Danica Butinar

Večer pod zvezdami

Petkovo opazovanje nočnega neba in večerja v Planinski koči Merjasec na Voglu v družbi znanih gorenjskih kuharskih mojstrov je bil zanimiv začetek konca tedna tako za domače kot tuje goste kulinaričnega dogodka. Za glasbeni del so tokrat skrbele citre.

Na večerjo na Vo­gel smo se odpravili s predzadnjo vožnjo nihalke, a med tistimi, ki so se odločili za obisk kulinaričnega dogodka v Planinski koči Merjasec, smo opazili turiste z drugačno idejo: svoj večerni piknik na 1535 metrih nadmorske višine. Seveda so na Voglu tudi prespali.

V Planinski koči Merjasec so tokrat kulinarični večer poimenovali Večer pod zvezdami, kamor so na večerjo s petimi hodi povabili znana gorenjska kuharska mojstra Uroša Štefelina in Igorja Jagodica ter ekipo Žičnic Vogel Bohinj.

Da je imel večer glasbeno kuliso, je s citrami skrbela Danica Butinar iz Rateč; med večerjo in po njej pa so gostje lahko opazovali nočno nebo, kar je bilo za marsikoga posebno doživetje. Pogled skozi pravi astronomski teleskop je med drugim ponujal izjemno podobo Saturna in njegovih obročev. Saturnov položaj na nebu trenutno dopušča – pa še nekaj časa bo – da oddaljeno nebesno telo, ki je dobilo ime po rimskem bogu, lahko občudujemo na ta način.

V Merjascu so podobno večerjo že gostili pozimi, poleti tokrat prvič. Med gosti je bilo kar nekaj angleško in nemško govorečih, prav vsi pa so si ob dobrotah, postavljenih na mizo, oblizovali prste.

Pisani krožnik, ki bi ga lahko med več krožniki, ne da bi nam kdo namignil, prepoznali kot delo Igorja Jagodica, je bil prvi. Marinirana zlatovčica in kaviar, kumara, lubenica, melona, majoneza z limono. Sledila je zanimiva Štefelinova juha, v kateri se je testenina s tepko in gosjimi jetri zelo dopolnjevala z okusom maline v zajčji juhi. Tudi mavželjni so bili njegovi. Dodal jim je pečeno mlezvo z zelišči ter vse skupaj okrasil z vloženimi lisičkami s česnovimi cvetovi. Jed je zavzela krožnik na kar skulpturni način.

Za predzadnjo jed je poskrbel Jagodic. Prašičku so na krožniku delali družbo ohrovt, sušen paradižnik in v foliji pečen krompir.

Oba kuharska mojstra sta že na začetku povedala, da sta poskusila v jedi vpeti čim več lokalnih, domačih sestavin. Te pa so ostajale skrivnost pri sladici, ki je na koncu upravičila svoj status: bila je odlična. Štefelin in Jagodic sta jo poimenovala kar sladki Vogel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: V, hitrost: 7 km/h

16/23

nedelja

8/26

ponedeljek

8/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Jesenice, 20. avgust 2017

Pohod na Jalovec

PRIREDITVE / Križe, 20. avgust 2017

Srečanje harmonikarjev

GLASBA / Lom pod Storžičem, 20. avgust 2017

Orgelski koncert

RAZSTAVE / Kranj, 21. avgust 2017

Poletje s Prešernovimi nagrajenci

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. avgust 2017

Počitniški ustvarjalni delavnici v Loškem muzeju

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2017

Kolesarski izlet

IZLETI / Preddvor, 22. avgust 2017

Pohod na Dovško Rožco

IZLETI / Kranj, 24. avgust 2017

Na Veliki Draški vrh

 

 
 

 

 
 
 

S pobarvanko do Applove nagrade / 15:12, 17. avgust

Bravo.

Obletnica ustanovitve brigade / 09:13, 10. avgust

Lepo, da so proslave, na katerih se spominjamo dogodkov med NOB še žive in dobro obiskane.
Vseh pohval je pa vreden slavnostni govornik g...

Pri sodišču že gradijo krožišče / 07:08, 10. avgust

Lepo da so zaceli delati in obnavljati to cest! Ampak se bol potrebna je passiert ?d zdravstvenega doma proti majdicevem logu in seveda Koro...

V bližini Mengša opazili medvedko z mladičema / 11:06, 5. avgust

Dolga stoletja je človek za svoje preživetje krčil gozd in se tudi boril z divjimi zvermi. Že pred leti je visok funkcionar na Zavodu za goz...

Rdeča zvezda! / 23:56, 2. avgust

Če ne bi bilo te rdeče zvezde, bi bilo danes Slovenk in Slovencev 3 milijone. Tko nas je pa samo pol drugi milijon.

Rdeča zvezda! / 11:42, 1. avgust

Vse izgube naših bank zaradi njihovega slabega dela moramo plačati davkoplačevalci. Ne smemo pa vedeti, kdo so dolžniki teh bank. To je posl...

Rdeča zvezda! / 21:52, 31. julij

Rešitev je samo v volitvah takih poslancev, ki bodo prepovedali prisotnost zvezde na državnih proslavah in v parlamentu in dali večji povdar...