Ta teden smo praznovali mednarodni dan mladih. Njihov delež upada tako pri nas kot po vsej EU. / Foto: Tina Dokl

Delež mladih upada

V teh dneh smo praznovali svetovni dan piva in mednarodni dan mladih. Slovenskih pivovarn je iz leta v leto več, statistika na področju mladih pa ni tako spodbudna.

Delež mladih upada po vsej Evropski uniji

Geslo mednarodnega dneva mladih, ki se v mednarodni skupnosti praznuje od leta 2000, je letos Mladi ustvarjamo mir, in čeprav se mladim v družbeni strukturi pripisuje zelo pomembno mesto, njihov delež v Sloveniji in drugod po EU v zadnjih letih upada. Pri nas je bil delež mladih med 15. in 29. letom starosti lani 15,9 odstotka, od leta 2011 se je zmanjšal za 2,4 odstotne točke. V EU je bilo mladih lani nekoliko več, 18,3 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke manj kot leta 2011. V Sloveniji so se leta 2015 po podatkih SURS-a mladi iz skupnega gospodinjstva s starši odselili povprečno pri starosti 28,2 leta, ta starost se je v petletnem obdobju znižala, in sicer je bila leta 2010 29,5 leta. Ženske se za ta korak odločajo nekoliko mlajše kot moški, povprečno pri starosti 27,2 leta, moški pa v povprečju dve leti pozneje. Leta 2015 je tako v skupnem gospodinjstvu s starši živelo v Sloveniji 80,4 odstotka mladih med 15 in 29 letom starosti, v EU pa v povprečju 65,9 odstotka. Med zaposlenimi mladimi v Sloveniji v starosti od 15 do 24 let jih je bilo po podatkih SURS-a 2016 v delovnem razmerju za nedoločen čas 25,1 odstotka, v delovnem razmerju za določen čas jih je bilo 25,5 odstotka. Preostalih 49,4 odstotka zaposlenih mladih pa je opravljalo druge oblike dela za določen čas.

Poklon pivovarjem in hmeljarjem

Prvi petek v avgustu je že od leta 2007 po vsem svetu namenjen pivu in pivovarjem. Po mnenju Združenja slovenskih pivovarjev, ki združuje 26 članov, od tega 22 pivovarn, svetovni dan piva daje priznanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur, jezikov kot tudi vrst piva. Dan spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva. Svetovni dan piva so praznovali tudi ljubitelji te pijače pri nas – statistika kaže, da Slovenec v povprečju letno popije 97,6 litra piva. Slovenija sicer sodi med ene večjih pridelovalk hmelja v svetu, čeprav ne sodi med največje proizvajalke piva, je pa pivovarn, sploh butičnih, pri nas vsako leto več.

Kljub vročini prepoved kopanja

Za nami je še en vroč teden, v katerem so temperature le za malenkost zaostale za rekordnimi (v Podnanosu so namerili 40,6 stopinje Celzija), obiskovalce na naravnem kopališču Plaža hotela Vila Park v Portorožu pa je konec tedna presenetilo obvestilo o prepovedi kopanja v morju. Ob rednem monitoringu morske kopalne vode so namreč ugotovili, da je voda onesnažena s fekalijami, zato so plažo zaprli. Do onesnaženja je prišlo zaradi okvare na kanalizacijskem omrežju, ki so jo že odpravili. Nove analize vode so pokazale, da onesnaženja ni več, in plažo so v ponedeljek znova odprli.

Delni lunin mrk

V ponedeljek smo lahko tudi iz naših krajev opazovali delni lunin mrk, ko je zemlja zakrila okoli četrtino lune. Vrhunec je bil ob 20.20, najlepše pa je bil viden z višjih leg z razgledom na vzhod in jugovzhod. Mrk, ki je trajal nekaj manj kot dve uri, je letošnji drugi in tudi zadnji lunin mrk.

Sporna jajca umaknjena s trga

Škandal s kontaminiranimi nizozemskimi jajci, ki je izbruhnil 1. avgusta, ima posledice tudi na našem trgu. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sredo sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Možno je, da bi se ta jajca pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena. Julija naj bi iz Nizozemske na naš trg tako prišlo 1560 jajc, ki so že umaknjena s trgovskih polic, čeprav po razpoložljivih podatkih sporna serija proizvoda ni bila distribuirana na naš trg.

Danes bo znan datum predsedniških volitev

Predsednik DZ Milan Brglez bo volitve za predsednika republike za mandat 2017–2022 razpisal danes ob 12. uri v Narodni galeriji. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot devetdeset dni in ne manj kot šestdeset dni. Poleg aktualnega predsednika Boruta Pahorja se bo za predsedniški stolček potegovalo še vsaj 13 kandidatov, med njimi tudi Marjan Šarec in Ljudmila Novak. Za vložitev kandidature je potrebnih deset podpisov poslancev ali pet tisoč podpisov volivcev ali podpora stranke s podpisi treh poslancev oziroma tri tisoč volivcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 14 km/h

16/23

nedelja

9/25

ponedeljek

8/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Jesenice, 20. avgust 2017

Pohod na Jalovec

PRIREDITVE / Križe, 20. avgust 2017

Srečanje harmonikarjev

GLASBA / Lom pod Storžičem, 20. avgust 2017

Orgelski koncert

RAZSTAVE / Kranj, 21. avgust 2017

Poletje s Prešernovimi nagrajenci

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. avgust 2017

Počitniški ustvarjalni delavnici v Loškem muzeju

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2017

Kolesarski izlet

IZLETI / Preddvor, 22. avgust 2017

Pohod na Dovško Rožco

IZLETI / Kranj, 24. avgust 2017

Na Veliki Draški vrh

 

 
 

 

 
 
 

S pobarvanko do Applove nagrade / 15:12, 17. avgust

Bravo.

Obletnica ustanovitve brigade / 09:13, 10. avgust

Lepo, da so proslave, na katerih se spominjamo dogodkov med NOB še žive in dobro obiskane.
Vseh pohval je pa vreden slavnostni govornik g...

Pri sodišču že gradijo krožišče / 07:08, 10. avgust

Lepo da so zaceli delati in obnavljati to cest! Ampak se bol potrebna je passiert ?d zdravstvenega doma proti majdicevem logu in seveda Koro...

V bližini Mengša opazili medvedko z mladičema / 11:06, 5. avgust

Dolga stoletja je človek za svoje preživetje krčil gozd in se tudi boril z divjimi zvermi. Že pred leti je visok funkcionar na Zavodu za goz...

Rdeča zvezda! / 23:56, 2. avgust

Če ne bi bilo te rdeče zvezde, bi bilo danes Slovenk in Slovencev 3 milijone. Tko nas je pa samo pol drugi milijon.

Rdeča zvezda! / 11:42, 1. avgust

Vse izgube naših bank zaradi njihovega slabega dela moramo plačati davkoplačevalci. Ne smemo pa vedeti, kdo so dolžniki teh bank. To je posl...

Rdeča zvezda! / 21:52, 31. julij

Rešitev je samo v volitvah takih poslancev, ki bodo prepovedali prisotnost zvezde na državnih proslavah in v parlamentu in dali večji povdar...