Ljudje se ne zavedamo, kakšno bogastvo se skriva v zdravilnih rastlinah, ki rastejo na domačih vrtovih, pravi Franci Dovč, avtor knjige Zdravilne rastline za poslovno in osebno rast.

Z zdravilnimi rastlinami proti stresu

Za zmanjševanje stresa na delovnem mestu in tudi sicer v življenju Franci Dovč priporoča zdravilne rastline, ki jih najdemo na vsakem domačem vrtu. Nedavno je izdal tudi priročnik Zdravilne rastline za poslovno in osebno rast.

Kranj – Še nikoli v človeški zgodovini ni bilo na voljo toliko materialnega bogastva in toliko priložnosti ter izzivov, kot jih prinašajo sodobne tehnologije, hkrati pa se ljudje še nikdar niso spopadali s hujšim stresom, depresijo in notranjimi strahovi kot danes, v uvodu svoje knjige Zdravilne rastline za poslovno in osebno rast ugotavlja Franci Dovč.

Avtor se je kot dolgoletni novinar pri Delu in kasneje Gospodarskem vestniku srečeval s hitrim življenjskim tempom, nato pa na lastni koži občutil tudi manj prijetne plati kapitalizma, ko so podjetje, v katerem je bil zaposlen, prodali tujcem, zaposleni pa so dobili delovne knjižice. Odkril je novo strast, ki ga zaposluje danes – zdravilne rastline in zelišča. Drugo leto bo nekje pod Krvavcem odprl prvi zdravilni vrt v Sloveniji, ki bo obiskovalcem poleg sprostitve ponujal tudi delavnice, različna izobraževanja in številne druge dejavnosti. Med študijem in zbiranjem podatkov se je porodila ideja o knjigi, ki jo je izdal letos spomladi.

»Ljudje se dandanes ne zavedamo, kaj imamo na domačih vrtovih. V knjigi sem želel poudariti, da so zelišča mnogo več od tega, za kar jih imamo v tej kulturi. Predvsem sem želel poudariti energetski potencial rastlin, ki je na Zahodu zapostavljen, v tradicionalni ajurvedski medicini pa je še kako poznan. Ajurveda je na Zahodu pomenila nekaj šarlatanskega, danes pa ji pritrjuje tudi zahodna znanost. Svetovna zdravstvena organizacija ugotavlja, da bi morala tradicionalna in zahodna medicina bolje sodelovati in biti povezani. Ajurveda, recimo, lahko nekatere bolezni bolje pozdravi kot zahodna medicina,« pripoveduje Franci Dovč, medtem ko v senci njegovega domačega vrta srebava rožmarinov poparek, ki prija, čeprav temperature krepko presegajo trideset stopinj Celzija. »Rožmarin je za spomin, so že včasih vedeli povedati,« pove sogovornik.

V knjigi med drugim popisuje 15 zdravilnih rastlin, od katerih jih veliko večino najdemo na domačih vrtovih. Poleg bazilike tudi meto in meliso, origano, sivko, žajbelj in druge. Bralec izve, na kakšen način si jih lahko pripravi in kakšne so njihove zdravilne lastnosti. Rastline, ki dobro uspevajo pri nas, lahko pomagajo in blagodejno vplivajo na naše počutje. Zato avtor priporoča, da jih imamo na dosegu roke, jih povohamo in pobožamo, si iz njih pripravimo poparek ter s tem sprostimo napetost, ki se nam kopiči čez dan. Več bi jih morali uporabljati tudi na delovnem mestu, meni Dovč. Ker pomagajo sproščati stres, lahko bistveno prispevajo k prijetnejšemu poslovnemu okolju.

»Ljudje iščemo hitre rešitve, pred sabo vidimo samo materialne dobrine, ko pa začne pešati zdravje, se obračamo navznoter in spoznamo, kaj je res pomembno. Narava je edina rešitev in s temi rastlinami želim del nje prenesti tudi v stanovanja in v poslovne prostore.«

Uživanje zdravilnih rastlin pa ne pride v poštev, ko je bolezen že napredovala. »Zdravilne rastline bi morale biti naše vsakodnevne spremljevalke, ki krepijo zdravje in lajšajo simptome. Učinkovite so na dolgi rok. Ko je treba pogasiti požar, pa je treba poseči po antibiotikih in drugih zdravilih,« zaključuje sogovornik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/6

četrtek

4/7

petek

2/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Preddvor, 13. december 2017

Za otroke

RAZSTAVE / Tržič, 13. december 2017

Steklo

RAZSTAVE / Mengeš, 13. december 2017

Intima

GLEDALIŠČE / Kranj, 13. december 2017

Vreča

PRIREDITVE / Medvode, 13. december 2017

Kos

OBVESTILA / Kranjska Gora, 13. december 2017

Delavnice v Liznjekovi domačiji

PRIREDITVE / Kranj, 13. december 2017

Ogled Centra sonaravne gradnje Gnezdo

 

 
 

 

 
 
 

Levica: dvignimo plače / 11:11, 13. december

Ko delavec prejme zaslužek, najprej poplača dolgove. Teh pa imamo več kot dovolj in ni nobene potrebe po dvigovanju osnovnih plač.

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?