, da sledijo zahtevam Zavoda za varstvo kulturne dediščine in sodobnim smernicam prometne ureditve.

Kamnik – Zahtevna in temeljita prenova Glavnega trga, ki je to poletje skorajda povsem ohromila dogajanje v središču mesta, se preveša v sklepno fazo. Komunalna infrastruktura je zamenjana, cestišče je v grobem asfaltirano, sledi še ureditev pločnikov in drugih površin za pešce in kolesarje.

Potem ko so se na občini sprva soočali s klici nekaterih nezadovoljnih občanov in najemnikov ter lastnikov poslovnih prostorov, katerih dostop je zaradi gradnje otežen, zdaj dobivajo vprašanja v zvezi z novo ureditvijo. »Prenove smo se lotili premišljeno in ob upoštevanju zakonodaje, predvsem pa smernic in zahtev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter mnenj projektivnega biroja Štajn arhitekti. Oblikovanje Glavnega trga sledi ideji, da ta prostor ponovno postane trg, in ne zgolj ulica. Ker trenutno zaradi potreb stanovalcev prometa ni mogoče povsem umakniti iz mestnega središča, je cesta prek trga nujna. Da pa bi bila ta čim manj opazna in izrazita, so bili izbrani robniki, ki bodo kar se da podobni ploščam na površinah za pešce. Na ta način bo vidnost robnika minimalna, še posebno če upoštevamo doseženo svetlo sivo barvo asfalta čez nekaj let. Prav tako bo celotna ureditev izvedena na način, da nekoč, ko bo to prometni režim celotnega mesta dovoljeval, asfaltirano cestišče umaknemo in ga nadomestimo s kamnitim tlakom, namenjenim pešcem in kolesarjem. Robniki so v taki obliki izbrani tudi zaradi tega, ker je Glavni trg eno izmed glavnih prizorišč mestnega življenja, tako da površina nima zgolj estetske, temveč tudi uporabno funkcijo,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da bodo nove površine bolj prijazne tudi gibalno oviranim.

Prejšnje granitne robnike so odstranili in deponirali pri Komunalnem podjetju Kamnik, kjer jih bodo očistili in pripravili na vgradnjo v prihajajočih projektih prenove mestnega središča.

Po obnovi bo v središču mesta tudi nekoliko manj parkirišč, saj jih po novem ne bo več pred TIC-em. S tovrstnimi ukrepi pločevino umikajo prostoru za dogodke, umetnost, igro in vsakodnevno življenje prebivalcev mesta – cilj občinske uprave namreč je, da bo Glavni trg namenjen prebivalcem mesta, in ne parkiranim avtomobilom obiskovalcev. Parkirišč za slednje je v neposredni bližini Glavnega trga dovolj.

Rok za dokončanje del je konec avgusta.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

17/27

sobota

16/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 20. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

GLASBA / Tržič, 20. julij 2018

Maja Keuc v Tržiškem muzeju

IZLETI / Šenčur, 21. julij 2018

Na Vovar

PRIREDITVE / Šmarjetna gora, 22. julij 2018

Sveta maša na Šmarjetni gori

IZLETI / Kranj, 26. julij 2018

Špik Hude police

PRIREDITVE / Tržič, 15. september 2018

Praznovanje Tržiškega Abrahama

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...