V kampu Šobec tako kot po večini drugih gorenjskih kampov gostuje znatno več turistov kot lansko leto. / Foto: Tina Dokl

V gorenjskih kampih odlična sezona

Na vrhuncu sezone cveti tudi turizem v kampih. Marsikje na Gorenjskem je v teh dneh težko najti prostor za šotor ali prikolico.

Kranj – »Kakšno mesto za šotor se še najde, a čez nekaj ur tudi tega ne bo več,« je bil odgovor receptorke v enem izmed kampov na Gorenjskem, še preden smo uspeli pojasniti, zakaj kličemo. Vedno več turistov se odloča za dopustovanje v kampih, kar močno občutijo tudi ponudniki teh storitev na Gorenjskem. Statistični urad je denimo junija v Sloveniji zabeležil 61-odstotno rast turističnih prenočitev v kampih glede na enako obdobje lani.

Večina sogovornikov letošnjo sezono opisuje kot »noro«. Kot so nam povedali v bohinjskem kampu Zlatorog, so že več dni popolnoma zasedeni. »Turistov je ogromno, kapacitet nimamo dovolj. Prvič se dogaja, da je tak naval, da niti zjutraj skorajda ni več moč dobiti prostora za šotor,« pravijo v Zlatorogu, kjer sicer v devetdeset odstotkih dopustujejo tuji gosti, le ob koncih tedna je nekoliko več domačih. Na skokovito rast turizma v Bohinju kaže tudi podatek, da so junija leta 2015 in lani zabeležili okoli trideset tisoč prenočitev, junija letos pa kar 45 tisoč. Poleg Bohinja je tudi Bled z okolico tako preplavljen s turisti, da se v zadnjih dneh otepajo enodnevnih obiskovalcev. Po besedah vodje Campinga Bled Nike Morič beležijo rekorden obisk. »Del kampa, namenjen klasičnemu kampiranju, je skoraj popolnoma zaseden že od druge polovice maja, enako velja tudi za glamping Gozdne vile (za pare) in družinski glamping,« pravi Moričeva, ki se glede na stanje rezervacij in povpraševanje nadeja visoke zasedenosti tudi septembra, tudi zato, ker bo na Bledu takrat svetovno veteransko prvenstvo v veslanju. Od januarja do julija letos so sicer ustvarili 24 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Približno 97 odstotkov gostov v kampu je sicer tujcev, prednjačijo pa Nizozemci (22 odstotkov) in Nemci (20 odstotkov).

Na Šobcu sedemdeset odstotkov več gostov

V leškem kampu Šobec za zdaj beležijo sedemdeset odstotkov več gostov kot enakem obdobju lani. Letos je med 27 in 28 tisoč gostov v kampu ustvarilo okoli osemdeset tisoč nočitev. Kot velik faktor k takšnemu porastu direktor kampa Uroš Ambrožič pripisuje vremenu in dodaja, da brez zagnane in požrtvovalne ekipe sodelavcev ne bi uspeli. Po prenovi kampa pred začetkom sezone so se namreč usmerili v trajnostni turizem in k ločevanju odpadkov ter skrbi za naravo spodbujajo tudi goste. Rezultat je bistveno bolje urejen in čistejši kamp.

Obeti? »Vrhunec sezone je odličen, kaj bo sledilo po 20. avgustu, pa je precej odvisno od vremena in tega, koliko snega bo zapadlo po hribih,« dodaja Ambrožič. V jesenskem času bodo del zaradi gradnje nove restavracije in trgovine del kampa zaprli že v začetku septembra, vendar pa to ne bo imelo bistvenega vpliva na kvaliteto bivanja v kampu niti na število gostov, zagotavlja Ambrožič.

Tudi drugod odlično, a s še nekaj prostimi mesti

Podobne vesti kot iz kampov ob Savi Bohinjki prihajajo tudi z okolice levega kraka naše najdaljše reke. Prenovljen kamp Špik so ponovno odprli julija lani, zato sezone ne morejo primerjati z lansko, a po besedah vodje kampa Rada Urevca so v nedeljo že dosegli več nočitev kot v minulem letu, pred dnevi pa so dosegli tudi rekord, ko so v enem tednu gostili šeststo gostov. V kampu se še vedno najde nekaj prostih mest. Gostijo turiste iz več kot tridesetih držav. Največ je domačih – okoli 27 odstotkov, sledijo Nemci, ki jih je okoli 21 odstotkov. Kamp obišče tudi veliko Nizozemcev, Čehov, Belgijcev in Italijanov.

Da je letošnja sezona zelo dobra, pravijo tudi nižje ob Savinem toku, v Campu Smlednik, kjer sicer težko ocenijo, da je boljša kot lanska. »V teh dneh smo približno 60- do 70-odstotno zasedeni in imamo še prosta mesta,« pravijo v kampu, ki ga v veliki večini obiskujejo tujci, največ je Nemcev in Nizozemcev.

V kampu v Podljubelju zelo zadovoljni

V osrčje Karavank prihajajo ljubitelji planinarjenja in kolesarjenja. Številni se odločijo za nastanitev v družinsko vodenem kampu Podljubelj. Od začetka maja so zabeležili okoli petsto prihodov in okoli tisoč nočitev, povprečno pa v kampu prenočuje med 30 in 35 ljudi na dan. »Z dozdajšnjo turistično sezono smo zelo zadovoljni, saj imamo samo julija več gostov kot prejšnjo celo sezono, ko sva z možem prevzela kamp, tako da sicer ne moremo dati popolne primerjave,« pojasnjuje Marija Ahačič Premrl, ki se tako kot preostali sogovorniki tudi v prihodnjih tednih nadeja dobrega obiska.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

0/6

četrtek

4/7

petek

2/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Preddvor, 13. december 2017

Za otroke

RAZSTAVE / Tržič, 13. december 2017

Steklo

RAZSTAVE / Mengeš, 13. december 2017

Intima

GLEDALIŠČE / Kranj, 13. december 2017

Vreča

PRIREDITVE / Medvode, 13. december 2017

Kos

OBVESTILA / Kranjska Gora, 13. december 2017

Delavnice v Liznjekovi domačiji

PRIREDITVE / Kranj, 13. december 2017

Ogled Centra sonaravne gradnje Gnezdo

 

 
 

 

 
 
 

Levica: dvignimo plače / 11:11, 13. december

Ko delavec prejme zaslužek, najprej poplača dolgove. Teh pa imamo več kot dovolj in ni nobene potrebe po dvigovanju osnovnih plač.

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?