Tomaž Fartek se pripravlja na svetovno prvenstvo v mešanju pijač.

Zgodbe, zapisane v koktajlih

Barman Tomaž Fartek se bo jeseni udeležil še drugega letošnjega svetovnega prvenstva v mešanju pijač.

»V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!« o koktajlu My way, s katerim bo nastopil na svetovnem prvenstvu na Danskem, pravi barman Tomaž Fartek, eden izmed najboljših slovenskih barmanov.

Mengeš – Pod Gobavico, priljubljeno izletniško točko Mengšanov, se skriva gostinski lokal z vrtom, ki ga v poletni vročini prijetno hladijo krošnje gobaviškega gozda. Prijeten ambient pa ni edino, kar vabi gosta. V času, ko se vse več gostov pritožuje nad malomarno postrežbo, le streljaj od glavne žile vsakodnevnega mengeškega prometnega kaosa, pijačo postreže eden izmed najboljši barmanov v Sloveniji.

Barman Tomaž Fartek je namreč lastnik gostinskega lokala, ki ga prav zaradi koktajlov, po katerih slovi, obišče vse več gostov iz vse Slovenije pa tudi iz tujine. Fartek je od leta 2008 član Društva barmanov Slovenije, v tem času pa je požel že lepe uspehe. Kot edini Slovenec se je junija letos že udeležil svetovnega prvenstva v mešanju brezalkoholnih koktajlov v Pragi, oktobra pa ga čaka še svetovno prvenstvo v Kopenhagnu na Danskem, kjer bo ponovno edini zastopal slovenske barve. Tokrat bo pripravil alkoholni napitek, ki ga je poimenoval My way (Moja pot). »Ravno v teh dneh zaključujemo pripravo koktajla Moja pot. Izpopolnjujemo tudi še nekatere podrobnosti mojega nastopa in prezentacije,« razlaga Tomaž, ki koktajle doživlja kot pisanje knjige. »Vsak v življenju piše svojo in na podoben način tudi jaz pišem svoj koktajl. Zato sem ga tudi poimenoval My way. V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!«

Kakšna ima pričakovanja? »Odločajo malenkosti, saj šteje res vsaka podrobnost, pa tudi konkurenca je velika. Na svetovnem prvenstvu je namreč zbran le en najboljši barman iz vsake posamezne države. Pomembno se mi zdi, da pripravim pijačo s pravo zgodbo in jo predstavim tako, kot najbolje znam, glede ostalega pa se pustim presenetiti,« postreže z diplomatskim odgovorom.

S tekmovanj prihaja z novimi izkušnjami in znanjem o mešanju pijač, ki jih s pridom uporablja tudi v vsakodnevnem delu z gosti. »Vsak lahko po receptu zmeša pijačo, a pomembno je, da to narediš pravilno in da za svojim delom stojiš. Dober koktajl je umetniški izdelek. Zato pa je treba imeti znanje in izkušnje. Prav zaradi tega barmane v tujini nosijo po rokah, pri nas pa se včasih zdi, kot da to lahko počne vsak,« zaključuje Tomaž Fartek.

Ne le barman, pač pa tudi natakar ne more biti vsak. Gostje vse bolj cenijo prijazno in profesionalno postrežbo. »Zaradi tega se bodo gostje vračali v tvoj lokal. To pa lahko ponudi le nekdo, ki ve, kaj dela in ki za to živi,« zaključuje sogovornik.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/11

sobota

-7/16

nedelja

-5/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 16. februar 2019

Jakobova pot na Jakoba in pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 16. februar 2019

Pohod Planica–Križna gora

GLEDALIŠČE / Podljubelj, 16. februar 2019

Vohun iz Šiške

GLEDALIŠČE / Cerklje, 16. februar 2019

Misterij Theophilus in Anima

PRIREDITVE / Šenčur, 16. februar 2019

Dan godle v Šenčurju

PREDAVANJA / Kranj, 16. februar 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Mojstrana, 16. februar 2019

Nastop Klape Zvonimir

PRIREDITVE / Šenčur, 16. februar 2019

Šenčur folkloro na ogled postavi

 

 
 

 

 
 
 

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...

Krčijo vpisna mesta / 19:46, 14. februar

Samo študij v naravoslovnih vedah je prihodnost razvoja naše države. Tehnični poklici so na prvem mestu, ker so uporabni tudi v tujini. Vend...

Krčijo vpisna mesta / 16:32, 14. februar

V Sloveniji bi bilo dost samo nekaj družboslovcev (malo pretiravam).Družboslovci- popolnoma nezaposljiv kader.In potem serjejo klamfe in jaj...

Krčijo vpisna mesta / 10:07, 14. februar

Armada novih intelektulacev. Samo ekonomistov imamo verjetno več kot Švica. Samo v ekonomiji smo bolj na repu razvitih. Ko visoko izobražen ...

Višje plače, dražje oskrbnine / 08:49, 14. februar

Ekonomija po levičarsko. Namesto posega v dohodnino, ko bi vsak zaposleni imel v povprečju 60€ višji netto plačo, so posegli v minimalno pla...

Kakšne kadre iščejo podjetja / 08:44, 14. februar

Ko bodo ponujali pošteno plačilo za delo, ne bodo več imeli težav z kadri. Do tedaj bodo Slovenci, ki hočejo preživeti z delom, hodili čez h...