Tomaž Fartek se pripravlja na svetovno prvenstvo v mešanju pijač.

Zgodbe, zapisane v koktajlih

Barman Tomaž Fartek se bo jeseni udeležil še drugega letošnjega svetovnega prvenstva v mešanju pijač.

»V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!« o koktajlu My way, s katerim bo nastopil na svetovnem prvenstvu na Danskem, pravi barman Tomaž Fartek, eden izmed najboljših slovenskih barmanov.

Mengeš – Pod Gobavico, priljubljeno izletniško točko Mengšanov, se skriva gostinski lokal z vrtom, ki ga v poletni vročini prijetno hladijo krošnje gobaviškega gozda. Prijeten ambient pa ni edino, kar vabi gosta. V času, ko se vse več gostov pritožuje nad malomarno postrežbo, le streljaj od glavne žile vsakodnevnega mengeškega prometnega kaosa, pijačo postreže eden izmed najboljši barmanov v Sloveniji.

Barman Tomaž Fartek je namreč lastnik gostinskega lokala, ki ga prav zaradi koktajlov, po katerih slovi, obišče vse več gostov iz vse Slovenije pa tudi iz tujine. Fartek je od leta 2008 član Društva barmanov Slovenije, v tem času pa je požel že lepe uspehe. Kot edini Slovenec se je junija letos že udeležil svetovnega prvenstva v mešanju brezalkoholnih koktajlov v Pragi, oktobra pa ga čaka še svetovno prvenstvo v Kopenhagnu na Danskem, kjer bo ponovno edini zastopal slovenske barve. Tokrat bo pripravil alkoholni napitek, ki ga je poimenoval My way (Moja pot). »Ravno v teh dneh zaključujemo pripravo koktajla Moja pot. Izpopolnjujemo tudi še nekatere podrobnosti mojega nastopa in prezentacije,« razlaga Tomaž, ki koktajle doživlja kot pisanje knjige. »Vsak v življenju piše svojo in na podoben način tudi jaz pišem svoj koktajl. Zato sem ga tudi poimenoval My way. V življenju doživljamo vzpone in padce, zato je tudi v koktajlu nekaj malega grenčine. A prevladujejo sladki okusi! Tako kot v mojem življenju!«

Kakšna ima pričakovanja? »Odločajo malenkosti, saj šteje res vsaka podrobnost, pa tudi konkurenca je velika. Na svetovnem prvenstvu je namreč zbran le en najboljši barman iz vsake posamezne države. Pomembno se mi zdi, da pripravim pijačo s pravo zgodbo in jo predstavim tako, kot najbolje znam, glede ostalega pa se pustim presenetiti,« postreže z diplomatskim odgovorom.

S tekmovanj prihaja z novimi izkušnjami in znanjem o mešanju pijač, ki jih s pridom uporablja tudi v vsakodnevnem delu z gosti. »Vsak lahko po receptu zmeša pijačo, a pomembno je, da to narediš pravilno in da za svojim delom stojiš. Dober koktajl je umetniški izdelek. Zato pa je treba imeti znanje in izkušnje. Prav zaradi tega barmane v tujini nosijo po rokah, pri nas pa se včasih zdi, kot da to lahko počne vsak,« zaključuje Tomaž Fartek.

Ne le barman, pač pa tudi natakar ne more biti vsak. Gostje vse bolj cenijo prijazno in profesionalno postrežbo. »Zaradi tega se bodo gostje vračali v tvoj lokal. To pa lahko ponudi le nekdo, ki ve, kaj dela in ki za to živi,« zaključuje sogovornik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/31

ponedeljek

14/32

torek

15/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 21. avgust 2018

Pohod na Hruško planino

IZLETI / Kranj, 21. avgust 2018

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 21. avgust 2018

Torkova kinoteka

IZLETI / Britof, 22. avgust 2018

Izlet po avstrijski Koroški

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Na ferato Hvadnik

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2018

Rodica – piramida rož

IZLETI / Šenčur, 25. avgust 2018

Prestavljen pohod Čez Luknjo v Zadnjico

 

 
 

 

 
 
 

Everest je lahko le želja in nič več / 08:48, 20. avgust

Moj globoki poklon,navdušen nad Tomažem in njegovim podvigom.Verjetno brez podpore doma bi bilo tole malček težje izvedljivo,tako,da tudi Meliti vse čestitke.

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....