Danica Butinar

Večer pod zvezdami

Petkovo opazovanje nočnega neba in večerja v Planinski koči Merjasec na Voglu v družbi znanih gorenjskih kuharskih mojstrov je bil zanimiv začetek konca tedna tako za domače kot tuje goste kulinaričnega dogodka. Za glasbeni del so tokrat skrbele citre.

Na večerjo na Vo­gel smo se odpravili s predzadnjo vožnjo nihalke, a med tistimi, ki so se odločili za obisk kulinaričnega dogodka v Planinski koči Merjasec, smo opazili turiste z drugačno idejo: svoj večerni piknik na 1535 metrih nadmorske višine. Seveda so na Voglu tudi prespali.

V Planinski koči Merjasec so tokrat kulinarični večer poimenovali Večer pod zvezdami, kamor so na večerjo s petimi hodi povabili znana gorenjska kuharska mojstra Uroša Štefelina in Igorja Jagodica ter ekipo Žičnic Vogel Bohinj.

Da je imel večer glasbeno kuliso, je s citrami skrbela Danica Butinar iz Rateč; med večerjo in po njej pa so gostje lahko opazovali nočno nebo, kar je bilo za marsikoga posebno doživetje. Pogled skozi pravi astronomski teleskop je med drugim ponujal izjemno podobo Saturna in njegovih obročev. Saturnov položaj na nebu trenutno dopušča – pa še nekaj časa bo – da oddaljeno nebesno telo, ki je dobilo ime po rimskem bogu, lahko občudujemo na ta način.

V Merjascu so podobno večerjo že gostili pozimi, poleti tokrat prvič. Med gosti je bilo kar nekaj angleško in nemško govorečih, prav vsi pa so si ob dobrotah, postavljenih na mizo, oblizovali prste.

Pisani krožnik, ki bi ga lahko med več krožniki, ne da bi nam kdo namignil, prepoznali kot delo Igorja Jagodica, je bil prvi. Marinirana zlatovčica in kaviar, kumara, lubenica, melona, majoneza z limono. Sledila je zanimiva Štefelinova juha, v kateri se je testenina s tepko in gosjimi jetri zelo dopolnjevala z okusom maline v zajčji juhi. Tudi mavželjni so bili njegovi. Dodal jim je pečeno mlezvo z zelišči ter vse skupaj okrasil z vloženimi lisičkami s česnovimi cvetovi. Jed je zavzela krožnik na kar skulpturni način.

Za predzadnjo jed je poskrbel Jagodic. Prašičku so na krožniku delali družbo ohrovt, sušen paradižnik in v foliji pečen krompir.

Oba kuharska mojstra sta že na začetku povedala, da sta poskusila v jedi vpeti čim več lokalnih, domačih sestavin. Te pa so ostajale skrivnost pri sladici, ki je na koncu upravičila svoj status: bila je odlična. Štefelin in Jagodic sta jo poimenovala kar sladki Vogel.

Oddajte svoj komentar

Kranj -8°

pretežno jasno
vlažnost: 65 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-8/-3

nedelja

-15/-4

ponedeljek

-10/-3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 25. februar 2018

Stara gora iz Šenčurja pri Čedadu

GLEDALIŠČE / Tržič, Lom, 25. februar 2018

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Jesenice, 25. februar 2018

Svete maše na Stari Savi

GLEDALIŠČE / Stražišče pri Kranju, 25. februar 2018

Županova Micka

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 26. februar 2018

Razstava slik radovljiških upokojencev

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Prva je Slovenija / 08:49, 23. februar

Dosmrtni predsednik in obljube, obljube, obljube, le kdo vam bo še verjel??

Umrli, ker so imeli radi domovino / 17:04, 22. februar

da se ve za prave vzroke »njihove krivde«, g. Franc Pintar?? Le kaj to pomeni? Glede na to, da zagovarjate kvizlinge in domobrančke ter glavnega krivca tedanjega časa RKC?

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...