V kampu Šobec tako kot po večini drugih gorenjskih kampov gostuje znatno več turistov kot lansko leto. / Foto: Tina Dokl

V gorenjskih kampih odlična sezona

Na vrhuncu sezone cveti tudi turizem v kampih. Marsikje na Gorenjskem je v teh dneh težko najti prostor za šotor ali prikolico.

Kranj – »Kakšno mesto za šotor se še najde, a čez nekaj ur tudi tega ne bo več,« je bil odgovor receptorke v enem izmed kampov na Gorenjskem, še preden smo uspeli pojasniti, zakaj kličemo. Vedno več turistov se odloča za dopustovanje v kampih, kar močno občutijo tudi ponudniki teh storitev na Gorenjskem. Statistični urad je denimo junija v Sloveniji zabeležil 61-odstotno rast turističnih prenočitev v kampih glede na enako obdobje lani.

Večina sogovornikov letošnjo sezono opisuje kot »noro«. Kot so nam povedali v bohinjskem kampu Zlatorog, so že več dni popolnoma zasedeni. »Turistov je ogromno, kapacitet nimamo dovolj. Prvič se dogaja, da je tak naval, da niti zjutraj skorajda ni več moč dobiti prostora za šotor,« pravijo v Zlatorogu, kjer sicer v devetdeset odstotkih dopustujejo tuji gosti, le ob koncih tedna je nekoliko več domačih. Na skokovito rast turizma v Bohinju kaže tudi podatek, da so junija leta 2015 in lani zabeležili okoli trideset tisoč prenočitev, junija letos pa kar 45 tisoč. Poleg Bohinja je tudi Bled z okolico tako preplavljen s turisti, da se v zadnjih dneh otepajo enodnevnih obiskovalcev. Po besedah vodje Campinga Bled Nike Morič beležijo rekorden obisk. »Del kampa, namenjen klasičnemu kampiranju, je skoraj popolnoma zaseden že od druge polovice maja, enako velja tudi za glamping Gozdne vile (za pare) in družinski glamping,« pravi Moričeva, ki se glede na stanje rezervacij in povpraševanje nadeja visoke zasedenosti tudi septembra, tudi zato, ker bo na Bledu takrat svetovno veteransko prvenstvo v veslanju. Od januarja do julija letos so sicer ustvarili 24 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Približno 97 odstotkov gostov v kampu je sicer tujcev, prednjačijo pa Nizozemci (22 odstotkov) in Nemci (20 odstotkov).

Na Šobcu sedemdeset odstotkov več gostov

V leškem kampu Šobec za zdaj beležijo sedemdeset odstotkov več gostov kot enakem obdobju lani. Letos je med 27 in 28 tisoč gostov v kampu ustvarilo okoli osemdeset tisoč nočitev. Kot velik faktor k takšnemu porastu direktor kampa Uroš Ambrožič pripisuje vremenu in dodaja, da brez zagnane in požrtvovalne ekipe sodelavcev ne bi uspeli. Po prenovi kampa pred začetkom sezone so se namreč usmerili v trajnostni turizem in k ločevanju odpadkov ter skrbi za naravo spodbujajo tudi goste. Rezultat je bistveno bolje urejen in čistejši kamp.

Obeti? »Vrhunec sezone je odličen, kaj bo sledilo po 20. avgustu, pa je precej odvisno od vremena in tega, koliko snega bo zapadlo po hribih,« dodaja Ambrožič. V jesenskem času bodo del zaradi gradnje nove restavracije in trgovine del kampa zaprli že v začetku septembra, vendar pa to ne bo imelo bistvenega vpliva na kvaliteto bivanja v kampu niti na število gostov, zagotavlja Ambrožič.

Tudi drugod odlično, a s še nekaj prostimi mesti

Podobne vesti kot iz kampov ob Savi Bohinjki prihajajo tudi z okolice levega kraka naše najdaljše reke. Prenovljen kamp Špik so ponovno odprli julija lani, zato sezone ne morejo primerjati z lansko, a po besedah vodje kampa Rada Urevca so v nedeljo že dosegli več nočitev kot v minulem letu, pred dnevi pa so dosegli tudi rekord, ko so v enem tednu gostili šeststo gostov. V kampu se še vedno najde nekaj prostih mest. Gostijo turiste iz več kot tridesetih držav. Največ je domačih – okoli 27 odstotkov, sledijo Nemci, ki jih je okoli 21 odstotkov. Kamp obišče tudi veliko Nizozemcev, Čehov, Belgijcev in Italijanov.

Da je letošnja sezona zelo dobra, pravijo tudi nižje ob Savinem toku, v Campu Smlednik, kjer sicer težko ocenijo, da je boljša kot lanska. »V teh dneh smo približno 60- do 70-odstotno zasedeni in imamo še prosta mesta,« pravijo v kampu, ki ga v veliki večini obiskujejo tujci, največ je Nemcev in Nizozemcev.

V kampu v Podljubelju zelo zadovoljni

V osrčje Karavank prihajajo ljubitelji planinarjenja in kolesarjenja. Številni se odločijo za nastanitev v družinsko vodenem kampu Podljubelj. Od začetka maja so zabeležili okoli petsto prihodov in okoli tisoč nočitev, povprečno pa v kampu prenočuje med 30 in 35 ljudi na dan. »Z dozdajšnjo turistično sezono smo zelo zadovoljni, saj imamo samo julija več gostov kot prejšnjo celo sezono, ko sva z možem prevzela kamp, tako da sicer ne moremo dati popolne primerjave,« pojasnjuje Marija Ahačič Premrl, ki se tako kot preostali sogovorniki tudi v prihodnjih tednih nadeja dobrega obiska.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JZ, hitrost: 4 km/h

16/23

nedelja

9/25

ponedeljek

8/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Jesenice, 20. avgust 2017

Pohod na Jalovec

PRIREDITVE / Križe, 20. avgust 2017

Srečanje harmonikarjev

GLASBA / Lom pod Storžičem, 20. avgust 2017

Orgelski koncert

RAZSTAVE / Kranj, 21. avgust 2017

Poletje s Prešernovimi nagrajenci

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. avgust 2017

Počitniški ustvarjalni delavnici v Loškem muzeju

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2017

Kolesarski izlet

IZLETI / Preddvor, 22. avgust 2017

Pohod na Dovško Rožco

IZLETI / Kranj, 24. avgust 2017

Na Veliki Draški vrh

 

 
 

 

 
 
 

S pobarvanko do Applove nagrade / 15:12, 17. avgust

Bravo.

Obletnica ustanovitve brigade / 09:13, 10. avgust

Lepo, da so proslave, na katerih se spominjamo dogodkov med NOB še žive in dobro obiskane.
Vseh pohval je pa vreden slavnostni govornik g...

Pri sodišču že gradijo krožišče / 07:08, 10. avgust

Lepo da so zaceli delati in obnavljati to cest! Ampak se bol potrebna je passiert ?d zdravstvenega doma proti majdicevem logu in seveda Koro...

V bližini Mengša opazili medvedko z mladičema / 11:06, 5. avgust

Dolga stoletja je človek za svoje preživetje krčil gozd in se tudi boril z divjimi zvermi. Že pred leti je visok funkcionar na Zavodu za goz...

Rdeča zvezda! / 23:56, 2. avgust

Če ne bi bilo te rdeče zvezde, bi bilo danes Slovenk in Slovencev 3 milijone. Tko nas je pa samo pol drugi milijon.

Rdeča zvezda! / 11:42, 1. avgust

Vse izgube naših bank zaradi njihovega slabega dela moramo plačati davkoplačevalci. Ne smemo pa vedeti, kdo so dolžniki teh bank. To je posl...

Rdeča zvezda! / 21:52, 31. julij

Rešitev je samo v volitvah takih poslancev, ki bodo prepovedali prisotnost zvezde na državnih proslavah in v parlamentu in dali večji povdar...