Vilku Ovseniku v spomin (9. 11. 1928–3. 8. 2017)

Poslovil se je glasbenik Vilko Ovsenik, komponist, aranžer, producent in urednik. Po melodijah brata Slavka Avsenika je priredil več kot osemsto valčkov in polk z izvirnim zvokom. Melodije so izšle na več kot 120 ploščah in kasetah v milijonskih nakladah, za kar je Ansambel bratov Avsenik prejel 33 zlatih plošč in najvišja mednarodna priznanja. Po Avsenikih so se zgledovali mnogi mlajši ansambli narodno-zabavne glasbe. Leta 1975 je ansambel prejel evropskega glasbenega oskarja, leta 1987 sta bila Vilko in Slavko Avsenik uvrščena Guinnessovo knjigo rekordov, leta 1994 sta prejela viktorja za življenjsko delo revije Stop in leta 1999 državno odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge na področju slovensko zaznamovane množične glasbene kulture doma in široko po svetu. Ostal pa je grenak priokus, da kljub pobudam najbolj izvajanima avtorjema ni bila podeljena Prešernova nagrada za življenjsko delo.

Z Vilkom Ovsenikom (1928, Begunje na Gorenjskem–2017, Ljubljana) sem sodeloval, ko je vodil glasbeni program Glasbenega založništva Helidon, Založbe Obzorja Maribor in tudi potem, ko je predajal uredniške posle Slavku Avseniku ml. ter v pokoju še vedno sodeloval kot urednik in producent na področju narodno-zabavne glasbe ter Avsenikovih izdaj nosilcev zvoka. Za dvojno CD-ploščo 40 let Avsenikov – 40 let hitov (1993), za katero sem pripravil besedilo za posebno zloženko v ovitku o zgodovini Ansambla bratov Avsenik, je opravil prefinjeno korekturo s pravim občutkom za poudarke prelomnih dogodkov.

AVSENIKOV ZVOK

Vilko Ovsenik je imel veliko glasbeno širino v več glasbenih zvrsteh.

Glasbeno se je šolal, pritegnil ga je klarinet in kasneje še ljubši instrument saksofon. Leta 1949 se je redno zaposlil kot saksofonist-klarinetist v Plesnem orkestru ljubljanskega radia, ki ga je vodil Bojan Adamič, in se začel profesionalno in študijsko ukvarjati z glasbo. Leta 1952 je Vilko prepričal brata Slavka, da se je leta 1953 udeležil avdicije na ljubljanskem radiu s svojimi skladbami, kjer ga je sprejel glasbeni redaktor Janez Bitenc. Nastal je Trio Slavka Avsenika, kasneje Gorenjski kvartet s harmoniko, klarinetom, trobento in baritonom. Ko je dodal še ritem s kitaro, je nastala genialna instrumentalna zasedba Avsenikov kvintet. Za poln zvok je bil dodan še pevski duet, kasneje pa pevski tercet.

PROFESIONALIZACIJA

»Zaradi prevelikih naporov igranja v redni službi v radijskem plesnem orkestru kot klarinetist in saksofonist in dokončevanju rednega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter obilici koncertov in veseličnih igranj z ansamblom sem imel vedno več težav z grlom. Večkrat me je za to nadomestil moj profesor za klarinet Miha Gunzek, kasneje pa je mesto klarinetista v ansamblu prevzel Franci Teržan,« mi je v intervjuju 14. julija 1988 dejal Vilko Ovsenik, ki je moral odnehati z rednim nastopanjem, ostal pa je umetniški vodja in aranžer skladb.

DUHOVNI VODJA IZ OZADJA

Leta 1961 je Vilko Ovsenik diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Igral je tudi v Slovenski filharmoniji. Od ustanovitve leta 1967 do leta 1997 je vodil glasbeni program Glasbenega založništva Helidon, Založbe Obzorja Maribor in kot producent sodeloval v studiu pri nastajanju novih melodij Ansambla bratov Avsenik ter osnoval razne zasedbe za studijske posnetke Avsenikove glasbe z godalnim orkestrom, zvoki violin … Kot duhovni vodja ansambla je bil v ozadju, skrbel za priredbe Slavkovih viž, iskal primerne besedilopisce, vodil vaje in bil producent odličnih posnetkov tako za slovensko kot nemško tržišče.

»Ansambel mi je zaupal glasbeno vodstvo, da sem skrbel poleg aranžmajev za glasbeno perfekcijo, vse skladbe smo naštudirali z vokali in instrumentalisti in potem smo naredili posnetek. Možnosti izraza so neomejene,« je dejal Vilko Ovsenik.

NAVDUŠENJE NAD MLADIMI

»Spremljam delo Ansambla Saša Avsenika. Ansambel ima izredne glasbenike in pevca, ki stilno obvladajo našo glasbo. Z bratom Slavkom sva zanj pripravila skladbe za dve plošči, ki bodo razveselile poslušalce. Skušal bom tudi vnaprej slediti potrebam, če bom lahko delal …« mi je dejal ob svoji 85-letnici 9. novembra 2013.

OSTAL BO LEP SPOMIN

Vilko Ovsenik je preminul 3. avgusta 2017 v starosti 88 let.

Ostajajo čudovite melodije, ki sta jih ustvarila z bratom Slavkom Avsenikom (1929–2015), skladbe za prve festivale Slovenska popevka, tisoči aranžmajev za druge ansamble ter posnetki, pri katerih je sodeloval kot producent ...

Ostal bo le spomin, poje Avsenikova melodija.

Ostal bo lep spomin in dosti več, saj legende, kot sta bila brata Slavko in Vilko Avsenik, živijo večno! Nepozabne, večne, svetovno prepoznavne Avsenikove melodije in bogata dediščina na področju glasbenega producentstva in založništva nas bodo na glasbenega genija vedno spominjale.

Dr. Drago Papler

Avtor dr. Drago Papler je z družino Avsenik v letih 1988–1998 tesno sodeloval pri pripravi kronike Ansambla bratov Avsenik in pri izdaji zgoščenke 40 let Avsenikov – 40 let hitov, pri postavitvi Galerije Avsenik, promociji izdaj nosilcev zvoka glasbene založbe Helidon in poročanju za medije. O Avsenikih je v teh letih redno pisal v Gorenjskem glasu.

Oddaj svoj komentar

Kranj -4°

pretežno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-14/2

ponedeljek

-10/7

torek

-6/8

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 23:17, 21. januar

Primož, tebi pa sovraštvo do SDS res povzroča halucinacije. Resnica je popolnoma drugačna. SDS je 2020 v MO Kranj predstavila predloge ukrep...

Odgovor / 20:53, 21. januar

Tavčar se je malce bal Nemcev in nasprotoval vojaški akciji na Koroškem. Kot sicer se takrat Ljubljana ni veliko zanimala za meje na Štajers...

V Dražgošah poziv k miru / 19:39, 21. januar

Ponavljam vprašanje: Kaj so oborožene sile nacistične Nemčije počele v Dražgošah leta 1942 ?
Usposabljanje, vojaške vaje ?
Bo šlo?