Tomaž Fartek se pripravlja na svetovno prvenstvo v mešanju pijač.

Zgodbe, zapisane v koktajlih

Barman Tomaž Fartek se bo jeseni udeležil še drugega letošnjega svetovnega prvenstva v mešanju pijač.

»V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!« o koktajlu My way, s katerim bo nastopil na svetovnem prvenstvu na Danskem, pravi barman Tomaž Fartek, eden izmed najboljših slovenskih barmanov.

Mengeš – Pod Gobavico, priljubljeno izletniško točko Mengšanov, se skriva gostinski lokal z vrtom, ki ga v poletni vročini prijetno hladijo krošnje gobaviškega gozda. Prijeten ambient pa ni edino, kar vabi gosta. V času, ko se vse več gostov pritožuje nad malomarno postrežbo, le streljaj od glavne žile vsakodnevnega mengeškega prometnega kaosa, pijačo postreže eden izmed najboljši barmanov v Sloveniji.

Barman Tomaž Fartek je namreč lastnik gostinskega lokala, ki ga prav zaradi koktajlov, po katerih slovi, obišče vse več gostov iz vse Slovenije pa tudi iz tujine. Fartek je od leta 2008 član Društva barmanov Slovenije, v tem času pa je požel že lepe uspehe. Kot edini Slovenec se je junija letos že udeležil svetovnega prvenstva v mešanju brezalkoholnih koktajlov v Pragi, oktobra pa ga čaka še svetovno prvenstvo v Kopenhagnu na Danskem, kjer bo ponovno edini zastopal slovenske barve. Tokrat bo pripravil alkoholni napitek, ki ga je poimenoval My way (Moja pot). »Ravno v teh dneh zaključujemo pripravo koktajla Moja pot. Izpopolnjujemo tudi še nekatere podrobnosti mojega nastopa in prezentacije,« razlaga Tomaž, ki koktajle doživlja kot pisanje knjige. »Vsak v življenju piše svojo in na podoben način tudi jaz pišem svoj koktajl. Zato sem ga tudi poimenoval My way. V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!«

Kakšna ima pričakovanja? »Odločajo malenkosti, saj šteje res vsaka podrobnost, pa tudi konkurenca je velika. Na svetovnem prvenstvu je namreč zbran le en najboljši barman iz vsake posamezne države. Pomembno se mi zdi, da pripravim pijačo s pravo zgodbo in jo predstavim tako, kot najbolje znam, glede ostalega pa se pustim presenetiti,« postreže z diplomatskim odgovorom.

S tekmovanj prihaja z novimi izkušnjami in znanjem o mešanju pijač, ki jih s pridom uporablja tudi v vsakodnevnem delu z gosti. »Vsak lahko po receptu zmeša pijačo, a pomembno je, da to narediš pravilno in da za svojim delom stojiš. Dober koktajl je umetniški izdelek. Zato pa je treba imeti znanje in izkušnje. Prav zaradi tega barmane v tujini nosijo po rokah, pri nas pa se včasih zdi, kot da to lahko počne vsak,« zaključuje Tomaž Fartek.

Ne le barman, pač pa tudi natakar ne more biti vsak. Gostje vse bolj cenijo prijazno in profesionalno postrežbo. »Zaradi tega se bodo gostje vračali v tvoj lokal. To pa lahko ponudi le nekdo, ki ve, kaj dela in ki za to živi,« zaključuje sogovornik.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/2

sobota

-9/-2

nedelja

-13/-4

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2018

Volilni zbor Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Stara Fužina, Bled, 24. februar 2018

Počitniške delavnice

OBVESTILA / Vogel, 24. februar 2018

Opazovanje nočnega neba

OBVESTILA / Šenčur, 24. februar 2018

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Tržič, Lom, 24. februar 2018

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. februar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Bohinjska Bistrica, 24. februar 2018

Fantje maširajo

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2018

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Prva je Slovenija / 08:49, 23. februar

Dosmrtni predsednik in obljube, obljube, obljube, le kdo vam bo še verjel??

Umrli, ker so imeli radi domovino / 17:04, 22. februar

da se ve za prave vzroke »njihove krivde«, g. Franc Pintar?? Le kaj to pomeni? Glede na to, da zagovarjate kvizlinge in domobrančke ter glavnega krivca tedanjega časa RKC?

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...