Ta teden smo praznovali mednarodni dan mladih. Njihov delež upada tako pri nas kot po vsej EU. / Foto: Tina Dokl

Delež mladih upada

V teh dneh smo praznovali svetovni dan piva in mednarodni dan mladih. Slovenskih pivovarn je iz leta v leto več, statistika na področju mladih pa ni tako spodbudna.

Delež mladih upada po vsej Evropski uniji

Geslo mednarodnega dneva mladih, ki se v mednarodni skupnosti praznuje od leta 2000, je letos Mladi ustvarjamo mir, in čeprav se mladim v družbeni strukturi pripisuje zelo pomembno mesto, njihov delež v Sloveniji in drugod po EU v zadnjih letih upada. Pri nas je bil delež mladih med 15. in 29. letom starosti lani 15,9 odstotka, od leta 2011 se je zmanjšal za 2,4 odstotne točke. V EU je bilo mladih lani nekoliko več, 18,3 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke manj kot leta 2011. V Sloveniji so se leta 2015 po podatkih SURS-a mladi iz skupnega gospodinjstva s starši odselili povprečno pri starosti 28,2 leta, ta starost se je v petletnem obdobju znižala, in sicer je bila leta 2010 29,5 leta. Ženske se za ta korak odločajo nekoliko mlajše kot moški, povprečno pri starosti 27,2 leta, moški pa v povprečju dve leti pozneje. Leta 2015 je tako v skupnem gospodinjstvu s starši živelo v Sloveniji 80,4 odstotka mladih med 15 in 29 letom starosti, v EU pa v povprečju 65,9 odstotka. Med zaposlenimi mladimi v Sloveniji v starosti od 15 do 24 let jih je bilo po podatkih SURS-a 2016 v delovnem razmerju za nedoločen čas 25,1 odstotka, v delovnem razmerju za določen čas jih je bilo 25,5 odstotka. Preostalih 49,4 odstotka zaposlenih mladih pa je opravljalo druge oblike dela za določen čas.

Poklon pivovarjem in hmeljarjem

Prvi petek v avgustu je že od leta 2007 po vsem svetu namenjen pivu in pivovarjem. Po mnenju Združenja slovenskih pivovarjev, ki združuje 26 članov, od tega 22 pivovarn, svetovni dan piva daje priznanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur, jezikov kot tudi vrst piva. Dan spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva. Svetovni dan piva so praznovali tudi ljubitelji te pijače pri nas – statistika kaže, da Slovenec v povprečju letno popije 97,6 litra piva. Slovenija sicer sodi med ene večjih pridelovalk hmelja v svetu, čeprav ne sodi med največje proizvajalke piva, je pa pivovarn, sploh butičnih, pri nas vsako leto več.

Kljub vročini prepoved kopanja

Za nami je še en vroč teden, v katerem so temperature le za malenkost zaostale za rekordnimi (v Podnanosu so namerili 40,6 stopinje Celzija), obiskovalce na naravnem kopališču Plaža hotela Vila Park v Portorožu pa je konec tedna presenetilo obvestilo o prepovedi kopanja v morju. Ob rednem monitoringu morske kopalne vode so namreč ugotovili, da je voda onesnažena s fekalijami, zato so plažo zaprli. Do onesnaženja je prišlo zaradi okvare na kanalizacijskem omrežju, ki so jo že odpravili. Nove analize vode so pokazale, da onesnaženja ni več, in plažo so v ponedeljek znova odprli.

Delni lunin mrk

V ponedeljek smo lahko tudi iz naših krajev opazovali delni lunin mrk, ko je zemlja zakrila okoli četrtino lune. Vrhunec je bil ob 20.20, najlepše pa je bil viden z višjih leg z razgledom na vzhod in jugovzhod. Mrk, ki je trajal nekaj manj kot dve uri, je letošnji drugi in tudi zadnji lunin mrk.

Sporna jajca umaknjena s trga

Škandal s kontaminiranimi nizozemskimi jajci, ki je izbruhnil 1. avgusta, ima posledice tudi na našem trgu. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sredo sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Možno je, da bi se ta jajca pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena. Julija naj bi iz Nizozemske na naš trg tako prišlo 1560 jajc, ki so že umaknjena s trgovskih polic, čeprav po razpoložljivih podatkih sporna serija proizvoda ni bila distribuirana na naš trg.

Danes bo znan datum predsedniških volitev

Predsednik DZ Milan Brglez bo volitve za predsednika republike za mandat 2017–2022 razpisal danes ob 12. uri v Narodni galeriji. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot devetdeset dni in ne manj kot šestdeset dni. Poleg aktualnega predsednika Boruta Pahorja se bo za predsedniški stolček potegovalo še vsaj 13 kandidatov, med njimi tudi Marjan Šarec in Ljudmila Novak. Za vložitev kandidature je potrebnih deset podpisov poslancev ali pet tisoč podpisov volivcev ali podpora stranke s podpisi treh poslancev oziroma tri tisoč volivcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/9

torek

-4/10

sreda

-4/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2018

V Dolenjske Toplice

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 25. januar 2018

Krvodajalska akcija

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...