Tomaž Fartek se pripravlja na svetovno prvenstvo v mešanju pijač.

Zgodbe, zapisane v koktajlih

Barman Tomaž Fartek se bo jeseni udeležil še drugega letošnjega svetovnega prvenstva v mešanju pijač.

»V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!« o koktajlu My way, s katerim bo nastopil na svetovnem prvenstvu na Danskem, pravi barman Tomaž Fartek, eden izmed najboljših slovenskih barmanov.

Mengeš – Pod Gobavico, priljubljeno izletniško točko Mengšanov, se skriva gostinski lokal z vrtom, ki ga v poletni vročini prijetno hladijo krošnje gobaviškega gozda. Prijeten ambient pa ni edino, kar vabi gosta. V času, ko se vse več gostov pritožuje nad malomarno postrežbo, le streljaj od glavne žile vsakodnevnega mengeškega prometnega kaosa, pijačo postreže eden izmed najboljši barmanov v Sloveniji.

Barman Tomaž Fartek je namreč lastnik gostinskega lokala, ki ga prav zaradi koktajlov, po katerih slovi, obišče vse več gostov iz vse Slovenije pa tudi iz tujine. Fartek je od leta 2008 član Društva barmanov Slovenije, v tem času pa je požel že lepe uspehe. Kot edini Slovenec se je junija letos že udeležil svetovnega prvenstva v mešanju brezalkoholnih koktajlov v Pragi, oktobra pa ga čaka še svetovno prvenstvo v Kopenhagnu na Danskem, kjer bo ponovno edini zastopal slovenske barve. Tokrat bo pripravil alkoholni napitek, ki ga je poimenoval My way (Moja pot). »Ravno v teh dneh zaključujemo pripravo koktajla Moja pot. Izpopolnjujemo tudi še nekatere podrobnosti mojega nastopa in prezentacije,« razlaga Tomaž, ki koktajle doživlja kot pisanje knjige. »Vsak v življenju piše svojo in na podoben način tudi jaz pišem svoj koktajl. Zato sem ga tudi poimenoval My way. V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!«

Kakšna ima pričakovanja? »Odločajo malenkosti, saj šteje res vsaka podrobnost, pa tudi konkurenca je velika. Na svetovnem prvenstvu je namreč zbran le en najboljši barman iz vsake posamezne države. Pomembno se mi zdi, da pripravim pijačo s pravo zgodbo in jo predstavim tako, kot najbolje znam, glede ostalega pa se pustim presenetiti,« postreže z diplomatskim odgovorom.

S tekmovanj prihaja z novimi izkušnjami in znanjem o mešanju pijač, ki jih s pridom uporablja tudi v vsakodnevnem delu z gosti. »Vsak lahko po receptu zmeša pijačo, a pomembno je, da to narediš pravilno in da za svojim delom stojiš. Dober koktajl je umetniški izdelek. Zato pa je treba imeti znanje in izkušnje. Prav zaradi tega barmane v tujini nosijo po rokah, pri nas pa se včasih zdi, kot da to lahko počne vsak,« zaključuje Tomaž Fartek.

Ne le barman, pač pa tudi natakar ne more biti vsak. Gostje vse bolj cenijo prijazno in profesionalno postrežbo. »Zaradi tega se bodo gostje vračali v tvoj lokal. To pa lahko ponudi le nekdo, ki ve, kaj dela in ki za to živi,« zaključuje sogovornik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/4

sreda

6/7

četrtek

5/8

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 21. november 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 21. november 2018

Izdelovanje adventnih venčkov

GLASBA / Radovljica, 21. november 2018

Koncert sakralnih arij in pesmi

IZLETI / Kranj, 22. november 2018

Pohodniški izlet Olševek–Apnišče

PREDAVANJA / Jesenice, 22. november 2018

O gibalih

PRIREDITVE / Ljubljana, 22. november 2018

Predstava, ki gre narobe

 

 
 

 

 
 
 

Grad in zgodbe rodbine Khisl / 20:37, 19. november

Jaz sem pa mislil, da je izvor imena gradu iz besede 'prod' po nemško : Kies ! Že portal, potem stebri, povsod savski prod, smo se učili tud...

Večina občin že ima župane / 19:43, 19. november

Po prespani noči in po porazu iščem življenjske nauke. Enega takoj najdem: Tržičani si želijo politikov, ki so nepošteni, pokvarjeni, korupt...

Večina občin že ima župane / 19:27, 19. november

V tržiški tekmi izivalcev so "ravbarji" premagali "žandarje" in ostal je le še izzivalec Rupar z nekaj manj kot 20% glasov. V drugem krogu č...

Napovedujemo županske zmagovalce / 14:48, 16. november

Kandidat Rupar - lastnik podjetja EFFECTUS d.o.o. pa se bo po volitvah lahko posvetil poravnavi dolgov, ki jih ima njegovo podjetje do Davčn...

Napovedujemo županske zmagovalce / 14:32, 16. november

Tržičani so se v predvolilni bitki ravbarjev in žandarjev odločili za aktualnega župana mag. Boruta Sajovica. Pametno.

Že nameščajo praznično razsvetljavo / 09:09, 15. november

Upam, da bo komu na občini Bled kapnilo, da bi bilo potrebno okoli avtobusnega postajališča Union tudi postaviti kakšno svetilko, amapk za c...

Sodba potrjena tudi na vrhovnem sodišču / 09:18, 14. november

Pred leti sem zasledil, da je na tem primeru angažirano več kot 80 (osemdeset) kriminalistov. Torej sedaj vem zakaj se nobeden ni ganil, ko ...