Danica Butinar

Večer pod zvezdami

Petkovo opazovanje nočnega neba in večerja v Planinski koči Merjasec na Voglu v družbi znanih gorenjskih kuharskih mojstrov je bil zanimiv začetek konca tedna tako za domače kot tuje goste kulinaričnega dogodka. Za glasbeni del so tokrat skrbele citre.

Na večerjo na Vo­gel smo se odpravili s predzadnjo vožnjo nihalke, a med tistimi, ki so se odločili za obisk kulinaričnega dogodka v Planinski koči Merjasec, smo opazili turiste z drugačno idejo: svoj večerni piknik na 1535 metrih nadmorske višine. Seveda so na Voglu tudi prespali.

V Planinski koči Merjasec so tokrat kulinarični večer poimenovali Večer pod zvezdami, kamor so na večerjo s petimi hodi povabili znana gorenjska kuharska mojstra Uroša Štefelina in Igorja Jagodica ter ekipo Žičnic Vogel Bohinj.

Da je imel večer glasbeno kuliso, je s citrami skrbela Danica Butinar iz Rateč; med večerjo in po njej pa so gostje lahko opazovali nočno nebo, kar je bilo za marsikoga posebno doživetje. Pogled skozi pravi astronomski teleskop je med drugim ponujal izjemno podobo Saturna in njegovih obročev. Saturnov položaj na nebu trenutno dopušča – pa še nekaj časa bo – da oddaljeno nebesno telo, ki je dobilo ime po rimskem bogu, lahko občudujemo na ta način.

V Merjascu so podobno večerjo že gostili pozimi, poleti tokrat prvič. Med gosti je bilo kar nekaj angleško in nemško govorečih, prav vsi pa so si ob dobrotah, postavljenih na mizo, oblizovali prste.

Pisani krožnik, ki bi ga lahko med več krožniki, ne da bi nam kdo namignil, prepoznali kot delo Igorja Jagodica, je bil prvi. Marinirana zlatovčica in kaviar, kumara, lubenica, melona, majoneza z limono. Sledila je zanimiva Štefelinova juha, v kateri se je testenina s tepko in gosjimi jetri zelo dopolnjevala z okusom maline v zajčji juhi. Tudi mavželjni so bili njegovi. Dodal jim je pečeno mlezvo z zelišči ter vse skupaj okrasil z vloženimi lisičkami s česnovimi cvetovi. Jed je zavzela krožnik na kar skulpturni način.

Za predzadnjo jed je poskrbel Jagodic. Prašičku so na krožniku delali družbo ohrovt, sušen paradižnik in v foliji pečen krompir.

Oba kuharska mojstra sta že na začetku povedala, da sta poskusila v jedi vpeti čim več lokalnih, domačih sestavin. Te pa so ostajale skrivnost pri sladici, ki je na koncu upravičila svoj status: bila je odlična. Štefelin in Jagodic sta jo poimenovala kar sladki Vogel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

0/6

četrtek

4/7

petek

2/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Preddvor, 13. december 2017

Za otroke

RAZSTAVE / Tržič, 13. december 2017

Steklo

RAZSTAVE / Mengeš, 13. december 2017

Intima

GLEDALIŠČE / Kranj, 13. december 2017

Vreča

PRIREDITVE / Medvode, 13. december 2017

Kos

OBVESTILA / Kranjska Gora, 13. december 2017

Delavnice v Liznjekovi domačiji

PRIREDITVE / Kranj, 13. december 2017

Ogled Centra sonaravne gradnje Gnezdo

 

 
 

 

 
 
 

Levica: dvignimo plače / 11:11, 13. december

Ko delavec prejme zaslužek, najprej poplača dolgove. Teh pa imamo več kot dovolj in ni nobene potrebe po dvigovanju osnovnih plač.

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?